OFC - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC MOET OFC OOSTZAAN BESLIST NIET ONDERSCHATTEN

Zaterdag staat de return tegen de Oostzaanse Football Club op het programma. Om 15.30 uur wordt afgetrapt op Sportpark OFC en dat tijdstip geldt ook voor de wedstrijden op de andere locaties. We zijn in de slotfase van de competitie terechtgekomen. Nog twee wedstrijden te gaan, het is zowel bovenin als onderaan de ranglijst bijzonder spannend. Bovenin knokken koploper AFC, runner up Rijnsburgse Boys en Katwijk voor de titel, onderin proberen Scheveningen, TEC, Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels de zware nacompetitie te ontlopen. Het dit seizoen in de Tweede Divisie debuterende OFC staat laatste en is inmiddels gedegradeerd. Deze degradatie kreeg vooral gestalte in de eerste periode, toen in twaalf wedstrijden maar vier punten werden behaald door de geel-zwarten. De 2-1 winst op Kon. HFC in deze periode was opvallend maar lang niet voldoende om goed mee te kunnen op het hoogste amateurniveau. Langzamerhand werden de resultaten wat beter en wist de ploeg van trainer/coach Pieter Mulders in Hardenberg zelfs met 0-2 te winnen van HHC. Ook AFC (over die wedstrijd later meer) en De Treffers verspeelden in de tweede periode punten tegen de trots van Oostzaan. Maar een reeks overwinningen bleef uit voor de geel-zwarten, ook in de derde periode. OFC speelde toen wel gelijk tegen Spakenburg, Lisse en Scheveningen, en won van Jong Volendam, maar daar stonden uiteindelijk te veel nederlagen tegenover om het vege lijf te kunnen redden. Ook tegen Quick Boys ging het onlangs in Katwijk aan de Zee mis voor de Oostzaners, maar de 2-0 zege van de snelle jongens kreeg pas in blessuretijd gestalte. OFC toonde zich in deze wedstrijd een taaie, soms erg gevaarlijke tegenstander.

Dan AFC, dat afgelopen zaterdag op Sportpark Goed Genoeg met succes de koppositie verdedigde tegen Quick Boys. Dit in een soms adembenemend duel met veel kansen en een spectaculair slot waarin keeper Gijs van Zetten een hoofdrol vervulde door een penalty te stoppen en Tim Linthorst in de 90e minuut de 1-0 eindstand op het scorebord schoot. Rijnsburgse Boys en Katwijk wonnen ook met 1-0 en hebben beiden nog zicht op de titel. Voorwaarde is wel dat AFC nog punten verliest tegen OFC en/of Excelsior Maassluis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Toch zal trainer/coach Benno Nihom zich nog een beetje zorgen maken over zijn aanval want The Reds scoren er de laatste tijd bepaald niet op los. In de eerste periode werden 21 doelpunten gemaakt uit 12 wedstrijden, in de tweede periode 26 uit 10 duels en nu na 10 wedstrijden in de derde periode 12 goals. De cijfers voor onze defensie zien er gelukkig een stuk beter uit. In de eerste periode kregen we 9 goals tegen, in de tweede periode ook 9 goals en in de derde periode moest Gijs 12 keer de bal uit het doel halen. 14 keer was sprake van een cleansheet. De afgelopen 10 wedstrijden zelfs vijf keer. Top!

Op 26 november 2022 speelden AFC en OFC voor het eerst een competitiewedstrijd tegen elkaar. Opmerkelijk, want de club uit Oostzaan bestaat ruim 90 jaar. De wedstrijd tussen de koploper en de rode lantaarndrager kende op sportpark Goed Genoeg een bijzonder verloop. Al na 5 minuten was het raak door een doelpunt van Joël Tillema na een assist van Melvin Platje. Een grote overwinning lag in het verschiet, maar pas in de tweede helft scoorde Joël zijn tweede doelpunt na een assist van Raily Ignacio. Toen Niels Butter onverwacht tegen scoorde was het plotsklaps een spannend duel. In de 85e minuut besliste Noa Benninga de wedstrijd (3-1), althans zo leek het. OFC ging in de aanval en onze spitsen kregen met al die ruimte in de slotfase kans op kans. Geen vuiltje aan de lucht dus. Maar “it ain’t over till the fat lady sings”. In de 94e minuut maakte Joël Donald ‘out of the blue’ 3-2 en werd er verrassenderwijs nog afgetrapt. Nog één keer ging een hoge bal richting het doel van AFC, maar die werd weggekopt door Dalian Maatsen. Niets aan de hand dus, maar volgens scheidsrechter Paarhuis leunde Dalian bij de kopbal op een tegenstander en legde de bal op de stip. In de 96e minuut schoot Butter vanaf elf meter de bal in het dak van het doel en kon OFC na 9 nederlagen een punt toevoegen aan het totaal. Na 6 zeges op rij stonden The Reds na deze puntendeling weer met beide benen op de grond.

De kop van de voorbeschouwing luidde toen KOPLOPER AFC MOET OFC OOSTZAAN BESLIST NIET ONDERSCHATTEN. Die kop is ook nu van toepassing. De ploeg van Pieter Mulders is een stuk beter dan de positie op de ranglijst doet vermoeden. Dat blijkt ook uit het feit dat veel spelers volgend seizoen in de Tweede Divisie zullen blijven spelen. Zo gaat keeper Ischa Bouwman naar Noordwijk, Maxwell Frimpong, Max Veerman en Niels Springer naar Kon. HFC, Nino van den Heuvel, Denzel Prijor en Soufian Reclaoui naar het gepromoveerde ADO’20 en Niels Butter naar IJsselmeervogels. Vooral Butter is een uitstekende speler. De spits die net als onze Splinter de Mooij in de jeugd van Feyenoord acteerde maakte 10 doelpunten in deze competitie. Ook Fouad Belarbi maakt deel uit van de spelersgroep van OFC. De behendige rechtsbuiten speelde in de periode 2018-2020 bij AFC. En dan hebben we het nog niet eens gehad over assistent-trainer Said Moumane, oud-eerste elftalspeler van AFC en daarna ruim 10 jaar als assistent-trainer op de bank bij The Reds. Een kanjer!

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag in Oostzaan? Gelet op de ranglijst en de uiteenlopende belangen is koploper AFC natuurlijk favoriet. Maar laten we niet te vroeg juichen. Het kan raar lopen in het voetbal. Ongetwijfeld zal Benno Nihom zijn spelers op scherp zetten en nog eens wijzen op de thuiswedstrijd tegen OFC. Veel kansen waren toen niet besteed aan onze aanval. Hopelijk is dat in Oostzaan wel het geval. Veel succes!

MvdW