Scheveningen - AFC 1 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC IS SCHEVENINGEN OP HOUTRUST EINDELIJK DE BAAS

AFC heeft voor het eerst gewonnen van SVV Scheveningen op sportpark Houtrust. De zege kwam bepaald niet makkelijk tot stand. Bij rust stonden de Schollekoppen met 1-0 voor en hadden direct na rust enkele mooie kansen om de voorsprong uit te bouwen. Daarna pakten de Reds het initiatief en werden hiervoor beloond met twee puntgave treffers, waardoor de eindstand op 1-2 werd bepaald. Door deze overwinning bleef AFC weliswaar zesde, maar sloot wel weer aan bij de subtop. Nog zes wedstrijden te gaan. Een mooie derde plaats is haalbaar.

Vandaag spelen we tegen de 102 jaar oude Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen. We worden hartelijk ontvangen door voorzitter Ron Kleijn die blij is dat Scheveningen met een mooie reeks overwinningen het degradatiespook heeft verdreven. Afgelopen zaterdag werd in Veenendaal met 0-2 gewonnen van GVVV. De ploeg van trainer John Blok staat inmiddels nog maar drie punten achter op AFC en kan dus vanmiddag op gelijke hoogte komen als de vijfde zege op rij wordt geboekt. Collega Ulrich Landvreugd zal dit met zijn ploeg natuurlijk willen voorkomen, maar de grote vorm is er de laatste tijd niet. Tegen Kon. HFC werd het pas in de slotminuten na een kansloos lijkende achterstand op miraculeuze wijze gelijk, waarna in de afgelopen weken van Katwijk en Rijnsburgse Boys werd verloren. Voor AFC vervloog hiermee definitief de droom om dit seizoen het kampioenschap van de Tweede Divisie te prolongeren. Kunnen we  desondanks op Houtrust gaan winnen? Het wordt wel eens tijd, want in 2018 werd hier met 3-3 gelijk gespeeld en in 2020 met 1-0 verloren.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Mike de Bruijn het zonovergoten kunstgras betreden zien we dat beide ploegen op twee plaatsen zijn gewijzigd ten opzichte van de laatst gespeelde wedstrijden tegen GVVV en Rijnsburgse Boys. Bij Scheveningen nemen captain Mehmet Aldogan en Maarten Rieder de plaats in van Tim Peters en Ricardo de Vlugt. Bij AFC staan Cody Claver en Robbert Schilder dit keer in de basis. Kenny Teijsse en Mohamed Berti zitten vandaag niet bij de selectie. De topscorers van Scheveningen en AFC zijn gelukkig wel van de partij: eens kijken of Michael de Niet en Raily Ignacio hun totaal van resp. 13 en 16 doelpunten kunnen opvoeren. Na het eerste fluitsignaal gaat de bal bij AFC op eigen veld ellenlang rond. De bal gaat heen en weer en nog eens breed en weer terug. Scheveningen staat op eigen veld af te wachten wanneer de Reds zin krijgen om in de aanval te gaan. Uiteindelijk is dat het geval en belanden we in een ‘net niet fase’. Ballen in de diepte  van Joël Tillema en Thomas Verhaar zijn iets te hard voor onze spitsen die ook nog niet erg bij de les zijn. Na een kwartiertje kan de eerste aanval van de Schollekoppen genoteerd worden. Al met al is AFC duidelijk sterker, maar veel levert het nog niet op. Het wordt nog erger als Tim Linthorst een lastige terugspeelbal niet goed beoordeeld en de bal voor de voeten stuitert van Rowdy van der Putten. Hij knalt de bal op de lat, die vervolgens voor de voeten van De Niet caramboleert. De goalgetter schiet in de 20e minuut raak en brengt zijn totaal op 14. Scheveningen heeft nog niet één gevaarlijk aanval gehad maar staat wel voor met 1-0.

De wedstrijd komt door dit doelpunt een beetje op gang. AFC dringt aan en is kansrijk na een gevaarlijke corner van Thomas. In de scrimmage voor het doel raakt de bal twee keer de arm van een speler van Scheveningen, maar de scheidsrechter vindt het geen penalty waard. Enkele mooie combinaties eindigen in schoonheid in het volgepakte strafschopgebied van de thuisploeg. Vlak voor rust is Scheveningen plotsklaps gevaarlijk. Gelukkig blijkt Dalian Maatsen net zo snel als De Niet en maakt een eind aan diens rush op de linkervleugel, Patrick Zonneveld pakt een striemend schot van Rieder klemvast. Daarmee is het verhaal van de eerste helft wel verteld. Het is duidelijk dat onze jongens uit een ander vaatje moeten tappen in het tweede bedrijf, anders is de derde nederlaag op rij een feit.

Wat gaat Ulrich Landvreugd doen? Komt er nog een aanvaller bij of laat hij dezelfde elf nog even staan? Als we de spelers weer zien verschijnen voor de tweede helft blijkt dat Uli voor een andere aanpak heeft gekozen. Tim is gewisseld voor middenvelder Djuric Ascension en dat blijkt achteraf een goede keus te zijn. Maar eerst is het Scheveningen dat direct na rust de gevaarlijkste ploeg is. Tot drie keer krijgen de Schollekoppen de kans om er 2-0 van te maken, maar steeds blijkt Patrick een te grote sta in de weg. Na de wedstrijd baalt trainer John Blok van deze fase, toen had Scheveningen de wedstrijd moeten beslissen in haar voordeel. Maar dat gebeurt dus niet en AFC wordt sterker. Djuric blijkt een verbindende schakel te zijn en Thomas Verhaar komt nu ook wat beter door aan de rechterkant. Raily begint zich langzamerhand wat meer met het spel te bemoeien en dat levert meteen de nodige dreiging op. Een mooie combinatie tussen Djuric, Joël en Thomas eindigt op het hoofd van Raily die keeper Sven van der Maatsen dwingt tot een schitterende redding. Nog steeds staat AFC achter, maar daar komt in de 66e minuut verandering in als Raily een corner van Milan in de touwen kopt. Zijn 17e doelpunt alweer. AFC wil meer en Uli wisselt Cody Claver voor Oussama Siali, die na een langdurige blessure eindelijk weer eens mee kan doen. Het blijkt een gouden greep van onze trainer want Oussama dreigt in de 81e minuut door de defensie van Scheveningen te glippen, maar wordt op de rand van het strafschopgebied gevloerd. Hoewel het muurtje niet op de gepaste afstand staat knalt Dalian de bal wel in de linkerbovenhoek en staat AFC plotsklaps met 1-2 voor. Een prachtig doelpunt en dat wordt op het veld uitbundig door onze jongens gevierd. Maar er zijn nog wel wat minuten te gaan waarin een hoop kan gebeuren. Scheveningen pompt de ballen nu ons strafschopgebied in maar Patrick is en blijft de baas. Nog één keer kan De Niet uithalen, maar zijn schot vliegt hoog over.

Het blijft 1-2 en daarmee is de eerste uitzege op Scheveningen een feit. Een verdiende overwinning? AFC was over de gehele wedstrijd gemeten wat sterker, had veel balbezit, maar mocht in het begin van de tweede helft beslist niet klagen dat Scheveningen niet tot scoren kwam. Mede door het goede keepen van Patrick. AFC kan nu weer naar boven kijken. Door een aantal zeges in de komende weken kunnen we op een mooie derde plaats eindigen. Onze tegenstanders toonden zich na afloop goede verliezers en zo werd het nog een gezellige derde helft in het gastvrije clubhuis van de Schollekoppen waar we volgend seizoen weer met veel plezier tegen kunnen voetballen.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonnevled, Dalian Maatsen, Tim Linthorst(46’ Djuric Ascension), Robbert Schilder, Cody Claver (77’ Oussama Siali), Guus van Weerdenburg. © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar, Raily Ignacio en Joel Tillema (89’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier