Spakenburg - AFC 1 - 2 met verslag en TV samenvatting

AFC VERSLAAT SPAKENBURG VOOR DE ACHTSTE KEER OP RIJ

De Reds hebben op de Westmaat de inhaalwedstrijd tegen Spakenburg gewonnen. De aanwezigheid van Raily Ignacio betaalde zich uit. Al vroeg in de wedstrijd sloeg de goalgetter toe en liepen de Blauwen achter de feiten aan. In de tweede helft leek een doelpunt van Thomas Verhaar de wedstrijd definitief te beslissen, maar in de slotminuten werd het toch nog spannend na een goal van Lowie van Zundert. 1-2 voor AFC, in competitieverband werden alle acht wedstrijden van Spakenburg gewonnen. Uniek! AFC staat inmiddels weer derde en maakt zich op voor een geweldig paasweekend met wedstrijden tegen de Kon. HFC thuis  en Katwijk uit.

Was het afgelopen zaterdag nog ijzig koud en sneeuwde het in Hardenberg, nu is het heerlijk weer als we staan te wachten op de spelersbus, die een minuut of twintig te laat is. Maar omdat er geen files zijn arriveren we ruim op tijd op de Westmaat waar de bus aan de blauwe kant geparkeerd wordt. Er is alle tijd voor een voorbeschouwing met het bestuur van Spakenburg dat de AFC-delegatie onder leiding van voorzitter Klaas Hartog hartelijk ontvangt. Het is duidelijk: de Blauwen hebben op deze mooie dinsdagavond de punten heel hard nodig om uit de gevarenzone te geraken.  AFC, dat heel veel punten verloor na de winterstop, en inmiddels zesde staat, wil niet nog verder wegzakken. Kijkend naar het verleden hebben de Reds vanavond een goede kans, want alle zeven competitiewedstrijden tegen Spakenburg werden gewonnen. Maar een blauwe kat in het nauw kan rare sprongen maken. Bovendien beschikt de ploeg van trainer Chris de Graaf over veel kwaliteit met spelers als Vince Giro Dekker, Robin Eindhoven en Koos Werkman en heeft trainer De Graaf met Floris van der Linden de topscorer van de Tweede Divisie in huis. Vraag is over welke spelers AFC-trainer Ulrich Landvreugd vanavond kan beschikken, want de ziekenboeg telde na de winterstop helaas heel veel spelers. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de opstelling van de Reds: wie is er dit keer fit genoeg om te spelen?

Als de spelers om 20.00 uur onder leiding van scheidsrechter Luuk Timmer het veld  betreden zien we bij AFC maar liefst vijf wijzingen ten opzichte van de basis elf tegen HHC Hardenberg. Mohamed Betti, Tim Linthorst, Kenny Teijsse, Melvin Grootfaam én Raily Ignacio nemen de plaats in van Derre Kwee, Cody Claver (helaas geblesseerd), Joël Tillema, Segün Owobowale en Daniël Zoutberg. Bij Spakenburg, dat zaterdag jl. thuis met 0-3 hard onderuitging tegen Jong Sparta, is de basis elf op drie plaatsen gewijzigd. Jasper Beekhuis, Yannick Zeeman en Sanny Monteiro zijn bij de aftrap van de partij, Frank Schilder, Tim Brinkman en Roy Terschegget zitten dit keer op de bank.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor een overleden oud-speler van Spakenburg start de wedstrijd onder ideale weersomstandigheden. Het publiek hoeft niet lang te wachten op spektakel. In de vierde minuut scoort Raily, maar staat helaas wel buitenspel, niet veel later schiet Wimilio Vink de bal van heel ver op de lat en verrast Patrick Zonneveld die iets te ver voor zijn doel staat. De kop is er af en AFC pakt het initiatief tegen een tegenstander die veel spelers achter de bal houdt. In de 13e minuut stuurt Splinter de Mooij Raily goed weg, maar keeper Leon van der Wielen redt uitstekend op het schot van onze goalgetter. Even later kopt Youri Koelewijn een kopbal van Tim Linhorst van de doellijn, na een corner. Er is een kwartier gespeeld en de wedstrijd is verre van saai. Zeker als Splinter Raily nogmaals aanspeelt in het strafschopgebied en onze spits na een fel duel met Koos Werkman in de 16e minuut de openingstreffer voor zijn rekening neemt. Zijn 13e van het seizoen, goed dat Raily weer helemaal terug is na een flinke blessure. 0-1 voor AFC, Spakenburg schrikt en zoekt wat meer de aanval, vooral over de linkervleugel via Sanny Monteiro. Ook de veel besproken Vince Gino Dekker mengt zich in de strijd, maar zijn voorzetten worden niet op waarde geschat. Bovendien koppen Dalian Maatsen en Tim Linthorst alles weg en leggen de kopsterke Van der Linden volledig aan banden. Goed dat ook Tim weer helemaal terug is na een langdurige blessure. De verdediging van AFC staat dus als een huis, maar de Reds mogen beslist niet klagen dat een verrassende knal van Vink niet in het net vliegt. Voor de tweede maal raakt Vink de lat, hoeveel pech kan je hebben. Wat betreft Spakenburg blijft het daarbij in de eerste helft. AFC domineert, maar kan het vele balbezit niet omzetten in grote kansen. Een verre ingooi van Kenny op Raily sticht enig gevaar, een schitterende combinatie van Dalian, Thomas en weer Dalian over het hele veld sterft in schoonheid. Na 47 minuten vindt scheidsrechter Timmer het wel genoeg en gaan de spelers op weg naar een bekertje thee.

Het tweede bedrijf begint met dezelfde 22 spelers als waarmee we begonnen zijn. Spakenburg is direct gevaarlijk, maar Patrick let goed op. Zou dit de voorbode zijn van een offensief van de Blauwen. Niets is minder waar. Nog meer dan in de eerste helft is AFC in balbezit en trekt Spakenburg een muur van spelers op op eigen helft. Van der Linden probeert onze defensie bij de opbouw wel te storen maar helemaal alleen wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. Aanvallend kloppen de Reds steeds meer aan de deur en zijn via een vrije trap, niet ver buiten strafschopgebied en enkele corners gevaarlijk voor het doel van keeper Ter Wielen. Tim is dicht bij een doelpunt, maar de kopbal vliegt net over de lat. Het is wachten op de 0-2, zoveel is duidelijk. De Graaf grijpt in en in de 64e minuut maken Lowie van Zundert, Revelino Junte en Roy Terschegget, die we ook nog kennen uit hun tijd bij resp. De Treffers, HHC Hardenberg en GVVV, hun opwachting. Meer dan een schot hoog over van Monteiro brengt deze ingreep niet teweeg. Het doelpunt valt aan de andere kant als Thomas Verhaar na een pass van Raily zijn fijn besnaarde traptechniek etaleert. Zijn schuiver belandt in de 68e minuut in de verste hoek en AFC leidt met 0-2.

De wedstrijd lijkt gespeeld. Heel veel gevaar valt niet te duchten van de blauwe aanval. Een kopbal van Van der Linden na een vrije trap gaat ruim over, een inzet van Junte wordt eenvoudig verwerkt door Patrick. Maar dan vliegt plotsklaps de vlam in de pan. Een foutieve terugspeelbal van Berti brengt Van Zundert in stelling die in tweede instantie Patrick weet te passeren. Nog, incl. extra tijd, een klein kwartier spelen, en alles is weer mogelijk. Vooral Van Zundert is in deze fase ‘on fire’ en hij knalt een bal over de lat. Spakenburg heeft haast, gooit alles op de aanval, en geeft nu achter veel ruimte weg.  De Reds weten hier bijna van te profiteren als Dalian mag uithalen bij een vrije trap vlak bij het strafschopgebied na een overtreding op Splinter. Zijn schot stuitert via de onderkant van de lat weer het veld in. Was die bal niet achter de lijn? De assistent-scheidsrechter vindt van niet en de wedstrijd is nog steeds niet beslist. Nu wordt met nog enkele minuten te gaan iedere bal het strafschopgebied van AFC  in gepompt. Ulrich Landvreugd wisselt nog twee keer, het publiek staat van de spanning op de banken. Na de laatste corner van de Blauwen lijkt de bal in het doel te verdwijnen bij de tweede paal, heel blauw Spakenburg juicht, maar uiteindelijk blijkt onze Patrick de bal klemvast te hebben, voor de lijn. Het blijft 1-2, en na het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Timmer sluiten onze jongens elkaar in de armen. AFC staat weer derde na een dik verdiende zege. De achtste zege op Spakenburg in successie is een feit. Wie doet dat AFC na?

Op weg naar huis wordt de stemming nog beter als blijkt dat Daniël Zoutberg jarig is en op Limburgse vlaai trakteert. Het lang zal hij leven is tot ver buiten de bus te horen. Hoera! Hoera! Hoera! Op naar zaterdag als onze vrienden uit Haarlem op bezoek komen. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Mohamed Berti (’89 Gevero Markiet), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus Jan van Weerdenburg, Kenny Teijsse, © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar (’89 Thomas Verhaar), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (’79 Segun Owobowale).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier