Quick Boys - AFC verslag

GOED SPELEND AFC IS IN KATWIJK TE SNEL VOOR QUICK BOYS

 Wat ken het voetballeven mooi zijn. Lekker weer, een prachtig stadion in de duinen en AFC op zijn best: dát is pas genieten geblazen. Werd eerder dit seizoen nog kansloos met 0-3 verloren van Quick Boys, nu waren de rollen op Sportpark Nieuw Zuid compleet omgedraaid. The Reds startten meteen goed, maar de blauwwitten openden de score. Nog voor rust stelde AFC orde op zaken door goals van Splinter de Mooij en Soufiane Hetli. Na de thee scoorde Quick Boys vrijwel onmiddellijk. Pal daarna sloeg AFC opnieuw toe via Soufiane en werd het vervolgens weer eens glashelder dat ons aller eerste over veel talent beschikt. Eerst rondde Wessel Been een prachtige aanval koelbloedig af waarna Noa Benninga tekende voor de mooiste treffer van de dag. Quick Boys – AFC : 2-5, super de luxe!

 Vandaag gaan we naar Katwijk aan Zee, waar het fraaie sportpark van Quick Boys ingeklemd ligt tussen de bebouwde kom en de Zuidduinen. Drie keer eerder waren we hier in competitieverband op bezoek: twee keer werd het gelijk, de laatste ontmoeting op 19 november 2022 werd met 1-3 gewonnen. Splinter de Mooij, Melvin Platje en Matthijs Jesse tekenden toen na rust voor de winst. Vandaag zijn Melvin en Matthijs er niet bij. Dat geldt ook voor Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Segün Owobowale, Oussama Siali en Joël Tillema, die hun team vanaf de tribune aanmoedigen. Raily Ignacio en Darren Maatsen spelen inmiddels voor Kozakken Boys en Excelsior Maassluis. En met succes! Raily maakte jl. zaterdag twee goals tegen Excelsior, Darren verzorgde de assist voor het enige doelpunt van de Tricolores. Gelukkig beschikt AFC over een brede selectie en kiest AFC-coach Benno Nihom voor een jonge aanval met Wessel Been en Soufiane Hetli als diepe spitsen met daarachter Splinter de Mooij en Noa Benninga. Vooraf worden de kansen niet al te hoog ingeschat voor ons aller eerste. Die inschatting heeft in de eerste plaats te maken met het spel van Quick Boys dit seizoen. In Amsterdam waren de snelle jongens een maatje te groot voor The Reds. Daarenboven wonnen de blauwwitten  dit seizoen twee keer van dorpsgenoot en regerend kampioen Katwijk en dat was al heel lang niet meer gebeurd. En natuurlijk is er voor Quick Boys nog altijd een beetje hoop op de titel, hoewel de achterstand op koploper Spakenburg nog wel groot is. Dat motiveert!

AFC daarentegen staat na een wisselvallig seizoen in de middenmoot en was zeker niet best op dreef in de laatste wedstrijd thuis tegen Noordwijk. In weer en wind gingen onze jongens met 1-3 kopje onder en dat leverde wel wat chagrijn op. Maar lichtpunten zijn er zeker ook. Zo begon AFC het nieuwe jaar met twee klinkende overwinningen op Jong Almere (1-5) en Kozakken Boys (0-5) en zijn de resultaten buitenshuis beter dan in Mokum. Bovendien wist onze buschauffeur bijna zeker dat we vandaag gingen winnen en heeft uw scribent van oud-voorzitter Jan van Dijk geleerd dat je altijd vertrouwen moet hebben in je eigen ploeg. Dit, en ook de wetenschap dat Quick Boys het thuis regelmatig laat afweten, geeft toch weer goede hoop op een mooi resultaat vanmiddag.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Robin Ganser is AFC direct bij de les. Na een mooie aanval over links schiet Soufiane Hetli de bal uit de draai net over de lat. Niet veel later zet Julian van der Greft Soufiane op de linkervleugel aan het werk en die sticht de nodige verwarring in de blauwwitte defensie. De terugspringende bal wordt door AFC-captain en oud Quik Boys speler Milan Hoek ineens op de pantoffel genomen en vliegt helaas net naast het doel van keeper Paul van der Helm. AFC heeft dus een vliegende start, Quick Boys begint aarzelend, maar wordt in de 16e minuut toch rijkelijk beloond. Dit na een vrije trap die gegeven wordt na een met geel bestrafte overtreding van Dalian Maatsen op Levi van Duijn. De vrije trap van Jesse Reinders draait gevaarlijk in en de zeker niet boomlange Sem van Duijn knikt de bal in het door Gijs van Zetten te laat verlaten doel. 1-0, een flinke tegenvaller.

Wat te doen? Een snelle tegentreffer is het recept, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch worden we op onze wenken bediend als Noa Benninga een bal handig door tikt op Splinter, die in het duel met Jason Meerstadt als winnaar tevoorschijn komt. Oog in oog met Van der Helm vindt Splinter knap de verre hoek en het is na 18 minuten alweer gelijk. De wedstrijd gaat nu op en neer en Quick Boys onderscheidt zich vooral door de verre ingooien van Sem van Dujjn die meestal neerdalen ter hoogte van de penaltystip. Ons middenveld verzet een hoop werk en zorgt ervoor dat de aanval van Quick Boys nauwelijks een vuist kan maken. Een belangrijk voorbeeld daarvan is het storende werk van Cody Claver, waardoor Soufiane vrijkomt op de linker vleugel. Zijn inzet verdwijnt in de verre hoek, mede omdat keeper Van der Helm afgeleid wordt door de instormende Wessel Been. Na een half uur staat AFC met 1-2 voor en dat is gezien het spelbeeld volkomen terecht. Tot het rustsignaal komt de voorsprong niet meer in gevaar. Een knal van Tyrone Owusu vliegt ter illustratie ver over het doel van Gijs.

Het is rust en van die gelegenheid maakt trainer/coach Thomas van Duivenvoorden gebruik om Koen Blommestijn in te laten vallen voor Jesse Reinders. Blommestijn, die onlangs is gehuurd van FC Volendam, kennen we nog goed van Jong Volendam, waar hij in het seizoen 2021-2022 20 doelpunten maakte. Een gevaarlijk spits dus, die deze winter bijna naar Gioiese 1918 in Zuid-Italië was verhuisd, maar deze huurdeal op het laatste moment door een administratieve fout zag mislukken. Nu dus op het laatste moment bij Quick Boys, hopelijk kunnen we deze nieuwe aanwinst van doelpunten afhouden. Verder zijn er geen wijzigingen. We gaan zien of de blauwwitten in de tweede helft uit een ander vaatje gaan tappen. Al na twee minuten lijkt het daar wel op als een corner bij de eerste paal wordt ingetikt door Levi van Duijn, onze defensie ziet er  bepaald niet onverzettelijk uit. Het is weer gelijk, mogelijk krijgt de thuisploeg nu de Katwijkse wind in de zeilen. Het loopt geheel anders, want een minuut later staat AFC weer op voorsprong na een fraaie aanval dwars door het centrum van de blauwwitte verdediging. Soufiane zet zelf de aanval op, Splinter speelt de bal door op Wessel die de sprintende Soufiane net op tijd aanspeelt. Soufiane rond de bal heel knap af, Van der Helm is volkomen kansloos.

Langzamerhand wordt duidelijk dat ons aller eerste vanmiddag tot veel in staat is. Maar de drie punten zijn nog lang niet binnen, want Sem van Duijn is nog steeds gevaarlijk met zijn ingooien. Ook schiet dezelfde speler na een gevaarlijk indraaiende corner in kansrijke positie hoog over. Daarmee is de blauwwitte koek wel zo’n beetje op, AFC is vooral in de tweede helft de baas op Sportpark Nieuw Duinen. Er wordt goed gevoetbald en onze aanval snijdt af en toe als een warm mes door de Katwijkse boter. Zo ook in de 60e minuut na een pass van Splinter binnendoor op Soufiane die Wessel bij de tweede paal vindt. Een spitsengoal van jewelste. Het allermooiste doelpunt moet nog komen en daar tekent Noa voor. Dit na een pass binnendoor van Splinter waar Noa op de achterlijn weinig mee lijkt te kunnen. Maar met een halve pirouet draait hij zich verrassend in de goede richting en schiet de bal uit een onmogelijke positie in de verste hoek. Prachtig gedaan Noa! Nog ruim twintig minuten te gaan maar met een 2-5 stand op het scorebord is de wedstrijd wel gespeeld. Uitgezonderd de kopbal van invaller Leonard den Beste, stijlvol door Gijs uit de bovenhoek geplukt, een knal van Noa, die op de handschoenen van Van der Helm uiteenspat, en een dikke kop kans voor Levi van Dijn na een voorzet van Guus Offerhaus, kabbelt de wedstrijd naar het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidrechter Robin Gansner.

Na afloop is het zeer gezellig op Nieuw Zuid en zijn ‘vriend en vijand’ het erover eens dat AFC vandaag zeer verdiend heeft gewonnen. Het is een sportieve revanche voor de 0-3 nederlaag in Amsterdam eerder dit seizoen. Uit doen we het goed, zeker in dit nieuwe jaar met drie grote zeges, nu thuis nog. Te beginnen aanstaande zaterdag tegen GVVV, waar we nog een appeltje mee te schillen hebben. De laatste overwinning op Sportpark Goed Genoeg dateert van 1 oktober 2023. Hoog tijd dat hier verandering in komt. Succes!

MvdW

Opstelling AFC : Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (68’ Mitch van Kempen), Julian van der Greft (62’ Sven Ederveen), Cody Claver, @ Milan Hoek, Noa Benninga, Splinter de Mooij, Wessel Been (75’ Djuric Ascencion) en Soufiane Hetli (75’ Marciano Mengerink).

Voor de samenvatting klik hier

Voor interview met Benno Nihom klik hier