Noordwijk - AFC met verslag, TV samenvatting, interview Splinter en foto's

AFC VERSLAAT NOORDWIJK EN BLIJFT KOPLOPER

Op Sportpark Duinwetering heeft AFC voor het eerst weten te winnen van Noordwijk. Na drie gelijke spelen in de afgelopen jaren won de ploeg van Benno Nihom nu met 1-3 en op deze zege valt weinig af te dingen. Na een 0-2 ruststand werd de wedstrijd in het tweede bedrijf al snel in het slot gegooid door een doelpunt van Melvin Platje, waaraan een oogstrelende combinatie voorafging. Door dit resultaat is AFC nog steeds de trotse koploper van de Tweede Divisie, waar het bovenaan dringen is tussen de eerste zes ploegen.

Na een buitengewoon gezellige bijeenkomst van de Zilveren Ploeg reizen we een dag later af naar Noordwijk. Op Sportpark Duinwetering ontmoeten we de Voetbalvereniging Noordwijk, in 1933 opgericht, en in de afgelopen jaren zeer succesvol in het zaterdagvoetbal. Sinds het seizoen 2019-2020 speelt de Algeheel amateurkampioen van 1973 en 1980 in de Tweede Divisie en kwamen Noorwijk en AFC op het hoogste amateurniveau door de Corona situatie pas vier keer tegen elkaar uit. Op Duinwetering werd het drie keer gelijk, op Sportpark Goed Genoeg was AFC met 4-1 de baas. Nu dus weer in de mooie badplaats, een spannend duel tussen twee ploegen die het op ruim een-derde van de competitie zeer goed doen. AFC is koploper, Noordwijk staat zesde, op maar drie punten achterstand. Bij winst van de rood-witten komt het team van trainer Kees Zethof op gelijke hoogte met The Reds, een wenkend perspectief. Andersom wil AFC vanmiddag per se winnen om op kop te blijven. Spannend dus en dat is goed te zien aan de opkomst van het publiek. De hoofdtribune is helemaal gevuld.

Als scheidsrechter Van Zuilichem en de spelers hun opwachting maken op het bejaarde kunstgras van Duinwetering zien we dat Benno Nihom, die zijn contract met AFC een jaar verlengde, start met dezelfde basis als tegen Jong Volendam, een week eerder. Dus met Djuric Ascencion, hangend aan de rechterkant en Kevin Visser op het middenveld. Kees Zethof begint ook met de elf spelers die vorige week in de basis stonden tegen OFC. Dus natuurlijk met de boomlange spits Emiel Wendt, die in Oostzaan met twee doelpunten zijn club de overwinning bezorgde. Noordwijk mist nog steeds de andere veel scorende spits, Nick van Staveren, die een achillespeesblessure heeft.

Na het eerste fluitsignaal is er al meteen actie voor beide doelen. Een vrije trap voor Noordwijk waait in de negende minuut over Gevero Markiet heen, maar gelukkig weet Wendt hiervan niet te profiteren. Even later stoomt Djuric Ascencion op en besluit van ver te schieten. De bal vliegt rakelings langs de kruising naast het doel. Een pass van Raily Ignacio op Cody Claver leidt tot een geweldige kans voor Melvin Platje, maar zijn intikkertje belandt net naast de verkeerde kant van de paal. De wedstrijd gaat inmiddels redelijk op en neer waarbij AFC beter combineert en Noordwijk met meer opportunisme de lange bal hanteert. Maar de thuisploeg beschikt ook over technisch begaafde spelers, zoals Raies Roshanali, die het publiek in de 21e minuut op een hoogstandje trakteert. Het is nog steeds 0-0 en nadat Sander Bosma een voorzet in de handen van onze keeper Gijs van Zetten heeft gekopt kunnen we in de 24e minuut de eerste goal begroeten nadat een voorzet van Melvin door  Splinter de Mooij van dichtbij achter keeper Lars Jansen wordt gewerkt. Kevin Visser staat tot twee keer toe aan de basis van deze doeltreffende aanval. Het is 0-1 en dit heugelijke feit wordt begeleid door een oorverdovende sirene van de brandweer die naast het veld een kazerne heeft. Kennelijk worden onze jongens geïnspireerd door dit lawaai want ze gaan steeds beter spelen. Een mooie aanval verdwijnt via Cody in handen van keeper Jansen. Even later is het wél raak als een diepe bal van Dalian Maatsen dwars door de linies terecht komt bij Raily. De ‘over all’ topscorer van de Tweede Divisie stuit op Jansen maar de terugspringende bal wordt even kundig als attent door Splinter in de touwen gekopt. 0-2 na 28 minuten en met die stand wordt ook de rust bereikt. Noordwijk probeert het in het laatste kwartier van de eerste helft nog wel, maar de kopballen van Wendt en Dylan Rietveld missen kracht en precisie om onze keeper in de problemen te brengen.

Als de ploegen na de thee ongewijzigd weer het veld  betreden kunnen we een groot offensief van de thuisploeg verwachten. Maar het loopt in eerste instantie geheel anders als Raily in de 48e minuut een ‘give and go’ met Splinter aangaat en de bal vervolgens haarscherp voortrekt op Melvin. Met links schiet Melvin van dichtbij de bal hoog in het net. Een fraaie goal, die gebruikt kan worden voor een instructiefilm van de KNVB. Een beslissend doelpunt ook, want 0-3 lijkt gegeven de verhoudingen in het veld een onoverbrugbare achterstand. De wedstrijd kabbelt voort en er is weinig opzienbarends te melden. AFC trekt zich terug op eigen helft, Noordwijk dringt aan, maar tot grote kansen leidt dit alles niet. Maar dat gaat veranderen als Roshanali van buiten het strafschopgebied de bal in de 60e minuut op de lat knalt. Een doelpunt van de thuisploeg hangt in de lucht en twee minuten later is het raak als Jesper de Vré de bal van rechts hoog richting tweede paalvoorzet. De boomlange Wendt is in het luchtduel Gijs van Zetten de baas en kopt de bal richting het verlaten doel. Gevero Markiet lijkt op de doellijn nog redding te brengen maar kopt de bal zo in de voeten van Sander Bosma, die de stand op 1-3 brengt. Een beetje knullig doelpunt, maar daar maalt Noordwijk natuurlijk niet om, er is weer hoop en dat laat het thuispubliek duidelijk merken. 

Het spel is op de wagen en beide trainers wisselen erop los. Maar liefst tien nieuwe spelers maken hun opwachting in het resterende deel van de wedstrijd. Bij AFC komen achtereenvolgens Noa Benning, Joël Tillema, Kenny Teijsse, Matthijs Jesse en Sugün Owobowale in het veld voor Kevin Visser, Djuric Ascension, Melvin Platje, Raily Ignacio en Guus van Weerdenburg. De wissels pakken voor AFC heel goed uit.  The Reds zijn weer op de helft van Noordwijk te vinden en het mag een wonder heten dat er door AFC niet meer wordt gescoord. Keeper Jansen onderscheidt zich in deze fase met enkele prachtige reddingen, een bal vliegt via de lat over zijn doel. In de korte tijd dat ze in het veld staan timmeren Noa, Kenny, Matthijs en Joël behoorlijk aan de weg. Goed om nog eens te zien dat AFC over een brede selectie beschikt. Het blijft ten slotte 1-3, maar het had misschien toch nog spannend kunnen worden als een inzet van Noordwijk vanaf de linkervleugel niet door een eigen speler op de doellijn van AFC was geblokkeerd. Curieus!

De eerste uitzege op Noordwijk is een feit en wordt uitbundig gevierd. AFC speelde als een koploper en had met Splinter de Mooij de beste man van het veld in de ploeg. Toeval is deze overwinning  niet.  Onze jongens zijn de laatste tijd met vier zeges op rij uitstekend op dreef en dat geeft de AFC-burger moed en vertrouwen voor de komende wedstrijden. Te beginnen aanstaande zaterdag thuis tegen Scheveningen en daarna in Katwijk de kraker tegen concurrent Quick Boys. Veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (89’ Segün Owobowale), Djuric Ascencion (67’ Joël Tillema), Kevin Visser (67’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Cody Claver, Melvin Platje (76’ Kenny Teijsse) en Raily Ignacio (76’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor het intervieww met Splinter de Mooij klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier