Spakenburg - AFC 0 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC VERSLAAT SPAKENBURG VOOR DE ELFDE KEER OP RIJ

Aan de blauwe kant van de Westmaat boekte AFC de eerste uitzege van dit seizoen. The Reds begonnen goed tegen de Blauwen. Een snelle goal van Raily Ignacio onderstreepte de verhoudingen in het veld: AFC deelde de lakens uit in de eerste helft, Spakenburg maakte een matte indruk. Na rust was de wedstrijd veel meer in evenwicht en was er ook voor de AFC-defensie een hoop werk aan de winkel. Over en weer werden kansen gemist. In de 90e minuut werd de wedstrijd door Kevin Visser in het slot gegooid. 0-2, een uitslag waarmee AFC zich na elf wedstrijden heeft gemeld aan de top van de Tweede Divisie.

Vooraf aan de wedstrijd is er een indrukwekkende minuut stilte voor Pim van de Meent, die op 84-jarige leeftijd is overleden. De speaker van dienst geeft een toelichting waarom iedereen verzocht wordt te gaan staan, Pim heeft in lengte van jaren veel betekend voor AFC, als trainer van het eerste, als trainer en coördinator van de jeugd en als sportparkmanager. Een kundige, maar vooral ook bijzonder aardige AFC’er is ons ontvallen. Pim krijgt een prachtige plek in ons aller herinnering.

En dan gaan we voetballen. Benno Nihom start met bijna dezelfde basis als tegen FC Lisse, dus met Oussama Siali op het middenveld. Djuric Ascension vervangt de grieperige Joël Tillema. Als scheidsrechter Michael Eijgelsheim voor het eerst gefloten heeft pakt AFC het initiatief. De bal gaat rond, veel breed, af en toe terug op de keeper. Spakenburg wacht rustig af wat er gaat komen, misschien wel te rustig. Een steekpass van captain Milan Hoek brengt Raily al in de vierde minuut alleen voor de keeper. Onze goalgetter schiet niet, wil Alessandro Damen passeren, maar raakt de bal te hard. In de zevende minuut neemt Raily revanche na een aanval over links waar Guus van Weerdenburg, Splinter de Mooij en Cody Claver bij betrokken zijn. De voorzet van Cody is een plaatje en Raily glijdt de bal bij de tweede paal binnen tegen zijn oude club (2011-2013), zijn vierde doelpunt van dit seizoen. Na deze goal gebeurt er lange tijd niet veel. AFC speelt schaakvoetbal, Spakenburg stelt daar heel weinig tegenover. We moeten het doen met een te zachte terugspeelbal van Splinter, die door keeper Gijs van Zetten op het nippertje kan worden verwerkt, een technisch hoogstandje van Djuric, een flinke overtreding op Raily, die op rechts was doorgebroken en een lange blessurebehandeling van Guus die gelukkig weer in het veld komt. Na een minuut of dertig meldt ook Spakenburg zich aan het front en wordt Maurice de Ruiter aangetikt in het strafschopgebied. Eijgelsheim vindt het niet zwaar genoeg voor een penalty, maar we zijn gewaarschuwd. Na een overtreding op Raily wordt de vrije trap van Milan doorgekopt door Splinter. Raily komt net te kort voorzijn tweede doelpunt. Er zijn nog een paar minuten te spelen in de eerste helft en een doelpunt hangt in de lucht. Eerst heeft Milan de 0-2 op zijn schoen, maar zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied is te zacht. Even later krijgt Spakenburg ook een 100% kans maar de kopbal is veel te zacht om onze keeper te verrassen.

Het is rust. AFC staat terecht voor, maar The Reds zijn nog lang niet in veilige haven. Spakenburg zal er alles aan doen om niet voor de elfde keer op rij van The Reds te verliezen. Als de spelers weer het kunstgras van de Westmaat betreden zien we dat Oussama Siali vervangen is door Kevin Visser. Bij Spakenburg maakt Dwayne Green plaats voor Mark Veenhoven. De ploeg van Patrick Loenen heeft een vliegende start en we mogen van geluk spreken dat de gelijkmaker direct na rust uitblijft. Spakenburg beukt op het doel van Gijs van Zetten, maar die blijft kaarsrecht overeind bij enkele gevaarlijke corners. In de 71e minuut ploft een fantastische voorzet van Vince Dekker op het hoofd van Vincent Volkert bij de tweede paal en lijkt de gelijkmaker onafwendbaar. Maar daar denkt onze keeper anders over en met een giga reflex houdt hij de nul vast. Benno Nihom onderkent het gevaar en laat na Kevin Visser en Segun Owobowale, nu ook Matthijs Jesse, Gladwin Curiel en Kenny Teijsse invallen. De wissels pakken heel goed uit. AFC is nu weer de bovenliggende ploeg met de beste kansen. Vooral de komst van Matthijs levert gevaar op op de rechtervleugel. Uit een corner kopt Splinter goed in, maar keeper Damen redt met een fraaie zweefduik. Even later heeft Matthijs een mooie kans, maar hij ploft de bal vrij voor de keeper in het zijnet. Dan is het toch 0-2 als Damen de bal tegen Matthijs aanschiet. De bal verdwijnt in het doel maar er is hands geconstateerd door de scheidsrechter. Terecht afgekeurd? Helaas zit deze situatie niet in de samenvatting. Het blijft dus spannend, Spakenburg gooit de bal hoog voor het doel. Opvallend genoeg heeft Patrick Loenen topscorer Floris van der Linden naar de kant gehaald. Voor hem komt Robin Eindhoven in het veld, die we net als Floris kennen uit zijn HFC-tijd. Het doel wordt door Gijs, Gevero Markiet en Dalian Maatsen vakkundig dichtgespijkerd, waarbij Kenny Teijsse ook in de slotminuten een helpende hand biedt. Spakenburg komt er niet doorheen, aan de andere kant van het veld lukt het wel. Weer staat Matthijs aan de basis van de 0-2, als zijn voorzet Segün Owobowale bereikt bij de tweede paal. Damen weet het schot van Segün nog te keren, maar de terugspringende bal wordt vervolgens door Kevin Visser in de 90e minuut hoog en droog in de touwen geschoten. De wedstrijd is beslist en wordt na vier minuten extra tijd door scheidsrechter Eijgelsheim de geschiedenis in gefloten.

AFC wint dus op de Westmaat en heeft nu elf keer achter elkaar gewonnen van Spakenburg. Een record? Het zou zo maar kunnen. De zege op de Blauwen is ook de eerste overwinning buitenshuis van The Reds dit seizoen en dat biedt perspectief voor het vervolg. Ons aller eerste heeft zich inmiddels aan de top van de Tweede Divisie gemeld en staat als vierde maar één punt achter koploper Quick Boys. Het is ongekend spannend dit seizoen. Noordwijk, dat afgelopen zaterdag, koploper Quick Boys versloeg staat zevende op maar vier punten achterstand op de snelle jongens uit Katwijk. Wat betreft de prestaties van AFC valt na 1/3 van het seizoen vooral onze ijzersterke defensie op. Voor de zesde keer wist Gijs van Zetten zijn doel schoon te houden. De al even genoemde Gevero Markiet en Dalian Maatsen spelen hier ook een belangrijke rol in. Ook tegen Spakenburg waren deze spelers weer geweldig op dreef. Super de luxe!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Djuric Ascension (73’ Gladwin Curiel), Dalian Maatsen, Gevero Market, Guus van Weerdenburg (62’ Segün Owobowale), Cody Claver, Oussama Siali (46’ Kevin Visser), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Melvin Platje (73’ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (79’ Kenny Teijsse). 

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier