Spakenburg - AFC 1 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

IN SPAKENBURG WINNEN THE REDS VAN DE BLAUWEN

Een uitstekend spelend AFC is er in een zeer aantrekkelijke wedstrijd in geslaagd Spakenburg in eigen huis te verslaan. Zoals dit seizoen gebruikelijk sloegen The Reds in de slotfase keihard toe. De 1-0 voorsprong van de blauwen werd op spectaculaire wijze omgezet in een 1-2 overwinning. Door deze fraaie zege nestelt AFC zich bovenaan de ranglijst. 

Eindelijk is het zover. Vandaag ontmoet AFC voor het eerst een zaterdagclub in de Tweede Divisie. De competitiestart is hoopgevend goed verlopen, maar het is nog niet duidelijk of we ook de kracht van de zaterdagverenigingen aan kunnen. Er zijn heel wat deskundigen die het wat dit betreft somber inzien. Het is volgens deze kenners een kansloze affaire, daar in Bunschoten-Spakenburg. Tegen één van de titelfavorieten die uiterst getergd is door de 5-1 nederlaag tegen Kon. HFC een week eerder. Maar ja, de kenners zitten er nog wel eens naast met hun prognoses en de bal is nog steeds rond. Dus moeten we nog maar eens zien of de formatie van trainer Hans van de Haar op de Westmaat niet te kloppen is, ondanks een levensgevaarlijke aanval met spelers als Kees Tol, Robby Holder,Tom Oosinjen en captain Danny van den Meinacker. In de achterhoede treffen we Ralph Dua, die net als zijn trainer en Holder de overstap heeft gemaakt van FC Lienden. In de basiself  van The Reds missen we vandaag Koen Bosma, die zakelijke verplichtingen heeft in het buitenland. Edip Biberoglu start vandaag in zijn plaats. Verder is de opstelling gelijk aan die van de wedstrijd tegen TEC van afgelopen zondag, dus met Teun van Zweeden als linksachter en Sam Nijpels in het hart van de verdediging. En uiteraard met captain Magid Jansen, die al het hele seizoen in bloedvorm verkeert.

Om 15.30 uur gaan de toeschouwers rond het veld en in de huiskamer (de wedstrijd is live te volgen op Fox Sports) er goed voor zitten. De zonovergoten wedstrijd tussen de Topklasse kampioenen van 2014 is op gang gefloten door scheidsrechter Péres. En er gebeurt ‘iets’ waar de zogenaamde kenners geen rekening mee hebben gehouden. AFC deelt vanaf de aftrap de lakens uit. En niet zo’n klein beetje. Met hoogstaand positiespel wordt Spakenburg onder druk gezet en mag het een wonder heten dat The Reds in deze fase niet scoren. In de derde minuut al is er misschien wel de grootste kans als Johan Kulhan een bijna niet te missen kans, ontstaan door goed doorzetten van Pieter Koopman, tegen de binnenkant van de paal schiet. Even later schiet Marien Willemsen de bal na een pass van Jonathan Richard van dichtbij in het zijnet. Het is smullen geblazen.  Steeds weer wordt de vrije man gezocht en gevonden. Op rechts is  Melvin Grootfaam vaak aan de bal. Uit één van zijn voorzetten kopt Pieter Koopman over. Spakenburg zet hier in deze fase vrijwel niets tegenover. Enkele plaagstootjes van Tol en Philip Ties en een knal van dichtbij van Van den Meiracker worden door onze keeper Patrick Zonneveld vakkundig onschadelijk gemaakt.
In het eerste half uur blijft AFC op alle fronten de baas. En de kansen stapelen zich verder op, maar de precisie ontbreekt of de schoten zijn te zacht om keeper Theo Timmermans te verrassen.
Na een half uur is AFC uitgeraasd en worden de blauwen gevaarlijk. In de 34e minuut mist Oostinjen bij de tweede paal een 100% kans. Hij kopt een fraaie voorzet van Tol tot ontzetting van het thuispubliek net naast. Enkele corners van Spakenburg volgen elkaar nu op, maar steeds weet Patrick Zonneveld de hoge ballen weg te stompen. AFC mag niet klagen als ook Tom Sanders uit een corner van dichtbij over het Reds-doel kopt. Het is dus nog steeds 0-0 als scheidsrechter Pérez een einde maakt aan het eerste bedrijf, waarin de ploeg van Ton du Chatinier over het algemeen domineerde, maar de kansen op het eerste openingsdoelpunt van het seizoen heeft laten liggen.  

Als de teams weer ongewijzigd op het veld staan is de spanning voelbaar. Wat gaat het worden? Tapt Spakenburg in de tweede helft uit een ander vaatje en wordt AFC met een nederlaag naar huis gestuurd of zijn het toch The Reds die hun grotere technische bagage kunnen omzetten in doelpunten? Het is al snel duidelijk dat de thuisploeg er feller inzit. Vooral Matthijs Blijham laat zich in de duels niet onbetuigd, maar onsportief wordt het in deze wedstrijd gelukkig nooit. Even houden we onze adem in als Magid geblesseerd op de grond ligt, maar gelukkig wordt de AFC-captain opgelapt. Hij speelt een fantastische wedstrijd. Kees Pier Tol is namens Spakenburg veel minder op dreef en deze vaak levensgevaarlijke spits moet plaats maken voor Olivier Pilon, die vorig seizoen nog voor GVVV uitkwam.  Na deze opmerkelijke wissel vestigt een andere spits, Pieter Koopman genaamd, de aandacht op zich. Een sublieme pass van Johan Kulhan wordt door Pieter goed aangenomen en vervolgens op Pieteriaanse wijze achter keeper Timmermans gedeponeerd. Maar de goal wordt wegens buitenspel afgekeurd, zoals later uit de beelden zal blijken ten onrechte. Weer heeft Pieter dus pech, want de gelijkmaker tegen VVSB in Noordwijkerhout werd hem door een niet bestrafte handsbal in de laatste minuut ook al onthouden. AFC mag heel blij zijn met deze spits die niet alleen achter iedere bal aan rent, maar ook iets kan wat de meeste spelers niet kunnen: scoren! Weer dus geen openingstreffer van AFC, want nadat Dua na een lange rush gestuit is door onze keeper en Edip Biberoglu zijn inzet richting bovenhoek naast ziet vliegen is het Oostinjen die in de 61e minuut voor Spakenburg de score opent. Dit op fraaie wijze, van rechts naar het midden draaiend, met een onhoudbare schuiver tot slot.

Gelukkig is er nog tijd genoeg om wat aan deze achterstand te doen, maar leuk is anders, want de goal van Spakenburg komt een beetje uit de lucht vallen. AFC valt nu aan en Pieter wordt veel aan het werk gezet. Na een pass van Daan, die weer helemaal op zijn oude niveau zit,  wordt hij neergelegd rand strafgebied, maar scheidsrechter Pérez vindt het niet zwaar genoeg voor een vrije trap. Ton du Chatinier brengt nu Matthijs Jesse in en dat levert meteen veel gevaar op voor de blauwen. Bij een corner van AFC zit keeper Timmermans er helemaal naast maar hij heeft geluk dat de bal in het overvolle strafschopgebied niet voor de voeten rolt van een speler met een rood shirt. Aan de andere kant belandt een corner van Spakenburg bij de tweede paal. De kopbal van Van den Meiracker gaat via de arm van Magid achter. Penalty! Een grote kans voor Spakenburg om de wedstrijd in de 77e minuut te beslissen. Maar captain Van den Meiracker schiet de bal tegen de buitenkant van de paal. Vlak hierna krijgen de blauwen nog een mooie kans, maar ook nu kruipt AFC door het oog van de naald. AFC leeft nog met een kwartiertje te gaan. Inmiddels heeft de geweldig spelende Johan Kulhan plaats gemaakt voor Glenn van Zoolingen en maakt in de 81e minuut spits Tom van den Brink zijn opwachting voor linksachter Teun van Zweeden, die, zo jong als hij is, weer uitstekend speelde.

AFC kiest in de slotminuten dus uitdrukkelijk voor de aanval en wordt daar al heel snel voor beloond. Aan de basis van de gelijkmaker ligt een actie van Matthijs ten grondslag die à la Robben van rechts naar binnen draait en kiezelhard op de onderkant van de lat schiet. De terugspringende bal komt via Tom bij Pieter terecht en die doet waar hij zo goed in is: scoren. Het is na 83 munten 1-1. Zit er nog meer in? Ja, want de wedstrijd is geheel richting AFC gekanteld. Onze defensie, waarin Sam Nijpels een puike  rol vervult, heeft geen kind meer aan de spitsen van Spakenburg . Op het middenveld worden alle duels gewonnen. Ook door Glenn, die knokt voor iedere meter. In de 87e minuut komt de grote beloning. Weer staat Matthijs aan de basis. Zijn inzet belandt bij Tom, die op geweldige wijze van zijn man wegdraait en de bal hoog in de touwen schiet. Een wereldgoal.

Het is 1-2, de wedstrijd is beslist. Spakenburg heeft zichtbaar de moed opgegeven, AFC weet niet meer te profiteren van de geboden ruimte. Als scheidsrechter Pérez na 3 minuten blessuretijd voor het laatst fluit, is gebeurd waar veel ‘echte’ kenners geen rekening mee hebben gehouden. The Reds winnen van de blauwen in Spakenburg, en verdient. Hoe mooi kan voetbal zijn?

Net als Matthijs Jesse valt Tom van den Brink geweldig in en dat is waarschijnlijk één van de hoofredenen  waarom AFC vandaag op De Westmaat weet te winnen. We beschikken dus niet alleen over veel fighting spirit maar ook over een brede en veelzijdige selectie die over de gehele linie een belangrijke bijdrage kan leveren aan een mooi resultaat. Dat we van en in Spakenburg weten te winnen geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Te beginnen aanstaande zaterdagmiddag om 15.00 uur tegen Katwijk, weer een fantastisch affiche.

MvdW 

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Sam Nijpels, Teun van Zweeden (’81 Tom van den Brink), Jonathan Rtchard, Johan Kulhan (’76 Glenn van Zoolingen), Daan Sutorius, Melvin Grootfaam, Pieter Koopman en Edip Biberoglu (’69 Matthijs Jesse). 

Zie TV samenvatting van Fox Sports: klik hier

Alle samenvattingen van dit weekend: klik hier

Foto's in ons AFC Fotoalbum of klik hier