Scheveningen - AFC met verslag en TV samenvatting

AFC WEER KOPLOPER NA WINST OP SCHEVENINGEN

In een aantrekkelijk duel heeft AFC de lastige uitwedstrijd van Scheveningen gewonnen. De enerverende, maar ook erg sportieve wedstrijd op Sportpark Houtrust werd in de tweede helft beslist door doelpunten van Gevero Markiet en Matthijs Jesse. Door deze zege en de onverwachte nederlaag van koploper Katwijk tegen Jong Sparta staat AFC met nog drie wedstrijden te gaan weer bovenaan de ranglijst op resp. één en twee punten gevolgd door Rijnsburgse Boys en Katwijk. De slotfase van de competitie had niet spannender kunnen zijn.

Het is heerlijk zomerweer als we ruim op tijd op sportpark Houtrust arriveren waar we eerder met 3-3 gelijk speelden, met 1-0 verloren en afgelopen seizoen met 1-2 wisten te winnen. Dit seizoen werd het in Amsterdam 4-1 voor de ploeg van trainer/coach Benno Nihom en die overwinning op 12 november 2022 was dik verdiend.

Wat gaat het vandaag worden tussen de nummers twaalf en twee van de ranglijst? Kunnen we voor de tweede keer op rij winnen van de Schollekoppen? Makkelijk gaat het zeker niet worden.  Scheveningen heeft nog wel een paar puntjes nodig om helemaal zonder degradatiezorgen te zijn en beschikt over een uitstekende trainer en een ervaren ploeg waarin oud-prof Lex Immers de lijnen uitzet. AFC moet per se winnen om in de titelrace te blijven en dat brengt ongetwijfeld de nodige druk met zich mee. Als we naar de de opstelling van The Reds kijken dan valt de basisplaats van de 40-jarige Djuric Ascension op. Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg en Raily Ignacio starten ook, Tim Linthorst, Kevin Visser en Melvin Platje beginnen dit keer op de bank. De opstelling van Scheveningen kent nauwelijks verrassingen. Trainer/coach John Blok kan o.a. een beroep doen op centrumspits Mike de Niet, met twaalf goals de topscorer van de groen-zwarten. Middenvelder Barry Rog, vaak goed voor een doelpunt, is door een blessure al langer niet beschikbaar. En dat geldt aan AFC-kant helaas ook voor Splinter de Mooij.

Als scheidsrechter Nick Tunnissen voor het eerst fluit gaan we er eens goed voor zitten in de hoop dat het geluid van de scheepstoeter, vanouds te horen bij een doelpunt van Scheveningen, ons vanmiddag bespaart blijft. De wedstrijd begint met het rondspelen van de bal door onze jongens, die volledig in het rood gekleed zijn. De thuisploeg wacht rustig af op eigen helft en loert op een kans via een snelle tegenstoot. AFC krijgt in het verloop van het eerste bedrijf de beste kansen. Tot tweemaal toe mag Dalian Maatsen bij een vrije trap net buiten strafschopgebied laten zien dat hij over een prachtige traptechniek beschikt. Het eerste schot wordt fantastisch gepakt door keeper Sven van der Maaten, het tweede caramboleert via de muur helaas aan de voor AFC verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Raily Ignacio mikt na een pass van Gevero Markiet net naast het doel en kopt een puike voorzet  Segün Owobowale van dichtbij in handen van Van der Maaten. De ‘all time’ topscorer van de Tweede Divisie oogt gretig en fit, maar mist nog de finesse van een tijdje terug. De aller mooiste kans is echter voor Joël Tillema die na een loopactie door Djuric vrij voor de keeper wordt gezet. De lob is mooi, maar niet mooi genoeg. De bal stuitert via de lat het veld weer in. Doet Scheveningen dan helemaal niets terug? Zeker wel! Onze in het fel geel geklede keeper Gijs van Zetten wordt in de eerste minuten bijna verrast door een diepe bal, staat even in niemandsland, maar de slappe inzet van captain Tim Peters wordt door Dalian uit het doel gewerkt. Een voorzet van de geweldig spelende linksback Rubin Koorndijk, eredivisie waardig, wordt vervolgens door topscorer De Niet naast gevolleyd. Tenslotte wordt onze keeper bijna geklopt door een hoge bal van Lorenzo van Kleef die net onder de lat in het doel lijkt te verdwijnen. Gelukkig kan Gijs op het laatste moment nog redding brengen. Na ruim 45 minuten is het al met al nog steeds 0-0, het goede spel in de eerste helft smaakt de toeschouwers naar veel meer.

De ploegen beginnen ongewijzigd aan het tweede bedrijf, kennelijk zijn John Blok en Benno Nihom ook tevreden over hun teams. Maar gescoord is er nog niet en dat zou wel moeten om vandaag op Houtrust te kunnen winnen. Vanaf het eerste fluitsignaal wordt er vooral op het middenveld geknokt om elke bal, zonder dat de duels ook maar een keer over de schreef gaan. Van rollende spelers, die die een zware blessure veinzen, is ook geen sprake. Een verademing! AFC is wat sterker en vertaalt dat overwicht in enkele corners die worden weggewerkt door de kopsterke defensie van Scheveningen. Na een snelle uitval heeft De Niet bij de eerste paal de openingstreffer op zijn schoen na een fraaie voorzet van rechts, maar zijn schot vliegt naast het doel. Vervolgens wéér een corner voor AFC. De door Cody Claver perfect aangesneden bal wordt door Gevero steenhard ingekopt waarop zelfs de op de doellijn staande Koorndijk het antwoord schuldig moet blijven. Via zijn hoofd verdwijnt de bal in het net. Het is 0-1 en dat zet de wedstrijd een beetje op z’n kop. Scheveningen gaat noodzakelijkerwijs in de aanval en moet achter meer ruimte weggeven. Tijd voor Matthijs Jesse, die met heel veel verve invalt. Een fantastische speler, vindt ook later John Blok. Matthijs zet zich eerst zelf aan het werk en duikt na een magistrale sprint alleen op voor keeper Van der Maaten. Niet veel later loopt hij weer iedereen eruit en kan scoren. Helaas is dit onderdeel wat minder verzorgt, althans bij deze twee kansen. De ballen vliegen op identieke manier hard en hoog naast het Scheveningse doel. De spanning loopt tegen het eind van de wedstrijd steeds meer op. Het is nog maar 0-1, alles is nog mogelijk. De beide coaches wisselen er nu op los en de laatste restjes energie worden aangeboord. Ook door Lex Immers die eenmaal aan de bal zijn teamgenoten met mooie passes aan het werk zet. Zo ook invaller Julian Markvoort Beke, broertje speelt bij AFC onder 18, die de bal op de paal schiet. AFC ontsnapt, anders dan tegen Noordwijk, aan een tegengoal. Zonder geluk vaart niemand wel en dat is in 92e minuut ook een beetje het geval als Melvin Platje, ingevallen voor Raily, Matthijs wegstuurt. Onze super sub is iets sneller bij de bal dan de keeper en dit keer gaat ie wel tussen de palen.  Scheveningen protesteert terecht, want Matthijs maakte in het duel ook hands. Maar het protest vindt geen gehoor bij scheidsrechter Tunnissen, die twee minuten later de wedstrijd bij een 0-2 stand de geschiedenis in fluit.

Een mooie overwinning op Houtrust, waardoor de achterstand van AFC op Katwijk nog maar één punt blijft. Dachten we allemaal bij de nabeschouwing in het gastvrije clubhuis van Scheveningen. Maar in de bus naar Amsterdam veranderde dat beeld drastisch. De om 17.00 uur in Maassluis gestarte wedstrijd van koploper Katwijk tegen Jong Sparta verliep geheel anders dan verwacht. Met een 2-1 voorsprong bij rust voor Jong Sparta waren we weer in Mokum en een uurtje later bleken de Rotterdamse beloften met 5-3 te hebben gewonnen. Daardoor was AFC weer koploper, op één punt gevolgd door Rijnsburgse Boys, dat uit wél met 2-3 won Lisse en dan Katwijk, nu op twee punten. Dit alles met nog drie ronden te gaan. Wat een spannend competitieslot staat ons te wachten met voor AFC achtereenvolgens de thuiswedstrijd tegen Quick Boys, de uitwedstrijd tegen OFC en tot slot het thuisduel tegen Excelsior Maassluis voor de boeg. Rijnsburgse Boys speelt nog tegen Spakenburg (thuis), Jong Volendam (uit) en Noordwijk (thuis), Katwijk tegen Kozakken Boys (thuis), Lisse (uit) en Spakenburg (thuis). We kunnen lang en breed filosoferen over de kansen van een ieder, maar veel schiet je daar niet mee op. Beter kunnen we ons concentreren op de eerstvolgende wedstrijd tegen Quick Boys. Een thuiswedstrijd die geen AFC’er zal willen missen. Onze aller eerste gaat er voor en met de steun van ons allen is er veel mogelijk. Graag tot zaterdag dus.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Djuric Ascension (76’ Gladwin Curiel), Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (85’ Kevin Visser), Cody Claver, ©Milan Hoek, Segun Owobowale (76’ Tim Linthorst), Joël Tillema, Soufiane Hetli (62’ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (85’ Melvin Platje).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier