Rijnsburgse Boys - AFC met verslag

Gebrek aan productiviteit breekt AFC ook in Rijnsburg op

De belangrijke inhaalwedstrijd van AFC tegen Rijnsburgse Boys ging met 1-0 verloren.  The Reds hadden kansen genoeg om de score een ander aanzien te geven. Maar dat gold ook voor de Uien die op hun beurt heel wat mogelijkheden onbenut lieten. De lage score was ook ‘te wijten’ aan het uitstekende keeperswerk. Richard van Nieuwkoop en Patrick Zonneveld verrichtten voor RBB en AFC enkele cruciale reddingen. Door dit achtste verlies bevindt AFC zich behoorlijk in de problemen. De achterstand op de andere clubs in het rechter rijtje bedraagt 4 tot 7 punten. Met nog 23 wedstrijden te gaan zeker niet onoverbrugbaar. Maar een tussensprint voor de winterstop is beslist noodzakelijk.

Vandaag gaat de reis naar Rijnsburg voor de inhaalwedstrijd tegen de Uien. Een opmerkelijke bijnaam voor een vereniging die al weer een tijdje mee doet in de top van het amateurvoetbal. Dit met uitzondering van het afgelopen seizoen toen Rijnsburgse Boys in de Derde Divisie uitkwam. In de nacompetitie werd ten koste van SV Spakenburg alsnog de promotie naar de Tweede Divisie veilig gesteld. Op dit niveau komt RBB naar verwachting ook goed uit de verf want de selectie, nog aangevuld met o.a. Maikay Parami (VVSB), Carlos Opoku (Kon. AFC), Jayson Halman (Zeeburgia) en Cagri Kodalak (Telstar) mag er zijn. Kodalak is er vanwege een schorsing vandaag niet bij. Dat geldt ook voor de geblesseerde topspits Giovanni Serbony, die in de vorige winterstop overkwam van VVSB. Halman begint op de bank.  Bij AFC ontbreken Matthijs Jesse en Sam Nijpels wegens blessures, Melvin Grootfaam is door griep geveld. In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Katwijk staat captain Magid Jansen weer in de basis in plaats van Matthijs. Derre Kwee schuift hierdoor een linie op.  Hopelijk hebben we vandaag voldoende power en gogme in huis om deze belangrijke inhaalwedstrijd te winnen. Op die manier sluiten we weer aan bij de andere ploegen teams in het rechter rijtje. RBB schuift door een zege naar het linker rijtje, óók een wenkend perspectief.

Als scheidsrechter Cantineau voor het eerst heeft gefloten is het niet lang wachten op de eerste grote kans. Na acht minuten heeft Derre Kwee de openingsgoal voor AFC op zijn schoen na een perfecte voorzet van Marien Willemsen, maar vanaf twee meter van het doel schiet Derre, die wel heel goed voor zijn man komt, tegen keeper Van Nieuwkoop aan. Ontzettend jammer. Niet veel later vestigt onze keeper Patrick Zonneveld alle aandacht op zich als hij een vrije trap van RBB-captain Wesley Goeman uit de benedenhoek tikt. De rebound van topscorer Joël Tillema is ook een prooi voor Patrick. Subliem gekeept. Hierna zijn de Uien nog drie keer dicht bij het eerste doelpunt, maar Jeffrey Jongeneelen, Donny van Ooyen en Tillema zijn slordig in de afronding. Aan de andere kant van het veld is het even wachten op een mogelijkheid voor AFC, maar na dik een half uur is het zover na een kort genomen corner van Koen Bosma op Milan Hoek. De voorzet van Milan wordt door Rob Rietveld richting tweede paal gekopt waar Derre de bal voor het inschieten heeft. Tot ieders verbazing vliegt de bal niet in, maar net naast het doel. Het zit ook dit keer bepaald niet mee. Even later is Tom van den Brink na een pass door het midden er door, maar ter hoogte van de elfmeterstip komt hij ten val. Deze laatste kans voor rust is daarmee vervlogen, want Rijnsburgse Boys komt in de eerste helft niet meer toe aan een gevaarlijke aanval.

Als de spelers na de thee de door de regen gladde grasmat betreden is Marc van den Boogaart, ooit voetballer van het jaar in Rijnsburg, met een gele kaart op zak in de kleedkamer achter gebleven. Hij wordt vervangen door Johan Kulhan. De eerste grote kans is nu voor RBB als Jongeneelen door de AFC-defensie slalomt. Zijn harde schot richting verre hoekt verdwijnt gelukkig hoog over het doel. Hierna is de beurt aan onze spelers, maar Tom en Koen weten de geboden mogelijkheden niet te benutten. Een voorzet van Milan scheert door niemand aangeraakt valk voor het doel langs.

Inmiddels hangt er door het vuurwerk van de RBB-supporters een gele nevel in het strafschopgebied van de thuisploeg. Een bijzondere situatie die de Uien kennelijk inspireert, want in de 63e minuut wordt de score opgebroken na een tegencounter, waarbij de bal met enig geluk op rechts bij Jongeneelen belandt. Opnieuw schut deze handige spits enkele verdedigers veel te makkelijk van zich af. Zijn slimme passje binnendoor op de randje buitenspel staande Maikey Parami is vervolgens dodelijk. Parami weet Patrick van heel dichtbij met een stiftbal te passeren. AFC staat door zwak verdedigden 1-0 achter, een flinke domper. We mogen hierna van geluk spreken dat RBB  de score niet opvoert, want Parami, Tillema en Van Ooyen missen in kort bestek enkele prachtige kansen. De bal verdwijnt drie keer over het doel van onze keeper. In de 82e minuut moet Patrick nog gestrekt naar de hoek na een knal van Goeman en even later weet hij invaller Max Hudepohl van het scoren af te houden na een slippertje van Magid. Het is dus met veel kunst en vliegwerk van onze keeper nog steeds 1-0, ook omdat Koen een vrije trap dicht bij doel van RBB n de muur schiet. Met nog een paar minuten te gaan proberen onze jongens nog een goal te forceren. Het is daardoor erg spannend voor het doel van keeper Van Nieuwkoop. Hoogtepunt is een scrimmage vlak voor tijd met ongeveer alle spelers, inclusief onze keeper, op een kluitje ter hoogte van de penalty stip. Tot twee keer toe knallen Koen en Ilias Zaimi, ingevallen voor Tom, in de mêlee de bal van dichtbij richting het RBB-doel, maar op de een of andere manier gaat die er niet in.  Het ontbreekt gewoonweg ook een beetje aan mazzel.

Als scheidsrechter Cantineau voor het laatst fluit gaan de armen bij de Uien uitdrukkelijk omhoog. De buit is na een moeizame slotfase binnen. Met deze drie punten wordt een flinke sprong op de ranglijst gemaakt. Bij onze spelers, staf en supporters is er sprake van grote teleurstelling. Weer op de nip verloren, voor de zesde keer een wedstrijd waarin geen doelpunt is gemaakt. Het gebrek aan productiviteit breekt ons in deze competitiefase behoorlijk op. Ook onder de nieuwe trainer André Wetzel is het lek nog niet boven. Maar wat niet is kan natuurlijk snel komen. Ons aller eerste speelde zeker geen slechte wedstrijd, bleef in Rijnsburg behoorlijk overeind, maar wist op de cruciale momenten niet toe te slaan. Hopelijk gaat dat in de komende zes wedstrijden voor de winterstop anders, te beginnen aanstaande zondag tegen stadgenoot De Dijk. Een tussensprint is met het oog op de weinig rooskleurige plaats op de ranglijst zeer gewenst. Hopelijk gaat die wens de komende weken in vervulling.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Rob Rietveld, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Mark van den Boogaart (46’ Johan Kulhan), Jonathan Richard (’69 Malcolm Esajas), Derre Kwee, Milan Hoek, Koen Bosma, Tom van den Brink ( ’64 Ilias Zaimi).

Bekijk hier de samenvatting:

 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier