Pieter Koopman en Frank Abbring: “nooit getwijfeld aan overgang naar AFC”

Door Hennie van de Weerd

Afgelopen februari van dit jaar waren de zaken snel geregeld en werd bekend dat de De Zouaven spelers Pieter Koopman (28) en Frank Abbring (23) voor Topklasser AFC gingen spelen. Beide spelers willen graag op het hoogste niveau gaan acteren. Maar toen was het nog maar de vraag of AFC wel Topklasser zou blijven. Stanley Menzo had inmiddels de honneurs waargenomen om AFC uit het moeras te trekken om de degradatie te ontlopen. De ploeg stond er slecht voor maar Menzo flikte het, AFC bleef Topklasser. Een goede gedachte bleek het van de twee toppers van hoofdklasser De Zouaven die wel een stap terug moesten doen naar de 1e klasse.

De twee spelers werden afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste spelers van de selectie van De Zouaven. Koopman is een echte spits met scorend vermogen. Doelgericht gaat hij op de goal af om vervolgens af te ronden. Een aspect dat AFC goed kan gebruiken dit seizoen want afgelopen seizoen was dat het grote manco, scoren. Van de twee spelers wordt veel verwacht dit seizoen. De opdracht is dan ook simpel als moeilijk, bij de eerste zeven ploegen eindigen en promoveren naar de Tweede Divisie. Geen makkelijke klus dit jaar want elke club wil dat het nieuwe seizoen. Voor AFC zou dat een vette bonus zijn. AFC was door de zogenaamde kenners al afgeschreven vorig seizoen en speelt nu gewoon om een plek naar de hoogste klasse.

De kop is eraf. Afgelopen woensdag zijn de trainingen voor het nieuwe seizoen weer begonnen. Nog niet iedereen is van de partij maar dat is een kwestie van tijd. Zoals al gezegd een heel belangrijk seizoen staat de club te wachten. Of iedereen blij wordt van de Tweede Divisie is een tweede. Veel insiders vinden de topklasse al een ramp laat staan een nieuwe Divisie. Bij de voetballers ligt dat geheel anders. Die gaan voor het hoogste platvorm en dat kan dit jaar zomaar gaan gebeuren voor The Reds. En waarom ook eigenlijk niet na zo”n rampjaar. Eerst maar eens een serie trainingen afwerken en dan op reis naar Italië op trainingskamp en dan kunnen de bakens weer een stukje verder worden verplaatst.   

Voor Abbring, die in Amsterdam woont en studeert, is AFC de club om zich op een hoger niveau in de kijker te spelen. De verdediger, erg gewild bij de Amsterdamse clubs koos gelijk voor AFC toen die interesse toonde.

Abbrink “Ja, het was niet zo moeilijk voor mij om voor AFC te kiezen. Ik woon op tien minuten fietsen hier vandaan en dat is heel lekker. Ik heb nu veel meer tijd en ruimte als voorheen en kan lekker ontspannen naar de  studielessen en trainingen gaan. Ik was al eerder van plan, omdat ik hier woon, om naar een club te gaan in Amsterdam. Toen is het er niet van gekomen. Omdat Pieter nu ook de knoop heeft doorgehakt ben ik daar gelijk in meegegaan. Vandaag was de eerste training voor mij. Mijn eerste indruk was dat ik gelijk werd opgenomen in de groep. AFC is een grote club, wie wil er niet voor deze club spelen. Ik hoop op een goed seizoen en natuurlijk promotie naar de Tweede Divisie.

Ook Koopman heeft er veel zin in om bij AFC aan de slag te gaan. “Het moest er nu maar eens van komen. Ik ben 28 jaar en werd het eens tijd om aan een nieuw avontuur te beginnen. En als dan AFC aan de deur klopt hoef je niet lang na te denken. De spits vind dat hij er rijp voor is na drie goede jaren in de hoofdklasse met veel goals achter zijn naam. Tegen mezelf had ik gezegd “Als ik nu nog wat wil moet ik de stap nu wagen”. Als je dan op het hoogste niveau mag acteren is dat een grote kans die je dan gelijk moet pakken. Ik ga er in ieder geval tegenaan om mijn doel te bereiken. Alle tegenstanders zijn nieuw voor mij en dat wordt een grote uitdaging dit jaar. Ik kijk er nu al naar uit kan ik je zeggen”.

TRAINING BEGONNEN

De kop is eraf. Afgelopen woensdag zijn de trainingen voor het nieuwe seizoen weer begonnen. Nog niet iedereen is van de partij door vakantie maar de groep zal snel op orde zijn en vaste vormen gaan krijgen in de trainingen. Naast 3 trainingen per week vinden de volgende oefenwedstrijden plaats.
AFC speelt het eerste oefenduel in Heemskerk tegen ODIN'59 op zaterdag 25 juli. Zes dagen later vertrekt de selectie naar Italië op trainingskamp. De sessie in Belluno duurt van 31 juli tot 2 augustus. Daarna oefent AFC traditioneel tegen Topklasser FC Lisse in de Bollenstreek. Ook op Goed Genoeg komt AFC aan bod tegen Jos/Watergraafsmeer, de oude club van Bart Logchies. In Rijnsburg gaan The Reds op bezoek bij de 'Uien' Rijnsburgse Boys. Op 23 augustus begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen JVC Cuijk. Een kraker op papier maar dat zijn ze allemaal dit nieuwe seizoen.