Rijnsburgse Boys - AFC met verslag, TV samenvatting en foto's

VEERKRACHTIG AFC WINT IN THE DYING SECONDS VAN RIJNSBURGSE BOYS

In een spectaculaire wedstrijd met wisselende kansen trok AFC in Rijnsburg ten slotte aan het langste eind. Voor en na rust waren de Uien en The Reds aan elkaar gewaagd en was het door het aanvallende spel vaak spannend voor beide doelen. Na een 1-1 stand bij rust stond het na 90 minuten 2-2. Maar de wedstrijd was nog lang niet gespeeld. Ook in extra tijd gingen beide ploegen voor de winst. Het was Joël Tillema die in de 97e minuut vanaf elf meter de wedstrijd besliste in Amsterdams voordeel.

Vanavond spelen we een inhaalwedstrijd in Rijnsburg. De eerder op 30 oktober vastgestelde wedstrijd ging op het allerlaatste moment, toen de ploeg al bijna in de bus zat, niet door vanwege de corona-situatie bij onze tegenstander. Gelukkig kan er nu wel gevoetbald worden, zij het zonder publiek. Wel met vuurwerk vooraf, een sfeeractie van de Harde Kern Rijnsburg, die we nog kennen van de wedstrijd op 3 november 2018, toen op sportpark Middelmors een erg mooie blote dame over het veld rende tot grote verbazing van o.a. Joël Tillema die toen nog het geel-zwarte shirt droeg van Rijnsburgse Boys. Een wedstrijd die eindigde met een 6-2 overwinning voor AFC, met Raily Ignacio, als grote uitblinker. De goalgetter, die net als Joël met veel succes bij de Uien speelde, kreeg van het sportieve thuispubliek een staande ovatie bij zijn publiekswissel. Hopelijk wordt vanavond het weer zo’n fantastische wedstrijd voor AFC.. Maar we zijn wel gewaarschuwd. Meestal zijn de Uien thuis niet zo genereus. Twee andere wedstrijden werden in Rijnsburg door The Reds  verloren. Op sportpark Middelhors kan het behoorlijk spoken. Net als veel andere clubs ging ook de trotste koploper Katwijk dit seizoen hier kansloos met 2-0 ten onder.

Het is acht uur als de elftallen onder leiding van scheidsrechter Lorenzo Cairo het veld betreden. Bij Rijnsburgse Boys missen we o.a. keeper Wesley Zonneveld, captain Bram Ros en spits Dani van der Moot. Michael Bekkers staat dit keer onder de lat, Roderick Gielisse is aanvoerder en Delano Asante maakt in de voorhoede zijn debuut bij de Uien. Bij AFC ontbreekt keeper Patrick Zonneveld door een blessure. Hij wordt weer vervangen door Gijs van Zetten die het tegen HHC Hardenberg een week eerder uitstekend deed. Tim Linthorst is nog steeds geblesseerd. Gevero Markiet vormt  met Dalian Maatsen het defensieve centrum. Hij mag het opnemen tegen Fuhrghil Zeldenrust, de oud-prof van o.a. de Texas Dutch Lions en Dynamo Dresden.

Na het eerste fluitsignaal wordt al snel duidelijk dat we een spannende avond tegemoet gaan. Gijs van Zetten mag meteen aan de bak na schoten van Jeroen Spruijt en Jeffrey Jongeneelen, Raily duikt na een lange sprint op voor de keeper, Bekkers komt in dit duel als winnaar tevoorschijn. Even later staat Joël ook oog-in-oog met de keeper, wordt vastgehouden, maar van een penalty wil de uitstekende scheidsrechter Caïro niet weten. Hij heeft kennelijk iets anders gezien. In de 17e minuut schiet Joël op de paal en mist Thomas Verhaar de rebound. Ondertussen regent het corners op het Rijnsburgse doel. AFC is kortom ‘on fire’, maar gescoord wordt er niet. Langzamerhand krijgen de Uien wat meer grip op de wedstrijd, geholpen door veel balverlies van onze middenvelders. Vooral op de rechtervleugel laten de geelzwarten zich steeds meer zien. Om dat te onderstrepen schiet Spruijt op aangeven van Gielissen de bal op de paal. In de 31e minuut is het wel raak voor de thuisploeg als Zeldenrust op links doorbreekt en Spruijt in stelling brengt. De Rijnsburgse uitblinker laat onze keeper kansloos. Het is 1-0, nog niet veel aan de hand, maar het had echt anders kunnen zijn als Jongeneelen niet veel later een prachtige voorzet van Spruijt niet had verprutst. Tot ons geluk blijft het 1-0 en hebben we Raily in huis die na een snel genomen vrije trap de Rijnsburgse defensie verrast, inclusief keeper Bekkers, die een handje meehelpt met de negende goal van Raily dit seizoen. 1-1, maar pal voor rust is het bijna 2-1 als Bram de Bruin opduikt voor onze keeper. Gijs houdt het hoofd koel, blijft lang staan en wint ook dit 1 op 1 duel.

Het is een beetje mistig in Rijnsburg, maar we waren de eerste helft toch getuige van een spectaculaire wedstrijd, met veel kansen en mogelijkheden. Gaat dat ook zo door in de tweede helft? In ieder geval start Uli Landvreugd het tweede bedrijf met Djuric Ascension voor Cody Claver en Segun Owobowale voor Thomas Verhaar. Djuric is jarig en is op 39-jarige leeftijd nog topfit. In de periode 2005-2009 speelde hij met veel succes voor Rijnsburgse Boys. Nu dus bij AFC, Djuric valt op de rechtervleugel uitstekend in. Net als in de eerste helft wordt onze keeper direct na begin van de tweede helft getest. Twee voorzetten worden goed verwerkt door Gijs. AFC start met veel balverlies. Er moet veel gecorrigeerd worden, soms ten koste van een overtreding. Eén van de vrije trappen levert een doelpunt op voor de Uien na zwak uitverdedigen van onze defensie. Tegen de schuiver van Gielisse is ook Gijs niet opgewassen. Het is 2-1 in de 52e minuut, gelukkig nog tijd zat om weer op gelijke hoogte te komen. Ons aller eerste toont veerkracht, gaat in de aanval en is o.a. via Segun Owobowale gevaarlijk. In de 64e minuut leidt dit offensief tot de gelijkmaker nadat Splinter de Mooij zwaar gehinderd wordt bij een kopbal door Rob Zandbergen. De bal gaat op de stip en Joël schiet de bal onhoudbaar achter de Rijnsburgse keeper.

2-2, en AFC wil doorpakken. Captain Milan Hoek schiet rakelings naast en is even later bij een afstandsschot wel succesvol. Terwijl onze jongens juichend teruglopen wordt dit doelpunt wegens buitenspel alsnog afgekeurd. De vlag van de assistent-scheidsrechter gaat omhoog. Er is geen VAR om dit nog eens rustig te bekijken. Veel tijd om je over het vlagsignaal te verbazen is er niet want er doen zich voor beide doelen heel wat hachelijke situaties voor. Raily jaagt nu uitdrukkelijk op zijn tweede doelpunt, Joël wordt ternauwernood gestuit door de geelzwarte defensie. Aan de andere kant is De Bruin weer bijna succesvol, maar is Gijs hem weer de baas, schiet Jongeneelen rakelings naast en gaat Spruijt in de 87e minuut moederziel alleen af op onze keeper om zijn uitstekende spel te bekronen met de beslissende treffer. Maar ook nu blijft Gijs heel lang staan en is de lob een prooi voor de Amsterdamse uitblinker.

90 minuten zijn voorbij maar er is veel extra tijd door een blessure van Van Zandbergen en de nodige wissels. Ook in deze extra tijd jagen beide ploegen op de volle buit en onze jongens hebben het meeste geluk. In een onoverzichtelijke situatie gaat de bal na de zoveelste corner voor AFC op een geelzwarte hand en mag Joël weer aanleggen vanaf elf meter. Hoewel Bekkers de bal nog wel raakt ploft de bal toch in het net en is het feest bij The Reds. Zuur voor de Uien, want ook zij hadden vanavond kunnen winnen.

Al met al toonde ons aller eerste veerkracht en kwam twee keer terug van een achterstand tegen een uitstekende tegenstander. Chapeau! Door deze zege staat AFC weer tweede in een competitie die hopelijk niet getroffen wordt door een langdurige lock down.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Cody Claver (’46 Djuric Ascension), Gevereo Markiet, Dalian Maatsen, Guus Weerdenburg, Kenny Teijsse (’75 Koen Wesdorp), © Milan Hoek, Splinter de Mooij ’(85 Melvin Grootfaam), Thomas Verhaar (’46 Segun Owobowale), Raily Ignacio en Joël Tillema (’98 Joshua Wolff).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV (interviews) en klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier