Rijnsburgse Boys - AFC met verslag en TV samenvatting

KOPLOPER AFC BEVESTIGT STATUS IN RIJNSBURG

AFC heeft het belangrijke uitduel tegen het lang ongeslagen Rijnsburgse Boys met 0-2 gewonnen door goals van Cody Claver in de eerste helft en Matthijs Jesse aan het eind van het tweede bedrijf. Al in de tiende minuut moesten de Uien met tien man verder na een discutabele rode kaart, een bepalend moment in de wedstrijd. Door de vijftiende zege van dit seizoen in Rijnsburg en het onverwachte verlies van runner up HHC Hardenberg tegen hekkensluiter OFC bedraagt de voorsprong van AFC na 21 wedstrijden zes punten op HHC en De Treffers, elf op Rijnsburgse Boys.   
Vandaag staat de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys (RBB) op het programma. De Uien staan na twintig wedstrijden op een vierde plaats, ons aller eerste voert de ranglijst trots aan. Het verschil tussen de geel-zwarten en The Reds bedraagt acht punten. Voor de ploeg van Henk Wisman dus zaak om in ieder geval vandaag niet te verliezen want dan wordt de achterstand wel erg groot. Ongetwijfeld wordt op basis van de goede resultaten gehoopt op meer, want de Uien zijn na een zwakke competitiestart al twaalf wedstrijden ongeslagen en wisten met ruime cijfers te winnen van o.a. HHC, Katwijk en De Treffers. Ook het eerste duel aan het begin van dit seizoen tussen AFC en RBB biedt Wisman cs perspectief ondanks de 2-0 nederlaag op sportpark Goed Genoeg. De Uien waren toen de bovenliggende partij, maar blonken toen ook uit in het missen van kansen. Goede verwachtingen dus bij de thuisploeg, maar ook AFC kan vertrouwen putten uit de gang van zaken tot nu toe. Gedurende het seizoen is de ploeg van Benno Nihom veel beter gaan spelen, is de aanval meer op toeren gekomen en staat de defensie als een huis. Niet voor niets voeren onze jongens al weer een tijdje de ranglijst aan. Samenvattend gaan we kijken naar een wedstrijd die ertoe doet, tussen goede teams die lang niet meer verloren hebben en ook vanmiddag heel graag willen winnen.

Als de ploegen het natuurgras van sportpark Middelhors betreden zien we dat bij AFC Noa Benninga weer een basisplaats heeft. Kevin Visser zit met een lichte blessure op de tribune. Bij RBB heeft Wisman zijn ploeg op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van de vaste basis. Jordy Strooker, Bram Ros en Bert Koomen starten vandaag, Rob Zandbergen, Roderick Gielisse en Rob Overvliet beginnen op de bank. Als scheidsrechter Sam Dröge de wedstrijd op gang fluit gaat het publiek op de overvolle tribune er maar eens goed voor zitten. De eerste schermutselingen zijn voor beide doelen niet van gevaar ontbloot, maar zijn niets vergeleken met wat er rond de tiende minuut allemaal gebeurt. Dit na een aanval van AFC waarbij een voorzet van Melvin Platje wordt doorgekopt door captain Milan Hoek op de doorgelopen Noa Benninga. Bram de Bruin duwt Noa ter hoogte van de penaltystip in de rug en scheidsrechter bestraft die actie niet alleen met een penalty maar ook met rood. De rapen zijn gaar, op het veld, op de bank van de Uien en op de tribune. Hoe is deze beslissing mogelijk? Eerlijk gezegd vindt uw scribent het ook erg zwaar bestraft. Triple punishment (penalty, rode kaart én schorsing) voor een licht vergrijp? De gedachten gaan uit naar de wedstrijd Katwijk-AFC waar onze Derre Kwee pal na het begin het veld kon verlaten na een soortgelijke overtreding en onze jongens bijna een hele wedstrijd met tien man verder moesten. Toen waren we niet erg blij,’ to say the least’, met de beslissing van de dienstdoende scheidsrechter, nu is RBB ‘not amused’.

Onderzoek leert echter dat scheidsrechter Dröge gewoon de regels volgt. Want ‘een opzettelijke handsbal, duwen, vasthouden of een tackle zonder intentie om de bal te spelen waarbij een scoringskans wordt ontnomen in het strafschopgebied dient bestraft te worden met een rode kaart’. En het gaat hier om een opzettelijke duw én om een scoringskans. Maar twijfel blijft, want bij veel andere wedstrijden wordt in een soortgelijke situatie alleen een penalty gegeven. Dit weekend was dat bijvoorbeeld het geval bij FC Utrecht-Heerenveen en bij IJsselmeervogels-Excelsior Maassluis. Wel een penalty, geen rood. Willekeur dus en dat leidt tot veel gedoe. In dit geval in Rijnsburg, waar de Uien al na tien minuten in de minderheid zijn en de scheidsrechter nog maar weinig goeds kan doen in de ogen van het thuispubliek..

Toch is het niet allemaal malheur voor RBB want keeper Wesley Zonneveld tikt de door Melvin Platje genomen penalty fraai uit de hoek. Vervolgens trekken de Uien zich massaal terug op eigen helft. AFC laat de bal rondgaan in de hoop op een gaatje in geel-zwarte muur. Al sneller dan verwacht is dat het geval als de door Melvin ingeschoten bal via de arm van captain Bram Ros voor de voeten stuitert van Cody Claver. Tegen zijn schuiver in de verre hoek is geen kruid gewassen. Na 17 minuten dan toch de openingstreffer. Het wachten is op meer Amsterdamse treffers en Raily is na een pass van Gevero Markiet dicht bij de 0-2. Toch is het ook oppassen geblazen want RBB beschikt met Fuhrgill Zeldenrust en Delano Asante over twee razendsnelle buitenspelers. Enkele keren is het vooral op de rechterflank gevaarlijk via Asante. Vlak voor rust is het bijna 1-1 na een scrimmage voor het doel van Gijs van Zetten na een kopbal van Ros. Noa Benninga helpt zijn keeper en trapt de bal van de doellijn.

Het is een cruciale redding van Noa, want RBB legt zich beslist niet neer bij een zege van AFC. Gesteund door het luidruchtige supporterslegioen gaan de Uien met tien man op zoek naar een gelijkspel of misschien wel een historische zege. Zonder centrale spits Danny van der Moot, die geblesseerd in de kleedkamer achter is gebleven. Maar wel met invaller Jeffrey Jongeneelen, die in het verleden heel wat doelpunten heeft gemaakt tegen AFC. Nog meer verse krachten worden door Wisman in het veld gebracht, waaronder Roderick Gielesse, die de bal in de 77e minuut maar net over schiet. Aan de andere kant stichten ook Raily Ignacio, Melvin Platje en Splinter de Mooij gevaar voor het doel van RBB maar een verlossend tweede doelpunt blijft vooralsnog uit. Benno Nihom wisselt vanaf de 64e minuut maar liefst vijf spelers, waaronder zijn volledige aanval, ’t moet buigen of barsten. In de 96e minuut is het dan uiteindelijk raak als Matthijs Jesse met zijn snelheid profiteert van de geboden ruimte en fraai scoort na een pass van Milan Hoek. Vrijwel direct hierna fluit scheidsrechter Dröge voor het laatst. Net als in Amsterdam wint AFC met 2-0 van Rijnsburgse Boys. Het is al weer de vijfde overwinning op rij, de vijftiende zege in totaal. Wederom een clean sheet van keeper Gijs van Zetten, die ook in deze wedstrijd kon rekenen op Gevero Markiet en Dalian Maatsen, die een ijzersterke wedstrijd speelden. Voor Rijnsburgse Boys dat sinds 24 september niet meer verloor, een bittere pil, mede door het verloop van de wedstrijd. 

Als de kruiddampen zijn opgetrokken kunnen we vaststellen dat er goede zaken zijn gedaan in Rijnsburg, mede omdat HHC Hardenberg tot ieders verrassing verloren heeft van hekkensluiter OFC. De voorsprong op HHC en De Treffers bedraagt nu zes punten, Rijnsburgse Boys heeft inmiddels elf punten achterstand. Nog dertien spannende wedstrijden te gaan, te beginnen aanstaande zaterdag tegen HHC Hardenberg op sportpark Goed Genoeg. Een kraker van jewelste, hopelijk met veel publiek. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (73’ Segun Owobowale), Joël Tillema, © Milan Hoek, Noa Benninga (64’ Julian van der Greft) , Splinter de Mooij (84’ Tim Linthorst), Cody Claver, Melvin Platje (64’ Soufiane Hetli) en Raily Ignacio (73’ Matthijs Jesse). 

.Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier