Scheveningen - AFC met verslag

SCHEVENINGEN EN AFC LATEN ELKAAR ONTSNAPPEN OP ZONNIG HOUTRUST

AFC is op Sportpark Houtrust zijn koppositie aan IJsselmeervogels kwijtgeraakt. Tegen Scheveningen werd het 3-3 gelijk in een spannende maar ook rommelige wedstrijd, die AFC op basis van het overwicht en de kansen had kunnen en misschien wel moeten winnen maar ook zo maar had kunnen verliezen. Een onterecht aan Scheveningen gegeven penalty en een door AFC gemiste penalty bleken net te veel om de zegereeks van The Reds in Scheveningen te vervolgen.

Het is stipt 12.00 uur als de bus richting Den Haag vertrekt. Om 14.30 uur begint op Sportpark Houtrust de wedstrijd tegen het in de Tweede Divisie debuterende SVV Scheveningen. Tijd genoeg dus om uitgebreid kennis te maken met deze vereniging die op 19 juli 2019 honderd jaar bestaat en in 1996 Algeheel Kampioen van Nederland werd. Het sportpark bevindt zich midden in een woonwijk, wat van onze chauffeur de nodige behendigheid vergt bij het afzetten van de spelers en staf. Gelukkig weet Raily Ignacio uit zijn tijd bij ADO Den Haag precies waar we moeten zijn en is dat probleem ook weer opgelost. Voor de meesten van ons is dit de eerste kennismaking met de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen en we zijn aangenaam verrast door het gezellige, door bomen omzoomde hoofdveld dat volgend jaar ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum voorzien wordt van een grote overdekte tribune. De zon werkt ook goed mee en we bereiden ons met een flink aantal AFC-supporters, waaronder het bijna voltallige bestuur, een groot aantal ereleden en onze voormalige topspitsen Dennis Purperhart en Steve Kenepa, voor op een pittige wedstrijd tegen een tegenstander die het dit seizoen steeds beter doet. De laatste competitiewedstrijd in Tiel werd knap gewonnen van FC Lienden, in de  KNVB Beker had SC Cambuur 105 minuten en de nodige mazzel nodig om Scheveningen te verslaan. AFC is als koploper favoriet, speelt de afgelopen weken de sterren van de hemel, maar moet vanmiddag op het lastige kunstgras oppassen dat de sportieve vlam niet bij de thuisploeg in de pan slaat. Het kan behoorlijk spoken op Houtrust, dat was in het oude stadion al zo (het toen ongenaakbaar geachte Engeland verloor in 1913 bij de opening van het stadion met 2-1 van Nederland), dat is op het nieuwe complex nog steeds zo. 

Als de ploegen mooi op tijd het kunstgras betreden zien we dat bij AFC verschillende spelers ontbreken. Captain Magid Jansen, vice-captain Jonathan Richard en Johan Kulhan  zijn niet van de partij. Tijd voor Sam Nijpels zou je zeggen, maar ook Sam is nog steeds niet inzetbaar. Verder is Koen Bosma niet meer van de partij. Hij is met zijn gezin voor zijn werk vertrokken naar Qatar. Tegenover dit vertrek staat de komst van Tiemen van Hezel, die net terug is van een wereldreis en na HHC Hardenberg de komende tijd bij AFC gaat voetballen. We wensen hem daarbij veel succes en plezier. Door alle absenties moet trainer Uli Landvreugd zijn basis in defensief opzicht flink aanpassen. Moiz Da Silva wordt als rechtsachter geposteerd, Derre Kwee in het hart van de defensie, samen met Tim Linthorst. Keeper Patrick Zonneveld draagt vanmiddag de aanvoerdersband. Recordtrainer John Blok, voor het 15e seizoen trainer van Scheveningen, start met dezelfde basis als tegen FC Lienden.

Hoe gaat het in de kleedkamer vooraf aan de wedstrijd? Ongetwijfeld worden de spelers door Landvreugd en Blok op scherp gezet. AFC wil in ieder geval niet nog eens de eerste goal tegen krijgen zoals dat in de laatste drie competitiewedstrijden tegen De Treffers, VVSB en Jong Almere FC wel het geval was. Toch gebeurt het ook nu weer als scheidsrechter Robin Gansner al na 17 seconden de thuisclub een penalty toekent na een ongelukkige duw van Moiz, waardoor Barry Rog gretig naar de grond gaat. 17 (!) seconden, een absoluut record in de Tweede Divisie. Tim Peters, deze competitie al goed voor drie goals, schiet de bal er een minuut later van de stip onberispelijk in en de scheepstoeter laat zich voor het eerst duidelijk horen op Houtrust. Gelukkig staat het na een paar minuten al weer gelijk als Raily een door Melvin Grootfaam en Milan Hoek kort genomen corner bij de tweede paal inkopt. Zijn zevende goal al weer, heel knap gedaan. Na vier minuten staat het 1-1, de laatkomers hebben echt pech dit keer.

Het publiek gaat er nog maar eens goed voor zitten en staan, in wat voor schiettent is men vanmiddag terecht gekomen? Jammer genoeg valt dat reuze tegen en dat valt vooral The Reds aan te rekenen want er wordt veel te weinig gedaan met het grote veldoverwicht in de eerste helft. Melvin gaat vaak op stap met de bal, passeert een paar spelers of ze er niet staan, maar de beslissende voorzet of schuiver op doel blijft achterwege. Aan corners verder geen gebrek, maar veel gevaar leveren ze niet meer op. Een vrije trap niet ver van het doel schiet Kenny Teijsse hoog over. Scheveningen, met veel spelers achter de bal, loert op een counter, maar de passing is zwak. Dat is ook bij  AFC. Heel wat ballen belanden niet bij rood- maar bij groen-zwart. De eerste helft lijkt op een 1-1 ruststand uit te draaien als keeper Bjorn Bernard, een beetje gehinderd door een medespeler, een op het oog makkelijke bal uit zijn handen laat vallen. Kenny Teijsse heeft vervolgens alle tijd om er in de 40e minuut 1-2 van te maken. Een meevaller van jewelste.

Weer is het AFC gelukt een achterstand om te zetten in een voorsprong. Dat ziet er goed uit voor het vervolg maar in deze wedstrijd gaat alles een beetje anders dan verwacht. Een hoekschop van Scheveningen direct na rust blijft hangen in onze defensie en na wat geklungel met de bal fluit de  scheidsrechter wéér voor een penalty. Een kaart deelt hij gek genoeg niet uit, want het zou toch gaan, zo lijkt het van veraf, om een overtreding op spits Joël Donald. Uit de TV-registratie blijkt dat Donald helemaal niet geraakt wordt. Hij maait ‘gewoon’ over de bal heen. Goed dus dat de kaart uit blijft, fout dat de bal op de stip gaat. Uiteraard heeft Tim Peters aan dit alles geen boodschap en schiet zijn tweede penalty er weer zonder pardon in. 2-2 in de 49e minuut en ons eerste kan opnieuw beginnen. Melvin voert de daad bij het woord, slalomt er weer eens langs, maar wordt gevloerd. De vrije trap levert helaas niets op. Even later is Raily zijn tegenstander te vlug af en valt over het uitgestoken been van Kevin Gomez. Weer fluit scheidsrechter Gansner voor een penalty, nu in AFC’s voordeel. Wie gaat hem nemen? Magid en Jonathan, de penaltyspecialisten, zijn er niet, Yordi heeft al twee maal gemist van elf meter. Daarom stelt Raily zich zelf achter de bal op. Maar is er geen voetbalwet die zegt dat je een speler waar de overtreding op gemaakt is de penalty niet moet laten nemen? Kennelijk denkt men aan AFC-zijde daar anders over en vliegt de bal, niet verrassend hoog over. Na 54 minuten is het dus nog steeds 2-2.

De wedstrijd kan na het missen van deze penalty nog alle kanten op, zoveel is duidelijk. AFC is sterker, valt weer aan, Scheveningen blijft loeren op een counter en klopt vooral via de zeer goed spelende Donald af en toe aan onze deur. In 69e minuut slaat Scheveningen keihard toe. De voorzet van Donald van rechts wordt door Barry Rog, die net als in de eerste minuut is weggelopen bij zijn directe tegenstander, onhoudbaar achter Patrick Zonneveld geschoten. Even later valt Patrick uit met een spierblessure en laat zich vervangen door Joey Potveer.  
Met alle risico’s van dien kiest Uli Landvreugd nóg meer voor de aanval en wisselt Moiz Da Siva en Fouad Belarbi voor Matthijs Jesse en Tom van den Brink. De defensie van Scheveningen piept en kraakt, maar houdt voorlopig stand, mede door goed keeperswerk van Bernard, die zijn fout in de eerste helft helemaal goed maakt met enkele fraaie reddingen. De groen-zwarten worden ook geholpen door de paal na een geweldige knal van Raily die een beter lot had verdiend. Aan de andere kant mag AFC niet klagen dat een  prachtige omhaal van Mehmet Aldogan naast vliegt. In de slotminuten is het dan toch raak voor The Reds als Matthijs Jesse, die uitstekend invalt, de achterlijn haalt en mooi op tijd gelegenheidsspits Tim Linthorst in staat stelt de gelijkmaker binnen te lopen. Pal voor tijd heeft Tom van den Brink nog de winnende treffer op zijn schoen, maar hij wordt omver gekegeld. Dit keer wijst de scheidsrechter niet naar de stip, hij vindt drie penalty’s kennelijk wel genoeg voor vandaag.

3-3 gelijk dus in een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Ook een sportieve wedstrijd waar de scheidsrechter met zes gele kaarten en drie penalty’s een te groot stempel op drukte. Door de winst van IJsselmeervogels op de Treffers is AFC nu weer koploper af. Zaterdag as. thuis tegen Excelsior Maassluis weer nieuwe kansen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld (70’ Joey Potveer), Moiz Da Silva (65’ Tom van den Brink), Derre Kwee, Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (65’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Op sliderfoto heeft Tim Linthorst zojuist gescoord.

Voor de TV samenvatting klik op AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier