OJC Rosmalen - AFC 1 - 2 met verslag

Overwinning in Rosmalen maakt de 121e verjaardag van AFC nog mooier

Ons aller eerste heeft in een spannende wedstrijd tegen het laag geklasseerde OJC Rosmalen goede zaken gedaan in de strijd om promotie. Op sportpark De Groote Wielen werd het enerverende duel in de slotminuten beslist door een fraaie treffer van Tom van den Brink, die pas drie minuten in het veld stond.

Het is koud (eindelijk!) en het heeft in de nacht van zaterdag op zondag hier en daar gesneeuwd. Een blik op teletekstpagina 834 wedstrijd in Rosmalen 'gewoon' door gaat. Vijf andere wedstrijden zijn wel afgelast, waaronder die van WKE en Kon. HFC. Deze medekandidaten voor de Tweede Divisie liggen nu twee duels achter op het schema. Dat maakt het competitieverloop een beetje onoverzichtelijk. De wedstrijd van vandaag is in meerdere opzichten van belang. Alllereerst is het dringen in de top. Als je wint doe je goede zaken, bij verlies zak je een aantal plaatsen op de ranglijst. Ieder puntje telt! Verder vindt later op de dag het Jaardiner van AFC plaats. Het zou wel zo gezellig zijn als in het American Hotel ook de overwinning van ons eerste gevierd kan worden. Een eenvoudige opgave zal het overigens niet worden. Laagvlieger OJC Rosmalen zal er op eigen veld echt alles aan doen om uit de degradatiezone te komen. Vorig seizoen verloor AFC op sportpark De Groote Wielen met duidelijk cijfers (3-0). Wat gaat het nu worden?

Als de spelers het goed bespeelbare kunstgras betreden blijkt dat niet alleen Koen Bosma door een blessure ontbreekt in de basisopstelling, maar dat ook Mark van den Boogaart op het laatste moment niet inzetbaar is. Mitchell Theuns vervangt Mark op het middenveld. De wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Steeg begint beslist niet saai. Al snel wordt Jonathan Richard door Daan Sutorius de diepte in gestuurd. Schuin voor de keeper mist hij de verre hoek op een haar. Daarna is het de beurt aan de thuisploeg die onze defensie flink aan het werk zet. In korte tijd mag OJC Rosmalen vijf corners nemen. Een van die corners biedt oud-prof Frank van Mosselveld de kans om hard in te schieten maar Laszlo Sandor is op zijn post. Even later is onze keeper kansloos op een omhaal van Tsvetelin Tonev, maar de bal vliegt gelukkig net over de lat. Vervolgens is Joey Lokasi Guido Moelee te vlug af, maar ook deze kans is niet aan de thuisploeg besteed. Toch wordt het in de 29e minuut 1-0 als Tim Strijbosch op rechts de bal langs Magid Jansen tikt en na een lange sprint ook Laszlo weet te kloppen. OJC Rosmalen staat verdiend voor. AFC is wel veel in balbezit, maar het duurt allemaal te lang of het is in de passing te slordig om echt gevaarlijk te zijn. Daar komt in het laatste kwartier van de eerste helft verandering in. Twee maal krijgt Pieter Koopman een vrij veld, maar twee keer springt de bal te ver van zijn voet. Ook enkele schoten van veraf (Magid Jansen en Mitchell) treffen geen doel. Omdat OJC Rosmalen inmiddels meer aan behoud dan aan uitbouw van de score denkt gaan de ploegen met een 1-0 stand rusten.

Na de thee wordt al snel duidelijk wat het spelbeeld zal zijn in de tweede helft. AFC valt aan, OJC Rosmalen loert op de counter en tracht het spel van onze jongens zoveel mogelijk te vertragen. In onze defensie heeft Geoffrey Galata zijn opwachting gemaakt voor Guido Moelee. Geoffrey gaat (uiteraard) in het hart van de achterhoede spelen, Randel Shakison is verhuisd naar de linkerflank. Onder impuls van zijn rushes en het veel betere spel van Melvin Grootfaam, die in de eerste helft weinig gelukkig was met zijn acties, wordt de thuisploeg flink onder druk gezet en regent het kansen voor AFC. In deze fase houdt keeper Koen van Boxtel zijn team overeind. Prachtige reddingen op schoten van Daan, Jonathan en Melvin wisselen elkaar af. Maar het gevaar van een counter licht op de loer. Gelukkig is onze achterhoede, Llaszlo voorop, alert. Een keer trekt Magid ten koste van een gele kaart aan de noodrem.

De laatste fase van de wedstrijd is aangebroken en is voor AFC nu buigen of bartsen. Alles wordt op de aanval gegooid. Een knal van Geoffrey vliegt net over de lat. Even later is het dan eindelijk raak als captain Magid op links de bal vrij maakt en vice-captain Daan voorziet van een prachtige voorzet. Dankbaar tikt Daan de gelijkmaker achter Van Boxtel en maakt vervolgens met de bal een sprint naar de middenstip om de ambities van AFC te onderstrepen. Er moet en zal vandaag gewonnen worden. Het is spannend, op en rondom het veld gebeurt van alles, nadat Lokasi na een lange blessurebehandeling op het veld is opgelapt. In korte tijd wisselt OJC trainer Dennis Dekkers drie spelers, Bart Logchies brengt Tom van den Brink in de 87e minuut in het veld voor Pieter Koopman. Tom, die afgelopen zomer overkwam van ADO’20, heeft door een schorsing van vier wedstrijden aan het begin van het seizoen en veel blessureleed nog nauwelijks gespeeld, en moet nu in de slotminuten het verschil proberen te maken. Een zwaar examen waarvoor Tom met vlag en wimpel slaagt. En weer staat captain Magid aan de basis. Zijn schot op doel wordt geblokkeerd. De afketsende bal vliegt met een boogje richting Tom, die met de rug naar het doel de bal in een keer langs Van Boxtel jaagt. Een fantastisch doelpunt. 1-2, de buit is pal voor tijd helemaal binnen.

De vreugde aan onze kant is uiteraard groot, bij OJC, dat bij een uitval in de 89e minuut nog dicht bij de overwinning was, is logischerwijze sprake van grote teleurstelling. Omdat UNA verloren blijkt te hebben van FC Lienden schiet AFC met dit resultaat door naar de tweede plaats. Deze finale is gewonnen. Nog dertien te gaan. De reis naar Amsterdam voelt heel licht aan. Tijdens het Jaardiner daarna in het feestelijk uitgedoste American Hotel wordt de zege in Rosmalem terecht bejubeld en wordt het clublied ter ere van het 121e jaar van onze mooie club nog harder door alle aanwezigen meegezongen.

Opstelling AFC: László Sándor, Marien Willemsen, Magid Jansen, Randel Shakison, Guido Moelee (46. Geoffrey Galata)), Jonathan Ritchard, Mittchel Theuns, Daan Sutorius, Edip Biberoglu, Pieter Koopman (87. Tom van den Brink), Melvin Grootfaam

MvdW                          

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier