RKAV Volendam - AFC voorbeschouwing

TWEEDE RONDE KNVB-BEKER: GEMOTIVEERD AFC TREFT RKAV VOLENDAM IN HET KRAS STADION

Woensdagavond speelt ons aller eerste tegen RKAV Volendam in het wereldberoemde vissersdorp. Geen oefenpotje, maar een bekerwedstrijd in het Kras Stadion van FC Volendam. Om preciezer te zijn: een duel in de tweede ronde van de TOTO KNVB-beker. In de eerste ronde won RKAV Volendam overtuigend van Eemdijk, ook in het Kras Stadion. Voor de Volendammers werd het een heerlijke wedstrijd, die met 5-0 gewonnen werd. Bij rust was het al 3-0 door goals van Roy Tol, Daan van Baarsen en Jim Beers, in de tweede helft voegden Roy Tol en Stefan Plat hier nog twee doelpunten aan toe. In de voorrondes versloeg RKAV Volendam SV Nieuwkoop (0-2) en Westlandia (3-0). AFC speelde in de eerste bekerronde tegen PEC Zwolle. De BVO speelde zondag jl. met 2-2 gelijk in de Johan Cruyff Arena tegen Ajax, maar op 1 november jl. werd de ploeg van trainer Johnny Jansen op sportpark Goed Genoeg uit de beker geknikkerd door The Reds. Pal voor tijd besliste de 20-jarige debutant Wessel Been bij zijn eerste balcontact het duel met een kopbal uit een fraaie corner van Julian van der Greft.

Zo ontmoeten RKAV Volendam en AFC  elkaar morgen in een wedstrijd die geen uitgesproken favoriet kent. Weliswaar spelen de Volendammers een divisie lager dan The Reds, maar doen dat zo goed dat van een groot verschil zeker geen sprake zal zijn. Ook het thuisvoordeel helpt het tweede Oranje ongetwijfeld een beetje. RKAV Volendam staat halverwege de competitie derde in de Zaterdag Derde Divisie, maar twee punten achter koploper IJsselmeervogels. De laatste drie wedstrijden werden gewonnen van USV Hercules (thuis: 3-1), Kampong (uit: 1-3) en Hoogeveen (thuis: 3-2). De winst op Hoogeveen afgelopen zaterdag was op het nippertje. Roy Tol maakte vlak voor rust de openingstreffer, maar Hoogeveen kwam in de tweede helft aardig op stoom en stond zelfs tot de 88e minuut met 1-2 voor. Na een vrije trap van Pieter Kroon maakte Jim Beers de gelijkmaker in genoemde minuut en in blessuretijd was het weer Beers die na een doorgekopte bal van Daan Steur het net vond. Al met al is de ploeg van trainer/coach Berry Smit goed in vorm en doet dit seizoen mee om de titel of een promotieplaats richting Tweede Divisie.

AFC bevindt zich na de overwinning op FC Lisse afgelopen zaterdag weer in het linker rijtje van de Tweede Divisie. Na een goede competitiestart, toen ook de huidige koploper Spakenburg op de Westmaat met 0-2 werd verslagen, liepen de resultaten terug en belandde de ploeg van trainer/coach Benno Nihom in het rechter rijtje. De laatste drie wedstrijden leverden gelukkig zeven punten op en dat geeft de AFC-burger weer moed. Zo won AFC in Assen met 0-2 van de sterke debutant ACV, werd thuis met 2-2 gelijkgespeeld tegen HHC Hardenberg en werd jl. zaterdag uit van FC Lisse gewonnen met 0-1. Cody Claver was de matchwinner op sportpark Ter Specke. Hopelijk kan AFC in 2024 nog wat klimmen op de ranglijst, zeker als de goed gevulde ziekenboeg weer een beetje leegstroomt. En hopelijk kan ons aller eerste ook nog een heel eind komen in de beker. Maar dan moet eerst nog wel even gewonnen worden van de Rooms Katholieke Amateur Voetbalvereniging Volendam: geen sinecure!

1 juni 1920 is een belangrijke datum in de geschiedenis van het voetbal in Volendam. Toen werd een voetbalvereniging opgericht die de hoopgevende naam Victoria meekreeg. Op advies van kapelaan Velzeboer werd een jaar later ‘Victoria’ vervangen door Rooms Katholieke Sportvereniging Volendam. De club sloot zich aan bij de katholieke voetbalbond, waar het in 1935 en 1938 landskampioen werd. Onder de Duitse bezetting werd het voetbal geconcentreerd bij de KNVB en werd RKSV Volendam in 1940 gedwongen lid van de KNVB. In 1977 werd de vereniging gesplitst in profclub FC Volendam en amateurclub RKAV Volendam. In 2022 volgde voor de amateurs de stap naar de Derde Divisie. Vorig seizoen werd RKAV Volendam dertiende in deze divisie. Nu dus op een prachtige derde plek en wie weet volgt aan het eind van het seizoen promotie naar de Tweede Divisie. Dus nog dichter tegen de betaalde voetbalorganisatie aan waarmee sinds de splitsing in 1977 altijd een sterke relatie is gebleven. Dat manifesteert zich in de gezamenlijke jeugdopleiding en het gemeenschappelijk gebruik van de naast elkaar gelegen accommodaties. Een en ander heeft in de loop der tijd heel wat voetbaltalent opgeleverd, zoals de onvergetelijke Gerrie Mühren, zijn broer Arnold, voetbalkanon Dick Tol (246 goals!), international Wim Jonk en Jack Tuijp, en wat recenter Henk en Joey Veerman. We kennen ook Jong Volendam dat enkele seizoenen in de Tweede Divisie uitkwam en waarin ook centrumspits Jim Beers en rechtsbuiten Roy Tol speelden, de uitblinkers dit seizoen bij RKAV Volendam. De selectie van AFC  kent twee spelers met Volendamse roots. Allereerst spits Melvin Platje, die op 24 augustus 2006 zijn debuut maakte in de hoofdmacht van FC Volendam, waar hij tot 2011 speelde. Met veel succes. Topscorer in seizoen 2007/2008 met 15 goals (Eredivisie) en topscorer in seizoen 2010/2011 met 21 doelpunten (eerste divisie). Linksback Mitch van Kempen werd in 2013 door FC Volendam gescout en speelde tot 2022 in de profafdeling van de Wijdbroeken.

Wat gaat het woensdagavond worden in het Kras Stadion? Wie gaat de derde ronde halen van de KNVB-beker? Het zal er zeker om spannen. RKAV Volendam is in vorm en doet het erg goed in de zeer competitieve Derde Divisie. Dat geeft ongetwijfeld veel energie. AFC is na een uitstekende start en een mindere periode daarna de laatste wedstrijden weer beter op dreef. Spelers en staf zijn zeer gemotiveerd om 2024 succesvol in Volendam af te sluiten. AFC-Ajax is een wenkend perspectief. Succes!

MvdW