Ridderlunch met 12 nieuwe Ridders

Ridderlunch 2014

Even denk je dat het een misplaatste grap is als je de uitnodiging leest: Ridderlunch op 1 april. Ja, ja. Maar enig nadenken leidt er toch toe dat het onwaarschijnlijk is dat coryfeeën als Johan de Bie, Hans de Wijs of Max de Bruin al die “oude” -je moet toch al wel minstens 60 zijn- AFC’ers in de luren willen leggen. Me dus aangemeld (twee weken geleden werd op AFC nog wel even geïnformeerd of ik dat al wel gedaan had) en vol goede moed op dinsdag 1 april op weg naar het clubhuis.

Bij aankomst is het meteen duidelijk dat we met een gezelschap te maken hebben met leden die een te respecteren leeftijd hebben: de parkeerplaats staat goed vol maar bij de fietsrekken ben ik de enige. Rond 12.30 ben ik boven en staat het organiserende drietal me op te wachten. We schudden handen en krijg ik de bekende consumptiebon. Niet een die recht geeft op gratis drankjes (ho, ho), maar een waar de drankjes die ik neem op genoteerd worden.

Het is gezellig druk en navraag leert dat rond de 55 Ridders (huidige en te inaugureren) aanwezig zullen zijn. Ik groet vele bekenden en vrienden en ook een enkeling die ik zelfs na 53 jaar lidmaatschap nog steeds niet (goed) ken. Navraag bij mijn makkers van 2-voor-12 leert mij echter dat ik -gelukkig- niet de enige ben. Voor je het weet, denk je aan Alzheimer.

Aanwezigen staan in wisselende groepen met elkaar te praten en nuttigen een drankje. Naast hier en daar een biertje of een glas wijn, wordt ook opvallend (en verstandig) veel koffie en jus d’orange gedronken. Leuk is vooral clubgenoten te zien die je haast alleen bij de Zilveren Ploeg of het Jaardiner spreekt. Sommigen moeten dan ook van (heel) ver komen. Wat dacht u van Venezuela (Karel van Stuyvenberg) of Spanje (Ernst Huisman) of Frankrijk (Doby Polak)?

Rond 13.00 worden we aan tafel gedirigeerd waar de lunch (allerlei soorten brood, bouillon, kroket, salades, vleeswaren) al op ons staat te wachten. Voorzitter Max de Bruin neemt het woord, heet een ieder en in het bijzonder Willy Brommelcamp (de oudste Ridder, 92 jaar oud en 80 jaar lid) en voorzitter Machiel van der Woude, welkom.

Hij laat weten dat twaalf nieuwe Ridders benoemd zullen worden: Karel van Stuyvenberg (70 jaar lid), Bas Rachman, Kees Boijenk, Willem Vos, Hans Mulder, Ab Landman, Fred Gehring, Paul Gehring, Kees Gehring, Ernst Huisman, Paul Koster, Bennie Wegter en Hans Geusebroek. Verrassend in dit rijtje zijn de broers Paul en Fred Gehring temeer dat dit voor de aanwezigen en hun broer, Kees dus, streng geheim was gehouden.

Aan Johan de Bie is het nu toevertrouwd alle novieten kort toe te spreken vooral over hun geschiedenis in AFC. Hij doet dat met verve en het organisatiecomité heeft dan ook saillante details opgediept: “begon ooit bij de koninklijke HFC maar was actief lid van zowel de elftalcommissie B als de veteranencommissie” (Paul Koster), “was jaren de pachter van de sociëteit” (Ab Landman) en “inmiddels 70 jaar lid” (Karel van Stuyvenberg)

Nadat Johan uitgesproken is, wordt het Ridderlintje door Machiel van der Woude opgespeld en krijgt de nieuwkomer kort de tijd iets te zeggen. Dat geschiedt heel gevarieerd: weerstand van ouders om hun zoon lid te maken (“er is toch een goede club om de hoek”; Kees Gehring), frustratie over het niet mogen invallen bij het eerste nadat de gebruikelijke stappartij op vrijdagavond was omgezet in de meditatiemoment op de bank voor de TV (Willem Vos) of zijn eerste biertje bij een toernooi in Groningen en de niet gehaalde belofte om in de shirts van het eerste te mogen spelen als ze de finale haalden (Bas Rachman). Ook Hans Mulder ontvang alsnog zijn Ridderlintje dat hem door ziekte vorig jaar niet uitgereikt kon worden.

Aan het eind van de lunch spreekt de AFC-voorzitter nog alle aanwezigen toe waarbij hij terecht de organisatoren (Max, Hans en Johan) bedankt voor de vlekkeloze organisatie en de bediening en het keukenpersoneel evenmin vergeten worden. Aansluitend wordt nog een drietal groepsfoto’s (alle nieuwe Ridders -zie de foto-, alle ereleden en alle Ridders totaal) gemaakt op het zonovergoten terras. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur bedraagt zeker zo’n 19 a 20 graden. Tijd dus voor een afsluitend drankje en het enigszins doezelig terugkijken op een prima middag. Rond kwart voor vier stap ik op mijn fiets en bedenk dat dit opnieuw een kwalitatief hoogtepunt was in de AFC-geschiedenis.

Wim Ringe

Op de foto v.l.n.r. Karel van Stuyvenberg (70 jaar lid) en de nieuwe ridders Bas Rachman, Kees Boijenk, Willem Vos, Hans Mulder, Ab Landman, Fred Gehring, Paul Gehring, Kees Gehring, Ernst Huisman, Paul Koster en Bennie Wegter. Op de foto ontbreekt de nieuwe ridder Hans Geusebroek.