Op zondag in Tiel, zie voorbeschouwing

IN TIEL GAAT AFC  VOOR DE WINST OP TEC

Aanstaande zondag gaat de 82 kilometer lange reis naar Tiel. Ons aller eerste ontmoet in de Betuwe de Tielse Eendracht Combinatie en dat is beslist geen makkie. Ondanks alle goede bedoelingen werd nog nooit gewonnen op sportpark De Lok. Er is gelukkig wel sprake van een stijgende lijn. Werd in 2016 en in 2017 van TEC verloren met 2-0 , de afgelopen jaren speelde AFC in Tiel  twee keer met 2-2 gelijk. De laatste uitwedstrijd was op 28 mei 2022, dus nog niet zo lang geleden. The Reds stonden toen binnen een half uur al met 2-0 achter door fraaie doelpunten van Bo van Essen. Dit wel met de aantekening dat Joël Tillema een penalty miste bij een 0-0 stand. Joël revancheerde zich al voor rust met een perfecte assist die door Raily Ignacio in de touwen werd gekopt. Splinter had in deze fase de gelijkmaker op zijn schoen maar zijn schot belandde op de paal. Na de thee ging AFC voortvarend op zoek naar de gelijkmaker. En die kwam er ook via Kenny Teijsse die met een slimme kopbal de keeper van TEC kansloos liet. Hebben onze jongens het dus lastig in Tiel, in Amsterdam zijn de rollen omgekeerd. Op sportpark Goed Genoeg was AFC drie keer de sterkste. Twee keer ging de wedstrijd in de afgelopen tijd niet door wegens corona, in seizoen 2018-2019 kwam TEC uit in de Derde Divisie.

Mooie resultaten dus thuis maar daar hebben we in Tiel niets aan. We zullen het op het natuurgras van sportpark De Lok moeten opnemen tegen een sterke ploeg die dit seizoen weer veel nieuwe gezichten kent. Maar liefst dertien nieuwe spelers telt de selectie van TEC, van wie spits Marciano Mengerink de meest opvallende is. De 32-jarige centrumspits speelde vanaf 2014 bij Katwijk en maakte voor deze topclub ruim 70 doelpunten en liet 28 assists noteren. Vooral op de rand strafschopgebied is Mengerink razend gevaarlijk, ook de defensie van AFC werd vaak door hem verrast met een slimme loopactie en een handige kap of draai.  Andere gevaarlijke spitsen zijn Bo van Essen, de van GVVV afkomstige Adham el Idrissi, Kevin van Kippersluis, die van Quick Boys overstapte en Mohammed el Makrini, die zich begin 2022 bij de selectie voegde na een avontuur bij het Noorse IK Start. In de achterhoede treffen we o.a. keeper Nick van der Dam en centrale verdediger Ramon Leewin, afkomstig van resp. De Graafschap en Almere City FC. Zoals gezegd een imponerende selectie waarmee trainer Hans van de Haar hoge ogen wil gooien in de Tweede Divisie. Toch was de start van de competitie bepaald niet denderend. De openingswedstrijd thuis tegen Quick Boys werd met 1-3 verloren. Mengerink scoorde nog wel het eerste doelpunt na een blooper van de keeper van Quick Boys, maar in het laatste kwart van de wedstrijd kwamen de Katwijkers sterk terug, o.a. door een fraaie kopbal van Van den Meiracker, ook al zo’n spits die al jaar en dag z’n stempel drukt op de gang van zaken in de Tweede Divisie. In de slotfase pakte Quick Boys de drie punten, mede geholpen door een blooper van keeper Van den Dam. De tweede wedstrijd tegen OFC in Oostzaan ging ook bijna verloren voor TEC. De 2-1 achterstand werd pas in de 84e minuut tenietgedaan door een goal van Mengerink (!) na een pass van Doriano Korstam. Korstam werd onlangs  nog aan de selectie van TEC toegevoegd. Hij kwam het afgelopen seizoen uit voor het Griekse Irodotos.

De start van AFC was ook niet groots. In Groesbeek kwam AFC een teenlengte tekort tegen De Treffers. Na een zwakke eerste helft. kwam het wonderschone doelpunt van Dalian Maatsen te laat om een nederlaag te voorkomen. In Amsterdam ging het tegen IJsselmeervogels veel beter en werd met 3-0 gewonnen van de zevenvoudig Algeheel Kampioen van Nederland. De doelpunten op sportpark Goed Genoeg waren van Melvin Platje (2x) en Raily Ignacio. Met Melvin is één van de vier spelers genoemd die vorig seizoen nog elders speelden. Zoals in het geval van Melvin in Indonesië. Kevin Visser maakte de overstap van FC Volendam, Darren Maatsen van Quick Boys en Noa Benninga van stadgenoot Swift. Belangrijk was ook de trainerswissel bij The Reds. Na vier succesvolle seizoenen vertrok Ulrich Landvreugd naar BVO Telstar en werd hij opgevolgd door Benno Nihom, die afgelopen seizoen het zaterdagelftal van AFC onder zijn hoede had.

Wat gaat het aanstaande zondag worden in Tiel? Kan AFC daar nu eindelijk eens winnen van TEC? Het zal er ongetwijfeld om spannen. Trainer Hans van de Haar is er met zijn spelers op gebrand de eerste zege van het seizoen te boeken. De ambitie is groot bij TEC en zijn huidige trainer die in het seizoen 2015-2016 met FC Lienden de laatste Algeheel Kampioen van Nederland werd. De oud-profvoetballer van o.a. FC Utrecht, ADO Den Haag en De Graafschap en bij FC Utrecht van Erik ten Hag assisteerde wil na de successen met FC Lienden ook met TEC iets moois neer zetten in de Betuwe. Maar de Tweede Divisie kent veel goede ploegen, makkelijk zal het niet worden. Ook niet voor AFC, dat net als TEC ook over een uitstekende selectie beschikt. Of dat voldoende is om dit seizoen in de top mee te draaien zal de tijd moeten leren. Om in deze fase niet verder achterop te raken op de koplopers HHC Hardenberg, De Treffers, Quick Boys en Katwijk is het zaak om zondag voor het eerst in Tiel van TEC te winnen. Een mooi uitdaging voor ons aller eerste. Succes!

MvdW