Scheveningen - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT OP HOUTRUST VOOR VIJFDE ZEGE OP RIJ

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Sportpark Houtrust waar SVV Scheveningen zijn domicilie heeft. Dit sportpark dateert van 1973. Vroeger lagen hier het roemruchte stadion Houtrust en de bekende Houtrusthallen. In 1910 werd de sportaccommodatie in gebruik genomen en HBS nam toen zijn intrek op het nieuwe terrein. Het voetbalstadion kende uiteindelijk een capaciteit van 25.000 toeschouwers. In 1954 ging ook fusieclub Holland Sport hier spelen, die in tegensteling tot HBS de overstap maakt naar het betaald voetbal.  Omdat niet veel later de amateurclub SVV Scheveningen opging in de nieuwe BVO wordt de naam gewijzigd in Scheveningen Holland Sport. In 1964 trekt SVV Scheveningen zich weer terug en gaat weer verder als amateurvereniging. Holland Sport promoveert in 1968 naar de Eredivisie en timmert daar aan de weg met heroïsche duels tegen stadgenoot ADO, Ajax, Feyenoord en Sparta. Hierna volgt in 1971 een fusie met ADO en gaat de nieuwe BVO in het Zuiderpark voetballen onder de naam FC Den Haag. De Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen groeit in de tachtiger jaren naar het hoogste amateurniveau en in het seizoen 1995-1996 wordt Scheveningen onder regie van de gebroeders Martin en Cock Jol Algeheel Kampioen van Nederland door zondag kampioen Baronie te verslaan.

Eén van de spelers die in 1996 op de schouders ging was John Blok, die op vier seizoenen ADO Den Haag na, altijd bij Scheveningen speelde. Na deze periode nam Blok in het seizoen 2000-2001 het trainersstokje over van Cock Jol en was als trainer-coach vijf jaar bij Scheveningen in de weer.  Na drie seizoenen Quick Boys en één seizoen VVSB keerde hij weer als trainer terug bij Scheveningen en is nu aan zijn vijftiende (!) seizoen bezig in deze badplaats. Waarschijnlijk een record op dit niveau. John Blok heeft verschillende successen behaald met zijn club, zoals de promotie naar de Topklasse in 2011/2012 en het afgelopen seizoen de promotie naar de Tweede Divisie, na een spectaculair verlopen seizoen in de Derde Divisie dat doet denken aan het afgelopen seizoen van AFC. Want ook Scheveningen stond er slecht voor aan het eind van de eerste competitiehelft en pakte na de winterstop maar liefst 46 punten uit 18 wedstrijden, plus de tweede én de derde periodetitel. Dit alles was niet genoeg om kampioen Spakenburg te achterhalen, maar leverde wel een plek op in de play offs, die na zeer spannende wedstrijden tegen Quick (H) en vervolgens TEC de promotie naar de Tweede Divisie opleverden. Vooral de beslissende goal van Liroy Resodihardjo in de laatste minuut tegen het sterke TEC maakte in Tiel heel wat vreugde én verdriet los.

Inmiddels is Scheveningen zes wedstrijden onderweg in de Tweede Divisie en kan John Blok redelijk tevreden zijn over de start van zijn ploeg. Weliswaar werd de eerste competitiewedstrijd op Houtrust met 1-3 verloren maar tegen kampioenskandidaat IJsselmeervogels is dat beslist geen schande. Hierna volgde een fraaie uit winst tegen HHC Hardenberg (0-1) en een 1-1 gelijkspel thuis tegen GVVV. Daarna werd twee keer verloren. Tegen kampioen Katwijk gingen de groen-zwarten op Houtrust nipt onderuit (1-2) en in en tegen Barendrecht werd voor het eerst flink (3-0) verloren. Afgelopen zaterdag liet Scheveningen er geen echter twijfel over bestaan op dit niveau thuis te horen. Oud-kampioen FC Lienden werd in een spannende wedstrijd in de slotminuten met 2-3 geklopt. De 22-jarige spits Joël Donald, vorig seizoen nog actief bij Jong Groningen, voltrok met zijn tweede goal het vonnis in de Betuwe. Een knappe prestatie. Een paar dagen eerder speelde Scheveningen thuis voor de beker tegen SC Cambuur. De Friezen stonden door twee goals van Donald (alweer!) tot de 89e minuut nog met 2-1 achter, maar maakten toen gelijk. Geholpen door twee rode kaarten van Scheveningen in de verlenging (allebei twee keer geel) van Levi Schwiebbe en Kevin Gomez Nieto wist Cambuur ten slotte met 2-3 te winnen. BVO Cambuur kwam dus op Houtrust heel goed weg. Heel jammer voor Scheveningen, dat met goed spel een plek in de tweede bekerronde had verdiend.

AFC heeft dit seizoen een vliegende start. Na zes wedstrijden staan The Reds bovenaan met 15 punten. Vijf keer werd gewonnen, één maal (met 3-1) verloren in Haarlem van Kon. HFC.  Waren de twee eerste zeges tegen Kozakken Boys en Spakenburg nog met klein verschil (2 x 1-0), daarna werd het net vaker gevonden. Achtereenvolgens  moesten De Treffers, VVSB en Jong Almere FC met resp. 4-1, 4-2 en 5-1 het onderspit delven. Vooral de duels tegen De Treffers thuis en VVSB uit maakten indruk, omdat AFC op sportpark Goed Genoeg met 0-1 en in Noordwijkerhout met 2-0 achterstond. Na de thee tweede kwam de ploeg van trainer Uli Landvreugd in beide wedstrijden erg sterk terug en werd tenslotte afgetekend gewonnen van een gerenommeerde tegenstander. Opvallend genoeg was dat ook het geval tegen de beloften uit Almere. Ook nu moest een achterstand worden goed gemaakt na een matige start die mogelijk veroorzaakt werd door de bekerwedstrijd eerder die week. Net als  Scheveningen plaatste AFC zich rechtstreeks voor de TOTO KNVB Beker. In de eerste ronde was BVO Telstar te gast in Amsterdam. Het thuispubliek beleefde een heerlijke avond, want ons aller eerste bleek meer dan opgewassen te zijn tegen de Witte Leeuwen. De score liep hoog op en The Reds evenaarden op 25 september 2018 met de 5-0 winst het bekerrecord van Xerxes (5-0 op Velox in 1962) en ADO’20 (6-1 op FC Eindhoven in 2012).

Wat gaat het op sportpark Houtrust worden? Kijken we naar de ranglijst dan is koploper AFC uiteraard favoriet. De laatste vier wedstrijden werden met duidelijke cijfers gewonnen. De vorm is er, de veerkracht ook. De komst van een aantal nieuwe spelers heeft de mogelijkheden voor trainer Uli Landvreugd aanzienlijk vergroot en kan het vertrek van Koen Bosma, die voor zijn werk een paar jaar in Qatar aan de slag gaat, goed worden opgevangen. We wensen Koen en zijn gezin daar een gelukkige tijd toe. De favorietenrol van ons eerste is overigens zeer betrekkelijk, want Scheveningen heeft niet alleen het thuisvoordeel, maar ook een ploeg die er in de Tweede Divisie mag zijn. Spelers als Barry Rog, vorig seizoen uitgeroepen tot beste speler van de Derde Divisie, spelverdeler Leroy Resodihardjo en de aanvallers Tim Peters en Joël Peters, allebei goed voor drie goals in deze competitie, beschikken over veel kwaliteit. FC Lienden en ook SC Cambuur weten er inmiddels alles van. Oppassen dus voor de ploeg van recordtrainer John Blok. Het kan, net als vroeger, stormen op Houtrust. Succes!

MvdW