Officiële opening nieuwe clubhuis en uitreiking Persmap, zie Persmap

Nieuw clubhuis

Zaterdag 4 september j.l. vond de officiële opening plaats van ons gloednieuwe clubhuis.
In aanwezigheid van een kleine honderd genodigden (deels op het terras) werd in de achterzaal de lang verwachte in gebruik name van ons onderkomen gevierd.
Het bestuur had een veel grotere groep AFC-ers willen uitnodigen maar in verband met de heersende Corona maatregelen konden slechts de Ereleden en de AFC-Ridders deze bijeenkomst bijwonen. Daarnaast was een beperkte groep vertegenwoordigers aanwezig van de Zuidas en de Gemeente, alsmede de architecten, enkele medewerkers van HSB (bouwer clubhuis), de Sallandse (aanleg sportpark) en van  een aantal AFC Vriendelijke Bedrijven en sponsoren  

Op een zonovergoten sportpark werden de gasten ontvangen met een heerlijke broodjeslunch, waarna AFC voorzitter Ad Westerhof tijdens zijn speech kort inging op ruim 20 jaar voorbereiding voor de aanleg van het sportpark en de nieuwbouw van ons clubhuis.
Met drie burgemeesters en vijf betrokken wethouders heeft AFC ondertussen een schat aan bestuurlijke ervaring opgedaan, die in het proces zeker van pas kwam.

De voorzitter reikte twee AFC shirts uit op naam aan architect Paul de Ruiter en Anne Greet de Vries, die de gehele coördinatie namens de Zuidas voor haar rekening heeft genomen.
Beiden waren zichtbaar verrast en blij met deze attentie . Overigens ligt er ook een AFC shirt onder de eerste paal die destijds feestelijk werd geslagen.

De luisteraars kregen voorts een aardig inkijkje in de gang van zaken van de afgelopen decennia middels enkele anekdotes. Het was niet allemaal even gemakkelijk gegaan. of zoals Westerhof verwoordde met een kwinkslag: een groot deel van dit gezelschap kent elkaar vooral van discussies, lange en soms ongemakkelijke vergaderingen en conflicten.

De voorzitter besloot met de constatering dat het resultaat er mag zijn en dat hij met het bestuur trots is op wat er is bereikt.
Tenslotte dankt hij alle bestuurders, waaronder met name zijn voorgangers Jan van Dijk, Dik van der Klaauw en Machiel van der Woude. Gesteund door de inzet van onder andere de Ereleden Bob Neseker en Kees Gehring en de huidige generatie bestuurders en de bouwcommissie is het clubhuis tot stand gekomen. Daarbij is de steun van de founders en sponsoren van wezenlijk belang geweest. Al met al een schitterende en succesvolle samenwerking die heeft geleid tot ons prachtige nieuwe onderkomen. AFC kijkt met vertrouwen vooruit!  

AFC Persmap 2021-2022
Voor inkijken Persmap klik hier 

Na een korte onderbreking volgde de uitreiking van de AFC Persmap 2021-2022.
De AFC Persmap was in 1983 een initiatief van ons Erelid Kees Gehring en de inmiddels overleden Leden van Verdienste Lex Rimini en Hans de Bie.
In de 38e editie is veel aandacht besteed aan het topamateurvoetbal binnen AFC met zijn vele hoog spelende selectieteams, aan voetbalactiviteiten voor de jeugd en natuurlijk aan het gloednieuwe duurzame clubgebouw.
Ditmaal was de productie en eindredactie in handen van webmaster en Erelid Hans Elias. Zilveren Ploeger en oud-eerst elftalspeler Laurens Bianchi was verantwoordelijk voor het Art Direction deel. De fotografie is gedaan door Tom Poederbach, waarbij Donovan van Dam de coördinatie van de selectie teams heeft geregeld.
Al 38 jaar is Drukkerij Palteam de drukker van de Persmap en deze is mede mogelijk gemaakt door onze AFC Vriendelijke Bedrijven.

Na een korte inleiding reikte voorzitter Ad Westerhof officieel het eerste exemplaar uit aan onze architect Paul de Ruiter, die met zijn team een prachtig clubhuis heeft ontworpen.

Voor inkijken Persmap klik hier 

Uit De Telegraaf door Benny Ruff

AFC heeft het Clubgebouw van de Toekomst. ‘Uitstraling is modern en professioneel’
Meer dan Goed Genoeg

AMSTERDAM. AFC heeft haar nieuwe clubhuis annex nieuw sportpark Goed Genoeg officieel in gebruik genomen. Afgelopen zaterdag vond dat plaats waarbij tientallen clubleden en nauw betrokkenen aanwezig waren. Het supermodern en duurzaam clubgebouw met 23 kleedkamers en een gloednieuw sportpark dat vijf kunstgrasvelden telt, waren eigenlijk al een kleine jaar geleden klaar voor gebruik maar vanwege corona werd de officiële opening steeds uitgesteld.  Nu dan, na een proces dat meer dan twintig jaar heeft geduurd, zoals AFC-voorzitter Ad Westerhof in zijn toespraak aangaf, kreeg het zijn beslag.

En daar zijn ze bij de oudste club van Amsterdam en omgeving superblij mee. Jonge en oude AFC’ers kunnen op het nieuwe ‘Goed Genoegen’ zeker met plezier vooruit kijken.  ,,Wij van het bestuur zijn echt trots wat er nu weer is neergezet door ons AFC. Onze voorgangers waren ermee begonnen. Het verleden is voor ons zo belangrijk. Wij danken hen”, aldus Westerhof.

De preses van de grootste club van Amsterdam, met liefst 2200 leden, bedankte ook niet- AFC’ers zoals architect Paul de Ruiter, die – het moet gezegd – een prachtig en duurzaam clubgebouw van de toekomst heeft laten verrijzen. Zijn architectenbureau is gespecialiseerd in duurzaamheid, de kennis is enorm. ,,Wij hebben al diverse duurzame bouwprojecten in het land op onze naam staan. Maar een sportproject, zoals dat van AFC, hebben we nog niet gedaan. Het nieuwe sportcomplex van AFC was werkelijk een mooie uitdaging. Behalve het duurzaam clubgebouw, is er ook een ondergrondse garage gebouwd onder veld 3. En weet je dat op termijn deze ringweg A10 op de Zuidas ondergronds gaat? Er zal dan boven een mooi stuk groen voor terugkomen”, aldus De Ruiter.

Ad Westerhof liet voorts weten dat aan het clubgebouw een prijskaart hangt van zes miljoen euro (het sportpark kost zo’n 15 miljoen euro, red.). In eerste instantie was de gemeente Amsterdam opdrachtgever voor de bouw van het nieuwe clubhuis. ,,Wij hebben het clubgebouw van de gemeente weer overgenomen. Die zes miljoen is door ons ook betaald”, benadrukt hij.

AFC-bestuurder Remco Post heeft het sportpark, horeca en materiaal in zijn portefeuille. Post is blij dat het clubgebouw of sociëteit, zoals binnen AFC-kringen wordt gesproken, eigendom blijft van AFC. Ook de horeca blijft van de club. Post: ,,Wij zijn er in 2017, dus vier jaar geleden, mee begonnen. We hebben mensen die leiding geven in dienst genomen. Zo willen wij het reilen en zeilen van onze horeca onder controle krijgen en willen wij ieder lid, van jong tot oud en van recreant tot eerste elftalspeler, bedienen.”

Sturing geven aan de horeca doet Post samen met David Westerhof, zoon van de voorzitter, die Commissaris commerciële zaken is. Het duo heeft grootse plannen om de horeca-exploitatie bij AFC rendabel te maken. Er is een kok aangenomen die moet zorgen voor goede en gezonde voeding waarmee de kwaliteit omhoog gaat. ,,De kok is in dienst genomen voor bijvoorbeeld een heerlijk en vers broodje gezond maar ook voor een bijzonder en smaakvolle pasta of overheerlijke nasi. Voor een kwaliteitsproduct kun je ook een kwaliteitsprijs vragen. Dat is te verantwoorden.”

Het nieuwe clubgebouw heeft 900 vierkante meter aan terras. Dat moet ten volle benut worden. Zo moet  het clubhuis van AFC zeven dagen in de week open zijn. Post: ,,Zo rond lunchtijd, 10.00 of 11.00 uur, moet clubgebouw opengaan tot omstreeks 23.00 uur. We moeten wel oppassen dat wij geen open horecagelegenheid worden, anders krijgen wij problemen met onze horecavergunning. We gaan juist open voor aan AFC gelieerde bedrijven en bedrijven die deel uitmaken van onze businessclub.”

Koken gebeurt niet meer op gas, vervolgt Post. ,,Ons clubgebouw is verduurzaamd. We hebben ruim 240 zonnepanelen op dak. Douches in de kleedkamers zijn er op aangesloten. Bovendien beschikt het hele clubgebouw over led-verlichting. De uitstraling van ons clubgebouw is modern en professioneel, de horeca moet die professionele boost ook krijgen.”