Rijnsburgse Boys - AFC met verslag

NIETS VERHULLENDE SHOW AFC IN RIJNSBURG
In een erg aantrekkelijke wedstrijd hebben The Reds op sportpark Middelmors flink uitgehaald tegen concurrent Rijnsburgse Boys. Na een matig begin waarin de Uien nalieten de score te openen kwam de aanval van AFC op volle toeren en stond het bij rust al 0-3. In de tweede helft werd het uiteindelijk 2-6, een uitslag die nog hoger had uit kunnen vallen. Door deze overtuigende zege buitenshuis handhaaft AFC zich alleen op kop, één punt voor op IJsselmeervogels.

Hei is lekker voetbalweer als we zaterdagmiddag aantreden tegen Rijnsburgse Boys. Heel wat anders dan afgelopen dinsdagavond toen AFC in een drijfnat Olympisch Stadion moest spelen tegen TOP Oss. Op een zeer moeilijk bespeelbaar veld plaatsten onze jongens zich door een 1-0 zege voor de achtste finales van de TOTO KNVB-beker. Op nu naar Tilburg waar Willem II de volgende tegenstander is.

Zo’n mooie uitslag geeft natuurlijk vertrouwen voor de wedstrijd van vandaag, maar het bekerduel tegen TOP heeft natuurlijk ook een hoop energie gekost. RBB werd eerder door datzelfde TOP na penalty’s uit de beker gestoten en kan fysiek dus wat frisser aantreden. Dit in een belangrijke wedstrijd tussen de nummers vier en één van de ranglijst, die ook qua punten vlak bij elkaar staan. Een zege van de Uien, de koosnaam van Rijnsburgse Boys, brengt ze langszij AFC. Wanneer ons eerste vanmiddag wint staan we nog steeds alleen op kop en zes punten los van Rijnsburgse Boys. Maar het wordt misschien wel een gelijkspel, want beide ploegen zijn thuis (RBB) en uit (AFC) kwetsbaar. Daarentegen is het team van trainer Wilfred van Leeuwen buiten Rijnsburg bijna ongenaakbaar, het team van AFC-trainer Uli Landvreugd won op sportpark Goed Genoeg alle wedstrijden. Naar wie de punten vanmiddag gaan is dus niet zo duidelijk, wél dat er veel gescoord gaat worden.

De Uien hebben een sterke aanval waarin verschillende spelers regelmatig scoren. Dat geldt a fortiori voor The Reds, met de aantekening dat Uli Landvreugd ook nog kan beschikken over Raily Ignacio, na tien wedstrijden de topscorer van de Tweede Divisie. Voor Raily is het vandaag een bijzondere wedstrijd, want hij kende drie succesvolle jaren bij RBB, waarvoor hij in 76 competitiewedstrijden 65 keer scoorde. Gaat Raily z’n huidige totaal van 9 goals opvoeren? Volgens trainer Van Leeuwen, vooraf aan de wedstrijd uitgebreid aan het woord, per se niet. ‘We weten immers maar al te goed wat hij kan én wat hij niet kan.’ We zullen zien of de trainer van Rijnsburgse Boys Raily toch niet een beetje onderschat!

Als de ploegen zich rond de klok van half vier presenteren aan het publiek, waaronder een flink contingent AFC’ers, zien we dat de topscorer van RBB Joël Tillema, die afgelopen zaterdag tegen Barendrecht ontbrak, weer in de basis staat. Edo Knol begint dit keer op de bank, net als de vaak scorende pits Frank Tervoert. Wij starten met dezelfde elf als tegen TOP Oss. Bij AFC zijn Magid Jansen, Sam Nijpels en Tom van den Brink voor langere tijd geblesseerd en is Koen Bosma voor zijn werk naar het Midden-Oosten vertrokken. Toch kan Uli Landvreugd met Mois dan Silva, Johan Kulhan, Matthijs Jesse, Dean Huisman, keeper Joey Potveer en de van HHC afkomstige Tiemen van Hezel beschikken over een sterke bank.

Nadat scheidsrechter Nick Smit de wedstrijd op gang gefloten heeft rolt de bal op het natuurgras in het begin richting het AFC-doel. In de tweede minuut is Jeffrey Jongeneelen al gevaarlijk na aarzelend optreden van Jonathan Richard, die bij afwezigheid van Magid weer de aanvoerdersband draagt. Jonathan die een tijd geblesseerd is geweest, groeit in de loop van de wedstrijd weer naar zijn oude niveau. In de vijfde minuut schenkt Tillema Jongeneelen een niet te missen kans. De anders zo gevaarlijke spits raakt de bal totaal verkeerd en alles wat AFC is haalt opgelucht adem. Binnen de tien minuten zijn de geel-zwarten weer gevaarlijk als Maikey Parami op rechts doorbreekt, maar zijn voorzet is net niet accuraat genoeg. Aan de andere kant is er nog weinig gevaar voor het doel van keeper Richard van Nieuwkoop. Zou je zeggen, maar het is in de twaalfde minuut tóch raak voor The Reds na een kort genomen corner. De hoge bal van Milan Hoek springt na een kopduel van Arien Masies en Raily hoog terug en Tim Linthorst volleyt de hoge bal via het been van Jeroen Spruijt fraai in het Rijnsburse net. 0-1 voor en voor de verandering hoeven we nu eens niet in de achtervolging. Maar veel had het niet gescheeld.

RIjnsburgse Boys laat het er niet bij zitten en dwingt snel achter elkaar een aantal corners af. Parami kopt vrijstaand ter hoogte van de penaltystip over. Na een half uur is Parami weer dicht bij de gelijkmaker maar Patrick Zonneveld redt fantastisch. Doet AFC, op de goal na, dan helemaal niets terug? Zeker wel, maar Masies is Raily enkele keren de baas, één keer ten koste van een gele kaart. Bovendien worden ook onze spelers behoorlijk afgeleid als in de 20e minuut een blote dame het veld over rent, een nieuwe attractie van de ook in Amsterdam rumoerige supportersclub, die ondersteund wordt door veel geel-zwarte confetti op het veld bij het RBB-doel. Nadat de ‘streakster’ het veld heeft verlaten en de confetti is verwijderd fluit scheidsrechter Smit de wedstrijd weer opgang en blijkt vooral Melvin Grootfaam inspiratie te hebben geput uit de niets verhullende bijdrage van de supportersclub. In het laatste kwartier van de eerste helft wordt Melvin, die dit seizoen in bloedvorm verkeerd, vaak aangespeeld door Milan Hoek en Thomas van den Houten en dat doen ze niet te vergeefs. Zo ook in de 32e minuut, als een splijtende voorzet van Melvin even knap door Raily, die zwaar gehinderd wordt, achter Van Nieuwkoop wordt gegleden. 0-2 dus en niet veel later is het 0-3 als Melvin zijn tegenstander veel te vlug af is en zijn voorzet Raily bereikt. Zijn inzet wordt nog door Van Nieuwkoop gestopt, waarna de rebound een prooi is voor de alom aanwezige Kenny Teijsse, zijn achtste goal alweer van dit seizoen.

Het is rust en in het overvolle clubhuis hebben de supporters van beide ploegen heel veel te bespreken. Er is zoveel gebeurd in de eerste helft én niet gebeurd, want RBB heeft ondanks diverse mogelijkheden niet gescoord. Wie weet gaat dat in de tweede helft wel gebeuren en komen de Uien nog gevaarlijk terug. De voetbalgeschiedenis kent genoeg ‘come back’ voorbeelden. In ongewijzigde samenstelling gaan Rijnsburgse Boys en AFC na de thee weer aan de slag, nu met kunstlicht. De eerste grote kans is voor Raily die aan het werk wordt gezet door Yordi Teijsse. Raily, die er steeds meer zin in lijkt te krijgen, worstelt zich tussen de twee mandekkers door, maar ziet zijn inzet van dichtbij knap gestopt door Van Nieuwkoop. Drie minuten later is het toch 0-4 als Melvin zijn knappe spel onderstreept met een doelpunt. De bal verdwijnt na een slimme passeeractie onder de vallende keeper in het net. Eindelijk een doelpunt voor Melvin zelf, het is hem graag gegund. Hij wordt bij wijze van een vroege applauswissel gewisseld voor Matthijs Jesse. De wedstrijd lijkt nu echt gespeeld, maar RBB scoort in de 65e minuut tegen na een voorzet van Tillema die slapjes wordt weggewerkt door onze defensie. De rebound wordt door de net ingevallen Frank Tervoert, van dichtbij onhoudbaar ingeschoten. 1-4 en begeleidt door veel toeterlawaai gaan de Uien opzoek naar nog meer goals. Met alle consequenties van dien, want onze spitsen krijgen nu wel heel veel ruimte. Dat moet je vooral Raily niet geven. In de 73e minuut raakt hij nog de paal, maar twee minuten later is het wel raak als hij vanaf de achterlijn Artien en vervolgens de keeper passeert en de bal in het doel schuift. Voor deze fraaie actie heeft ook het Rijnsburgse publiek veel applaus over. Het is 1-5 en ook de grootste optimisten bij de thuisclub moeten zich neerleggen bij een nederlaag. In de slotfase wordt het nog 2-6. Allereerst maakt de weer super rappe Matthijs op een knappe manier de zesde goal van AFC, waarna Tervoert zijn invalbeurt bekroont met een tweede treffer na een diepe bal, waar onze defensie verre van adequaat op reageert. Het is zo goed als gedaan als Raily, nu met elf doelpunten achter zijn aam, onder luid applaus van het dankbare publiek het veld verlaat. Tiemen van Hezel valt voor hem in en maakt zo zijn debuut in AFC. 1.

De wedstrijd is voorbij en onze jongens hebben een bijzondere prestatie geleverd in Rijnsburg. Niet veel ploegen zullen hier met deze cijfers winnen. De zege is ook een bevestiging dat AFC zich dit seizoen goed kan meten met de beste ploegen uit de Tweede Divisie, al moeten we dat ook nog bewijzen tegen Katwijk en runner up IJsselmeervogels. Maar allereerst treden we over twee weken thuis aan tegen HHC Hardenberg. Mocht ook die wedstrijd worden gewonnen dan is de periodetitel binnen. Wie weet hebben onze supporters dan ook een bijzondere attractie in huis. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Tim Linthorst, © Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (84’ Johan Kulhan), Raily Ignacio (88’ Tiemen van Hezel) en Melvin Grootfaam (63’ Matthijs Jesse)

Voor het verslag op de website van Rijnsburgse Boys klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Het beeldverslag is te zien op AFC-TV: klik hier