Quick Boys - AFC met verslag, TV samenvatting en foto's

KOPLOPER AFC WINT IN KATWIJKSE DUINEN VAN QUICK BOYS

Op het schitterende Sportpark Nieuw Zuid werd verdiend van Quick Boys gewonnen. Het was de zesde zege op rij voor koploper AFC. In de eerste helft hadden The Reds wel het betere van het spel tegen de blauw witten maar gingen de ‘Snelle Jongens’ toch de rust in met een 1-0 voorsprong. In het laatste kwart van de wedstrijd kwam AFC langszij en werd het duel vervolgens op overtuigende manier beslist. Omdat vier van de vijf concurrenten tegen puntverlies aanliepen beleefden onze jongens  in Katwijk aan Zee helemaal een geweldige dag.

Vandaag staat een belangrijke uitwedstrijd op het programma. Tegenstander is Quick Boys dat het net als AFC tot dusverre uitstekend doet in dit seizoen. De Amsterdamse jongens staan na veertien wedstrijden trots op kop, de Katwijkse jongens doen daar met een vierde plaats op maar twee punten afstand vrijwel niets voor onder. Het is dringen in de top van de Tweede Divisie want De Treffers, HHC Hardenberg, Katwijk en Rijnsburgse Boys staan resp. tweede, derde, vijfde en zesde op ‘arm’s length’.
AFC kwam twee keer eerder op bezoek bij Quick Boys en ging in 2019 en 2022 met een punt naar huis. Wat gaat nu worden tussen de ploeg die in deze competitie de meeste doelpunten maakte (Quick Boys) en het team dat de minste goals tegen kreeg (AFC)? We gaan het zo zien als scheidsrechter Sander de Brito Roque voor het eerst gefloten heeft.

Eerst maar eens kijken naar de opstellingen. Trainer Edwin Grünholz speelt met vrijwel dezelfde ploeg als waarmee Quick Boys afgelopen zaterdag in de 96e minuut van OFC wist te winnen. Alleen Bram Franken is gewisseld voor Aleksander Bjelica. Collega Benno Nihom moet vandaag Gévèro Markiet missen door een blessure. Gevero wordt vervangen door Tim Linthorst. Op de bank zit keeper Patrick Zonneveld, inmiddels gelukkig hersteld van een hardnekkige blessure. Op doel staat Gijs van Zetten die vanaf het begin van het seizoen Patrick met verve vervangt.

Het is ijzig koud op het verder magnifieke Sportpark Nieuw Zuid als de scheidsrechter voor het eerst fluit en de bal op het natuurgras gaat rollen. Hopelijk krijgt het publiek een hartverwarmende wedstrijd voorgeschoteld. De eerste twintig minuten zijn niet al te opwindend. AFC is veel in bal bezit en Quick Boys wacht op eigen helft af wat er komen gaat. Het is een tactisch steekspel met af en toe een speldenprik van AFC via de flanken. Maar Cody Claver en Joël Tillema kunnen de lange keeper Paul van der Helm en de rest van de blauw witte defensie nog niet verontrusten. Opvallend zijn twee fikse overtredingen van Mohamed Mahmoed op Splinter de Mooij en van Danny van den Meiracker op Joël Tillema, die totaal niet bij het sportieve karakter van de wedstrijd passen. Langzamerhand tonen de blauw witten wat meer initiatief en wordt een voorzet van links door Van den Meiracker richting tweede paal doorgekopt naar Revelino Junte. Met een katachtige reactie weet Gijs van Zetten een doelpunt te voorkomen. Onze jongens zijn gewaarschuwd en via Raily Ignacio en Splinter worden enkele corners afgedwongen en wordt wat minder breed en meer diep gespeeld. In de 26e minuut is het bijna raak voor AFC als Guus van Weerdenburg van eigen helft opstoomt en de bal op de buitenkant van de paal schiet. Pech! Een minuut of acht later is het weer bijna raak als Raily een voorzet van Melvin Platje goed aanneemt met zijn rug naar het doel. De Gert Müller-draai is perfect en de bal vliegt via de binnenkant van de paal het veld weer in. Cody Claver kan de bal vervolgens in het lege doel schieten, maar mikt helaas wat te hoog. Het is dus nog steeds nul-nul als Van den Meiracker ver buiten het strafschopgebied besluit maar eens te schieten. De bal is kiezelhard en verdwijnt precies in de hoek. Een zondagsschot, Gijs duikt maar is te laat. Quick Boys staat met 1-0 voor en dat is gelet op de verhoudingen in het veld verrassend. In de slotfase van de eerste helft laat Youssef El Kachati, topscorer van de Tweede Divisie met dertien goals, zich even zien, maar Guus zet ‘m bekwaam de voet dwars. De goalgetter van Quick Boys ligt verder aan de ketting bij Tim Linthorst. Tim speelt een prima wedstrijd. Hij weet zich gesteund door Dalian Maatsen die alles dicht loopt en als even kan het middenveld versterkt. Klasse!

Het is rust en het kan nog alle kanten op. Wat gaan Grünholz en Nihom doen? Wisselen? Nog maar even niet. In de tweede helft is de eerste mogelijkheid voor Splinter de Mooij die overal op het veld te vinden is en nu na een afgeslagen aanval van Quick Boys op doel kan schieten. Helaas kiest hij voor een voorzet en die wordt onderschept. Even later kan Joël een  fraaie voorzet van captain Milan Hoek van heel  dichtbij in de touwen koppen, maar zijn kopbal is te zacht en verdwijnt in de grijpgrage handen van Van der Helm. In deze fase is ook Quick Boys twee keer gevaarlijk. Een voorzet van El Kachati op Van den Meiracker levert een worsteling voor het doel op tussen Gijs, Tim en de bonkige spits, die voor AFC maar net goed afloopt. Niet veel later kan Tyrone Owusu op de rechterflank zo maar doorlopen. Schuin voor het doel weet hij Gijs echter niet te passeren. Een zeer belangrijke redding van onze keeper. Het is nog steeds 1-0 voor de thuisclub en het laatste kwart van de wedstrijd dient zich aan.

AFC moet nu gas geven en doet dat ook. Een voorzet van Melvin Platje vliegt over het hoofd van Raily en zijn tegenstander en ploft bij Splinter neer. Van dichtbij schiet hij de bal in de 65e minuut beheerst in de verste hoek en het is 1-1. Er is in het restant van de wedstrijd nog maar één ploeg die voetbalt dat is AFC. Quick Boys is de grip op de wedstrijd helemaal kwijt en het is wachten op meer Amsterdamse goals. In de 76e minuut is het zover als een corner van AFC wordt weggekopt. Joël schiet de bal richting doel en bereikt onbedoeld Melvin Platje die helemaal vrij staat. Met zo’n buitenkansje weet de oud-prof wel raad en het staat 1-2. Dit doelpunt wordt uitbundig gevierd door de hele ploeg: wat een feest! Nog een kwartier te gaan en de heren trainers wisselen erop los. Aan AFC zijde komen resp. Noa Benninga, Segun Owobowale, Kenny Teijsse, Oussama Siali en Matthijs Jesse in het veld.  Aan het wedstrijdbeeld doet dit niets af. AFC is en blijft de bovenliggende ploeg en voegt met enkele nieuwe spelers nog wat dynamiek toe. In de slotminuten wordt het publiek getrakteerd op enkele hoogstandjes. In 86e minuut wordt een prachtige pass van Noa Benninga direct voorgezet door Matthijs Jesse op Splinter, die op het nippertje de bal mist. Het zou een beauty zijn geweest. Een minuut later laat Paul van der Helm zijn grote klasse zien door een knal van Splinter uit de bovenhoek te tikken. In de 89e minuut is het wél raak als Noa, die heel sterk invalt, Matthijs wegstuurt. Onze supersnelle spits, die een paar minuten in het veld staat, legt zijn tegenstander in de luren en schiet de bal beheerst in de hoek. Een superknappe goal. Het is 1-3 en de weer goed leidende scheidsrechter Brito Roque maakt er na twee minuten extra tijd een eind aan.

De overwinning op Quick Boys mag er zijn. Voor het eerst wordt in de Katwijkse Duinen gewonnen, het is de zesde zege op rij in deze competitie. Een record? Dat gaan we uitzoeken. In ieder geval wordt er goed gevoetbald, de ploeg is vol vertrouwen. En er is een brede bank, de invallers doen het erg goed. AFC is nog steeds koploper, wel op de voet gevolgd door De Treffers. Onze Groesbeekse vrienden zijn aan een heel goed seizoen bezig en komen pal voor de winterstop nog bij ons op bezoek. De rest van de concurrentie morste punten en dat onderstreept maar weer eens dat het niet makkelijk winnen is in de Tweede Divisie. Aanstaande zaterdag komt debutant OFC op bezoek. De club uit Oostzaan is op dit moment hekkensluiter, maar een makkie zal het zeker niet worden. OFC won afgelopen zaterdag overtuigend van Excelsior Maassluis en ging een week eerder pas in de 96e minuut ten onder tegen Quick Boys. Uitkijken geblazen anders kunnen we de zevende overwinning op rij vergeten. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Joël Tillemans, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (67’ Segün Owobowale), Cody Claver (83’ Kenny Teijsse), Kevin Visser (67” Noa Benninga), ©Milan Hoek, Splinter de Mooij, Melvin Platje (Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (85’ Oussama Siali).

.Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met onze trainer Benno Nihom klik hier
Voor het interview met Melvin Platje klik hier

Enkele foto's zijn te zien in ons AFC Foto album of klik hier