Scheveningen - AFC met voorbeschouwing

AFC GAAT OP HOUTRUST VOOR ZESDE ZEGE OP RIJ

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar sportpark Houtrust, waar de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen sinds 1970 speelt. Op 6 oktober 2018 waren we voor het eerst te gast op Houtrust. Op het gezellige hoofdveld werden de punten gedeeld in een spectaculaire wedstrijd met veel doelpunten. Al na één minuut scoorden de op dit niveau debuterende Schollekoppen vanaf elf meter, vijf minuten voor tijd kon Tim Linhorst op aangeven van Matthijs Jesse de 3-2 achterstand ongedaan maken. Een duel met alles erop en eraan, veel strijd, mooie staaltjes voetbal, een blunder van de Scheveningse keeper, een gemiste penalty van Raily Ignacio en een uiterst dubieuze penalty voor de thuisclub. AFC was op dat moment koploper, maar ondervond toch heel veel tegenstand van een vaardige ploeg, waarin talent én ervaring vertegenwoordigd waren. 

Later dat seizoen behaalde ons aller eerste het kampioenschap van de Tweede Divisie tegen Scheveningen dat buitengewoon coöperatief was om op zondag 5 mei aan te treden op sportpark Goed Genoeg in plaats van de oorspronkelijk op 4 mei geprogrammeerde wedstrijd. Op Bevrijdingsdag kende de kampioenswedstrijd voor AFC een onvergetelijk slot, na een 5-0 zege met drie doelpunten van Raily. De toen nog tegen degradatie knokkende ploeg van John Blok beet overigens vooral in de eerste helft fel van zich af maar trof het niet dat Patrick Zonneveld weer eens in bloedvorm stak. Over John Blok gesproken: deze trainer zwaait voor het 16e (!) seizoen de technische scepter bij Scheveningen, debuteerde op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van deze mooie club in welk elftal hij na zijn vertrek naar FC Den Haag later nog twaalf seizoenen speelde. Wat een geweldige staat van dienst. 

Gelukkig bleef Scheveningen uiteindelijk voor de Tweede Divisie behouden en traden we op 8 december 2019 voor de derde keer aan tegen de Schollekoppen. Kijkend naar de ranglijst van dat moment was AFC op thuisbasis Goed Genoeg duidelijk favoriet, maar beet vlak voor tijd lelijk in het zand door een kopbal van Robert van Koesveld, eerder spelend bij SC Cambuur, uit een corner. Het doelpunt van Scheveningen kwam bepaald niet onverwacht. De groen-zwarten hadden al veel eerder de score kunnen openen, maar misten net de finesse en zeker ook een beetje geluk. Bij de regerend kampioen ontbrak het dit keer aan snelheid en scherpte om de hechte verdediging van Scheveningen te verrassen. De vorm was vlak voor de winterstop gewoon onvoldoende en dat kostte (ook tegen Quick Boys en Noordwijk) de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd te veel punten om op dat moment mee te doen aan de top van de ranglijst. 

Maar zie, ná de winterstop lijkt de kampioensvorm van vorig seizoen weer teruggekeerd. Na een gelijkspel tegen De Treffers werd vijf keer op rij gewonnen en doet AFC ‘gewoon’ weer bij de topteams mee. De vijf zeges waren niet tegen de eerste de beste ploegen. Achtereenvolgens gingen Spakenburg (2-0), Excelsior Maassluis (2-3), Rijnsburgse Boys (6-3), HHC Hardenberg (0-2) en IJsselmeervogels (2-0) onderuit. Mooie doelcijfers ook met vijftien scores en drie keer de nul. Met nog elf wedstrijden te gaan en een kopgroep van zes clubs op maximaal vier punten afstand van elkaar valt met dit alles toch nog weinig te zeggen over het eindresultaat, maar het is in ieder geval schitterend dat onze jongens weer volop mee doen in de titelstrijd. 

De situatie van onze komende tegenstander is volledig anders. Twaalf wedstrijden voor het eind van de competitie (de uitwedstrijd tegen Kon. HFC werd vorige week afgelast) staat Scheveningen 15e met 22 punten. Op een plek dus waar je via de nacompetitie het vege lijf moet zien te redden. TEC en ASWH staan op dit moment met resp. 15 en 13 punten op een degradatieplaats. Quick Boys, Excelsior Maassluis, GVVV én Noordwijk komen met resp. 27, 28, 30 en 31 punten met Scheveningen ook in aanmerking voor het spelen van een nacompetitie met de in totaal zes (vervangende) periodekampioenen van de Derde Divisie zaterdag en zondag. De twee beloften teams spelen een eigen competitie, kennen een eigen degradatieregeling, maar beïnvloeden ondertussen wel de ranglijst van de 16 andere teams. Al met al een bizarre, veel te complexe opzet, met een te veel zware degradatieregeling, om over de voorlopig bevroren promotieregeling maar niet te spreken. Er is terecht al veel gemopperd op de toevoeging van de belofteteams aan de standaardelftallen en de voetbalpiramide, die het amateurvoetbal in de afgelopen jaren behoorlijk hebben gefrustreerd. Dat geldt ook voor de voorkeurspositie van de zaterdagclubs wat betreft de speeldag. Helaas is de KNVB volledig doof voor al deze negatieve geluiden en heeft de voetbalboel volledig laten vastlopen. We zijn er maar mooi klaar mee. 

Dat geldt dus zeker ook voor Scheveningen dat zich tot uiterste zal moeten inspannen om degradatie te ontlopen. We kunnen aanstaande zaterdag rekenen op een zeer gedreven tegenstander, die zich tijdens de winterstop wist te versterken met de jonge spitsen Chovanie Amatkarijo en Ioannis Bouras, eerder spelend bij resp. de beloftes van ADO Den Haag en van Sparta Rotterdam. De selectie van John Blok heeft met Rowdy van der Putten, Tim Peters, Mehmet Aldogän en Barry Rog gevaarlijke aanvallers in huis, maar dat vertaalt zich dit seizoen nog niet in veel doelpunten. Alleen TEC scoorde tot nog toe minder dan Scheveningen(16 vs 23). Verdedigen gaat de Schollekoppen veel beter af. Wat dát betreft staan de groen-zwarten op een keurige achtste plaats met 36 goals tegen. Net als onze Patrick bij AFC, beschikt Scheveningen met Wesley Zonneveld (geen familie!) over een uitstekende keeper, die aan het eind van dit seizoen wel naar Rijnsburgse Boys vertrekt. 

Het zal dus de nodige moeite kosten om zaterdag aanstaande op Houtrust aan onze doelpunten te komen. Eerder dit seizoen lukte het niet in Amsterdam te scoren, hopelijk gaat het Raily, de gebroeders Teijsse, captain Milan Hoek én Melvin Grootfaam, die in de kampioenswedstrijd op 5 mei de openingstreffer produceerde, nu beter af. Of krult Robbert Schilder weer de bal doeltreffend over de muur? Het zou zo maar kunnen. Hopelijk lukt het ook om achter de nul te houden. Dat gaat de laatste tijd steeds beter. Tegen HHC Hardenberg en IJsselmeervogels maakte onze defensie in ieder geval een zeer solide indruk. Samenvattend kunnen we een spannende wedstrijd verwachten tussen twee ploegen die op de ranglijst ver uit elkaar staan, maar tegen elkaar niet heel veel voor elkaar lijken onder te doen. Gelet op de prestaties na de winterstop is enig optimisme wel gerechtvaardigd voor The Reds en behoort een zesde zege in successie de zeker tot de mogelijkheden. Succes!

MvdW