Nieuws

Jaarverslag seizoen 2018-2019 deel 1

Door EPK op 25 juni 2019 om 12.25

JAARVERSLAG  Amsterdamsche Football Club over het seizoen 2018 - 2019

1. INLEIDING

Ons eerste elftal werd voor het eerst in ons 124-jarig bestaan algeheel amateurkampioen van Nederland. Een geweldige prestatie van de mannen van de op het hoogste amateurniveau debuterende trainer Ulrich Landvreugd. Vorig seizoen werd ternauwernood de degradatie ontlopen dankzij een ongekende succesreeks na de winterstop, met als kers op de taart een verdiende periodetitel. Dit seizoen werd deze goede reeks voortgezet en heeft ons vlaggenschip gedurende het gehele seizoen om de bovenste plaats gestreden. Met name de komst van de gebroeders Kenny en Yordi Teijsse (gezamenlijk goed voor meer dan 30 doelpunten) en van centraal verdediger Tim Linthorst heeft het team een enorme impuls gegeven. Tel daarbij op de noeste scoringsdrift van onze succesvolste spits sinds tijden, Railey Ignacio, die op onverdroten wijze ook dit seizoen het net nagenoeg blindelings wist te vinden. Met 27 doelpunten werd hij topscorer van de Tweede Divisie.

Ook in de beker wist ons eerste tot grote daden te komen. Eerstedivisionisten Telstar en Top Oss werden op spectaculaire wijze aan de zegekar gebonden, waarna het bekeravontuur uiteindelijk spaak liep tegen Willem II in Tilburg. Een fantastische promotie voor onze club en een geweldige belevenis voor alle leden. De bestorming door onze jeugd van het drijfnatte veld in het Olympisch Stadion na de winst op Top Oss was een geweldig schouwspel. Evenzo het joelende uit-vak bij Willem II waar de met AFC vlaggen en shawls gewapende AFC-jeugd onze helden van het eerste na afloop een groot eerbetoon gaven.

Tot zover over het eerste, u leest verderop in het jaarverslag nog meer details over onze kampioenen en hun onvergetelijke seizoen.  

Ook de Zaterdag 1 kende een goed seizoen waarin zij vrijwel tot aan het einde van de competitie om het kampioenschap van de Eerste Klasse A streed. Uiteindelijk ging de schaal naar het Utrechtse DHSC, waar nota bene tweemaal van werd gewonnen. In de nacompetitie werd helaas van Go Ahead Kampen verloren. Maar niet getreurd, want het team van trainer Jorg Smeets krijgt volgend seizoen een impuls vanuit eigen gelederen en gaat dan opnieuw een gooi doen naar het kampioenschap.

Maar AFC is natuurlijk veel meer dan alleen het Eerste en de Zaterdag 1. Wij hebben immers een zeer florerende jeugdafdeling, met liefst meer dan 1000 jeugdleden. Al jaren achtereen wordt AFC uitgeroepen tot beste amateurclub van Nederland. Dat is geen wonder want AFC heeft een goede jeugdopleiding met gekwalificeerde trainers. En doordat de standaard jeugdteams van AFC veelal op het hoogste niveau acteren, trekt dit vanuit de wijde omtrek veel talent aan. De keerzijde van de medaille is echter dat er door de BVO’s ook veel talent wordt weggeplukt. Was vroeger een vaak gehoorde kreet “wij leiden op voor de veteranen”, nu is het eerder “wij leiden op voor de BVO’s”. Het is te hopen dat de KNVB ervoor gaat zorgen dat de amateurclubs hiervoor een betere opleidingsvergoeding krijgen.

Onze jeugd kent ook een florerende meisjesafdeling dat dit seizoen haar eerste lustrum vierde met een eigen toernooi. Hieraan werd door 35 meisjesteams uit Amsterdam en omstreken deelgenomen. Zondermeer een geslaagd event dat zeker een vervolg zal krijgen.

De diverse jeugdtoernooien, voetbalkampen en overige events die uitgebreid op onze website worden belicht, zullen tot in de lengte van jaren door de jeugd worden herinnerd. Hulde aan de jeugdcommissie, de evenementencommissie, organisatoren van de voetbalkampen, trainers, leiders en begeleiders, zij allen verdienen een groot compliment.

Bij de senioren zijn wij op de zaterdag en zondag nog altijd goed vertegenwoordigd, al lijkt het erop dat de zaterdag steeds meer aan populariteit wint. Met 13 zaterdagelftallen en 4 veteranenteams, naast een vol jeugdprogramma, is het veelal passen en meten. Deze situatie wordt nog eens bemoeilijkt doordat het Eerste tegen nagenoeg uitsluitend zaterdagclubs speelt. De indeling van de velden en kleedkamers geeft dan ook veel kopzorgen en is absoluut geen sinecure. Een pluim voor onze commissaris wedstrijdzaken René de Vreeze, die zich hierover ontfermt en gehoor probeert te geven aan de wensen van vele mensen. Het ziet er overigens naar uit dat hierdoor het aanvangstijdstip van de thuiswedstrijden van het Eerste komend seizoen 15:30 uur zal zijn. En tevens dat er zaterdags om 17:00 uur nog een vol programma aan wedstrijden zal zijn.

Hoe onze jeugd- en seniorenteams dit seizoen presteerden leest u verder in dit verslag, met dank aan de gewaardeerde inbreng vanuit de diverse commissies.

De aanleg van ons nieuwe sportcomplex en clubhuis is, zoals u heeft gemerkt, vertraagd. Elders in dit jaarverslag leest u van de hand van voorzitter Ad Westerhof wat de huidige stand van zaken is.

U zult begrijpen dat een jaarverslag niet zomaar tot stand komt. Vele commissie- en bestuursleden dragen daar hun steentje aan bij en leveren uw secretaris de nodige informatie aan. Mijn dank gaat uit naar hen allen, want dankzij hun inbreng kan een nieuw stukje geschiedschrijving voor ons archief worden vastgelegd. Vanaf deze plaats ook een bijzonder woord van dank aan onze onvolprezen verenigingsmanager Henny Kottmann die altijd bereidwillig is mij de helpende hand te bieden.

Inhoud

2  -   De Algemene Vergadering
3  -   Het bestuur en de interne organisatie
4  -   Resultaten seizoen 2018 - 2019
5  -   TOPamateurs
6  -   Zondag senioren
7  -   Zaterdag senioren
8  -   AFC Jeugdvoetbal
9  -   AFC Meisjesvoetbal
10  -   De Klassieke Veteranen
11  -   De Heeren Divisie|
12  -   De commissie Medische Zaken
13  -   De commissie Mediazaken
14  -   De Archiefcommissie
15  -   De commissie Commerciële Zaken
16  -   De Scheidsrechterscommissie
17  -   De overige commissies
18  -   Supportersclub “the Reds”
19  -   Stichting “Keep Smiling”
20  -   Stichting G.G. en de V.S.G.G.
21  -   AFC en de Zuid-as
22  -   ACC
23  -   VBC
24  -   De Evenementen & Tradities                         
25  -   4 mei herdenking
26  -   In memoriam
27  -   Slotwoord

2. DE ALGEMENE VERGADERING

Afgelopen seizoen werden er twee algemene vergaderingen gehouden. Vanwege het plotselinge overlijden van Peter Dekkers werd de ledenvergadering van 28 juni beperkt tot de behandeling van de Financiën. Dit was noodzakelijk in verband met de door de licentiecommissie van de KNVB gestelde deadline voor het indienen van de jaarrekening en begroting. De overige agendapunten kwamen in de ledenvergadering van 6 september aan de beurt. Beide vergaderingen werden in de achterzaal van ons clubhuis op Sportpark Goed Genoeg gehouden. De notulen van beide vergaderingen werden verzorgd door secretaris Ernst-Pieter Knüpfer en zijn op de website terug te vinden.

3. HET BESTUUR EN DE INTERNE ORGANISATIE

Het bestuur was voor het seizoen 2018 - 2019 als volgt samengesteld:
Ad Westerhof (67): 20e seizoen in het bestuur; 5e seizoen als voorzitter.
Meindert Huisman (60), 1e seizoen in het bestuur, als penningmeester.
Nicolaas van Ommeren (53): 10e seizoen in het bestuur; 1e seizoen als vicevoorzitter/bestuurslid commerciële zaken.
Ernst-Pieter Knüpfer (57): 5e seizoen, 2e seizoen als (1e) secretaris.
Hans Veldkamp (58): 1e seizoen in het bestuur, als commissaris jeugdvoetbal.
Lou Hekster (60): 9e seizoen als commissaris seniorenvoetbal.
Bob Duis (51): 10e seizoen in het bestuur; 3e seizoen als commissaris TOPamateurs.
Remco Post (55): 3e seizoen als commissaris materiaal, horeca en tevens sportparkzaken

Het bestuur kwam 18 keer officieel in vergadering bijeen. Echter, ook buiten de bestuurskamer was er veelvuldig, zo niet dagelijks, overleg omtrent de beslommeringen die het bestuur en haar naaste adviseurs bezighouden. De bijna wekelijkse bijeenkomsten met de Gemeente inzake ons nieuwe sportpark, de perikelen omtrent (de aanbesteding en bouw van) ons nieuwe clubhuis, de moeizame gesprekken aangaande de (parkeerplaatsen in de nieuwe) parkeergarage van Q-Park en, niet te vergeten, de zaken rond het eerste, waarvan gesteld kan worden dat er een nieuwe weg is ingeslagen met meer financiële armslag, mogelijk gemaakt door nieuwe impulsen vanuit de Stichting Keep Smiling en dankzij de continue ondersteuning van onze AFC Vriendelijke bedrijven.

Het besturen van een grote vereniging met inmiddels ruim 2200 leden en een horeca in eigen beheer vergt meer dan alleen de inzet van een bestuur en haar commissies. Naast verenigingsmanager Henny Kottmann wordt de administratie en het wedstrijdsecretariaat bemand door betaalde krachten, Rinus van Leijenhorst en René de Vreeze. De commerciële commissie wordt ondersteund door Mariëtte Niënhaus, die onder andere bij de organisatie van de commerciële events uitstekend werk verricht en niet meer is weg te denken.

De bar is in eigen beheer met Joop Kenter en Danielle Timmerman als leidinggevenden en een groep enthousiaste, veelal jonge krachten. Vanuit het bestuur houdt Remco Post toezicht, mede ondersteund door David Westerhof. Hassan el Markouchi is de grote man rond de kleedkamers en velden en wordt thans bijgestaan door Cocky van Duijvenbode.  

De strakke planning zorgt met regelmaat voor grote uitdagingen, al zijn er inmiddels een aantal noodkleedkamers bijgekomen. Zonder de inzet van al deze krachten zouden wij de club niet kunnen runnen. Dat geldt overigens ook voor de vele ‘vrijwilligers’, die zich al dan niet belangeloos voor de club inzetten. Zij maken het mogelijk dat de ruim 120 teams wekelijks tegen een balletje kunnen trappen, daaraan veel plezier beleven en alles in goede banen wordt geleid. Daartoe behoren uiteraard ook de mensen van de wedstrijdtafel, de scheidsrechters, de fysio’s, leiders, begeleiders, fotografen en overige stille krachten. Vanaf deze plaats wil ik hen allen namens de club bedanken.

4. RESULTATEN SEIZOEN 2018 - 2019

In het seizoen 2018-2019 betraden bij AFC meer dan 120 (!) teams in competitieverband het veld, verdeeld over seniorenteams, veteranenteams, jeugdteams, waaronder diverse meisjesteams, evenals de Eredivisie -, Champions League - en World Cup teams.

Zowel bij de Senioren als de Junioren waren er weer de nodige kampioenen. Namens AFC alle kampioensteams van harte gefeliciteerd.

Senioren:            AFC 1 (Tweede Divisie), Zaterdag 11 (kampioen reserve 5e klasse).
Junioren:            Zaterdag: JO10-1,JO11-4,JO11-3,JO12-3,JO12-2,JO12-1,JO13-4.
                           Zondag: JO14-3,JO15-2,JO15-1,JO17-2.

5. TOPAMATEURS

Een bijdrage van Bob Duis – voorzitter Commissie Top Amateurs

AFC is kampioen van Nederland geworden. In het jaar voordat de club haar 125e verjaardag gaat vieren hebben de mannen o.l.v. trainer Uli Landvreugd het allerhoogste topje van de berg beklommen. Een puike prestatie waar wij met elkaar trots op kunnen zijn.

Aan het begin van dit memorabele seizoen zag het er niet naar uit dat de club zo goed voor de dag zou komen. Tijdens de voorbereiding bleef onze captain Magid Jansen te veel last houden van een slepende voetblessure. Sam Nijpels en Rob Rietveld liepen vertraging op v.w.b. hun herstel en Kenny Teijsse bleek beter op zijn plaats op het middenveld. Tijdens een oefenwedstrijd in Heemskerk tegen ADO’20 maakte Tim Linthorst zijn debuut. Op het nippertje kwam hij de gelederen versterken en vanaf de middenlijn gaf hij direct zijn visitekaartje af. Met een mooi schot van eigen helft verschalkte hij de keeper. Vanaf dat moment vielen de puzzelstukjes samen. De organisatie stond vanaf achteruit en de as bleek zeer solide en zo begon het seizoen in Werkendam bij Kozakken Boys met een prima overwinning.


De eerste tegenslag kwam in Haarlem tegen de Koninklijke HFC. Wij hebben het daar altijd lastig en ook deze keer gingen wij ten onder. De tegenslag bleek een incident want daarna bleef de machine draaien. In Scheveningen wonnen we niet maar speelden goed en ook in Rotterdam bij Jong Sparta ging het mis terwijl de mannen uitstekend speelden.

AFC won verder bijna alle wedstrijden en dat ging met speels gemak zo leek het. De doelpuntenmachine draaide op volle toeren en de meeste wedstrijden waren leuk om naar te kijken. Waar zou dat eindigen?

Tussen alle bedrijven door speelde AFC voor de KNVB-beker tegen BVO Telstar. Het werd een galavoorstelling. Dat smaakte naar meer en aldus geschiedde. In een drijfnat Olympisch stadion schreven The Reds geschiedenis en wonnen van nog een BVO: TOP Oss.
Willem II uit de Eredivisie bleek een maatje te groot maar wat hebben we met elkaar genoten van al die kids op de tribune.

In de winterstop werd een trainingskamp belegd in Barcelona. Daar ging het niet helemaal vlekkeloos en ontstonden de eerste kleine haarscheurtjes. Hier en daar wat irritaties en discussies en dat had zijn weerslag op de tweede helft van het seizoen, althans voor een korte periode. Er zat wat zand in de motor en dat had deels te maken met de blessure van Tim Linthorst waardoor de opbouw van achteruit steeds door anderen werd verzorgd. Het was puzzelen hoe de achterhoede opnieuw samengesteld zou moeten worden en de sleutel lag uiteindelijk bij onze aanvoerder Magid Jansen.

Samen met "winteraankoop" Dalian Maatsen werd er een serie van 5 overwinningen neergezet onder aanvoering van “el capitano” en bleek de buit binnen. Wat niemand namelijk had verwacht liet concurrent IJsselmeervogels veel punten liggen en zo kon het gebeuren dat AFC al 4 weken voor het einde de champagne kon bestellen.

Wat een apotheose en wat een ervaring om met zoveel kwaliteit dit met elkaar te bereiken. De spelers verdienen allemaal een dikke pluim. 3x per week trainen en door weer en wind steeds maar weer presteren is bewonderenswaardig. De staf o.l.v. Uli Landvreugd was een eenheid en achter de schermen hebben de mannen van de Topamateurs op de juiste momenten gehandeld. Alles wat er bij de club rondom ons eerste elftal mogelijk is gemaakt kwam niet uit de lucht vallen. Vooral de inzet van de stichting Keep Smiling en uiteraard mijn collega bestuursleden hebben eraan bijgedragen dat het onmogelijke mogelijk werd.

Een speciaal woord van dank aan Henk Bijlsma en Kees Gehring. Beide mannen hebben decennialang zich enorm ingespannen voor ons vlaggenschip en nemen afscheid met de hoofdprijs. Zelf geef ik het stokje van de Topamateurs over aan Benno Nihom.

Het was mij een eer en een genoegen de club te mogen dienen gedurende zo’n 10 seizoenen lang. Ik wens de nieuwe technische commissie heel veel succes en plezier.

Jong AFC

Een bijdrage van Jack Huiman – namens de Commissie Top Amateurs

Een seizoen met ‘ups-and-downs’. Zo valt, sportief gezien, het seizoen van Jong AFC het best te omschrijven. Een uitstekende 2e plaats (achter kampioen Koninklijke HFC) en toch het gevoel hebben dat er meer in zat. Het bekende voetbalcliché: ‘kampioen word je tegen de kleintjes’, is van toepassing op het seizoen van Jong AFC. Tegen bijna het volledige rechterrijtje werden er namelijk dure punten verspeeld. Hier tegenover staan veel overwinningen op het linker rijtje, zoals de glansrijke 0-5 overwinning bij de latere kampioen; Koninklijke HFC.

Primeur dit seizoen was dat naast de reguliere competitie de zeer jonge groep ook mocht aantreden in een speciale O23-competitie tegen andere Jong-teams waarvan het Eerste elftal op een hoog niveau acteert. Door de fijne samenwerking tussen AFC 1, AFC Zaterdag 1 en AFC O19 I en het talent dat de club herbergt, werden er mooie wedstrijden gespeeld tegen onder andere Katwijk, Rijnsburgse Boys, FC Lisse en Alphense Boys.

Al met al kan er terug worden gekeken op een leerzaam seizoen. In het elftal zal worden door geselecteerd, zodat er ruimte wordt gemaakt voor de talenten uit AFC O19-1.

Een achttal spelers uit Jong AFC zal hun vleugels uitslaan en de club verlaten. Mannen, veel succes en hopelijk zien wij jullie, in welke hoedanigheid dan ook, in de toekomst weer terug te zien op Sportpark Goed Genoeg! Daarnaast zal assistent-trainer Mitchell Harig de club verlaten om er een jaartje tussenuit te gaan. Hopelijk volgt een snelle terugkeer bij AFC!

De doelstellingen voor komend seizoen zijn als volgt: consistenter presteren dan afgelopen seizoen en spelers klaarstomen voor AFC 1 en/of AFC Zaterdag 1 Het uiteindelijke einddoel is tenslotte om zoveel mogelijk spelers af te leveren aan AFC 1. De eerste stappen zijn hiertoe het afgelopen seizoen gezet met Jong AFC en deelname aan de O23-competitie.

De Top Amateurs Commissie wenst Donovan van Dam en de rest van de staf heel veel succes toe in het nieuwe seizoen!

Zaterdag 1

Een bijdrage van Jack Huiman – namens de Commissie Top Amateurs (met dank aan Wiebe Westerhof)

Na twee schitterende seizoenen met kampioenschappen in de Tweede & Eerste Klasse volgde vorig seizoen een minder seizoen met degradatie terug naar de Eerste Klasse. Ondanks het feit dat de startpositie een klasse lager was, werd het wederom een interessante episode in de historie van dit team. Een gedeeltelijk nieuwe selectie met eveneens een nieuwe trainer voor de groep: Jorg Smeets (kwam over van de Ajax Amateurs). Waar in het begin nog wat moest worden gesleuteld aan spelsysteem en -stijl, raakte het team gedurende het seizoen goed op stoom en werden de overwinningen aan elkaar geregen.

In de strijd om de Beker kwam het team verder dan ooit tevoren, maar moest toch afhaken toen de prijzen in zicht kwamen.

Eenzelfde lot lag het team helaas ook te wachten in de competitie. Tot een paar wedstrijden voor het einde werd meegestreden om het kampioenschap, maar uiteindelijk ging de concurrent uit Utrecht hiermee aan de haal. Terwijl DHSC in maart 2019 op hun eigen veld nog op knappe wijze met 0-1 werd verslagen, waardoor AFC Zaterdag 1 de koppositie tijdelijk pakte. Promotie via de nacompetitie zat er helaas niet meer in na een verloren wedstrijd in Kampen en hiermee eindigde een enerverend seizoen.

AFC Zaterdag 1 heeft laten zien dat het meedoet om de prijzen in de Eerste Klasse. Dit maakt het een aantrekkelijk team voor ambitieuze jongere en ook meer ervaren spelers. Verder zijn de volgende zaken van essentieel belang voor het team: de AFC-signatuur, voldoende aandacht voor plezier in en rondom het veld in combinatie met presteren en op geleidelijk jonge AFC-‘ers opleiden voor AFC 1.

Volgend seizoen zal de samenstelling van het team iets anders zijn. Om ook in de toekomst zijn aantrekkingskracht te behouden, zal AFC Zaterdag 1 van tijd tot tijd afscheid nemen van spelers en ook nieuwe teamgenoten welkom heten (alleen oud-AFC-’ers of jeugdleden). Zo blijft een mooie en gezonde dynamiek van AFC-’ers in het team gewaarborgd.

De staf voor volgend seizoen zal niet veranderen. Er wacht een nieuwe kans in de enerverende Eerste klasse A die ongetwijfeld met beide handen zal worden aangegrepen. De Top Amateurs Commissie wenst Jorg Smeets en zijn staf heel veel succes toe!

6. ZONDAG SENIOREN 3 T/M 10

Een bijdrage van Patrick Reddering – Voorzitter B-commissie

Samenstelling B-commissie
De B-commissie bestond afgelopen seizoen uit Max Flam en Patrick Reddering. De begeleiding van de zondag 3, 5, 7, 9 en 10 was in handen van Patrick Reddering. Max Flam was verantwoordelijk voor de zondag 4, 6 en 8. De B-commissie zal het nieuwe seizoen in dezelfde samenstelling doorgaan. Helaas gaan er twee teams op de zondag verdwijnen. De huidige zondag 8 gaat op zaterdag voetballen en de zondag 9 stopt ermee als team.

Trainers
Ook dit seizoen was Kees Bregman de trainer van de zondag 3. Het team met aanvoerder Thijs Blok is in de reserve 2e klasse op de vijfde plek geëindigd. Als één van de weinige derde teams in deze klasse is dat een mooie prestatie. Kees werkt nu al jaren naar volle tevredenheid samen met de spelersgroep en staat het komende seizoen weer als trainer voor de groep. Cocky van Duijvenbode is uiteraard, als oud elftalleider, ook nog steeds populair bij de spelers en een groot supporter van het team.

De trainer van de zondag 4 was dit seizoen Abrahim el Bakkali. Als oud jeugdtrainer van de JO19-1 was dit zijn tweede seizoen als trainer van de zondag 4. Het team speelt net als de zondag 3 in de reserve 2e klasse en is op de negende plaats geëindigd. Het was helaas een nogal rommelige competitie omdat er gedurende het seizoen enkele teams punten in mindering kregen en/of zich hebben teruggetrokken. Ook is het voorgekomen dat een tegenstander (2e elftal!) niet genoeg spelers had om een wedstrijd te kunnen spelen. Komend seizoen gaat Abrahim door als trainer van de zondag 4 en daarnaast gaat hij ook de zaterdag 1 van sv Zandvoort trainen.

Scheidsrechters
Dankzij de wekelijkse inzet van onze clubscheidsrechters Gerrit Altena, Erik Bos, Zahava Eliasi, Robin Jalving, Frans Jüch, Till Kolle, Rutger Koopmans, Karel Kuijvenhoven, Steven Ritfeld, Henk van Rooijen en Erick van de Wouw was het mogelijk praktisch alle thuiswedstrijden van onze zondag teams te laten leiden door eigen scheidsrechters.

Daarnaast waren onze scheidsrechters inzetbaar bij het “Gelukkig Nieuwjaar toernooi” in de Emergohal en de “Be Friends Cup” op de AFC-velden. Vanzelfsprekend willen wij, mede namens de spelers, alle scheidsrechters bedanken voor hun enorme inzet. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Frans Jüch die, als voorzitter van de scheidsrechterscommissie, elke week de indeling van de scheidsrechters verzorgde. Vanwege het drukke wedstrijdprogramma en de soms beperkte beschikbaarheid van scheidsrechters is het vaak een enorme klus om voor alle wedstrijden een scheidsrechter te vinden. Bedankt Frans!

Bestuur
In het bestuur heeft Lou Hekster voor het negende seizoen het seniorenvoetbal in zijn portefeuille. Samen met hem en de leden van de elftalcommissie C werd veel tot stand gebracht. Vooral bij de organisatie van het “Gelukkig Nieuwjaar toernooi” en de “Be Friends Cup” werd er weer goed samengewerkt. Wij bedanken Lou voor zijn ondersteuning en adviezen.

Administratie
Dankzij de werkzaamheden van René de Vreeze op de administratie werd ons als commissie veel belangrijk werk uit handen genomen en waren we in staat om de aanvoerders altijd goed te informeren over o.a. wijzigingen in het wedstrijdprogramma, opnemen van snipperdagen en de aanmeldingen van nieuwe spelers.

In tegenstelling tot vorige seizoenen zijn er - na de winterstop op verzoek van onze eigen teams of van de tegenstander - veel wijzigingen in het aanvankelijke programma geweest. Reden hiervoor is dat teams die in de B-categorie spelen aan één snipperdag per seizoen niet genoeg hebben. Bepaalde teams hebben gedurende het seizoen helaas vaak te maken met een tekort aan spelers en proberen dan de wedstrijd te verplaatsen. Gelukkig is dit meestal geen probleem maar met het opnieuw inplannen van een wedstrijd is René het afgelopen seizoen vaak bezig geweest.

Naast René de Vreeze willen wij natuurlijk ook onze verenigingsmanager Henny Kottmann en Rinus van Leijenhorst bedanken voor de prima samenwerking!

Wedstrijdtafel
Ondanks dat aanvoerders tegenwoordig het wedstrijdformulier via de KNVB-app op hun eigen mobiele telefoon kunnen invullen en daarvoor in principe dus niet meer naar de wedstrijdtafel hoeven te komen blijft deze tafel natuurlijk een belangrijke plek in ons clubhuis. Elke zondag wordt de wedstrijdtafel op uitstekende wijze bemand door onze gastheren Paul Ravelli en Jan Wortel. Ze ontvangen de aanvoerders van onze eigen teams en tegenstanders, trainers, elftalleiders en scheidsrechters. Namens onze aanvoerders en scheidsrechters willen wij Paul en Jan bedanken voor hun betrokkenheid met de teams en het vervullen van deze belangrijke functie.

Sportpark
De organisatie van de kleedkamers, materialen en velden op ons mooie sportpark “Goed Genoeg” werd door de inzet van Hassan el Markouchi en Cocky van Duijvenbode tot volle tevredenheid uitgevoerd. Onze teams worden elke zondag uitstekend opgevangen en begeleid.
Het nieuwe kunstgrasveld 7 is een aanwinst voor ons sportpark. De officiële goedkeuring van het veld liet even op zich wachten maar sinds oktober kunnen we er gelukkig volop gebruik van maken.

Over de verdere verbouwing van ons sportpark wordt nog steeds veel gesproken. Zodra hier nieuwe informatie over beschikbaar komt dan is dit te lezen op de website:
www.afc.nl/sportparknieuws

Teams
Hieronder de verslagen van de aanvoerders van onze zondag teams.

Zondag 3 – bijdrage van Thijs Blok
In het vorige jaarverslag stond onze blessuregevoelige keeper centraal. In de helft van de wedstrijden stond een speler op doel, en ondanks dat speelden we nacompetitie voor promotie. Met een topfitte keeper dit seizoen zou niets het kampioenschap in de weg staan, zo was de verwachting. Daarom begonnen we met een goed gevoel aan de eerste bekerwedstrijd. Dat ebde snel weg want onze keeper genoot nog van zijn vakantie. Gelukkig bleek dat we die wedstrijd konden rekenen op een prima invaller van AFC 2. De beker was verder geen groot succes. Ja, en dan de competitie. Het was een vreemd seizoen.
De keeper was er bij de start gewoon weer bij, maar het team werd wel onthoofd door blessures van haar aanvoerder en haar vice-aanvoerder. Dit gaf de jeugd een kans. En zo kwam het dat onze jongste speler, een altijd zeer bescheiden jongeman uit België, ineens als vice-vice-aanvoerder met een stuk tape om zijn bovenarm centraal in de verdediging stond. Natuurlijk was hij er nog niet aan toe, maar hij deed wel zijn best. Nadat de eerste periode achter de rug was vonden we onszelf terug op een keurige derde positie op de ranglijst. In de winterstop werd er wat gevraagd van onze coach Kees Bregman. De echte aanvoerders kwamen terug en eisten hun positie weer op. Kees, altijd goed met vedetten, herstelde de oude hiërarchie en paste zijn oorspronkelijke aanvoerders weer in. Of dit nou een goede zet was, dat is achteraf te betwijfelen. De eerste resultaten in de tweede periode waren acceptabel maar niet kampioenwaardig. En toen, tja toen kreeg onze keeper promotie op zijn werk en besloot hij dat te gaan vieren met een wereldreis. De laatste zes wedstrijden met een speler op het doel behaalde we vijf punten. Dat was een wonder, maar natuurlijk niet goed voor onze klassering. Uiteindelijk zijn we geëindigd op vijf punten van de positie die recht gaf op nacompetitie voor promotie. We vonden het wel goed zo. Deze zomer gaan we weer onderhandelen met onze keeper over wat extra clausules in zijn contract. Slaagt dat dan doen we volgend jaar gewoon weer mee om de prijzen.

Zondag 4 – bijdrage van David Vorst
Het seizoen begon met een 2-1 nederlaag tegen AGB. Deze uitslag werk een beetje tekenend voor ons seizoen. Alles net niet. Behalve de schoten van Ruben Roedema. Die kwamen helemaal niet in de buurt van het doel. We lieten bij 9 wedstrijd op 1 doelpunt verschil punten liggen. Het zat allemaal even niet mee. Zeker niet met het aantal blessures. De lange nachten in de stad eisten hun tol. De ene na de andere hinkelde van het vel. Enkelband hier, knieband daar, hamstrings, noem maar op. Er was meer opkomst bij de fysio, dan bij de training. Ook onze aanvoerder Bas de Vos moest het veld verlaten met een knieblessure die hem zeker 10 maanden gaat kosten.

Het doel voor volgend seizoen is dan ook om al die bierbuikjes er een keer af te trainen. Als ons varkentje Damy van Oosterhout het kan, kunnen we het allemaal. Ook het feit dat twee ploegen de competitie hadden verlaten werd een smet op het seizoen. Hierdoor kon niemand meer degraderen en ging de serieusheid er bij veel ploegen vanaf. Dit zorgde af en toe voor onserieuze wedstrijden en weinig opkomst.

Ondanks dat niet alles mee zat, hebben we een hele gezellige tijd met elkaar. En zelfs als we niet meer in elkaar geloofden, stond onze rots in de branding, onze trainer Abrahim er altijd. Hoe boos hij soms ook was, hij bleef altijd in ons geloven. Dat is niet altijd even makkelijk met al dat kapsones uit zondag 4.

Voetballend was er natuurlijk ook een aantal hoogtepunten. Zo speelden we De Dijk met 0-16 van de mat en legde David de Jong een bal zo dood, dat ook de nieuwe AED van AFC de bal niet meer kon redden. Als hij nou ook nog eens penalty’s erin zou schieten zou het helemaal mooi zijn. Ook R. Roedema wist een keer met het hoofd te treffen. Vol op de neus van OFC- grensrechter, waar het seizoen toepasselijk mee werd afgesloten.

We nemen dit jaar helaas afscheid van een aantal spelers, maar mogen ook een aantal nieuwe talenten aan de selectie toevoegen. Volgend seizoen gaan we er weer helemaal voor, op naar die eerste titel.

Zondag 5 - bijdrage van Jacob van Heerikhuizen
De zondag 5 heeft een seizoen van pieken en dalen achter de rug. Nadat het team onderaan bungelde, omdat het de eerste vijf wedstrijden van de competitie had verloren, gingen zelfs stemmen op om een niveau lager te gaan voetballen. Toen dit niet mogelijk bleek heeft AFC 5 zich herpakt en werd de weg naar boven ingezet. Aan de hand van een aantal nieuwkomers en door het scorend vermogen van sterkhouder en topscorer Gabriel Molenkamp kwam subtop weer in zicht. Het leek er even op dat AFC 5 voor de vierde plaats ging, maar na een matige serie aan het einde van het seizoen heeft team genoegen moeten nemen met een plek in de middenmoot. De spelers van AFC 5 hebben nu alweer zin in het nieuwe seizoen om dan toch eindelijk het kampioenschap binnen te slepen.

Zondag 6 - bijdrage van Pim Wisbrun
Het seizoen van zondag 6 begon veelbelovend en daarom ook goed. De eerste wedstrijden werden gewonnen en er werd zelfs voorzichtig over een eventueel kampioenschap gesproken. We hadden het voor elkaar gekregen om voor dit seizoen weer een aantal aanwinsten te regelen en daarom was het niet zo gek dat we weer voor het kampioenschap wilde gaan.
Helaas hebben we na de eerste wedstrijden te maken gekregen met veel blessureleed waardoor wij niet elke zondag op volle oorlogssterkte konden aantreden. Dit heeft helaas weer geleid tot aardig wat (onnodig) puntverlies. Een aantal weken na de winterstop stonden wij zodoende ergens in de middenmoot.

Een ware eindsprint is ingezet 6 wedstrijden voor het einde van het seizoen. Met nog een aantal grote wedstrijden te gaan en eindelijk weer een nagenoeg fitte selectie hebben we het uiteindelijk tot de 3e plaatse weten te schoppen in de competitie. Les voor aankomend jaar is dat we ook wat meer in de breedte moeten investeren om eventueel blessureleed op te vangen. Hier zijn we dan ook hard mee bezig en aankomend seizoen gaan we weer volop voor het kampioenschap.

Zondag 7 - bijdrage van Steven Bos
Dit jaar was een hele bevalling voor AFC zondag 7. Ten eerste omdat het elke week weer moeilijk bleek om 11 fitte spelers op de been te brengen. En ten tweede omdat liefst 9 spelers in bed hebben gescoord! Gefeliciteerd Frits, Quino, Kéoma, Seth en Elbert met (het verwachte) ontvangst van de eerste baby. En Roy, Jelmer, Bart en Jan-Willem met het krijgen van kind nummer 2.

Na een ongeslagen kampioensjaar met passie en inzet, volgde het seizoen met 12 of 13 (we moeten nog tegen kampioenskandidaat CTO ‘70) nederlagen.

Met grote treurnis zwaait ons team dit jaar ook veel spelers uit. Met speciale vermelding voor Jordi Klein, er is geen ander die de vlag zo beheerst als jij, geen ander wiens speelminuten zo kostbaar waren, en er was niemand die zo graag nog de stad in wilde om te gaan feesten als jij. We gaan je missen.
Maar, volgend seizoen zijn we weer wakker, aangesterkt met nieuwe spelers en is in elk geval die derde helft weer elke week voor ons. Cheers! 

Zondag 8 - bijdrage van aanvoerder Victor Swaab
AFC 8 ging met volle hoop voor het kampioenschap aan ons 4e seizoen beginnen. De selectie was op orde en het vertrouwen in een eerste titel was groter dan ooit. We begonnen vrij sterk met 3 overwinningen en een gelijkspel in de eerste 5 wedstrijden. We deden bovenin mee in.
Helaas volgde er tot de winterstop een mindere reeks met maar 2 overwinningen uit 6 wedstrijden. Desondanks was het bizar spannend in de top van de zondag 5e klasse aangezien er 8 teams binnen 4 punten van elkaar verwijderd waren. AFC 8 was daar uiteraard één van. Tot ons grote teleurstelling hadden we na de winterstop een grote dip en bleek al snel duidelijk dat onze titel droom niet meer haalbaar was. Met wisselvallige resultaten was de 6e plek het hoogst haalbare. Al met al hebben de dappere mannen van AFC 8 heldhaftig gestreden en dat is maar goed ook aangezien het ons laatste jaar was in de zondag senioren competitie. Vanaf volgend seizoen zullen deze kampioenen van de derde helft namelijk te bezichtigen zijn op zaterdag. Vrienden van de zondag en natuurlijk de B-commissie, bedankt voor 4 prachtige seizoenen en ‘may we meet again’ op de zaterdag!

Zondag 9 - bijdrage van aanvoerder Wout-Jan Daemen
AFC 9 was een team dat volledig uit studenten bestond. Het was lastig om het team bij elkaar te krijgen, maar toch gelukt. Na een goed begin in de beker hadden we toch de poulefase helaas niet overleefd. Het seizoen begon goed maar we waren toch erg zoekende. Na een degelijke eerste seizoenshelft stonden we halverwege op de 4e plek. De tweede seizoenshelft zag je al dat het team beter naar elkaar begon toe te groeien. Met overwinningen op nummers 1 en 2 (OSC en Buitenveldert) hadden we een goede weg ingeslagen. Er zaten kwalitatief leuke potjes tussen, maar ook mindere. Helaas waren er aan het einde van het seizoen niet genoeg mensen over om een vervolg te geven aan AFC 9 en hebben we besloten om te stoppen. Leuk seizoen, jammer van het einde!

Zondag 10 - bijdrage van aanvoerder Jasper Jager
Na de exodus van de jonge spelers vorig seizoen en de komst van Maarten en JP deden we dit seizoen qua leeftijd in ieder geval weer mee voor de bovenste plekken. Het stuivertje wisselen qua team zette ook weer door zodat wij dit jaar weer het 10e van AFC waren. Het werd een zeer wisselvallig seizoen met helaas te veel blessures, afwezigen en vakantiegangers waardoor we zelden een reeks overwinningen hebben kunnen neerzetten. Met slechts 17 punten zijn we dit jaar op de 10e plek geëindigd met alleen de beide ploegen van AS ’80 uit Almere onder ons. Het team zal volgend seizoen flink wat veranderingen kennen aangezien wij afscheid nemen van Jeroen en Floris en maken Rogier, Al, Rutger en ondergetekende de overstap naar het 7e. Inmiddels draait de scouting op volle toeren om ook volgend seizoen weer een voltallige selectie te hebben. Succes volgend seizoen allen!

Activiteiten
Op woensdag 29 mei 2019 werd de “Be Friends Cup” gespeeld. Voor dit onderlinge seniorentoernooi hadden zich twaalf teams aangemeld. Vanwege de Europa Leaguefinale tussen Arsenal en Chelsea was het clubhuis in Engelse sfeer omgetoverd en stond er voor alle deelnemers Fish & Chips op het menu.

In de tweede speelronde werd het toernooi opgeschrikt door het in elkaar zakken van AFC-Veteraan Maurice Koster op het hoofdveld. Gelukkig waren er direct AFC’ers die eerste hulp konden verlenen en Maurice hebben gereanimeerd. Door het snelle optreden van deze AFC’ers en de inzet van de AED kregen we later op de avond het goede nieuws dat het naar omstandigheden weer een stuk beter ging met Maurice.

Op zondag 6 januari werd in de Emergohal het “Gelukkig Nieuwjaar” toernooi gespeeld. Omdat er minder teams meededen dan de voorgaande jaren was er deze editie geen apart ochtend- en middagprogramma. De finale tussen de zondag 3 en zondag 4 werd gewonnen door de zondag 3.

Vrijwilligers
De B-commissie is zuinig op haar vrijwilligers en koestert deze AFC-leden binnen de club. Wij bedanken iedereen voor hun inzet, want dankzij hun inspanningen is het weer een zeer geslaagd seizoen geworden.
Wij wensen iedereen een fijne vakantie en tot ziens bij de start van het nieuwe voetbalseizoen 2019/2020. Het seizoen waarin we het 125-jarig jubileum van onze mooie club gaan vieren.

7.  ZATERDAG SENIOREN

Een bijdrage van Sebo Woldringh – Secretaris C-commissie

Hoe is het de elftallen, zaterdag 2 tot en met zat 13, alsmede de Veteranen 35+1, 35+2 en 45+1 vergaan in het seizoen 2018-2019?

Na de degradatie van zaterdag 2 naar de 2e klasse, A-categorie, kende zij ook dit jaar helaas een wisselvallig seizoen waardoor het op het laatst nog spannend werd om niet wederom te degraderen. Natuurlijk herbergt dit team genoeg mooie spelers (van naam), klasse en voetbalgogme. En zo zijn zij onder leiding van Jeroen Brussee de competitie toch nog als 6e van de twaalf clubs geëindigd. Naar verluidt is versterking en broodnodige verbreding van de selectie in aantocht.

Ook de zaterdag 3 van Alain Leons is dit jaar uitgekomen in de sterke 2e klasse na hun toch nog enigszins verrassende, maar niet minder verdiende promotie vorig seizoen. Met een 6e plek zijn zij een keurige middenmoter geworden en hebben een sportief seizoen gehad.

Zaterdag 4 was het team van Bas van Wieringen en met een verdienstelijke 5e plek hebben ook zij een prima seizoen gehad. Een leuk team die gelukkig ook over voldoende spelers beschikten. Afhankelijk van hoe de KNVB de nieuwe competitiepoules gaat indelen, zijn zij, mocht er sprake zijn van een verre en minder verre poule, aan de beurt zijn om meer op verplaatsing te moeten gaan spelen.

De zaterdag 5 van Jack Huiman c.s. hebben een mooie 3e plek veroverd met ook nog een periodetitel erbij behaald. De promotiewedstrijd tegen De Meern is helaas met 4-3 verloren gegaan. Verder stonden de schijnwerpers met name aan het einde van het seizoen volledig op de niet-scorende spits Philippe Hes gericht. Een positief uit de hand gelopen kleedkamergrap ging viraal nadat grote namen als een Zlatan, Gullit, Kluivert, maar ook een Max Verstappen hem middels videoboodschappen een hart onder de riem staken. Dit heeft zelf het NOS -journaal, Pauw, Die Welt en The Guardian gehaald. Erg geestig!

Zaterdag 6 van Michiel Bijloo zijn als 7e geëindigd. Helaas was het ook een seizoen met dikwijls te weinig spelers. Meer zaterdagteams, ondanks op papier tamelijk grote selecties, hebben hier mee te maken. Het nieuwe seizoen zal dit team gaan fuseren met zat 7 waar ook wat spelers gaan stoppen. Michiel heeft jarenlang dit team onder zijn hoede gehad. Helaas, werk en familie, hebben hem doen besluiten zijn kicksen voorlopig aan de wilgen te hangen. Wellicht tot over een paar jaar bij de veteranen?

Ook de zaterdag 7 van Johan Tijsseling en good-old Jean-Paul Lo ten Foe behoorden met hun team nog tot de A-categorie in de reserve 3e klasse. Sportief, in tegenstelling tot voorgaande jaren, was het misschien een wat minder seizoen met een 9e plek. Nieuwe seizoen wordt dus een combi met zat 6.

De teams van zat 8 tot en met zat 13 zijn allemaal in de reserve 4e- en 5e klasse, B-categorie uitgekomen.

Joris de Boer van zaterdag 8 had het oude studentenstokje overgenomen van Lennart Ammerlaan. Dit elftal heeft jarenlang op hoog niveau op de zaterdag gespeeld. Maar carrières, familie en andere beslommeringen heeft betekend dat het steeds lastiger werd om compleet te zijn op de zaterdag. Zij hebben dan ook, met pijn in het hart, moeten besluiten te stoppen bij AFC. Enkele spelers hebben elders onderdak gekregen bij andere zat-teams.

Zaterdag 9 was het team van Tom Huisman. En net als vorige seizoen zijn zij weer 2e geworden op drie punten van kampioen Taba, die zij nota bene in de competitie 2x hebben verslagen. Maar ja, word je niet kampioen tegen de kleintjes?

De zaterdag 10 van Freek Tilman zijn net als het voorgaande seizoen in de onderste regionen geëindigd. Tja, zij worden er ook niet jonger op en hebben daarom besloten om met ingang van nieuwe seizoen te gaan uitkomen bij de veteranen in de 35+-competitie.

De zaterdag 11 van Daan Kottmann was een nieuw team van aantal oud-AFC’ers en overgekomen van De Meer. In deze 4e klasse zijn zij meer dan overtuigend en terecht kampioen geworden. Maar ja, wat wil je ook, als je iedere week getraind wordt door Bryan Roy. Een leuk team en aanwinst voor onze club! Succes volgend jaar in reserve 3e klasse, A-categorie.

De Zaterdag 12 van Thomas van der Werff en de zaterdag 13 van Wieger vd Linden kwamen allebei uit in de reserve 5e klasse. Een respectievelijk 2e en 3e plek was hun deel. Dus sportief niets te klagen en een leuk seizoen gedraaid.

De Veteranen 1 (AFC 35+1) van Sebo Woldringh c.s. waren dit jaar in de hoogste klasse, te weten de 1e klasse, ingedeeld. Ook de 35+2 zat in deze zelfde poule en dit heeft gezorgd voor twee soms ietwat verhitte, maar sportieve onderlinge matches. De 35+1 zijn uiteindelijk als 10e van de veertien ploegen geëindigd. De 3e helft bij Joop & medewerkers hebben zij sowieso weer glansrijk gewonnen. Daar zorgt hun penningmeester Bert de Rooij anders wel voor. En speciale dank aan hun vaste `home` referee, Rein Akkerman. En aan Dick Huisman, die steevast zorgde voor de koekjes in de rust en de mandarijnen voor naar afloop. De traditionele seizoenafsluiting met een rondvaart door de grachten zal helaas vanwege nieuwe maatregelen van de Gemeente niet meer kunnen doorgaan. Echter de “”gouden schoen”” zal ongetwijfeld ergens op een mooie, gezellige locatie worden uitgereikt met alle bijbehorende statistieken van dien.

De Veteranen 2 (AFC 35+2), van Michiel Folkers speelden ook wederom in de 1e klasse. En sportief (maar niet altijd met de mond) hebben zij zich gevoetbald naar een mooie 5e plek. Een aantal spelers gaan dit team verlaten. Dus koortsachtig wordt op de markt uitgekeken naar nieuw (veteranen)-talent.

Veteranen AFC 45+1, met nog steeds “”Marko”” (Marcel Koster voor intimi) aan de fluit en een Dick Rijna aan het roer, hebben een, naar verluidt, leuk seizoen gehad in een over het algemeen sportieve competitie. Helaas eindigde het seizoen enigszins in mineur. Tijdens de Be Friends Cup kreeg good-old veteraan Maurice Koster (73) te maken met een hartstilstand. Grote schrik, maar gelukkig door snel ingrijpen van aantal deskundigen en hulptroepen die snel ter plaatse waren op het hoofdveld, kon Maurice overgebracht worden naar de VU.

Van daaruit kregen wij spoedig het bericht dat hij gelukkig weer bij was en naar omstandigheden het goed maakte. Inmiddels is een pacemaker bij hem geplaatst en hopen wij Maurice snel weer op AFC te mogen begroeten.

Tot zover de verrichtingen van zat 2 tot en met zat 13, alsmede de Veteranen. Over het algemeen kunnen wij toch weer stellen dat de meeste teams weer een prima en leuk seizoen hebben gehad. De zaterdag blijft hot en populair. Echter mede door het feit dat de ´Zondag 1´ het gros van haar 19 thuiswedstrijden op de zaterdag moet spelen, alsmede AFC ook over een zeer grote Jeugdafdeling beschikt, maakt het er voor de logistiek van kleedkamers en veldindeling niet altijd gemakkelijker op. Drie of zelfs vier wedstrijden om 17.00 uur zijn eerder regel dan uitzondering geworden.

Wederom grote dank aan al degenen die hebben bijgedragen aan een vlotte organisatie ten behoeve van het zaterdag seniorenvoetbal. Zo waren Marian Janssen en Jan Wortel weer de perfecte gastvrouw en gastheer bij de wedstrijdtafel. De AFC-aanvoerders, tegenstander én scheidsrechters werden wederom op meer dan AFC-waardige wijze ontvangen. En onder coördinatie van Frans Jüch zijn bijna alle wedstrijden, ook bij de lagere teams, weer voorzien van een scheidsrechter. Hulde voor ons scheidsrechtercorps op de zaterdag!!!

Dan was er gedurende het seizoen weer heel veel en prettig contact op het wedstrijdsecretariaat met René de Vreeze. En ook met onze verenigingsmanager Henny Kottmann, alsmede Rinus van Leijenhorst inzake financiële administratie en de contributies, is er weer prettig samengewerkt. Dank ook aan Hassan & Cocky van Duijvenbode die altijd weer klaarstonden bij de kleedkamers met in de rust een vers potje thee. En natuurlijk Joop en alle medewerkers die weer prima hebben zorggedragen voor de inwendige mens. En tot slot dank aan B-cie voor de altijd weer prettige samenwerking op gebied van de gezamenlijke evenementen voor de senioren van de zaterdag en zondag.

Kortom het is weer een mooi en lang seizoen 2018-2019 geweest waarbij zeker niet onvermeld mag blijven het traditionele Kienen, de gezellige Sixes op Nieuwjaarsdag, het “”Gelukkig Nieuwjaar”” zaalvoetbaltoernooi in de Emergo-hal te Amstelveen en de ‘Be Friends-cup’.

Tot slot, dank aan mijn commissieleden Roy van Dijk, Jack Huiman en Emiel Neter, alsmede bestuurslid seniorenvoetbal Lou Hekster voor de prettige samenwerking in het afgelopen seizoen. Wij wensen iedereen een fijne zomer toe en blijf vooral doortrainen!

8.  AFC Jeugdvoetbal

Een bijdrage van Michiel Middendorf – Secretaris Jeugdcommissie

“It takes a village to raise a child”

De start van het seizoen was intensief. Leideravonden werden bijzonder goed bezocht en daar is het thema: “it takes a village to raise a child” neergezet als metafoor voor het jeugdbeleid maar ook als AFC-village. Een veilige een sportieve omgeving bieden voor onze jeugd is een taak voor iedereen. Dit thema willen we als jeugdcommissie tastbaar laten zijn in ons beleid, in ons handelen en in de wijze waarop alles georganiseerd wordt zoals in alle oude en dit jaar ook nieuwe tradities die we in onze mooie club hebben. En dit alles bij een dit seizoen weer opnieuw gecertificeerde Jeugdafdeling.

Oude tradities......

De evenementen

Met een herfst-tweedaagse met 150 jeugdleden begonnen wij het nieuwe seizoen. Samen met Sinterklaas was het weer een hele happening met 200 enthousiaste kinderen.

Daarna het C-junioren kerstdiner met bijna 220 jeugdleden in feestelijke kleding, met ‘mystery guest’ Kaj Sierhuis, de gebroeders Teijsse, Benno Nihom, het gehele AFC-bestuur! Wat een top avond. De “village” begon te leven. En natuurlijk zaterdag 12 januari 2019, het vertrouwde “Borchland”, een perfecte sportieve oude traditie voor de jongere jeugd om het jaar actief te starten.

De beste en de kampioenen

Aan het einde van het jaar zijn wij voor de zesde keer op rij de beste jeugdopleiding van Nederland geworden. Er is een hoop van te zeggen, maar het lijstje bestaat nu eenmaal en dan kan je maar het beste bovenaan staan.

Voor het zesde jaar op rij verkoos vakblad De Voetbaltrainer AFC tot beste amateurclub op basis van resultaten van de jeugd en het eerste. 
Jaarlijks verkassen 25 à 30 jeugdspelers naar profclubs. Ajacieden Daley Blind en Carel Eiting, Manchester City-speler Philippe Sandler en Feyenoorder Ridgeciano Haps speelden ooit met de zwarte V op de borst.
De kampioenen van dit seizoen zijn dan ook weer ontelbaar: Zaterdag: JO10-1,JO11-4,JO11-3,JO12-3,JO12-2,JO12-1,JO13-4. Zondag: JO14-3,JO15-2,JO15-1,JO17-2!

Dick van der Klaauw toernooi

2 juni 2019 was het weer zover.... alweer de 6e editie van het Dick van der Klaauw toernooi voor O9-1 en O10-1 selectieteams.

AFC was deze jaargang wederom ontzettend trots op het deelnemersveld. Ruim 1400 jaar voetbalgeschiedenis gaf acte de présence op ons sportpark Goed Genoeg: Koninklijke HFC (1879), Hercules (1882), HVV (1883), Be Quick (1887), Victoria (1893),VOC (1895), AFC (1895), HBS (1898), SC Heerenveen (1920), VV Baronie (1926), Roda JC (1962) SC Cambuur (1964) en onze jongste deelnemer van vandaag; FC Utrecht (1970).

Uiteindelijk was het FC Utrecht die in het O9 toernooi aan het langste eind trok en na verlenging won van Roda JC. In de O10 categorie was het eveneens FC Utrecht die er met de hoofdprijs vandoor ging. Na een bloedstollend spannende finale wonnen ze de finale na penalty's van AFC.

De Dick van der Klaauw wisseltrofee ging, niet geheel verrassend, deze keer dan ook mee naar de Domstad. FC Utrecht werd gehuldigd als best presterende vereniging van de dag.

Mini WK

Op zaterdag 15 juni 2019 organiseerde AFC wederom het jaarlijkse mini-WK. Traditiegetrouw is dit de afsluiter van het voetbalseizoen. Een dag waarop alle jeugdspelers van AFC t/m de O13 met elkaar een leuke en sportieve dag beleefden en spelers elkaar beter leerde kennen. Alle spelertjes werden verdeeld over de verschillende landen, ongeacht niveau of leeftijd en verbonden door hun AFC-hart gaan de landen gezamenlijk de strijd aan om de wereldcup!

….en nieuwe tradities!

Het eerste en de jeugd

Om de jeugd en ons eerste elftal dichter bij elkaar te brengen zijn de KNVB-bekerwedstrijden bewust gekozen om een begin daaraan te maken.
En… met succes in het Olympisch stadion en in Tilburg hebben wij momenten meegemaakt die ons allen bij zullen blijven!

De hele club was in beweging, dit was nog nooit voorgekomen. AFC bijna iedere dag wel in de krant of op tv, verslaggever Het Parool ‘embedded’ in ons uit-vak!

De volgende stap om de relatie tussen het eerste en onze Jeugd nog hechter te maken is in een besluit dit seizoen bekend gemaakt: Naast zijn rol van trainer/coach van het Eerste Elftal gaat Uli Landvreugd samen met het Technisch Hart van de AFC Jeugd Commissie gestalte geven aan een AFC Trainers Academy met ingang van komend voetbalseizoen 2019/2020. Hierin wordt de karakteristieke speelstijl van AFC beschreven en worden alle jeugdtrainers van selectie tot niet selectie opgeleid en ondersteund. Naast een positief effect op de voetbalresultaten van de AFC Jeugd, zal ook de aantrekkingskracht van AFC voor trainers en jeugdspelers stijgen en zullen zij zich langer aan AFC binden. 

Onze voorzitter Hans Veldkamp zei daarover het volgende: “De recente prestaties van het Eerste Elftal in de competitie en de KNVB-beker hebben geleid tot veel enthousiasme bij de AFC Jeugd, die zich als supporters van hun beste kant hebben laten zien. Het is mooi, dat dit nieuwe initiatief het Eerste Elftal en onze Jeugd verder bij elkaar zal brengen.”

Het allereerste AFC Meisjestoernooi

Het allereerste AFC Meisjestoernooi, dat plaatsvond op donderdag 30 mei, was een daverend succes!  Maar liefst 35 meisjesteams uit Amsterdam en omstreken deden mee in 7 poules in de leeftijdscategorieën MO9, MO11, MO13 en MO15. 

Om 9.30 uur werd er afgetrapt voor de eerste ronde wedstrijden. Onze MO11-1 vormden samen met de meisjes uit de MO13-2 een nieuw elftal en speelden (vooruitlopend op het komende seizoen) voor het eerst op een heel veld.  Na een 'crash course' buitenspel van de coach, was het voor de meisjes nog wel even wennen aan het formaat veld. En eigenlijk ook wel aan het formaat van de tegenstanders....  Maar ze leverden een topprestatie met mooi voetbal en een tweede plek in de poule. Een ervaring die de meiden niet snel zullen vergeten, des te meer omdat ze hun debuut mochten spelen op het hoofdveld. 

Ook in de MO11 en MO9 poules speelden verschillende meisjesteams van AFC. In beide MO9 poules gingen de AFC-meisjes er met de beker vandoor. Wat een belofte voor de toekomst! Onze sterspeelsters van de MO11-3 hadden helaas een beetje een off-day, maar hebben dat een paar dagen later ruimschoots goedgemaakt met een overtuigende toernooiwinst bij 't Gooi. 

In de middag werd gespeeld door onze MO13-1 en de MO15-1. De MO15-1 van AFC startte hun toernooi goed met een 5-0 overwinning op onze buren Swift. De tweede wedstrijd tegen onze vrienden uit Waterwijk was, net zoals in de competitie weer spannend, maar werd helaas verloren. Door onderlinge uitslagen in de poule bleek toch ondanks het verlies dat AFC nog kans maakte om het toernooi te winnen met een zege op Pancratius. Het was een fysieke pot met kansen aan beide kanten en eindigde in een gelijk spel. Genoeg voor Pancratius om de beker binnen te slepen.

De bekers, ingelijste teamfoto en medailles ontvingen de speelsters ' middags uit handen van Benno Nihom en Soraya Verhoeve, speelster van Ajax. De jeugdscheidsrechters kozen zowel in de ochtend als in de middag ook een speelster van het toernooi. Zij ontvingen uit handen van Benno Nihom een mooie prijs van Coster Diamonds.  

“It takes a village to raise a child”, dat impliceert dat de hele community betrokken hoort te zijn bij de Jeugd. De activiteiten van afgelopen seizoen en de beslissingen die we in het afgelopen seizoen genomen hebben onderschrijven deze betrokkenheid. De credit gaat naar alle vrijwilligers, ouders die zijn ingesprongen en structureel of incidenteel verantwoordelijkheid hebben genomen voor zaken die geregeld moesten worden. Grote belangrijke zaken of kleine belangrijke zaken, want belangrijk is het altijd als het gaat om de juiste omgeving te bieden voor sportende jeugd! Onze dank is groot!

9.  MEISJESVOETBAL AFC

Een bijdrage van Nick Mills en Kirsten Slisser-Mills

Lustrum: 5 jaar meisjesvoetbal bij AFC

Met het seizoen 2018-2019 tikten we ons eerste lustrum aan: alweer 5 jaar meisjesvoetbal bij AFC!

Het lustrumjaar bracht mooie mijlpalen. Zo startten we voor het eerst met selectieteams met de MO11-1, MO13-1 en MO15-1, hadden we in elke leeftijdscategorie meisjesteams en organiseerde AFC in mei haar eerste meisjestoernooi. Vier AFC-speelsters zitten bij de regionale KNVB-selecties, en een aantal selectiespeelsters bovenbouw fluiten jeugd-wedstrijden. Ook deden voor het eerst meisjes mee met het Sixes-toernooi op 1 januari. En ‘last but not least’: het winnende team van het Mini WK telde maar liefst drie meisjes en werd gecoacht door twee meiden uit de MO15.  Kortom de meisjes laten mooie dingen zien bij AFC.

Van de 12 meidenteams kwamen er acht uit in de onder- en middenbouw (MO9, MO11 en MO13). Het fundament wordt komend seizoen verder versterkt met meer teams in de onderbouw om op termijn de bovenbouw te verstevigen. Ook zien we een duidelijke groei in niveau. De MO9 meiden komen zeer goed mee en kunnen zich meten met clubs waar al langer meisjesvoetbal is. De MO11-1 en MO13-1 speelden beide in de hoogste klasse (Hoofdklasse). Beide teams eindigden op een mooie tweede plek. Ook de KNVB erkende het niveau door vier meiden uit te nodigen voor de regionale selectie. Alle vier zitten nog bij de selectie. Bij de allerjongsten in de interne competitie was het aantal meisjes dit seizoen beperkt (meisjes starten nog vaak later met voetbal dan jongens). In de interne competitie spelen de meisjes samen met de jongens in gemengde teams.

In de bovenbouw deed de MO15 het gemiddeld tot goed. In beide competities voor en na de winterstop eindigde het team pal in het midden met voornamelijk puntverlies van teams aan de onderkant en mooie overwinningen van de sterkere teams. De MO17 en MO19 hadden een onrustig seizoen door structurele onderbezetting, het opzeggen van een trainer en de uiteindelijke verdeling van de MO17-1 over de MO17-2 en MO19-1. Na een periode van gewenning keerde richting eind van het seizoen de rust terug en werden een aantal mooie overwinningen geboekt.

In ons vijfde seizoen constateren we dat het meisjesvoetbal steeds meer onderdeel wordt van de cultuur van AFC. We zijn trots op waar we staan en kijken met vertrouwen naar de ontwikkelingen in de komende jaren. Een mooi moment om alle speelsters, trainers, coördinatoren, ouders, bestuurs- en commissieleden te bedanken voor hun steun om meisjes onderdeel te laten zijn van deze mooie club.

10.  DE KLASSIEKE VETERANEN

Een bijdrage van Maarten Oldenhof

Het seizoen 2018-19 begonnen wij zoals wel vaker met hele hoge verwachtingen. De versterking van 2017-18 Mendel, Robert, Ken, Hans, Harro en tenslotte ook Carlos waren ingeburgerd en dat samen met de tweede golf van de Zaterdag 2, Bobby, Lex, Thomas en Laurens kon het nu echt niet meer mis gaan. Ook was de rest van het team bereid om mocht het nodig zijn een (wedstrijd) stapje terug te doen. Veel spelers, veel overwinningen, altijd kan je de bal kwijt aan de heren en dan doen ze er ook nog iets goeds mee, heerlijk. Dus hebben wij ook voetballend een uitstekend seizoen gehad met soms oogstrelend voetbal. Maar wederom geen kampioen, maar een derde plaats. Dat wij geen kampioen worden ligt niet zozeer aan het voetballen. Ajax uit kan je verliezen vooral in de hal.  Ajax thuis niet gespeeld, Sparta is sterker in de tactiek van al of niet inhalen van wedstrijden. Quick uit was eigenlijk de enige tegenvaller.

Wij begonnen de competitie met 25 man, waaronder de 4 nieuwkomers van de zaterdag 2, maar Nils en Johan hebben niets gespeeld, Erwin kwam na lang optraden weer sterk terug. Maarten was ook bijna het hele seizoen geblesseerd en Marius scheurde nog even zijn kruisbanden. Bijna het hele seizoen lukte het om alles met eigen mensen te spelen, maar enkele wedstrijden hebben wij hulp gehad van de Ralph Tier en Peter Rozenbeek beiden welkome versterkingen. Simon Brouwer heeft zich na zijn blessure opgeworpen als elftal manager en apotheker. Henk van Rooijen heeft tot ieders tevredenheid een aantal wedstrijden gefloten. Christiaan was topscorer met 22 goals en 8 assists, Harro een goede tweede met 19 goals en ook 8 assist, Mendel was wederom de koning van de assists met 15 assists en 3 goals. Het wisselbeleid heeft dit jaar niet tot grote stress geleid. 

Han gaat na een heel groot aantal jaren stoppen, want het hele elftal erg jammer vindt. Bij Han zit de sleet er absoluut niet in, maar toch bergt hij de keepershandschoenen op. Wij hopen dat als wij in de problemen komen Han bereid is in te vallen. Han het ga je goed en hopelijk zien we je nog regelmatig.

Wat waren de overige hoogtepunten? Zoals de laatste jaren gebruikelijk lagen die niet uitsluitend op het veld. Dit seizoen hebben we wederom afgesloten in Ibiza, alwaar wij op elk gebied de AFC-reputatie hebben hooggehouden, wederom fantastisch door Wilfred en Sylvan geregeld. Onze trouwe toeschouwers Guido Smits, Andre Wijnand en Ger Smit waren bij veel wedstrijden aanwezig. 

11.  DE HEEREN DIVISIE

Een bijdrage van Jochen Blaffert

De interne 35+ competitie van AFC, de AFC Heeren Divisie, kende wederom een goed jaar vol sportiviteit tijdens de wedstrijden en gezelligheid na afloop. Ruim honderd Heeren Divisie spelers genieten elke tweede vrijdag weer van een mooie pot voetbal (met iets aangepaste regels en in de breedte van het veld).

Dit jaar, volgend op het succesvolle lustrumjaar, is de competitie iets gewijzigd. Tot aan de winterstop spelen alle teams tegen elkaar en bepalen zo wie in het linker- en wie in het rechterrijtje eindigt. Vervolgens worden er ‘play offs’ gespeeld in twee poules. Dat geeft veel gelijkwaardige potten en is een mooie opzet van de tweede seizoenshelft gebleken.

Helaas zijn er dit jaar twee teams afgevallen, dus voor komend jaar gaan we op zoek naar aanvulling.

De competitie is geëindigd met een mooie afsluitende saté-avond op 14 juni, maar natuurlijk volgt nog de kers op de taart: het jaarlijkse Heeren Divisie toernooi met VOC uit Rotterdam, dit keer in 010 op 5 juli.

De AFC Heeren Divisie commissie wordt gevormd door Derek van der Vlugt en Jochen Blaffert.  

12.  DE COMMISSIE MEDISCHE ZAKEN

Een bijdrage van Wim Crouwel - Voorzitter Medische Co

Sinds september 1998 is op initiatief van fysiotherapeut Wim Crouwel de Medische Commissie in het leven te geroepen. Deze commissie houdt toezicht op de algemene hygiëne in en rondom de kleedkamers, het beoordelen en behandelen van blessures van onze voetballende leden in het algemeen, maar ook een preventieve gezondheidstaak bij onze jeugdleden in het bijzonder. Daarnaast bestaat een interne aanvullende opleiding voor diverse bij A.F.C. functionerende sporttherapeuten en EHBO-diensten.

Alweer 21 seizoenen stellen diverse commissieleden hun professionele kennis aan A.F.C. ter beschikking. De M.C. bestond dit seizoen uit de leden, Wim Crouwel fysiotherapeut (voorzitter), Lex Swaan arts, Bas Pijnenburg orthopeed, sporttherapeut Michael Olivieira, Floor Monas en Top-sportverzorger Co Grosze Nipper.  Zowel Michael Oliviera als wel Co Grosze Nipper zullen per 31 mei 2019 stoppen met deze functie bij AFC. De Medische commissie stelt voor om sporttherapeut Dennis Schröder toe te voegen aan de MC.

Ons Eerste vlaggenschip werd vakkundig begeleid door clubarts Lex Swaan, fysio/manueeltherapeut Bas ter Hoeven van de praktijk Mobilis, sporttherapeut Michael Olivieira, sporttherapeut Cor Middelkoop en fysio/manueel therapeut Daphne van de Wereld. Dit paramedisch team onder leiding van arts Lex Swaan, als onderdeel van de technische staf, functioneerde voortreffelijk, mede door korte lijnen en snel consult door toedoen van Bas Pijnenburg (orthopeed ACIBADEM-ziekenhuis).

Dat de medisch/paramedische staf van AFC het predicaat “professioneel” zeker benaderde en na een moeilijk seizoenstart ons “vlaggenschip” ondanks enkele blessures vol overtuiging algeheel amateurkampioen werd van de tweede divisie. Chapeau! De senioren 2 werd begeleid door sportverzorger Dennis Schröder, welke tevens de zaterdag senioren 1 onder zijn hoede nam.

Laatste nieuws

Zondag 1

Inloggen

Gegevens vergeten?

Account aanvragen