Ook AFC herdenkt op 4 mei

4 mei Herdenking 2020

Het zijn bizarre tijden. Al wekenlang zijn we voornamelijk thuis en het is buiten stil. Zo stil dat je midden in de stad de vogels hoort. Een geluid dat past bij 4 mei als we herdenken en twee minuten stil zijn. Nu is dat iedere dag wel een aantal keren. Al weken hoor je ‘s morgens vroeg de vogels kwetteren en dat gaat de hele dag door. Heel veel mensen hebben daarom ook al een hele tijd het 4 mei gevoel.

AFC herdenkt natuurlijk, net als ieder jaar, ook dit jaar de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog . Door de bijzondere omstandigheden gaat het nu niet zoals ieder jaar. Dat is heel jammer. Juist de laatste jaren komen er op 4 mei steeds meer AFC-ers en andere belangstellenden naar ons sportpark voor de 4 mei herdenking . Vorig jaar waren er zo’n 150 mensen aanwezig en dat voelt goed . Op ons nieuwe sportpark is er ook weer een prominente plaats ingericht voor ons oorlogsmonument. Volgend jaar herdenken wij daar met elkaar.

Toch wil AFC ook dit jaar stilstaan bij die zwarte oorlogstijd. Vijf jaar zonder vrijheid. Vijf jaar onderdrukking. En vijf lange jaren van wachten op vrede en voorspoed. Ook de schok na vijf jaar dat zoveel mensen, gezinnen, ja vaak hele families, zijn verdwenen. Vermoord door de vijand. Zoveel leed dat het -zelfs nu 75 jaar later- nog steeds niet is te bevatten. AFC herdenkt haar omgekomen clubgenoten.

Bij de volstrekt ongelijke strijd tegen de binnenvallende troepen van de Duitsers na 10 mei 1940  sneuvelden de AFC-ers Gerd Scheepens, Gerrit Struijs jr. en Henri Lindner.
Op de erebegraafplaats in Bloemendaal zijn de graven van AFC-ers Rob Cijfer, Henny Immig, Ko van Eijk en Ab Scheepstra. Zij kwamen in de oorlog in verzet tegen de bezetter en moesten dat verzet met hun leven bekopen.
Deze clubgenoten stierven voor hun idealen, waren jong, soms heel jong (19 jaar) en deelden hun passie voor de vrijheid in verbondenheid.
AFC is trots op deze jonge mannen, die de illegale bladen als Het Parool en Trouw bleven verspreiden. Een levensgevaarlijke bezigheid!
Op ons monument dat na de oorlog werd opgericht staan de namen van clubgenoten die zijn omgekomen door oorlogsgeweld.
Door de vele razzia’s in de stad was voetballen voor joden totaal onmogelijk. AFC-ers met een joodse achtergrond als Elias van Praag en Rudie Hartog werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Andere AFC-ers als Hazman en Joop ter Heul werden gedwongen te werk gesteld in Duitsland en stierven uiteindelijk door ziekte en uitputting.
Ondanks al deze verschrikkingen bleven de commissies doen wat nog mogelijk was om de club overeind te houden, maar vooral aan het einde van de oorlog werd gezorgd voor clubgenoten die niet meer te eten hadden.
Door de inzet van een klein groepje AFC-ers kwam  er voor anderen  af en toe enige verlichting in een verschrikkelijke en uitzichtloze situatie!

Herdenken is nodig! Ook in 2020 of misschien wel juist in 2020!
Als je ziet wat wij er met z’n allen van bakken in deze wereld lijkt het leren van het verleden juist nu heel belangrijk. Laten wij ons verleden gebruiken om de toekomst in te kleuren . Om het met elkaar in de toekomst veel beter te doen. Saamhorigheid, verbondenheid en begrip voor elkaar zijn iedere dag nodig . Dat heeft het verleden ons geleerd ! Daarmee wordt de wereld stapje voor stapje beter .

Net als andere jaren herdenken wij ook dit jaar onze omgekomen AFC -ers met een gedicht.

als wij dan toch
vandaag stilstaan
bij de velen die vielen
door oorlog en terreur
door aanslag en geweld
in de jaren
net of lang geleden
laten wij dan ook
even maar
naar onszelf kijken
opdat wij zien
hoe onverdraagzaam
jegens anders zijn
wij ons zelf gedragen

als wij dan toch

vandaag stilstaan

bij de velen die vielen

om betekenisloze macht

in zinloze strijd

laten wij dan ook

het besef doen landen 

dat actief en passief 

voor iets of iemand

die anders denkt

anders is of doet

respect de belofte is

die wij geven en vragen

om, voor en met elkaar
als wij dan toch

vandaag stilstaan

bij de velen die vielen

om ons te geven

wat hen toekomst benam

laten wij dan morgen

niet vergeten zijn

wat wij vandaag herdenken

laten wij dan ook

niet even maar

in dit moment van stilte

maar elke dag opnieuw

ons dat herinneren

wat vandaag ons bezint

Amsterdam 4 mei 2020