Rijnsburgse Boys - AFC voorbeschouwing

Wil jij ook naar deze wedstrijd? Let op: Er is alleen online verkoop. Koop je kaartje via deze link.

In Rijnsburg zijn The Reds weer gebrand op een mooi resultaat tegen de Uien

Zaterdag aanstaande gaan we op bezoek bij Rijnsburgse Boys (RBB). Dit jaar speelden we al eerder op het fraaie sportpark Middelmors. Op 4 februari 2023 werd het 0-2 na een spannende wedstrijd waarin de Uien het al snel met tien man moesten doen na een duwfout van Bram de Bruin op Noa Benninga in het strafschopgebied. De penalty werd gemist door Melvin Platje. AFC scoorde in de eerste helft via een schuiver van Cody Claver en besliste pas in de 96e minuut definitief het duel na een goal van Matthijs Jesse. Ondanks de numerieke minderheid waren de Uien af en toe knap gevaarlijk en kwam het goed uit dat Gijs van Zetten in topvorm was. In deze fase van de competitie was AFC de trotse koploper van de Tweede Divisie met grote voorsprong op de concurrentie. Omdat The Reds in de derde periode veel punten morsten wisten Katwijk en Rijnsburgse Boys de kloof toch nog te overbruggen en gingen de Katwijkers er tenslotte met de buit vandoor. RBB had op de laatste dag van de competitie ook nog even zicht op de titel, maar had de pech dat Spakenburg niet in de sterkste opstelling wenste aan te treden tegen Katwijk. Jammer voor de ploeg van Henk Wisman, die het afgelopen seizoen sterk voor de dag kwam met een veel scorende aanval, bestaande uit de vleugelspelers Fuhrgill Zeldenrust en Delano Asante en centrumspits Dani van der Moot. Ook de uitstekende keeper Wesley Zonneveld en de topper op middenveld Jeroen Spruijt droegen veel bij aan het succes van de Uien.

Deze spelers staan zaterdag weer op het natuurgras van Middelmors, met uitzondering van Spruijt die zeker tot de winterstop door een blessure is uitgeschakeld. De selectie van Rijnsburgse Boys bleef dit seizoen redelijk intact. Nieuwe spelers zijn o.a. centrale verdediger en oud-prof Robin van der Meer (Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Excelsior Rotterdam), middenvelder Steff van Rooijen (kwam van Hercules) en linksbuiten Ilias Kariouh (HBS). Lucas Leverland vertrok naar IJsselmeervogels, Jordy Stroker naar Scheveningen en de altijd hyper gevaarlijke rechtsbuiten Jeffrey Jongeneelen hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Belangrijkste mutatie betrof de hoofdtrainer. Na een aantal succesvolle jaren in Rijnsburg gaf ‘good old’ Henk Wisman het stokje door aan de 42-jarige Marijn Lagendijk, die vorig jaar SV Hillegom trainde. In de periode 1998-2004 kwam Lagendijk bijna 100 wedstrijden uit voor de toenmalige profclub HFC Haarlem.

De resultaten van de Uien vallen dit seizoen nog behoorlijk tegen. Hoewel de competitiestart goed was met overwinningen op Kozakken Boys (2-1) en GVVV (1-4) werden te veel wedstrijden verloren: thuis tegen ADO’20 (0-1), uit tegen Spakenburg (2-0), De Treffers 2-0, Jong Sparta (2-1) en HFC (4-0). Gelijk werd het thuis tegen Scheveningen (0-0) en Quick Boys (1-1). De inhaalwedstrijd op 22 oktober jl. tegen het dit seizoen sterk spelende Quick Boys, noodzakelijk na brand in de kantine van RBB, was een opsteker voor de Uien, die vooral voor rust zicht hadden op een zege, ondanks de openingstreffer van de Katwijkers. De treffer van Nino Klaver van grote afstand bracht de ploegen in de tweede helft weer op gelijke hoogte. In deze wedstrijd toonde Steff van Rooijen zich een waardig vervanger van de geblesseerde Jeroen Spruijt en waren Fuhrgill Zeldenrust en Delano Asante zoals te doen gebruikelijk weer gevaarlijk op de flanken. Voor RBB was het glas na het laatste fluitsignaal duidelijk vol, voor Quick Boys half leeg, dat door het gelijke spel de koppositie van Spakenburg niet kon overnemen. Het duel bood trainer/coach Martijn Lagendijk voldoende aanknopingspunten om de Uiten weer snel te laten stijgen op de ranglijst. Rijnsburgse Boys staat na negen wedstrijden op de 15e plaats en dat is gelet op de kwaliteit van de spelersgroep veel te laag.

Dan AFC dat tussentijds op Sportpark Goed Genoeg nog een oefenwedstrijd speelde tegen RKAV Volendam (2-0). De ploeg van trainer/coach Benno Nihom staat na negen wedstrijden op een negende plaats, zeven punten achter koploper Spakenburg. Na een goede competitiestart met drie zeges op Jong Almere (4-1), Kozakken Boys (2-1) en Spakenburg (0-2) en een 1-1 gelijkspel bij Noordwijk volgden drie dikke nederlagen tegen Quick Boys (0-3) GVVV (3-0) en De Treffers (5-1), onderbroken door een 2-0 thuiszege op ADO’20. Op 14 oktober jl. werd het thuis 1-1 tegen Scheveningen in een aantrekkelijke wedstrijd. De vlak na rust opgelopen achterstand werd niet veel later tenietgedaan door Raily Ignacio die na een loepzuivere pass van Melvin Platje het Scheveningse net wist te vinden. Hierna waren er aan beide kanten nog veel scoringskansen, maar op de een of andere manier wilde de bal er niet meer in. Per saldo zijn de resultaten van The Reds nog niet over naar huis te schrijven. De prachtige 0-2 zege tegen Spakenburg op de Westmaat is voorlopig nog het hoogtepunt. Ongetwijfeld speelt de uitpuilende ziekenboeg ons aller eerste parten. Het is goed dat Splinter de Mooij na een langdurige blessure weer terug is aan het front. Dat is nog lang niet het geval met Joël Tillema, die vorig seizoen een zware blessure opliep. Joël speelde bij de Uien van 2016 tot 2020, waar hij in 147 wedstrijden als aanvallende middenvelder 71 goals maakte. Niet slecht! Neef Raily kwam tevens uit voor Rijnsburgse Boys, in de periode 2013-2016 maakte hij in 81 wedstrijden 67 doelpunten. Ook Djuric Ascencion droeg het geel-zwarte shirt van RBB en wel in het seizoen 2009-2010.

Wat gaat het worden tegen de Uien? Zeker is dat we op heel wat tegenstand kunnen rekenen. AFC speelde in de Tweede Divisie vijf keer op Sportpark Middelmors. Drie keer waren The Reds de sterkste, twee keer de geel-zwarten uit Rijnsburg. Met uitzondering van de wedstrijd op 3 november 2018, toen AFC met 2-6 won en Raily van het thuispubliek een staande ovatie kreeg voor zijn geweldige spel, steeds wedstrijden waarin het verschil tussen de ploegen minimaal was. Rijnsburgse Boys én AFC zullen gebrand zijn op een overwinning om zo weer wat te kunnen stijgen op de ranglijst in een seizoen waarin voor beide verenigingen nog veel mogelijk is in de komende 25 wedstrijden. Succes!

MvdW