Noordwijk - AFC voorbeschouwing

De verkoop van tickets gaat via Eventbrite.
Link: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vv-noordwijk-afc-336342749217

AFC GAAT VOOR EERSTE UITZEGE OP NOORDWIJK 

Zaterdag aanstaande gaat de 50 kilometer lange reis naar Noordwijk. Op sportpark Duinwetering ontmoeten we de ploeg van trainer Kees Zethof. Voetbalvereniging Noordwijk staat na 29 wedstrijden op een zevende plaats en doet dus niet veel onder voor AFC dat één plek hoger staat met één punt meer. De doelcijfers, 51-42 voor AFC en 41-39 voor Noordwijk, liggen ook niet ver uit elkaar. De Reds scoren wel wat makkelijker en dat heeft vooral te maken met goalgetter Raily Ignacio. Voor beide teams staat er niet zo veel meer op het spel. Het kampioenschap is al een tijdje niet meer aan de orde, gedegradeerd kan er ook niet meer worden. Noordwijk en AFC kunnen dus vrijuit voetballen en hopelijk levert dat een mooie wedstrijd op en een heleboel doelpunten.

De eerste wedstrijd van dit seizoen was sprake van vijf goals. AFC scoorde er vier voor rust en Noordwijk maakte één doelpunt na de thee. Het was op 27 februari jl. pas het tweede duel na een lange periode gedwongen rust. Dat was vooral te zien aan de spelers van AFC want die vlogen er van het begin met heel veel energie en enthousiasme in. Dat leverde al snel twee goals op gemaakt door Joël Tillema en Segün Owobowale. Maar na dat productieve begin van de Reds werd ook Noordwijk gevaarlijk via Youri de Winter en Thomas Reynaers. Gelukkig wist Patrick Zonneveld met enkele reflexen zijn doel schoon te houden. Voor rust waren Splinter de Mooij en Raily wel succesvol en ging de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd met een riante voorsprong de kleedkamer in. De tweede helft liep het bij AFC een stuk minder soepel, Noordwijk zette nog flink aan maar tot doelpunten leidde dit niet. Tot de slotminuut, want toen redde Dylan Rietveld nog de eer voor de bezoekers. Het was overigens pas de derde competitiewedstrijd tussen en Noordwijk, dat in 2019 promoveerde naar de Tweede Divisie. In het verleden ontmoetten de clubs elkaar niet omdat ze toen resp. op de zaterdag en de zondag uitkwamen. De twee eerdere wedstrijden eindigden in 2-2, allebei op Sportpark Duinwetering. De AFC-doelpunten waren in 2019 van Raily en Fouad Belarbi en in 2020 scoorde Raily beide goals. Het eerste doelpunt van Noordwijk was toen van Segün Owobowale, die nu in ons aller eerste speelt.

Kijken we iets meer daar de prestaties van Noordwijk dit seizoen, dan zien we allereerst dat de resultaten voor en na de winterstop elkaar niet veel ontlopen. Na twee nederlagen aan het begin van het seizoen stond de wit-rode brigade halverwege op een achtste plaats en nu na 29 duels zevende. Opvallend is wel dat Noordwijk voor de winterstop thuis bijna alle punten binnen harkte, in 2022 werden in Noordwijk evenveel punten gescoord als daarbuiten. Kijken we naar de laatste vijf wedstrijden dan zien we wisselvallig beeld. Van HHC Hardenberg werd thuis met 0-2 verloren, van HFC uit ook verloren, vervolgens werd er thuis knap van koploper Katwijk gewonnen met 2-0 en werden op Het Kasteel ook de punten gepakt door een 1-2 zege op Jong Sparta. Afgelopen zaterdag werd er toch wel verrassend met 1-2 verloren van Excelsior Maassluis. Marc de Kruijs, volgend seizoen spelend voor Ter Leede, maakte bij een 0-2 achterstand in de 83e minuut het enige doelpunt van Noordwijk. Over doelpunten gesproken: bij Noordwijk is Nick van Staveren de topscorer met acht goals, gevolgd door Emiel Wendt met zeven doelpunten en De Kruijs met vijf scores.

Dan AFC, dat het voor de winterstop duidelijk beter deed dan erna. Tegen de bovenste drie van de ranglijst was er sprake van een negatief resultaat: van Katwijk werd twee keer verloren, tegen Kon. HFC werd uit verloren en thuis gelijk gespeeld, net als tegen HHC Hardenberg. Maar opvallend genoeg konden de Reds ook tegen laagvlieger GVVV de vlag niet uithangen. Werd in Veenendaal met 1-0 verloren, afgelopen zaterdag waren de tegen degradatie vechtende Blauwen met 0-3 op sportpark Goed Genoeg de baas. Een veel sterker AFC vergat vorige week in de eerste helft te scoren, waarna het in het laatste kwart van de wedstrijd de deksel hard op de neus kreeg. Ook de belofteteams van Sparta en FC Volendam bleken lastige obstakels voor de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd, alleen op het Kasteel kon worden gewonnen. Bij elkaar toch wel wat teleurstellende resultaten, maar er werd dit seizoen ook goed gevoetbald door ons aller eerste. We herinneren ons bijvoorbeeld nog de mooie uitzeges op Spakenburg, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en Noordwijk. En natuurlijk de geweldige bekerwedstrijd tegen BVO Heerenveen op een kolkend Goed Genoeg.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op sportpark Duinwetering? Eerder werd het twee maal 2-2, een uitslag die zo maar weer in de boeken kan komen gelet op de stand op de ranglijst. Noordwijk en AFC ontlopen elkaar niet veel dit seizoen hoewel de onderlinge confrontatie in Amsterdam duidelijk in het voordeel was van de Reds. Maar dat zal de ploeg van trainer Zethof ongetwijfeld inspireren om hier in eigen huis iets moois tegenover te zetten. Maar onze jongens zullen ook geïnspireerd op het veld staan. De 0-3 nederlaag tegen GVVV was een zeperd van jewelste voor de nog steeds regerend kampioen. Tegen Noordwijk de kans om te laten zien dat de Reds heel goed kunnen voetballen en ook kunnen scoren als de kansen zich voordoen. We hebben immers niet alleen de ‘over all’ topscorer in huis van de Tweede Divisie, maar ook andere spelers die een doelpunt kunnen en beslist willen maken. Ook op Duinwetering, waar AFC gaat voor de eerste uitzege tegen Noordwijk. Succes!

MvdW