Spakenburg - AFC 4 - 1 met verslag

Spakenburg straft defensieve fouten AFC hardhandig af

Eindelijk is het zover.  De eerste wedstrijd om het Algeheel Kampioenschap op Sportpark De Westmaat.  Twee weken later dan was gedacht. Spakenburg, de kersverse zaterdagkampioen na een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen GVVV, speelt vandaag tegen AFC, al weer geruime tijd kampioen van de Zondagtopklasse. Om zes uur precies stellen de ploegen zich voor aan de ca. 2000 toeschouwers. Bij Spakenburg ontbreekt Salim Amerzgiou wegens een schorsing.  AFC mist drie aanvallers, Joost Heij en Pepijn Kluin zijn geblesseerd, Joshua Patrick is geschorst. Door het ontbreken van Pepijn, die een zeer sterk seizoen verdrietig afsloot met een zeer zware  knieblessure, mist trainer Willem Leushuis een belangrijk aanspeelpunt in de aanval. Tegen Spakenburg wordt dat opgelost door Sjoerd Jens samen met Tim Wulffraat in de spits te posteren. De tactiek is duidelijk. Spakenburg moet thuis het spel maken, AFC loert via de snelle spitsen op een gevaarlijke counter.

Via rechts lijkt deze tactiek te slagen. Enrico Patrick is goed aanspeelbaar en laat regelmatig zijn tegenstander de hielen zien. Het levert in de eerste helft enkele gevaarlijke situaties op voor het doel van de ons van Achilles’29 goed bekende sterkeeper Barry Ditewig. Vooral Sjoerd is na een voorzet van Enrico dicht bij een doelpunt.  Op een mooie combinatie tussen Tim Wulffraat en Marien Willemsen en een kopbal van Sjoerd uit een voorzet van Magid Jansen na blijft het daarbij voor rust.  Dat komt vooral door de zwakke passing vanuit het middenveld. Weinig ballen komen goed aan.  Ook Spakenburg speelt de pannen niet van het dak. Het spel is degelijk, een beetje afwachtend, en onze keeper Youssef El Abdallaoui heeft vrijwel niets te doen.  Toch geeft het scorebord bij rust 1-0 aan door een doelpunt van topscorer Kees Tol in de 18e minuut, die randje buitenspel Youssef van dichtbij verrast met een half mislukt schot. 

Na de thee schiet AFC uit de startblokken. Ditewig moet in de 46e minuut al zijn talenten aanspreken om een ziedend schot van Enrico te keren. De ene corner volgt de ander op en AFC is dicht bij de gelijkmaker. Maar zoals wel vaker valt het doelpunt aan de andere kant. Uit een strakke corner kopt Edwin Dekkers, vorig seizoen nog bij ADO’20 te bewonderen, volkomen ongehinderd de 2-0 binnen in de 57e minuut. Een grote tegenslag, tegen de verhouding van dat moment in. Desondanks worden de AFC-ruggen gerecht en wordt terug geknokt.  De beloning blijft dit maal niet uit. Tim wordt door oud-clubgenoot Michael Lanting gevloerd in het strafschopgebied en Enrico schiet de penalty fraai in. 2-1 en onze jongens geloven er nu weer helemaal in. Spakenburg wankelt, maar juist op dat moment wordt de wedstrijd voor bijna 20 minuten (?) stilgelegd wegens een spierscheuring van scheidsrechter Hof.

Achteraf blijkt dit een beslissend moment te zijn. AFC, dat de wedstrijd mag hervatten met een corner, is nadat de hoge bal met moeite is afgeslagen door Spakenburg nog niet bij de les. Uit de counter weet Mark de Loor (vorig seizoen ook bij ADO’20 actief) na zwak verdedigen van onze defensie uit een onmogelijke hoek te scoren en staat het 3-1 in plaats van 2-2. De wedstrijd is beslist. Spakenburg deelt nu de lakens uit en Youssef moet enkele malen handelend optreden. Nog 1 keer sticht onze aanval  gevaar via Rajendro Halman, die voor Tim is ingevallen. Zijn afgemeten voorzet op Wout Meulemans leidt tot een ziedend schot dat helaas 10 centimeter te hoog is. En net als je je verzoend met een 3-1 nederlaag, wordt het in de 92e minuut nog 4-1. Weer uit een corner. Niels Buytenhuis kan zo maar van dicht bij de bal in de touwen schieten. Alles wat blauw is gaat nu uit zijn dak. Voor onze jongens, de technische staf en de supportersschaar uit Amsterdam een flinke domper.

Zaterdag 7 juni de tweede wedstrijd om het Algeheel Kampioenschap, dit maal op Sportpark Goed Genoeg.  AFC begint met een door vakantieperikelen gehavende selectie met een 4-1 achterstand. Dus kansloos? Volgens onze trainer moet er nog wel minstens 90 minuten gevoetbald worden. Dan pas weten we meer. Zo is het maar net. De voetbalwonderen zijn immers de wereld nog niet uit!

MvdW

Opstelling AFC : Youssef El Abdallaoui, Jasper de Haer, Geoffrey Galata, Randel Shakison, Marien Willemsen, Laurens Samsom, Magid Jansen, Daan Sutorius (46. Wout Meulemans), Enrico Patrick, Sjoerd Jens (65. Rogier Wissink), Tim Wulffraat ( 80. Rajendro Halman).

Voor een samenvatting van RTV N-H klik hier