Sjoerd Jens een spits met allure

door Hennie van de Weerd

We zijn al weer vier dagen verder na de wedstrijd AFC tegen Spakenburg. Het lijkt net of er niets gebeurd is na de bewogen wedstrijd op sportpark Goed Genoeg als je in stilte over het veld kijkt. Het blijft altijd een apart gevoel als je dan weer terugdenkt aan de wedstrijd. Veel toeschouwers langs de kant en op de tribune, en dan nu die leegte die je voor je ziet.  Gevoelsmatig een prettige leegte als je terugdenkt wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld op voetbalgebied in al die jaren.

Jens werd in de laatste vier seizoenen twee maal kampioen.  Eerst met Cor ten Bosch in de Hoofdklasse. Dit seizoen met Willem Leushuis in de Topklasse. Voor eeuwig in de boeken bij de club AFC. Een hele eer voor Jens die ook nog een tweede plek bezet op de clubtopscorer aller tijden ranglijst.   

 

Sjoerd Jens maakte het allemaal mee. Als je 88 goals maakt ben je geen kleine jongen. Jens is altijd bescheiden geweest en gebleven. Zes jaar speelde hij voor de Reds, en wat voor jaren. Jens was een grillige spits en onberekenbaar. Als je langs de kant stond hoorde je weleens de kreet van de tegenstander:  “Jens heeft zeker een snipperdag vandaag, goede zaak voor ons". En dat was nu net het grote gevaar om zoiets te uiten als je langs de kant stond en alles koek en ei leek. Je zag hem niet maar hij was er wel en sloeg dan genadeloos toe.
In het kampioensjaar in de Hoofdklasse speelde AFC in Noordwijkerhout tegen VVSB. Altijd lastig voor de de Amsterdammers. Dat bleek ook wel want in de 88e minuut stond VVSB nog met 1-0 voor. In twee minuten was het gebeurd met de paarsgelen. In de 89e minuut scoorde Peter Post de gelijkmaker. Een minuut later bracht Jens zijn club in extase 1-2. Een paar seconden later floot de scheidsrechter af. Iedereen was verbijsterd ook bij de supporters van AFC. In twee minuten was de wereld omgedraaid. Cor ten Bosch na de wedstrijd: ”Dat heb je nu met Sjoerd, onberekenbaar”.

 

Sioerd Jens zijn laatste wedstrijd viel hem toch wel zwaar. Het liefst had hij een volledige wedstrijd gespeeld tegen Spakenburg. Het werd een half uur. Daar was Jens uiteindelijk tevreden mee. Jens kan terugkijken op een geweldige tijd in de hoofdmacht van AFC. Een waardig afscheid werd hem gegund door coach Willem Leushuis, en terecht. In de slotseconden schoot de superspits de winnende treffer binnen middels een penalty. Een slot van zijn voetbal loopbaan op het hoogste niveau sloot hij passend af, scorend.

 

Jens blijft voetballen. Hij gaat naar de zaterdagtak van AFC. In het tweede elftal gaat hij genieten met oud eerste elftalspelers van AFC. Met o.a Robert Gehring, Mendel Witzenhausen en Ronald de Boer in de gelederen zal Jens snel over de honderd goals heen gaan. Uiteindelijk ben je daar spits voor en dat was Sjoerd Jens, een echte spits.