Rijnsburgse Boys - AFC voorbeschouwing

AFC VERDEDIGT IN RIJNSBURG KOPPOSITIE MET AANVALLEND VOETBAL

Zaterdag aanstaande gaat de 43 kilometer lange reis weer naar Rijnsburg in de bollenstreek. Weer, want vorig seizoen ontmoetten beide clubs elkaar in competitieverband in de Tweede Divisie. Voor het eerst, want de Uien (zo worden de Boys uit Rijnsburg) in de wandelgang genoemd) speelden in het seizoen 2016-2017 in de Derde Divisie. Na bloedstollende play off duels plaatste RBB zich ten koste van Westlandia en Spakenburg voor de Tweede Divisie. Dat Rijnsburgse Boys op dit niveau thuishoort bleek zonneklaar uit de vijfde plaats die in het seizoen 2017-2018 behaald werd. AFC werd toen na een zeer stroeve eerste competitiehelft twaalfde. De onderlinge wedstrijden tussen RBB en AFC in het afgelopen seizoen eindigden per saldo in het voordeel van de geel-zwarten. In Rijnsburg werd het op 11 november 2017 1-0 voor de thuisploeg. Maikey Parami, die we ook nog kennen van VVSB, scoorde de enige treffer na een voorzet van Jeffrey Jongeneelen, vaak de gevaarlijkste speler van de Uien. Hoewel AFC er in de slotfase nog van alles aan deed brak het chronische gebrek aan productiviteit zich in deze periode op en kon de selectie van de toen net benoemde trainer André Wetzel gedesillusioneerd weer naar Amsterdam. Op 17 februari 2018 volgde de return op sportpark Goed Genoeg. AFC, nu met oud RBB-speler Raily Ignacio in de gelederen, kwam ook in de tweede helft met 0-1 achter toen de slagvaardige Jöel Tillema na een pass van oud- HFC’er Carlos Opoku succesvol uithaalde. Gelukkig scoorde even later een hoog opspringende Malcolm Esajas uit een prachtige voorzet van Matthijs Jesse de gelijkmaker en dat gelijkspel gaf de AFC-burger weer de nodige moed voor de rest van het seizoen.

Nu dus wéér tegen Rijnsburgse Boys, dat ook dit seizoen uitstekend voor de dag komt. Na tien wedstrijden staat deze zaterdagclub op een fraaie vierde plaats, maar drie punten achter koploper AFC. Het is dringen geblazen bovenaan de ranglijst want de nummer zes Katwijk staat slechts vier punten achter The Reds. De Uien doen het vooral in uitwedstrijden uitstekend. Vier keer werd gewonnen, slechts één keer werd verloren. De mooiste zege was in Hardenberg op HHC, daar altijd een lastige tegenstander. De doelcijfers uit zijn ook positief, dertien voor en tien tegen. Thuis, op sportpark Middelmors gaat het RBB iminder voor de wind. Tweemaal werd gewonnen, twee keer verloren en één keer werd het gelijk. Dit met in totaal twaalf goals voor en tien tegen. De laatste thuiswedstrijd tegen Katwijk ging met 1-2 verloren. In een meer spannende dan mooie derby (Rijnsburg maakt deel uit van de gemeente Katwijk) waren de bezoekers in de eerste helft sterker. Pal voor rust kwam RBB uit een corner nog op gelijke hoogte door verdedigende middenvelder Masies Artien, maar dat was dus niet genoeg. Jordy Hilterman besliste in de 54e minuut de wedstrijd voor de kampioen van vorig seizoen. Afgelopen zaterdag ging de ploeg van trainer Wilfred van Leeuwen op bezoek bij Barendrecht. Het werd een knotsgekke wedstrijd. In de derde minuut stonden de Uien al voor na schot van Mikey Parami die door Edo Knol, vervanger van de geblesseerde Tillema, in tweede instantie van dichtbij werd ingeschoten. Max Hudepol, Parami en Jongeneelen zorgden voor een 0-4 voorsprong. Barendrecht werd volkomen van het veld gespeeld. Na rust was de wedstrijd veel meer in evenwicht en Barendrecht kwam terug tot 2-4. Na een doelpunt van Frank Tervoert was het verschil weer 3 doelpunten en leek er geen vuiltje aan de lucht voor RBB. De werkelijkheid was anders, want Barendrecht kwam in de slotfase met twee goals nog angstig dichtbij. Drie punten voor de Uien op basis van een geweldige eerste helft. Maar het was achteraf maar net genoeg voor de al weer zesde zege van dit seizoen.

In de Tweede Divisie boekte maar één verenging meer zeges dan Rijnsburgse Boys en dat is AFC. Zijn de Uien vooral buitenshuis op hun best, voor The Reds geldt het omgekeerde. De ploeg van trainer Uli Landvreugd won op sportpark Goed Genoeg alle vijf de wedstrijden. En dat met de indrukwekkende doelcijfer achttien voor en maar drie tegen. Buiten Amsterdam zien de cijfers er heel anders uit. AFC won twee keer, van Kozakken Boys en VVSB, speelde gelijk tegen Scheveningen en verloor ook twee keer, van Kon. HFC en Jong Sparta. De doelcijfers bedragen in deze uitwedstrijden elf voor en ook elf tegen. Uit dus kwetsbaar, soms op het gekke af zoals in de wedstrijd op Het Kasteel tegen Jong Sparta toen een in de tweede helft oppermachtig AFC een 2-1 voorsprong in blessuretijd zag veranderen in een 3-2 nederlaag. Kan kennelijk ook gebeuren en het was goed te zien dat de grote teleurstelling een week later goed verwerkt bleek te zijn. Het op papier sterke GVVV kwam er in Amsterdam met een 4-0 nederlaag nog genadig van af. The Reds scoren er dit seizoen lustig op los, getuige de 29 doelpunten tot nu toe. Heel wat anders dan het afgelopen seizoen toen in de eerste zeventien wedstrijden maar elf doelpunten werden gemaakt. De komst van Raily Ignacio, Kenny Teijsse en zijn tweelingbroer Yordi hebben hun uitwerking niet gemist. Zij scoorden tot nog toe resp. negen, zeven en vijf keer, zonder één doelpunt uit een penalty.

Wat gaat worden aanstaande zaterdag op sportpark Middelmors? Vorig seizoen werd het 1-0 voor Rijnsburgse Boys dat weer over een goede en vooral ook productieve selectie beschikt. Met topscorer Tillema, maar ook Jongeneelen, Tervoert, Hudepohl en Parami aan boord beschikt trainer Wilfred van Leeuwen over verschillende spelers die regelmatig scoren. Feit is wel dat de Uien dit seizoen thuis kwetsbaar zijn en meer in het algemeen veel doelpunten moeten incasseren. AFC draait dit seizoen nog beter dan RBB, maar is buiten de hoofdstad veel minder imponerend dan in de thuisduels. Beide teams speelden toevalligerwijs in het kader van de TOTO KNVB Beker thuis tegen TOP Oss. Rijnsburgse Boys kwam heel goed voor de dag, maar verloor uiteindelijk door penalty’s. AFC won afgelopen in het drijfnatte Olympisch Stadion met 1-0 na een aantrekkelijke wedstrijd. Yordi Teijsse was in het Olympisch decor de matchwinner. In de eerste bekerronde waren The Reds met maar liefst 5-0 ook te sterk voor BVO Telstar. Al met al zal het er om spannen in Rijnsburg. Beide ploegen zijn in vorm, voor beide ploegen staat ook het nodige op het spel. Mochten de Uien winnen dan schuiven ze door richting de top van de ranglijst, mochten onze jongens winnen dan wordt verder inhoud gegeven aan de gedachte dat het wel eens een heel mooi seizoen kan gaan worden. Succes!

MvdW