OFC - AFC 1 - 1 met verslag en TV samenvatting

AFC VERLIEST KOPPOSITIE NA REMISE IN OOSTZAAN

Wat een teleurstelling! Na een enerverende wedstrijd in Oostzaan bleef AFC op een gelijkspel steken tegen het al gedegradeerde OFC. Opnieuw miste The Reds de scherpte in de aanval om de geelzwarten op de knieën te dwingen. In de eerste helft deed OFC beslist niet onder voor AFC en nam door een kopbal van Niels Butter zelfs de leiding. In het tweede bedrijf waren The Reds vanaf het begin in de aanval, maar lukte het pas laat in de wedstrijd te scoren via een schitterende soloactie van invaller Soufiane Hetli. In de spannende slotfase lukte het net niet de streekderby alsnog te winnen. Door dit resultaat en de uitslagen op de andere velden neemt Katwijk vlak voor de finish de koppositie over van AFC.

Vandaag staat de belangrijke wedstrijd tegen OFC op het programma. Koploper AFC moet beslist winnen om de titelrace volgende week met succes te kunnen afronden, want het is niet te verwachten dat de nummers twee en drie van de ranglijst punten laten liggen tegen Jong Volendam en FC Lisse. Op papier hebben The Reds een goede kans, want het in de Tweede Divisie debuterende OFC is al gedegradeerd na een moeizaam seizoen dat vooral in de eerste periode rampzalig verliep. Toch moeten we de ploeg van trainer Pieter Mulders niet onderschatten. Zo wist Quick Boys onlangs pas in blessuretijd van de geelzwarten te winnen, speelde OFC uit gelijk tegen Spakenburg en werd gewonnen van Jong Volendam. Eerder dit seizoen liet ons aller eerste zich verrassen door de geelzwarten en werd een zeker schijnende overwinning in blessuretijd verspeeld. Tijd dus voor AFC om orde op zaken te stellen tegen OFC, waarvan veertien spelers een nieuwe club hebben gevonden. Veel van deze spelers komen volgend seizoen weer uit in de Tweede Divisie, want er huist in de ploeg van Mulders, ondanks de laatste plaats op de ranglijst, heel wat individuele kwaliteit. Oppassen dus in een fase waarin de aanval van AFC het net maar moeilijk weet te vinden. Hopelijk loopt dat vandaag anders en blijft de ploeg van trainer Benno Nihom de trotse koploper. Een KNVB delegatie is onder leiding directeur Jan Dirk van der Zee aanwezig om de schaal uit te reiken als alles onze kant uitvalt. Je weet maar nooit!

Als we naar de opstellingen kijken zien we dat AFC weer met hetzelfde elftal begint als vorige week tegen Quick Boys. Never change a winning team. Tim Linthorst, de matchwinner van vorige week, start wederom op de bank, en dat geldt ook voor Noa Benninga, Kevin Visser en Soufiane Hetli. Matthijs Jesse staat wel op het wedstrijdformulier maar is door een keelontsteking niet inzetbaar en dat is gelet op zijn grote vorm bijzonder jammer. Darren Maatsen is wel beschikbaar. Hopelijk komt de snelle rechtsbuiten eindelijk weer eens in actie. Helaas is dat niet het geval voor de geblesseerde Splinter de Mooij, die vooral aanvallend behoorlijk gemist wordt. Benno Nihom moet het ook doen zonder Kenny Teijsse, die tijdens de winterstop vertrok naar Unicum, waar ook broerlief Yordi speelt. OFC start in de sterkste opstelling. Topscorer Niels Butter, volgend seizoen spelend bij IJsselmeervogels, is na een blessureperiode weer terug in de basis. Ook Niels Springer, volgend seizoen bij Kon. HFC in de spits, is van de partij. Niels & Niels, een gevaarlijk duo. Verder staat Fouad Belarbi bij OFC in de basis. In de periode 2018-2020 speelde Fouad bij The Reds. Net als Said Moumane, die tien jaar in AFC 1 speelde en ook nog eens tien jaar assistent-trainer was bij de oudste voetbalclub van Amsterdam. Dit seizoen is Said assistent trainer bij OFC.

Als scheidsrechter Sam Dröge voor het eerst gefloten heeft pakt AFC het initiatief en dwingt enkele corners af. In de 10e minuut is Joël Tillema net te laat bij een strakke voorzet van Melvin Platje. Cody Claver en Guus van Weerdenburg proberen op de linkerflank de defensie van OFC te ontwrichten, maar die geeft nog weinig weg. Raily Ignacio wordt vaak gezocht in de punt van de aanval, doet wat hij kan, maar meer dan een knal over het doel na een snelle draai zit er nog niet in. Langzamerhand komt OFC wat beter in de wedstrijd en onderstreept dat met een puntgaaf schot van Fouad Belarbi op de paal en een gevaarlijke aanval via Springer. De AFC-aanval, gevoed door Djuric Ascension, Dalian Maatsen en uitblinker Guus van Weerdenburg, probeert het wel, maar er is te weinig diepgang om de geelzwarte defensie te slechten. De beste kansen zijn in deze fase voor OFC. In de 34e is het na een corner een wonder dat de bal er niet bij Gijs van Zetten ingaat. Na een scrimmage bij de tweede paal verdwijnt de bal tenslotte over de lat. In de 38e minuut is het wél raak als Niels Butter, na een kopduel met Guus, een voorzet van Max Veerman onhoudbaar in de touwen deponeert. De 1-0 voorsprong is niet onverdiend. OFC laat beslist niet met zich sollen en heeft in de eerste helft de beste kansen.

Bij FC Lisse – Katwijk is het na 45 minuten nog 0-0, bij Jong Volendam – Rijnsburgse Boys staat het 2-2. Van de drie titelkandidaten staat alleen AFC dus achter. Hopelijk wordt het allemaal anders in de tweede helft. Benno Nihom heeft Segün Owobowale gewisseld voor Gladwin Curiel die rechtsachter gaat spelen, Djuric Ascension schuift door naar voren. Op naar een snelle gelijkmaker. Al heel snel doet zich een mooie gelegenheid voor als Dalian niet ver buiten het strafschopgebied een vrije trap mag nemen na een overtreding op captain Milan Hoek. De bal verdwijnt onder de lat, maar keeper Ischa Bouwman tikt de bal fraai over de lat. Niet veel later schiet Milan net naast en krijgt OFC een reuzekans nadat Gevero Markiet onderuit is gegaan op het moeilijk bespeelbare kunstgras. Springer kan alleen door richting het AFC-doel maar glijdt op zijn beurt ook uit. Weg 100% kans. AFC dringt hierna weer aan, maar Melvin schiet van dichtbij tegen de keeper aan. Nog een kwart wedstrijd te gaan. Benno Nihom wisselt Guus, Melvin en Djuric voor Tim Linhorst, Soufiane Hetli en Kevin Visser en even later Dalian voor Daren Maatsen. Rijnsburgse Boys staat met 3-2 achter, mooi, maar Katwijk met 2-0 voor, en dat is slecht nieuws. We moeten dus in het laatste kwart nog 2 goals maken. Kom op AFC!

Al heel snel is het bijna raak als Darren bij zijn eerste actie er aan de rechter kant vandoor gaat en de bal mooi voorzet. Joël heeft de openingstreffer op zijn slof, maar wordt te veel gehinderd. Penalty? Scheidsrechter Dröge wil er niet van weten. Onze jongens rukken steeds verder op, maar dat geeft de aanval van OFC de kans op een counter. We mogen van geluk spreken dat een schot van Eric Veermaan net naast gaat. Na een kopbal van Raily over doel is het de beurt aan Soufiane, die na een fraaie dribbel tussen drie man de bal van buiten het strafschopgebied onhoudbaar in het doel schiet. Formidabel! Nog 9 minuten te spelen en zo blijkt later 6 minuten extra tijd, mede door het tijdrekken van de OFC-spelers die zich overal op het veld ter aarde storten en flink de tijd nemen als er moet worden ingegooid en uitgeschoten. Al met al dus nog tijd genoeg om er nog eentje in te prikken. Maar dan moet je ook een beetje geluk hebben en dat hebben we vandaag niet. Het is zenuwslopend, de temperatuur loopt in het veld en op de tribune snel op. Het is propvol in het strafschopgebied als Darren ingooit, Gevero de bal verlengt op Joël en diens voorzet voor de voeten ploft van Tim Linthorst. Van heel dichtbij gaat de bal er niet in, ook omdat Victor van der Linde Tim in de rug loopt. Alles wat AFC is schreeuwt om een penalty, maar weer ziet scheidsrechter Dröge het anders. Er is geen VAR, we zullen het met zijn beslissing moeten doen. Het blijft spannend tot de allerlaatste minuut. Raily is nog één keer heel dicht bij het winnende doelpunt, maar onze goalgetter schiet tegen de keeper op. Het blijft 1-1 en na het laatste fluitsignaal gaan de handen van de OFC’ers omhoog. Ze hebben hun sportieve plicht meer dan gedaan. Voor alles wat AFC is zijn de druiven erg zuur. Het kampioenschap dat zo dichtbij leek, is door de winst van Katwijk nu plotsklaps weer ver af. Rijnsburgse Boys verliest verrassenderwijs van Jong Boys en heeft op deze gedenkwaardige zaterdag ook een mooie kans verprutst.

Nog maar één ronde te gaan. Koploper Katwijk speelt thuis tegen Spakenburg, dat als ze nog een keer de ‘FC Utrecht vorm’ etaleren, voor een verrassing kan zorgen. Rijnsburgse Boys treft thuis in Noordwijk een makkelijke tegenstander en AFC ontvangt Excelsior Maassluis dat ondanks zeges op OFC en Jong Sparta in de laatste twee wedstrijden toch de zware nacompetitie moet vrezen. Hoe dan ook gaan we aanstaande zaterdag nog een spannende voetbalmiddag tegemoet. Hoewel een delegatie van de KNVB dan met schaal in Katwijk aanwezig is, is er nog niets verloren en is er veel te winnen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen (72’ Darren Maatsen), Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (62’ Tim Linthorst), Djuric Ascension, (62’ Kevin Visser), © Milan Hoek, Segün Owobowale (62’ Gladwin Curiel), Cody Claver, Joël Tillema, Melvin Platje (62’ Soufiane Hetli) en Raily Ignacio. 

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier