Scheveningen - AFC verslag

AFC MORST OOK OP HOUTRUST PUNTEN TEGEN SCHEVENINGEN 

Net als in de thuiswedstrijd dit seizoen heeft AFC ook uit met 1-1 gelijkgespeeld tegen laagvlieger SVV Scheveningen. Waren de verhoudingen in Amsterdam nog redelijk in evenwicht, op sportpark Houtrust deelden The Reds lange tijd de lakens uit. De opbrengst, een doelpunt van Marciano Mengerink in de eerste helft, was echter te mager. In blessuretijd kwamen de Schollekoppen toch nog langszij door een discutabele penalty. Voor Scheveningen een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie. Ons aller eerste staat nog steeds elfde, 22 punten achter koploper Spakenburg, 20 punten boven de degradatiestreep.

 Vandaag spelen we tegen SVV Scheveningen, de ploeg van trainer/coach John Block die in 2024 alle acht wedstrijden verloor. Na een behoorlijke competitiestart zijn de Schollekoppen in zwaar weer terecht gekomen. Nog slechts één punt scheidt de groen-zwarten van de degradatiezone. De nummer 16, 17 en 18, Excelsior Maassluis, Kozakken Boys en FC Lisse, staan inmiddels dicht in de buurt. De nummer 18 degradeert rechtstreeks, de nummers 16 en 17 moeten deelnemen aan de PD-competitie van acht ploegen voor één promotieplaats: daar wil je beslist niet bij horen, ook al beschik je over enkele oud-profs (Lex Immers, Tommy Beugelsdijk en Huseyin Dogan) en een record-trainer die al twintig jaar bij Scheveningen aan het technische roer staat. We mogen vandaag een op en top gemotiveerde thuisploeg verwachten, die het AFC eerder dit seizoen knap lastig maakte op sportpark Goed Genoeg. Het gelijke spel (1-1) gaf op 14 oktober jl. de verhoudingen goed weer. AFC wisselt dit seizoen goede en minder goede resultaten vaak af en bevindt zich daardoor in de middenmoot. Kampioen worden is er niet meer bij, degraderen ook niet, dus resten er nog acht wedstrijden die zonder al te veel spanning gespeeld kunnen worden. Hopelijk wel met veel drive, want daar zijn The Reds dit seizoen wel degelijk toe in staat. Zoals afgelopen zaterdag tegen runner up De Treffers, de voetbalvonken vlogen ervan af. Op Houtrust zou dat ook ‘zo maar’ het geval kunnen zijn, we gaan er eens goed voor zitten.

Als de spelers het kunstgras betreden onder leiding van scheidsrechter Tim Visser zien we dat Mitchell de Vlugt bij de groen-zwarten meespeelt in plaats van topscorer Ian van Baalen, afgelopen zaterdag was dat tegen HFC aan de Spanjaardslaan andersom. Bij AFC twee ‘wissels’ ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen De Treffers, een week eerder. Gevero Markiet start direct in de basis en vervangt Tim Linthorst die geblesseerd is. Mitch van Kempen begint dit keer, Julian van der Greft zit op de bank. Door deze wissel speelt captain Milan Hoek op zijn vertrouwde plek op het middenveld, Mitch start als rechtsback. In de voorhoede treffen we Marciano Mengerink voor de tweede keer vanaf het begin in de aanval van The Reds. Nadat de scheidsrechter voor het eerst gefloten heeft is het Splnter de Mooij die met een kopbal na een voorzet van Mitch tekent voor het eerste gevaarlijke moment. Een parade van keeper Sven van der Maaten verhindert de openingstreffer, maar wel ten koste van een corner én een uit de kom geschoten pink. Gelukkig kan Van der Maaten verder na een deskundige ingreep, en hoe! Hij keept een geweldige wedstrijd en weet ook al snel een kopbal van Marciano onschadelijk te maken. Knap werk, want onze spits staat na een loepzuivere voorzet van Mitch maar op een paar meter afstand. Het is na een kwartier nog steeds 0-0 en dat blijft het nog even, ook omdat een doelpunt van Mike de Niet wordt afgekeurd wegens buitenspel. Terecht? De TV-samenvatting biedt geen duidelijkheid. In de eerste helft is het verder AFC dat domineert met goed verzorgt spel. De openingstreffer hangt voor The Reds (vandaag helemaal in het rood!) in de lucht, maar Van der Maaten weet een doelpunt te voorkomen ten koste van een corner na een kopbal van Splinter, die goed door Noa Benninga wordt aangespeeld. Milan neemt de corner en Marciano kopt de bal vervolgens fraai in de bovenhoek. Dit keer is de keeper van Scheveningen kansloos en AFC leidt in de 29e minuut met 0-1. Voor rust kan Marciano nóg een doelpunt  maken na een perfecte voorzet van Cody Claver, maar zijn schot wordt door Van der Maaten uitstekend gestopt. In de 40e minuut is Van de Niet voor de tweede keer gevaarlijk, maar op het laatste moment raakt de spits de controle over de bal kwijt. In de slotminuten van de eerste helft hebben onze jongens nog twee keer de kans om met 0-2 te gaan rusten. Eerst mist Soufiane Hetli alleen voor de keeper na een pass van Guus van Weerdenburg, daarna toont Van der Maaten andermaal zijn klasse op een inzet van Gevero.

Het is rust en de 0-1 voorsprong is een zwakke afspiegeling van de verhoudingen in het veld. Maar de geringe achterstand biedt de Schollekoppen ook nog alle kans om in de tweede helft de wedstrijd op zijn kop te zetten. Maar in het derde kwart van de wedstrijd verandert er weinig aan het spelbeeld. AFC is nog steeds de betere ploeg met de beste kansen. Een lob van Soufiane alleen voor de keeper wordt maar net door Van der Maaten gekeerd, Splinter en Marciano lopen elkaar vervolgens hinderlijk in de weg bij de tweede paal, na een mooie corner van Milan. Wat een misser! Het spel wordt harder in deze fase en vooral Soufiane moet het ontgelden. De oud-profs Immers en Beugelsdijk gaan voorop in de strijd. Scheidsrechter Visser laat veel toe, maar moet langzamerhand toch eens harder ingrijpen. John Block wisselt Jordy Stroker en Dogan voor Ian van Ballen en Taygeomi Elvilia en dat zet zoden aan de dijk. Vooral Elvilia is met zijn snelheid gevaarlijk op de linkerflank. Benno Nihom wisselt ook, te beginnen met Marciano die plaats maakt voor Melvin Platje. Nadat Soufiane met een schot in de bovenhoek nogmaals van der Maaten heeft getest komt Scheveningen in de slotfase opzetten. Elvilia, Van Baalen en Koorndijk zetten onze keeper Gijs van Zetten flink aan het werk, een fraaie omhaal van Mike de Niet vliegt net naast. Scheveningen speelt nu alles of niets, de spanning is groot, zeker na een aanslag op de enkel van Djuric Ascencion, die net is ingevallen. In blessuretijd krijgt Lex Immers in vrije positie nog een giga kans, maar de bal vliegt ziedend hard over de lat. Toch staat de oud-prof van Feyenoord aan de basis van de gelijkmaker als hij door Dalian aan zijn arm wordt getrokken in het strafschopgebied. Als door een bliksemschicht getroffen stort Immers ter aarde, maar de scheidsrechter, die op vijf meter afstand staat vindt dit geen penalty waard. Daar denkt de assistent-scheidsrechter, op ruim 30 meter afstand, geheel anders over en op zijn aanwijzing gaat de bal alsnog op de stip. In de 93e minuut laat Ian van Baalen de onvermijdelijke scheepstoeter loeien en eindigt de wedstrijd, net als eerder dit seizoen, met een 1-1 gelijkspel.

Het is voor Scheveningen, dat zijn keeper Van der Maaten wel erg dankbaar moet zijn, het eerste punt na negen wedstrijden in 2024. Dat geeft de Schollekoppen voor het vervolg van de competitie ongetwijfeld het nodige zelfvertrouwen. AFC was lange tijd de baas op het veld, combineerde goed en zette dit alles om in een flink aantal kansen. Jammer genoeg ontbrak het aan scherpte en een pietsie geluk om meer dan één doelpunt te maken. Volgende keer thuis tegen Rijnsburgse Boys beter. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten (K), Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Guus van Weerdenburg (81’ Curiel Gladwin), Mitch van Kempen, © Milan Hoek, Cody Claver, Noa Benninga, Splinter de Mooij (88’ Matthijs Jesse), Soufiane Hetli (81’ Djuric Ascencion) en Marciano Mengerink (73’ Melvin Platje).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het realistische interview met trainer/coach Benno Nihom klik hier 

Voor het interview met Marciano Mengerink klik hier