Sjoerd Jens, een goalgetter op alle fronten


v.l.n.r.: Erelid Machiel van der Woude, voorzitter Ad Westerhof, Erelid Edwin Geluk, de kersverse Dr. Sjoerd Jens en vriendin Su, Erelid Johan de Bie, elftalleider AFC 1 Bob Duis

Sjoerd Jens, een goalgetter op alle fronten

Gisteren promoveerde Sjoerd Jens tot doctor in de medische wetenschappen op een proefschrift getiteld Imaging of Critical Limb Ischemia. Dit in aanwezigheid van veel AFC’ers, die een uur lang hun trefzekere clubgenoot op een geheel andere manier topsport zagen bedrijven. Dr. Jens won deze wedstrijd in de Agnietenkapel ruim op punten, want de waardering voor zijn onderzoek van hooggeleerde zijde was zeer groot. Helemaal helder was de inhoud van het gebodene voor de aanwezige voetballers niet, maar de rode rug van het proefschrift met de zwarte V in het midden maakte in dit opzicht een hoop goed.

De warme band tussen Sjoerd en AFC bestaat sinds het seizoen 2006-2007 toen hij meetrainde in Amsterdam. Een seizoen later verruilde hij het zwart-witte shirt van het Apeldoornse WSV voor het rode shirt met de zwarte V. In onze onvolprezen Persmap van dat jaar lezen we dat deze middenvelder (!) in Amsterdam op kamers woont en dat hij 13 keer scoorde bij WSV in het vorige seizoen. Ook wordt vermeld dat hij de verkorte opleiding geneeskunde doet en dat het werk als onderzoeker, zoals gebleken is, hem het meest aantrekt. De introductie van Sjoerd sluit af met de constatering dat hij zeer te spreken is over de ontvangst bij AFC: zeer vriendelijk! Dat vond men bij AFC natuurlijk ook van Sjoerd. Een erg aardige vent en een zeer enthousiaste teamgenoot. Maar een geweldige aanwinst voor ons eerste was hij niet, zo waren de vele kenners die onze mooie club rijk is aan de start van het nieuwe seizoen van mening.    

De voetbaldeskundigen hadden ongelijk (‘what else is new’). Sjoerd maakte in zijn eerste seizoen bij AFC 15 doelpunten en verzorgde 11 assists. Daarmee was hij niet alleen met ruime voorsprong de topscorer, maar hij liet ook zijn teamgenoten verreweg het meest scoren. Onder de toenmalige trainer Ton du Chatinier werd AFC keurig vijfde. Op 20 april 2008 werd Hollandia in Amsterdam tegen AFC kampioen, ondanks een 2-1 nederlaag. Sjoerd scoorde de winnende. Maar de mooiste goal maakte hij op 6 april 2008 in de uitwedstrijd tegen Argon.  In het wedstrijdverslag werd hierover het volgende opgetekend.‘Sjoerd Jens stond in het overvolle strafschopgebied en verlengde de voorzet met een snoeiharde omhaal in de kruising. Dit magistrale doelpunt zal waarschijnlijk als het mooiste AFC-doelpunt de geschiedenis ingaan.’

Na dit jaartje AFC ging Sjoerd door zijn studie in Apeldoorn weer voetballen bij het ambitieuze WSV dat net naar de hoofdklasse was gepromoveerd. Op 22 september 2008 lezen we het volgende kenmerkende bericht in de Apeldoornse Courant. ‘Als een man symbool staat voor het nieuwe WSW dan is het Sjoerd Jens. De rappe rechtspoot was uiterst effectief en nam 2 van de 3 Apeldoornse treffers voor zijn rekening’. Gelukkig was Sjoerd na een seizoen al weer terug en bleef, inmiddels aangeland in het AMC, nog 5 seizoenen in de hoofdmacht van AFC actief. En met veel succes. In het eerste jaar was hij met 22 goals de ‘over all’ topscorer van de Topklasse. In de volgende vier jaar maakte hij er nog 51. In totaal scoorde Sjoerd 87 keer voor AFC 1 en was hij goed voor 40 assists. Het hadden er nog veel meer kunnen zijn als een slepende knieblessure niet steeds meer zou zijn opspelen. Zo speelde hij weinig in zijn laatste seizoen en maakte maar 3 doelpunten. Het zal Sjoerd veel voldoening hebben gegeven dat hij als captain in dit seizoen de kampioensschaal als eerste omhoog  mocht houden nadat AFC het Kampioenschap van Nederland bij de zondagamateurs had behaald.  Zijn afscheid was afgelopen seizoen helemaal in stijl. In de thuiswedstrijd tegen Spakenburg om het algeheel kampioenschap scoorde hij thuis de winnende goal.

Al deze vaak beslissende en soms wondermooie doelpunten en assists ten spijt kon Sjoerd altijd rekenen op ‘kanttekeningen’ en ‘nuances’ van de eeuwige criticasters. Ook in Zaterdag 2 waar dr. Jens nu speelt zal het niet anders zijn. ‘Een makkelijke kans moet je hem niet geven’ en ‘echt voetballen kan hij niet’ waren in deze kring regelmatig gehoorde uitspraken, als het om de prestaties van Sjoerd ging. En inderdaad, geen complete spits, die bestaat immers niet. Geen technisch begaafde pingelaar of vast aanspeelpunt, om maar eens wat te noemen. Maar wel een snelle, slimme en doelgerichte spits die letterlijk onverwacht, juist ook voor zijn tegenstander, uit de hoek kon komen. Dit alles zonder kaarten of welk gedoe dan ook. Na gisteren dus ook nog zeer geleerd. Sjoerd Jens, een goalgetter op alle fronten.