Scheveningen - AFC met verslag

AFC TRAPT VOOR DE TWEEDE KEER IN VAL SCHEVENINGEN

Na zeven wedstrijden ongeslagen te zijn gebleven liep AFC op Houtrust tegen een 1-0 nederlaag aan. Een bittere pil voor het team van Ulrich Landvreugd dat zich niet kon revancheren voor de 0-1 nederlaag op thuisbasis Goed Genoeg eerder dit seizoen tegen de Schollekoppen. AFC miste opnieuw de brille én een beetje geluk om een bres te slaan in de zeer hechte defensie van de thuisploeg. Man van de wedstrijd was de watervlugge en balvaardige linkerspits Chovanie Amatkarijo, die in de tweede helft de winnende goal produceerde. AFC staat door dit resultaat met nog tien wedstrijden te gaan derde op vier punten achterstand van koploper Katwijk.

Vandaag gaat de gelukkig niet zo lange reis naar Den Haag, waar we op sportpark Houtrust de SVV Scheveningen treffen. Vorig seizoen werd het hier 3-3 tegen de ploeg van trainer John Blok na een zeer spannende wedstrijd met wisselende kansen. Pal voor tijd wist Tim Linthorst ons toen te behoeden voor een nederlaag. Opnieuw ligt een spannende wedstrijd in het verschiet. Scheveningen knokt uit alle macht tegen degradatie en kan beter dan de ranglijst nu laat zien. Eerder dit seizoen waren de Schollekoppen te sterk in Amsterdam en op die 0-1 nederlaag viel weinig af te dingen. Toch is het vertrouwen van onze jongens groot. De laatste vijf wedstrijden werden in stijl gewonnen van Spakenburg, Excelsior Maassluis, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en IJsselmeervogels, stuk voor stuk dus sterke tegenstanders. Een zesde achtereenvolgende zege lijkt derhalve mogelijk tegen een veel lager geklasseerde tegenstander. Maar dan moet het wel een beetje meezitten, want we kunnen rekenen op een sterk verdedigend Scheveningen, dat loert op een dodelijke counter.

Als de teams hun opwachting maken zien we dat bij Scheveningen captain Levie Schwiebbe ontbreekt. Bij AFC is door een schorsing Johan Kulhan, de laatse duels als middenverlder goed op dreef, niet van de partij. Kenny Teijsse keert weer terug in de basis. Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pérez wordt duidelijk dat John Blok inderdaad gekozen heeft voor een uiterst defensieve strategie tegen de regerend kampioen: onze jongens mogen doen en laten wat ze willen op eigen helft, Scheveningen wacht rustig op eigen helft af. Als de bal al diep gaat is het richting Raily Ignacio die, logischerwijs, met man en macht gedekt wordt. Ondanks al het balbezit voor The Reds is de eerste grote kans voor de thuisploeg. De 20-jarige linksbuiten Chovanie Amatkarijo, die nog maar net de selectie van Scheveningen is komen versterken na een korte profcarrière bij ADO Den Haag en TOP Oss, is de AFC-defensie te snel af en dwingt onze keeper Patrick Zonneveld tot een geweldige redding. Langzamerhand rukt AFC op naar het strafschopgebied en melden Yordi Teijsse en Raily zich aan het front. Yordi wordt net binnen het strafschopgebied gevloerd, maar scheidsrechter Pérez vindt deze overtreding kennelijk niet zwaar genoeg voor een penalty, een schot van Raily wordt vervolgens net op tijd geblokt ten koste van een corner. Op een knal van Robbert Schilder na, goed gestopt door keeper Wesley Zonneveld, is de AFC-koek op in de eerste helft. Scheveningen krijgt vlak voor rust nog enkele corners die ook niets opleveren. Op links loert wel steeds het gevaar met Nigel Ogidi Nwankwo en Amatkarijo, die bijzonder rap zijn. Uitkijken geblazen dus in de tweede helft.

0 – 0 dus bij rust, wat is het strijdplan voor de resterende 45 minuten? Doen beide ploegen het weer voorzichtig aan? The Reds aanvallend over veel schijven, Scheveningen met heel veel spelers achter de bal, hopend op een buitenkansje? In ieder geval verschijnen de ploegen ongewijzigd op het veld. De tweede helft begint met een flinke waarschuwing voor onze defensie. Een voorzet van links van Nwankwo belandt hoog op de buitenkant van de paal. Hierna zoekt AFC steeds meer de aanval, en komen er ook kansen. Twee keer is Kenny Teijsse dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot na een schitterende voorzet van Raily mist kracht en precisie, een voorzet van Dalian Maatsen bij de tweede paal verdwijnt net naast het doel na een ‘luchtgevecht’ met keeper Zonneveld. Onze jongens vallen dus aan, meestal via Dalian over rechts, maar geven dus ook meer ruimte weg voor de gevaarlijke spitsen van Scheveningen op links. In de 65e minuut is het raak als een inzet van Cairo nog wordt gestopt door Patrick, maar de reboud wordt ingeschoten door Amatkarijo. 1-0 voor de thuisploeg, de scheepstoeter loeit op Houtrust. Dat geluid wil je niet horen!

Nog ruim twintig minuten te gaan, er is nog van alles mogelijk. Dalian wordt gewisseld voor Fouad Belarbi en Tim Linthorst gaat in de spits spelen. Het is d’r op of d’r onder. AFC is drie  keer heel dicht bij de gelijkmaker. Een voorzet op maat van Fouad wordt door Raily goed ingekopt, maar keeper Wesley Zonneveld laat met een geweldige save zien waarom Rijnsburgse Boys hem voor volgend seizoen gecontracteerd heeft. Een vrij trap van Robbert vliegt via de muur net naast en een schuiver van Cody Claver mist in blessuretijd op enkele centimeters het doel. AFC gooit alles op de aanval en daardoor krijgt ook Scheveningen in deze fase enkele mooie kansen. Rowdy van der Putten komt een teenlengte tekort voor de verlossende 2-0 en Amatkarijo tekent in de 86 e minuut voor de mooiste actie van de wedstrijd met een onnavolgbare passeertruc op de achterlijn waarmee hij Milan Hoek het bos instuurt. Gelukkig is Patrick op zijn post om de inzet van de ‘man of the match’ te stoppen. Het blijft dus 1-0 en sluiten de spelers en supporters van Scheveningen elkaar na het laatste fluitsignaal juichend in de armen. Er is weer goede hoop om degradatie te ontlopen.

Voor onze jongens zijn de druiven zuur. Aan een mooie reeks zeges is op Houtrust een eind gekomen. Weer verloren van Scheveningen, met dezelfde cijfers als eerder dit seizoen, leuk is anders. Toch oogde de tweede wedstrijd tegen de Schollekoppen beter dan het duel in Amsterdam. Scheveningen was toen de betere ploeg, dat was dit keer zeker niet het geval. Het had met een beetje meer mazzel ook anders af kunnen lopen. Door de knappe 3-0 winst van koploper Van Katwijk op IJsselmeervogels is de voorsprong van Katwijk op ons aller eerste opgelopen tot vier punten. Met nog tien wedstrijden te gaan is er beslist geen man over boord. Zeker niet bij een volgende zegereeks, te beginnen aanstaande zaterdag tegen Jong Volendam. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen (71’ Fouad Belarbi), Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver, Kenny Teijsse, © Milan Hoek, Yordi Teijsse, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor de samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Pro Shots/Wouter Dill