Spakenburg - AFC 2 - 2

Spakenburg en AFC spelen gelijk in laatste oefenwedstrijd

De oefenreeks wordt vandaag 17 augustus  afgesloten tegen SV Spakenburg. Op sportpark De Westmaat is het bijzonder druk. Spakenburg heeft een open dag met een groot jeugdspektakel. Aanpalend speelt IJsselmeervogels een oefenwedstrijd tegen SZW Boso Sneek. De overdekte tribune van Spakenburg is vrijwel vol.  Hoewel het maar een oefenwedstrijd betreft zijn de verwachtingen in beide kampen hoog gespannen. “De blauwen” hebben met een geheel vernieuwde selectie in de afgelopen 5 wedstrijden heel wat (19)  doelpunten gemaakt en niet één tegentreffer geïncasseerd. De resultaten van de Reds in de oefencampagne mogen er ook zijn met een fraaie winst op algeheel kampioen Katwijk als hoogtepunt.

Bij Spakenburg, zaterdagkampioen in seizoen 2011-2012,  is er na de ‘net niet’ degradatie van vorig seizoen heel veel gebeurd. Zo werden 17 (!) nieuwe spelers aangetrokken, waaronder Barry Ditewig, Michael Lanting (nog niet zo lang geleden in het AFC-shirt)  en Dominique Scholten van Achilles’29, Mark de Loor van ADO’20, Nick Ripson en Salim Amersgion van FC Lienden en de absolute topscorer van de Topklasse Kees Tol van Noordwijk. 18 spelers vertrokken naar andere clubs, waaronder Marien Willemsen die onze gelederen kwam versterken.
Spakenburg trainer Johan de Cock, die wij nog kennen van zijn tijd bij De Treffers, heeft met al deze spelers keuze te over. Zo kan hij met Barry Ditewig en Sven Taberina beschikken over 2 topkeepers.  AFC beschikt ook over een brede selectie, waardoor het ontbreken van verschillende geblesseerde spelers (Rogier Wissink, Pepijn Veerman, Daan Sutorius en Marien Willemsen) en spelers die deze zaterdag  moeten werken (Duncan van Moll en Magid Jansen) geen onoverkomelijke problemen hoeft op te leveren. Bovendien heeft het tweede ook nog het nodige talent aan boord, zoals in de oefenreeks van dit team week in week uit wordt aangetoond. Vandaag wordt tegen Spakenburg 2 met succes (4-0) geoefend. De doelpunten komen voor rekening van Stefan Schipper (2x) Michael Antwi en Darren van Mourik.

AFC-trainer Willem Leushuis (ooit met veel succes actief bij de rooien op de Westmaat) begint vanmiddag met Yousef el Abdalloui, Rajendro Halman, Geoffrey, Galata, Jasper de Haer, Guido Moelee, Laurens Samsom, Mitchel Theuns, Enrico Patrick, Sjoerd Jens, Tim Wulffraat en Joshua Patrick. Anders dan in eerdere wedstrijden is de wisselwerking tussen de linies in de eerste heft minder goed. Onze snelle aanvallers krijgen onvoldoende aanvoer, de opbouw van achteruit laat wat te wensen over. Uiteraard heeft dit ook te maken met het sterke spel van Spakenburg, dat in de eerste 45 minuten duidelijk een overwicht heeft. Toch blijft, mede door het attente keepen van Yousef de stand lang gelijk. Maar dan wordt een fout in onze defensie meedogenloos afgestraft door koningsschutter Kees Tol. AFC krijgt ook een paar kansen op een treffer. Tim Wulffraat is nog het meest dichtbij, maar zijn kopbal belandt in het zijnet. 

Na de thee ziet het wedstrijdbeeld er anders uit. Met Wout Meulemans voor Mitchel en Wibout de Vetten voor Guido Moelee pakken de Reds direct het initiatief. Al snel ligt de tegentreffer (de eerste voor Spakenburg na ruim 500 minuten) in het net. Een dieptepass van Wout wordt door Sjoerd op waarde geschat en met een schuiver in de hoek laat hij Tabernina kansloos.
Vier minuten later staat het 1-2 als Enrico een penalty volkomen onhoudbaar inschiet. De eer van het doelpunt gaat echter vooral naar Tim die na een slalom op de achterlijn ten val wordt gebracht in het strafschopgebied. Lange tijd ziet er naar uit dat AFC De Westmaat zal verlaten met een overwinning.

AFC speelt prima dat geldt ook voor de in de tweede helft  voor Joshua en Laurens ingevallen Pepijn Kluin en Joost Heij. Kees Tol, het is geen verrassing, weet een kwartier voor tijd  doeltreffend te profiteren van een aarzelend moment in onze verder solide defensie, waarbij de bal maar niet wordt weggewerkt. 2-2 dus en daarmee is, ondanks de komst van Ronnie van Es in de slotminuten, de eindstand bepaald.

Anders dan vorig seizoen blijft AFC in de afgelopen weken tegen de top van het zaterdagvoetbal  ongeslagen en dat geeft goede hoop voor de competitie die op zondag 25 augustus voor ons in Groesbeek van start gaat tegen De Treffers. Een echte topper om mee te beginnen.

 MvdW

 

.