Scheveningen - AFC voorbeschouwing

AFC WIL OP HOUTRUST EINDELIJK EENS VAN SCHEVENINGEN WINNEN

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen. Een bijzondere club met een rijk verleden waar ook Pim van de Meent en Joël Tillema deel van uitmaakten. SVV Scheveningen werd in 1919 opgericht en ging in 1954 met Holland Sport samen in het betaald voetbal verder onder de naam Scheveningen Holland Sport. In 1964 werd besloten om de amateurafdeling weer onder de naam SVV Scheveningen te laten spelen. In 1970 gebeurde dat op het huidige Houtrust-complex. Hoogtepunt beleefden de Schollekoppen in het seizoen 1995-1966 toen de club Algeheel amateurkampioen van Nederland werd met Martin Jol als trainer. In het seizoen 2018-2019 debuteerde Scheveningen in de Tweede Divisie en speelde tot nog toe vijf keer tegen AFC. We herinneren ons nog allemaal de wedstrijd op 5 mei 2019 tegen Scheveningen toen de Reds op eigen veld het kampioenschap behaalden van de Tweede Divisie. Wie een opkikkertje kan gebruiken kijkt nog even naar de TV-samenvatting (klik hier), die op de onvolprezen website van AFC te vinden is. De Reds wonnen op Bevrijdingsdag met 5-0, door goals van Melvin Grootfaam, Kenny Teijsse en een prachtige hattrick van Raily Ignacio. Daarna was het een onvergetelijk feest op het oude hoofdveld met veel vreugde en hier en daar een traan. Maar er was ook dankbaarheid richting het bestuur van Scheveningen dat gevolg had gegeven aan het verzoek van AFC om de wedstrijd te verplaatsen van 4 naar 5 mei. We zullen het niet vergeten.

AFC speelde tot nu toe twee keer uit tegen Scheveningen. De eerste wedstrijd op 6 oktober 2018 eindigde met een 3-3 gelijkspel en was, zoals de uitslag al aangeeft, super spannend. De thuisploeg opende snel de score via een penalty, waarna Raily gelijkmaakte na een mooi pass van Melvin Grootfaam. Kenny Teijsse bracht AFC vervolgens op voorsprong, maar via een tweede penalty kwam Scheveningen weer op gelijke hoogte. Daarna schoot Raily een penalty hoog over. In de slotfase maakte Barry Rog het thuispubliek gelukkig met een fraai doelpunt, maar beslissend was die niet omdat Tim Linthorst op het allerlaatste moment nog een gelijkspel afdwong. Op 7 maart 2020 waren de doelpunten veel duurder. Kansen genoeg, over en weer, maar alleen Chovanie Amatkarijo, die nu in Zweden voetbalt, wist het net te raken. 1-0 voor Scheveningen, op Houtrust heeft AFC dus nog niet gewonnen. Hopelijk lukt dat aanstaande zaterdag wel.

Een makkelijke wedstrijd zal het zeker niet worden. Scheveningen is al zes wedstrijden ongeslagen, de laatste vier werden zelfs gewonnen. Met deze mooie reeks speelden de Schollekoppen zich definitief uit de gevarenzone. De ploeg van trainer/coach John Blok staat nu negende met 39 punten, maar drie punten minder dan AFC. Scheveningen startte de competitie met twee klinkende zeges op HHC Hardenberg (0-1) en Spakenburg (2-1). Daarna ontmoetten de Schollekopen AFC op Goed Genoeg en verloren betrekkelijk kansloos. Thomas Verhaar opende de score met een prachtig schot van een meter of dertig en Matthijs Jesse deed vlak voor tijd wat al veel eerder op grond van de kansen had moeten gebeuren, hij maakte de beslissende 2-0. Scheveningen zakte hierna flink weg op de ranglijst, had af en toe opleving, zoals de fraaie 0-2 zege op de Uien in Rijnsburg, maar was tot voor kort een kandidaat voor de promotie/degradatiewedstrijden. Maar de knappe tussensprint van de laatste tijd, heeft die zorg dus weggenomen.

Als we naar ons aller eerste kijken dan zien we een andere ontwikkeling gedurende het seizoen. In tegenstelling tot Scheveningen startte AFC matig met een thuisnederlaag (1-4) tegen Katwijk en een gelijkspel (1-1) in Groesbeek tegen De Treffers. Vooral het verlies tegen de Katwijkers had zo zijn gevolgen want de Oranjehemden waren voor de winterstop ‘on fire’ en wisten bijna alles te winnen. Desondanks was de achterstand op de koploper niet onoverbrugbaar toen de competitie in februari weer werd gestart. Helaas gaf AFC op dat moment onvoldoende thuis en moet de titelstrijd verder overlaten aan Katwijk en Kon. HFC. Opvallend is dat de Reds veel punten laten liggen tegen de sterkste ploegen in deze competitie, tegen Katwijk (6), Kon. HFC (4), HHC Hardenberg (4) en Rijnsburgse Boys (3). Tegen de belofteteams van Sparta (3 punten verloren) en FC Volendam (zelfs 6) was dat ook het geval. Op die manier speel je niet mee om de prijzen. Volgend seizoen zijn er weer nieuwe kansen. Ook voor Scheveningen, dat de kern van de huidige selectie bij elkaar heeft weten te houden.

Kijkend naar die kern dan valt o.a. de 27-jarige centrumspits Michael de Niet op die dit seizoen al dertien goals maakte. In 2014 maakte De Niet de overstap van Duindorp SV naar SVC’08 uit Wassenaar en ontwikkelde zich daar van een vleugelaanvaller met een flink aantal assists naar een veel scorende spits. In 2018 volgde de overgang naar Scheveningen, maar een seizoen later was hij weer terug bij Tweede Klasser SVC’08. Om in 2020 weer in de Tweede Divisie aan te treden bij Scheveningen, waar De Niet in ieder geval tot 2023 zal blijven spelen. Maakte De Niet er dit seizoen dertien voor Scheveningen, de tweede schutter bij de Schollekoppen volgt op gepaste afstand. We hebben het over de 35-jarige oud-prof Lex Immers, die dit seizoen vier keer het net vond. De aanvallende middenvelder speelde na een lange periode bij ADO Den Haag o.a. vier seizoenen in het eerste van Feyenoord en sluit zijn carrière af bij Scheveningen waar zijn vriend John Blok al zeventien (!) jaar de technische scepter zwaait. Blok debuteerde op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van Scheveningen, speelde in de periode 1988-2000 (!) weer in het eerste elftal van Scheveningen. Was in de periode 2000-2005 trainer van dat eerste elftal en na uitstapjes bij Quick Boys en VVSB opnieuw trainer bij Scheveningen in de periode 2009-2022. Een clubman dus met een volstrekt unieke staat van dienst. 

Wat gaat het worden op Houtrust tegen Blok, Immers en De Niet? Hopelijk speelt AFC een stuk beter dan tegen Rijnsburgse Boys, afgelopen zaterdag. Driekwart van de wedstrijd lag het tempo wel erg laag en waren de Reds via de vleugels niet of nauwelijks gevaarlijk. In het laatste kwart kwamen onze jongens op stoom en werd het de Uien moeilijk gemaakt. Hopelijk kunnen we die lijn vanaf minuut één doortrekken tegen Scheveningen dat de laatste tijd in de winning mood is. Uit werd nog nooit gewonnen van de Schollekoppen, te vaak hoorden we bij een thuisdoelpunt het geluid van de scheepshoorn. Hopelijk blijft het wat dit betreft doodstil op het gezellige hoofdveld van Scheveningen en horen we vooral het gejuich van de AFC-supporters. Zet ‘m op!

MvdW