Scheveningen - AFC voorbeschouwing

IS AFC OP HOUTRUST SCHEVENINGEN WEER DE BAAS?

Zaterdag aanstaande ontmoeten we SVV Scheveningen op Sportpark Houtrust. De in 1919 opgerichte club kent een rijke geschiedenis. In 1954 werd samen met Holland Sport de stap naar het betaald voetbal gewaagd onder de naam Scheveningen Holland Sport. Op Houtrust was SHS een geduchte tegenstander en kwamen ook Ajax en Feijenoord wel eens van een kouwe kermis thuis. ‘Onze’ Pim van de Meent speelde in het seizoen 1958-1959 bij SHS. In 1964 gingen de amateurs verder onder de naam SVV Scheveningen, de afdeling betaald onder de naam Holland Sport. In 1971 volgde voor Holland Sport de fusie met ADO: de nieuwe BVO ging onder de naam FC Den Haag spelen in het Zuiderpark. SVV Scheveningen speelde in de jaren zestig op het hoogste amateurniveau, zakte daarna flink af, om in 1990 terug te keren in de 1e klasse, toentertijd de hoogste amateurklasse van het zaterdagvoetbal. Onder trainer Martin Jol beleefden de Schollekoppen in het seizoen 1995-1996 het hoogtepunt door niet alleen algemeen zaterdagkampioen te worden maar ook algeheel amateurkampioen. In 2012 werd Scheveningen kampioen van de Zaterdag Hoofklasse B. Vier jaar werd vervolgens in de Zaterdag Topklasse gespeeld, maar Scheveningen wist zich in 2016 niet te plaatsen voor de Tweede Divisie. In 2018 wel en sindsdien hebben Scheveningen en AFC negen keer tegen elkaar gespeeld. Vijf keer wonnen The Reds, twee keer de Schollekoppen en twee keer werd het gelijk.

Het eerste gelijkspel tegen Scheveningen was in het seizoen 2018-2019. Op Houtrust werd het 3-3. Raily Ignacio, Kenny Teijsse en Tim Linthorst waren doeltreffend voor AFC, Tim Peters (twee penalty’s) en Barry Rog voor Scheveningen. Op Bevrijdingsdag werden we dat seizoen kampioen tegen Scheveningen door een klinkende overwinning: Grootfaam, Kenny Teijsse (penalty) en drie keer Raily zorgden voor de polonaise op het inmiddels oude sportpark Goed Genoeg, een wedstrijd om nooit te vergeten. Dit seizoen speelden we thuis, op het nieuwe sportpark, gelijk tegen Scheveningen dat een uitstekende start had met o.a. een daverende overwinning op De Treffers. Op Houtrust werd het maar liefst 5-0. Een week voor de wedstrijd tegen Scheveningen verloor AFC met 5-1 van De Treffers, dus was er op 14 oktober jl. wel wat goed te maken tegen de Schollekoppen. Maar erg makkelijk ging het niet. Na rust keken we zelfs tegen een achterstand aan na een kopbal van Delano Gouda. De 1.92 meter lange centrumspits speelt inmiddels bij SG Barockstadt, in de Regionalliga, het vierde niveau in Duitsland. Gelukkig was het op 14 oktober al snel weer gelijk door Raily na een mooie pass van Melvin Platje. Ondanks een aantal mooie kansen, over en weer, bleef het 1-1. Scheveningen stond er na negen wedstrijden goed voor, maar zakte daarna steeds verder weg. Met uitzondering van 18 november 2023 toen in Hardenberg knap werd gewonnen van HHC.  Het was tot op heden de laatste zege voor de groen-zwarten die in 2024 zelfs alle acht wedstrijden verloren. Afgelopen zaterdag was HFC aan de Spanjaardslaan met 1-0 te sterk. Kansloos was de ploeg van trainer/coach John Blok zeker niet, zo miste topscorer Ian van Baalen in het eerste kwartier twee keer op rij en was Mike de Niet in de slotfase een keer dicht bij de gelijkmaker. Tussentijds had een sterker HFC via Levi de Wilde in de 66e minuut wél gescoord en dat bleek dus genoeg tegen Scheveningen dat inmiddels in de gevarenzone terecht is gekomen, net boven de degradatiestreep. Excelsior Maassluis, Kozakken Boys en FC Lisse staan onder die streep met resp. maar één, drie en vijf punten achter.

Maar trainer/coach John Block heeft wel voor heter vuren gestaan in zijn superlange en zeer indrukwekkende carrière als speler (12 seizoenen) en als trainer (20 seizoenen) van Scheveningen. Alle kans dat hij met al zijn ervaring de Schollekoppen van degradatie weet te redden. Block heeft op papier een goede ploeg met spelers als middenvelder Lex Immers die met veel succes speelde bij Feyenoord en ADO Den Haag, centrale verdediger Tom Beugelsdijk, tot voor kort actief in het betaalde voetbal bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam, captain Ruben Koorndijk, al jaar en dag te vinden in de defensie van Scheveningen, Kevin Gomez Nieto, de aanvallende rechtsback van de groen-zwarten, de veel scorende spits Mike de Niet en de 30-jarige middenvelder/spits Hüseyin Dogan, die na een lange carrière in het betaalde voetbal (o.a. bij Sparta Rotterdam, NAC Breda, Top Oss en in Turkije) onlangs zijn debuut maakte bij Scheveningen. Het zegt veel over de kracht van de Tweede Divisie dat de groen-zwarten het met deze selectie dit seizoen behoorlijk moeilijk hebben.

Dan AFC dat na het gelijke spel tegen runner up De Treffers afgelopen zaterdag weer in het rechter rijtje terecht is gekomen. Ons aller eerste staat nu elfde, dit wel met de kanttekening dat de nummer zeven, Jong Almere City, maar twee punten meer heeft.  We maken dus deel uit van de brede middenmoot en zijn dit seizoen te wisselvallig om in de top mee te doen. Vorig seizoen was dat met ongeveer dezelfde selectie wel het geval. De vraag is hoe dat mogelijk is. Vorm, meer blessureleed? De vraag stellen is eenvoudiger dan hem beantwoorden. Wel is duidelijk dat we in 2024 iets beter draaien dan in de eerste competitiehelft in 2023, dát biedt perspectief voor de rest van het seizoen, te beginnen aanstaande zaterdag op Houtrust. Vorig seizoen wisten we op deze heilige voetbalgrond met 0-2 te winnen. (zie TV-Samenvatting) Voor herhaling vatbaar, zou je zeggen. Maar makkelijk zal het niet worden en dat was het ook niet op 6 mei 2023. Weliswaar opende Gevero Markiet toen in de 62e minuut de score, maar moesten we wel tot de 92e minuut wachten tot dat Matthijs de wedstrijd met een tweede goal besliste. De groen-zwarten knokten hard voor een beter resultaat, maar kregen geen loon naar werken. Nu het degradatiespook zich heeft gemeld zal de ploeg van John Block er ongetwijfeld nog harder aan trekken. Een mooie uitdaging voor The Reds om desondanks voor de derde keer op rij op Houtrust te winnen. Succes!

MvdW