Nieuws

Jaarverslag 2017-2018 1e deel

Door op 5 september 2018 om 19.50

JAARVERSLAG  Amsterdamsche Football Club over het seizoen 2017 - 2018

1. INLEIDING
Het seizoen ligt al geruime tijd achter ons en het nieuwe staat al weer voor de deur. Op 21 juni 2018 werd weliswaar een Algemene Vergadering belegd, maar deze was slechts om de Financiën te bespreken zodat op tijd de begroting voor het nieuwe seizoen 2018/2019 naar de Licentiecommissie van de KNVB kon worden gestuurd. Ons eerste elftal speelt Tweede Divisie en het amateurkarakter verdwijnt steeds meer. De waanzin van de voetbalpiramide en alles wat daarbij komt kijken neemt steeds meer de overhand. Zo speelt ons eerst ongeveer 75% van haar wedstrijden op de zaterdag. En hoewel we daar misschien als zondagvereniging niet blij mee zijn, het is een teken des tijds, de zaterdag heeft de toekomst en zeker de voorkeur bij de betrokken spelers.

Het uitstellen van de Algemene Vergadering heeft te maken met het onverwachte overlijden van Peter Dekkers, bestuurslid en voorzitter van de zo succesvolle Jeugdafdeling va AFC. Deze treurige gebeurtenis heeft diepe sporen nagelaten, in de eerste plaats uiteraard binnen Peter’s gezin, maar zeker ook binnen AFC, waar Peter Dekkers dagelijks aanwezig was en enorm veel werk verzette. Wij missen Peter. Moge hij rusten in vrede.

Een jaarverslag komt niet zomaar tot stand. Vele commissieleden dragen daaraan hun steentje bij en leveren uw secretaris de nodige informatie aan over wat er zich zoal binnen de commissies heeft afgespeeld. Het gaat allemaal niet vanzelf, maar daar kijkt niemand meer van op, iedereen heeft het immers druk. Mijn dank gaat uit naar de diverse commissie- en bestuursleden die wederom hebben meegeholpen om een stukje geschiedschrijving vast te kunnen leggen voor ons archief. Een bijzonder woord van dank aan onze verenigingsmanager Henny Kottmann die mij altijd ter ondersteuning bijstaat.

Het eerste wist zich eerst op de laatste competitiedag veilig te spelen door een nipte overwinning uit bij Excelsior Maassluis. Zij kenden een moeizame eerste seizoenshelft dat zich liet kenmerken door het gebrek aan scorend vermogen. Met de komst van Railey Ignacio, die in de winterstop de overstap maakte van Kozakken Boys naar AFC, kwam daar een welkome kentering in. En toen er eenmaal weer werd gescoord, bleek ook al gauw dat het vertrouwen toenam en AFC voetballend over voldoende kwaliteiten beschikt om in de Tweede Divisie mee te draaien. Onder leiding van Andre Wetzel, die de tussentijds plots vertrokken Ton du Chattinier had vervangen, werd bovendien de laatste periode veroverd, hetgeen een prestatie van formaat mag worden genoemd. Andre Wetzel vertrekt naar Kon. HVV en zal worden opgevolgd door oud-eerste elftal speler Uli Landvreugd. AFC wenst Andre Wetzel veel succes en is hem zeer erkentelijk voor zijn grote bijdrage in het lijfsbehoud in de Tweede Divisie.

De Zaterdag één dat onder leiding van Benno Nihom tweemaal achtereen promotie had bewerkstelligd moest met lede ogen toezien hoe in de nacompetitie in blessuretijd met 2-1 uit van DETO (Vriezenveen) werd verloren. Hiermee kwam meteen een einde aan het Hoofdklasse-avontuur dat slechts één jaar heeft mogen duren. Voor het komende seizoen is Jorg Smeets als opvolger van Benno Nihom aangesteld en zal de selectie de nodige wijzigingen ondergaan. Benno, die zeer succesvol is als trainer van het Ajax vrouwenvoetbal, gaat gelukkig niet verloren voor AFC.
Beide nieuwe trainers wens ik name de AFC veel succes.

De jeugdafdeling van AFC blijft floreren. Met meer dan 1000 actieve jeugdleden waarvan de selectieteams voornamelijk tegen BVO’s uitkomen neemt AFC een meer dan bijzondere en vooraanstaande positie in. We zijn er trots op dat we ook afgelopen jaar weer zijn uitgekozen tot vereniging met de beste amateur-jeugdopleiding van Nederland. AFC biedt in alle geledingen veel voetbalgenot aan onze jeugd. De vele jeugdtoernooien, voetbalkampen en overige events die veelal uitgebreid op onze fraaie website worden belicht zullen tot in de lengte van jaren door de jeugd worden herinnerd. Hulde aan de jeugdcommissie, de evenementencommissie, organisatoren van de voetbalkampen, trainers, leiders en begeleiders, zij allen verdienen een groot compliment.

Inhoud

2  -   De Algemene Vergadering
3  -   Het bestuur en de interne organisatie
4  -   Resultaten seizoen 2017 - 2018
5  -   TOPamateurs
6  -   Zondag senioren
7  -   Zaterdag senioren
8  -   AFC Jeugdvoetbal
9  -   De Klassieke Veteranen
10  -   AFC Meisjesvoetbal
11  -   De Heeren Divisie
12  -   De commissie Medische Zaken
13  -   De commissie Pers, Publiciteit en Evenementen
14  -   De Archiefcommissie
15  -   De commissie Commerciële Zaken
16  -   De Scheidsrechterscommissie
17  -   De overige commissies
18  -   Supportersclub “the Reds”
19  -   Stichting “Keep Smiling”
20  -   Stichting G.G. en de V.S.G.G.
21  -   AFC en de Zuid-as
22  -   ACC
23  -   VBC
24  -   De Evenementen & Tradities                         
25  -   4 mei herdenking
26  -   In memoriam
27  -   Slotwoord

2. DE ALGEMENE VERGADERING

De jaarlijkse Algemene Vergadering vond plaats op donderdag 29 juni 2017. Op deze vergadering, die traditiegetrouw plaatsvond in de achterzaal van ons clubhuis op Sportpark Goed Genoeg, tekenden 75 werkende leden de presentielijst. De notulen van deze vergadering werden verzorgd door 2e secretaris Ernst-Pieter Knüpfer en werden gepubliceerd in “De A.F.C.-Schakel” nummer 7 van het seizoen 2016 -2017, 95ste jaargang.

3. HET BESTUUR EN DE INTERNE ORGANISATIE

Het bestuur was voor het seizoen 2017 - 2018 als volgt samengesteld:
Ad Westerhof (66): 19e seizoen in het bestuur; 4e seizoen als voorzitter.
Nicolaas van Ommeren (52): 9e seizoen in het bestuur; 5e seizoen als penningmeester.
Ronald Koster (52): 17e seizoen in het bestuur en 2e seizoen als vicevoorzitter/bestuurslid commerciële zaken.
Ernst-Pieter Knüpfer (57): 4e seizoen, 1e seizoen als (1e) secretaris.
Peter Dekkers (63): 4e seizoen als commissaris jeugdvoetbal.
Lou Hekster (59): 8e seizoen als commissaris seniorenvoetbal.
Bob Duis (51): 9e seizoen in het bestuur; 2e seizoen als commissaris TOPamateurs.
Remco Post (55): 2e seizoen als commissaris materiaal.

Het bestuur kwam 16 keer officieel in vergadering bijeen. Echter, ook buiten de bestuurskamer was er veelvuldig, zo niet dagelijks, overleg omtrent de beslommeringen die het bestuur en haar naaste adviseurs bezighouden. De bijna wekelijkse bijeenkomsten met de Gemeente inzake ons nieuwe sportpark, de perikelen omtrent (de aanbesteding en bouw van) ons nieuwe clubhuis, het (wegvallen van ons) parkeerterrein en de moeizame gesprekken aangaande de parkeerplaatsen in de nieuwe parkeergarage van Q-Park en, niet te vergeten, de precaire situatie van ons eerste dat er in de winterstop ronduit slecht voorstond. Van paniek is nimmer sprake geweest en kordaat optreden heeft uiteindelijk geleid tot de komst van André Wetzel als opvolger van Ton du Chattinier met in zijn kielzog een spits van formaat. Achteraf gezien goede keuzes, die mede verwezenlijkt konden worden door extra financiële middelen buiten de begroting om én het kunnen beschikken over een goed netwerk.

Het besturen van een grote vereniging met inmiddels ver over de 2200 leden en een horeca in eigen beheer vergt meer dan alleen de inzet van een bestuur en haar commissies Naast verenigingsmanager Henny Kottmann wordt de administratie en het wedstrijdsecretariaat bemand door betaalde krachten, Rinus van Leijenhorst en Daryl Gerritsen. Laatstgenoemde is inmiddels opgevolgd door René de Vreeze. De commerciële commissie wordt ondersteund door Marriëtte Niënhaus, die onder andere bij de organisatie van de commerciële events uitstekend werk verricht en niet meer is weg te denken. De bar is inmiddels in eigen beheer en het personeel is overgenomen. Joop Kenter en Danielle Timmerman geven leiding aan een groep enthousiaste, veelal jonge krachten. En Hassan el Markouchi is als vanouds ons gezicht rond de kleedkamers en velden. Zonder hun inzet zouden wij de club niet kunnen runnen. Dat geldt overigens ook voor de vele ‘vrijwilligers’, die zich al dan niet belangeloos voor de club inzetten. Zij maken het mogelijk dat de ruim 120 teams wekelijks tegen een balletje kunnen trappen, daaraan veel plezier beleven en alles in goede banen wordt geleid. Daartoe behoren uiteraard ook de mensen van de wedstrijdtafel, de scheidsrechters, de fysio’s, leiders, begeleiders en overige stille krachten. Vanaf deze plaats wil ik hen allen namens de club bedanken.

4. RESULTATEN SEIZOEN 2017 - 2018

In het seizoen 2017-2018 betraden bij AFC meer dan 120 (!) teams in competitieverband het veld, verdeeld over seniorenteams, veteranenteams, jeugdteams, waaronder diverse meisjesteams, evenals de Eredivisie -, Champions League - en World Cup teams.
Zowel bij de Senioren als de Junioren waren er weer de nodige kampioenen en promovendi. Namens AFC alle kampioensteams van harte gefeliciteerd.
Senioren: Zaterdag 13 (kampioen reserve 5e klasse), Zaterdag 8 (promotie naar reserve 2e klasse) en Veteranen 1 (promotie naar reserve 1e klasse)..
Junioren: Meisjes O13-2, Jongens O10-8 en nog diverse andere teams waar de gegevens vooralsnog even niet voorhanden zijn.

5. TOPAMATEURS

AFC HANDHAAFT ZICH OPNIEUW IN DE TWEEDE DIVISIE
Een bijdrage van Robert Gehring – namens de Commissie Top Amateurs

Na een tamelijk uitzichtloze situatie tijdens de winterstop van het seizoen 2017-2018  speelt AFC zich op 26 mei 2018 door een 0-1 overwinning op Excelsior Maassluis toch direct veilig! En passant wint AFC de 3e periodetitel, hetgeen onderstreept welke knappe prestatie er is geleverd. AFC speelt een geweldige 2e seizoenshelft en alle spelers en begeleiders kunnen daar trots op zijn.

Het lijkt alweer een lange tijd geleden, maar op 10 juli 2017 komt AFC bijeen voor de eerste training van het seizoen 2017-2018. Trainer Ton du Chatinier heet een ieder welkom, onder wie de nieuwelingen Eelke de Graaf, Illias Zaimi, Rob Rietveld en Malcolm Esajas. Ritchy Speelman, Joost Hommenga en Hjalmar Oomens komen uit de AFC-jeugd en zijn de youngsters in de groep. Van 13 tot 16 juli verblijft AFC op uitnodiging van oer-AFC'er Dé Hurwits voor een trainingskamp in het noorden van Italië (Belluno). Het is een goede manier om kennis te maken en de basis te leggen voor een nieuw, lang en zwaar seizoen in de Tweede Divisie.

In de voorbereiding zijn de resultaten echter niet erg overtuigend. Er wordt gelijk gespeeld bij Quick Boys en Odin '59 en verloren van Hercules en Spakenburg. Ook de eerste officiële wedstrijd op 20 augustus voor de beker thuis tegen de Dijk gaat verloren en in de eerste competitiewedstrijd verliest AFC geflatteerd en tegen de verhouding in van Achilles '29. AFC knokt er wel voor met o.a. een knap gelijkspel bij Kozakken Boys, maar heeft na 7 wedstrijden slechts 4 punten als op 21 oktober de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels op het programma staat. AFC wint met 0-1 door een geweldige goal van Koen Bosma, maar trainer Ton du Chatinier maakt na de wedstrijd bekend dat hij heeft besloten per direct op te stappen. Spijtig voor alle betrokkenen en jammer dat een periode van totaal 7 jaar (na 2 eerdere dienstverbanden waarin de nodige successen werden behaald) op deze manier eindigt.

Kort hierna kan AFC bekend maken dat het bestuur André Wetzel bereid heeft gevonden het seizoen af te maken, maar ook de eerste 3 wedstrijden onder leiding van de nieuwe trainer gaan verloren. Er is weliswaar een korte opleving met 4 punten uit 2 wedstrijden (1-2 bij de Dijk en 2-2 tegen Kon. HFC), maar de eerste seizoenshelft eindigt in mineur. AFC staat laatste met slechts 11 punten uit 17 wedstrijden.
In de winterstop komt onverwacht Raily Ignacio over van Kozakken Boys, waar hij opstapt na een verschil van inzicht met trainer Danny Buijs.

Tijdens het goed verlopen  trainingskamp in Valencia bespreekt André Wetzel met zijn selectie de doelstelling (directe handhaving) en de manier waarop dat doel gerealiseerd kan worden. Er wordt in Spanje met 4-1 gewonnen van Be Quick Groningen en de Silveren Spoon avond is ouderwets geweldig, met als winnaar Milan Hoek.

De nieuwe energie in de groep is zichtbaar en voelbaar en de resultaten zijn uitstekend. Maar de weg is lang en enkele onnodige nederlagen (als tegen Sparta uit na een 0-2 voorsprong en Lienden uit na een 1-2 voorsprong) komen dan ook hard aan. Toch richt de groep zich elke keer op en 'staat' het elftal o.l.v. captain Magid Jansen goed. De voorhoede met Grootfaam, Ignacio en Jesse, maar ook de invallers Tommie van den Brink, Eelke de Graaf en Macolm Esajas maken belangrijke goals.
De middenvelders Kwee, Kulhan en Hoek spelen goede wedstrijden en Illias Zaimi vervangt de geblesseerd geraakte Koen Bosma met verve.
Marien Willemsen, Magid Jansen, Jonathan Richard en Thomas van den Houten raken goed op elkaar ingespeeld en Patrick Zonneveld en Joey Potveer zijn betrouwbare doelmannen.
De vaste supporters kunnen thuis en uit geregeld juichen, bijvoorbeeld op 28 april bij GVVV in Veenendaal, als Tom van den Brink in de 94e minuut de zeer belangrijke 2-3 in de bovenhoek knalt.
Na een knap gelijkspel thuis tegen kampioenskandidaat Kozakken Boys (wat een mooie wedstrijd was dat!) heeft AFC op de laatste speeldag genoeg aan een punt in Maassluis. Het wordt een driepunter dankzij een goal van topscorer Raily Ignacio, die 13 goals in de 2e seizoenshelft heeft gemaakt! De opluchting is groot en alle spelers verzamelen zich 's avonds in het restaurant van de ouders van Johan Kulhan.

Een seizoen van 11 maanden en 34 (!) wedstrijden (plus oefenwedstrijden en trainingen) is ten einde. AFC heeft zich als enige Amsterdamse amateurclub ook voor het komende seizoen weten te handhaven op het hoogste niveau!

Zoals elk jaar zijn er aan het einde van het seizoen de nodige mutaties.
André Wetzel vertrekt naar Kon. HVV, volgens insiders één van de mooiste clubs van Nederland. Succes André en wij hopen je nog vaak op AFC te begroeten.
Marien Willemsen heeft aangegeven zijn voetballoopbaan op dit niveau te beëindigen. Marien was een stylist pur sang en stopt na 5 seizoenen bij AFC 1 (waarvoor hij 139 wedstrijden in actie kwam) en gaat volgend seizoen spelen in AFC Zaterdag 2.
Mark van den Boogaart kiest voor een jaar zonder voetbal en wij wensen hem veel kracht en liefde met zijn jonge gezin.
Eelke de Graaf keert terug naar ODIN'59 en Ilias Zaimi verhuist naar Achilles Veen in Noord Brabant, beide spelers waren op bepalende momenten belangrijk. Veel succes bij jullie nieuwe club.

Van de huidige selectie zullen Patrick Zonneveld, Joey Potveer, Ritchy Speelman, Milan Hoek, Matthijs Jesse, Koen Bosma, Rob Rietveld, Dean Huisman, Derre Kwee, Johan Kulhan, Thomas van den Houten, Sam Nijpels, Melvin Grootfaam, Tom van den Brink, Jonathan Richard, Raily Ignacio en captain Magid Jansen ook volgend seizoen uitmaken van de A-selectie van AFC (17 spelers, ook een mooi resultaat), aangevuld met Moiz da Silva (AFC 0/19), Fouad Belarbi (Hercules), Jordy Teijsse (Quick Boys), Kenny Teijsse (Cambuur), Tiemen van Hezel (HHC) en op de valreep Tim Linthorst (Berliner AK).

De voorbereiding van AFC 1 start alweer op maandag 9 juli (dus slechts iets meer dan een maand vakantie voor onze spelers) onder leiding van de nieuwe coach en oud eerste elftal speler Uli Landvreugd, geflankeerd door een andere oud eerste elftal speler Said Moumane.
Wij wensen Uli en alle spelers en begeleiders een fijne zomerstop en heel veel succes in het nieuwe seizoen.

Zondag 2

Een bijdrage van Frank Keijzer – namens de Commissie Top Amateurs
Zondag 2 heeft o.l.v. trainer Roy Tular, assistent Joey Zebeda en fysiotherapeut Dennis Schröder een lastig seizoen achter de rug.
Hoewel met een jonge frisse groep begonnen, inclusief ook 7 overgekomen A-junioren, werd het in de eerste helft van het seizoen na het al snel wegvallen van enkele krachten (meetrainen met het 1e en enkele zware blessures) moeizaam een volwaardige groep op de been te houden, zowel op de trainingen, als bij de wedstrijden. Aangezien de selectie van het 1e ook door veel blessures geteisterd werd en geen spelers voor de wedstrijden beschikbaar kwamen, moest al snel een beroep gedaan worden op enkele A-junioren. Dit bleek binnen de club echter niet altijd zonder slag of stoot mogelijk. Dat de resultaten voor dit selectieteam mede daarom wisselvallig werden, mag dan ook niet verwonderlijk worden genoemd.
Na de winterstop zijn, nu af en toe wel aangevuld met spelers uit het 1e, nog enkele goede resultaten behaald. Dank daarbij aan de nog steeds gelukkig volhardende kleine kern die het seizoen tot een goed einde hebben gebracht. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de 6e plek na 11 overwinningen, 5 gelijke spelen en 10 nederlagen.
Verder speciale dank aan de roulerende assistent-scheidsrechters Gerrit Altena, Joost de Wit, Ronald Koster en Frank Keijzer.
Tot slot ook dank langs deze weg aan Roy en Joey voor hun inzet in de afgelopen seizoenen voor het 2e team, hetgeen soms een ondankbare taak is gebleken.

Zaterdag 1

Een bijdrage van Jack Huiman – namens de Commissie Top Amateurs
De seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 waren misschien wel té mooi om waar te zijn met 2 kampioenschappen in 2 jaar in opeenvolgend de 2e Klasse en de 1e Klasse onder de bezielende leiding van trainer Benno Nihom. Helaas werd het seizoen 2017-2018 een stuk minder “hosanna” met degradatie uit de Hoofdklasse en het verlies van één van de meest trouwe supporters van het team, Peter Dekkers.    

Vanuit de club waren de verwachtingen aan het begin van dit seizoen niet hooggespannen voor de gepromoveerde Zaterdag 1. Handhaving was de officiële doelstelling, al dachten sommige spelers stiekem aan het linker-rijtje en een misschien wel een periodetitel. Succes is tenslotte verslavend… Maar het liep allemaal net even anders…
Degradatie uit de Hoofdklasse na een 13e plaats in de competitie en dus een knock-out wedstrijd bij vv DETO, tegen de Duitse grens aan. Echter, had AFC Zaterdag 1 zich met 3 punten meer “gewoon” veilig gespeeld in de Hoofdklasse. Gezien het feit dat de ploeg dit seizoen op vaak onnodige wijze maar liefst 9x een voorsprong uit handen heeft gegeven, een duidelijk bewijs dat handhaving zeker mogelijk was geweest. De ploeg heeft dit jaar vaak genoeg laten zien de kwaliteiten te hebben voor een Hoofdklasse waardige ploeg. Er zijn prachtige goals en combinaties gemaakt, maar helaas ook veel goals te makkelijk weg gegeven.
Daarnaast heeft AFC Zaterdag 1 heeft dit jaar aan den lijve ondervonden dat voetbal maar een spelletje is. Graag wensen wij de familie Dekkers heel veel kracht en sterkte toe bij het verlies van de zeer geliefde Peter.

Tot slot, maak ik graag nog van de gelegenheid gebruik om trainer Benno Nihom te bedanken voor 3 hele mooie jaren AFC Zaterdag 1. Volgend seizoen zal Benno worden opgevolgd door Jorg Smeets die overkomt van Ajax Zaterdag 1. Jorg zal met AFC Zaterdag 1 uitkomen in de 1e Klasse, ook een waardig en hoog niveau om op te mogen acteren. De Commissie Top Amateurs wenst Jorg Smeets, elftalleider Tim de Groot en de rest van de staf heel veel succes toe!

6. ZONDAG SENIOREN 3 T/M 11

Een bijdrage van Patrick Reddering – Voorzitter B-commissie

Samenstelling B-commissie
De B-commissie bestond afgelopen seizoen uit Patrick Reddering, Max Flam en Diederick de Mos.

De begeleiding van de zondag 5, 7 en 9 was in handen van Patrick Reddering. Max Flam was verantwoordelijk voor de zondag 4, 6 en 11. En Diederick de Mos hield zich bezig met de zondag 3 en 8. De B-commissie zal het nieuwe seizoen zonder Diederick de Mos doorgaan en er komt een extra team bij.

Trainers
Het afgelopen seizoen was Kees Bregman de trainer van de zondag 3. Officieel had het team geen elftalleider maar Cocky van Duijvenbode is al jarenlang de grootste supporter van het team en bij veel wedstrijden aanwezig en daardoor tot groot plezier van de spelers eigenlijk toch de elftalleider. Na de winterstop zijn er mede door de terugkomst van de geblesseerde keeper veel wedstrijden gewonnen en is het team uiteindelijk op de 4e plaats in de reserve 2e klasse geëindigd en ook nog periodekampioen geworden. In de nacompetitie werd de eerste wedstrijd verloren en daardoor speelt het team volgend seizoen gewoon weer in de 2e klasse. Kees gaat volgend seizoen door als trainer van de zondag 3 en Cocky is dan ongetwijfeld nog steeds de grootste supporter van het team.

De trainer van de zondag 4 was dit seizoen Abrahim el Bakkali. Als trainer van de zondag JO19-1 kwam hij samen met veel jeugdspelers uit ditzelfde team over naar de senioren. Deze groep werd nog aangevuld met spelers die het seizoen daarvoor nog bij AFC in de JO19-1 hadden gespeeld. Aanvankelijk zou het team gaan spelen in de reserve 3e klasse maar omdat de KNVB nog een plek over bleek te hebben in de reserve 2e klasse en het team erg ambitieus was en nog steeds is werd het dus spelen in de reserve 2e klasse. Als bijna allemaal eerstejaars senioren was het natuurlijk even wennen, maar het seizoen is met een uiteindelijke 5e plaats succesvol verlopen. Abrahim gaat volgend seizoen door als trainer van de zondag 4.

Scheidsrechters
Ook dit seizoen was het door de inzet van onze clubscheidsrechters Gerrit Altena, Erik Bos, Hans Dekkers, Zahava Eliasi, Frans Jüch, Till Kolle, Rutger Koopmans, Karel Kuyvenhoven, Wim Ringe, Henk van Rooijen en Steve Ritfeld weer mogelijk om praktisch alle thuiswedstrijden van onze zondag teams te laten leiden door eigen scheidsrechters. Doordat er elk weekend veel wedstrijden op het programma staan en natuurlijk niet elk weekend alle scheidsrechters beschikbaar zijn is het voor Frans Jüch elke week weer een uitdaging om de scheidrechtersindeling rond te krijgen. Behalve bij competitiewedstrijden komen onze scheidsrechters ook in actie bij de onderlinge toernooien, zoals het Gelukkig Nieuwjaar toernooi en de Be Friends Cup. Als B-commissie en natuurlijk ook mede namens de spelers wil ik hierbij alle scheidsrechters bedanken voor hun inzet in het afgelopen seizoen.

Bestuur
In het bestuur heeft Lou Hekster voor het achtste seizoen het seniorenvoetbal in zijn portefeuille. Samen met hem en de leden van de elftalcommissie C werd veel tot stand gebracht. Vooral bij de organisatie van de AFC Be Friends Cup ‘nieuwe stijl’ werd er weer goed samengewerkt. Lou bedankt voor je ondersteuning en adviezen.

Administratie
De hulp en ondersteuning vanuit de administratie is voor het bestuur en commissies natuurlijk van groot belang. Denk alleen maar aan het verwerken van alle mutaties in onze ledenadministratie en het aanmelden van nieuwe leden via SportLink bij de KNVB. En ook de vele contacten met de KNVB over wijzigingen in het wedstrijdprogramma of over het aanvragen van zogenaamde snipperdagen.

Onlangs is Daryl Gerritsen gestart met een nieuwe baan buiten AFC en daardoor gestopt met zijn werkzaamheden op de administratie. Gelukkig stond er gelijk een vervanger klaar in de persoon van René de Vreeze. Samen met verenigingsmanager Henny Kottmann is er weer veel belangrijk werk verricht. Bedankt daarvoor!

Wedstrijdtafel
Ook dit seizoen waren Paul Ravelli en Jan Wortel op de zondagen weer als gastheren bij de wedstrijdtafel aanwezig. Ze ontvangen onze eigen aanvoerders en die van de tegenstanders, trainers, elftalleiders en natuurlijk de scheidsrechters. Mede namens onze aanvoerders willen wij Paul en Jan bedanken voor hun betrokkenheid met de teams en het uitvoeren van deze belangrijke functie. 

Sportpark
De organisatie van de kleedkamers, materialen en velden op ons mooie sportpark “Goed Genoeg” werd door de inzet van Hassan el Markouchi tot volle tevredenheid uitgevoerd. Onze teams worden elke zondag uitstekend opgevangen en begeleid.

Er wordt natuurlijk al heel lang over ons nieuwe sportpark gesproken, maar komend seizoen wordt ons nieuwe sportpark inclusief nieuw clubhuis dan toch eindelijk gebouwd. Meer informatie hierover staat op de AFC website: www.afc.nl/sportparknieuws

Teams

Hieronder de verslagen van de aanvoerders van onze zondag teams.

Zondag 3 – bijdrage van Thijs Blok
Het team dat vorig jaar als zondag 4 promotie afdwong naar de reserve tweede klasse is dit jaar als zondag 3 verder gegaan. Aan het begin van het seizoen was er bij iedereen de overtuiging dat ook de tweede klasse “te doen” moest zijn. Dat vertrouwen nam toe toen bleek dat succescoach Kees Bregman had bijgetekend en vijf oude rotten uit de oude zondag 3 aan de selectie konden worden toegevoegd. Meteen werd de veerkracht van dit ervaren team enorm op de proef gesteld. Bij de eerste training raakte de keeper geblesseerd. Later zou blijken dat hij 10 (!) van de 22 wedstrijden uitgeschakeld zou zijn en er dus 10 keer met een voetballer in het doel gespeeld moest worden. Ver van het doel verdedigen was het credo en Bregman ging dus “hoog druk zetten”. Ook werd er veel aandacht besteed aan “compact spelen”, de uitvoering van standaardsituaties en het tonen van inzet (“dan krijg je minimaal een 6”). Het bleek een gouden formule. Het nadeel werd zo een voordeel voor het team. De eerste 3 wedstrijden werden glansrijk gewonnen! Daarna werd echter toch duidelijk dat een keeper er niet voor niets staat. In de 7 wedstrijden die volgden werden 7 punten behaald. Toch blijft het een wereldprestatie: 16 punten uit 10 wedstrijden met een voetballer in het doel. Na de winterstop kon het dan ook alleen maar beter gaan. En dat ging het! Met keeper, een voetballende achterhoede, een ervaren middenveld en een kleurrijke aanval met topscorer Jeroen (21 uit 22), werd een enorme eindsprint ingezet. De laatste 5 wedstrijden werden gewonnen. Het leverde een periodetitel en een 4e plek in de eindstand op (op 1 punt van de nummer 3, was er het hele seizoen een keeper geweest...). In de nacompetitie moest meteen worden aangetreden tegen een eersteklasser. Geen probleem, ware het niet dat er maar 7 spelers aanwezig konden zijn. Blijkbaar was er geen rekening gehouden met promotiewedstrijden. Op het nippertje werd verloren en was de uitschakeling daar. De berusting kwam snel, zondag 3 mag trots zijn op zo’n seizoen! Als promovendus zonder keeper meteen meedoen voor promotie is een grootse prestatie. Dat geeft alle vertrouwen voor het volgende seizoen!

Zondag 4 – bijdrage van Bas de Vos
De zondag 4 bestaat uit bijna allemaal spelers die hun hele jeugd bij AFC hebben gespeeld. Het bekerseizoen eindigde snel, maar in de competitie begonnen we gelijk met een overwinning. Nadat we de twee daaropvolgende wedstrijden niet met een overwinning van het veld afkwamen, heeft onze trainer Abrahim de touwtjes strakker aangetrokken. We wonnen alle wedstrijden tot aan de winterstop en stonden zelfs tweede toen de tweede seizoenshelft begon. Helaas begonnen we niet goed na de winterstop waardoor we al gauw weer in het midden van de ranglijst terecht kwamen. Uiteindelijk zijn we op de vijfde plaats geëindigd, en dus zal onze doelstelling voor volgend jaar zijn om in de top drie te eindigen. 

Zondag 5 - bijdrage van Jacob van Heerikhuizen
De zondag 5 heeft een seizoen van pieken maar vooral dalen achter de rug. Mede door veel blessureleed leek het team zelfs op de laatste plaats af te stevenen. De allerlaatste wedstrijd, gespeeld op een zonnige donderdagavond op het hoofdveld van sportpark Goed Genoeg kon het seizoen redden. Het duel tegen Roda '23, dat toen de een na laatste plek innam werd omgezet in een 2-0 overwinning waardoor de zondag 5 de laatste plek toch nog kon verlaten. Inmiddels heeft de zondag 5 voor komend seizoen speler/coach Mitchell Harig weten te strikken en wordt er al met goede hoop naar komend seizoen uitgekeken.

Zondag 6 - bijdrage van Pim Wisbrun
Helaas ontbreekt het verslag van de zondag 6 omdat we geen bijdrage van de aanvoerder hebben ontvangen.

Zondag 7 - bijdrage van Joris Heijnen
Het begon allemaal in 2015. AFC 7 werd aangevuld met talent uit zondag 10, en al in de eerste derde helft formuleerden we een doel: binnen 3 jaar kampioen worden! Jaar één was middenmoot, jaar twee keurig volgens plan top 3. We waren dichtbij, maar er vielen te veel doelpunten aan de verkeerde kant. Begin dit jaar kwam er achterin versterking vanuit AFC 5, Roma kwam terug uit Italië en onze parel King wisten we voor nog één jaar te strikken. Met die kwaliteit én kwantiteit (22 man sterk) beseften we: nu moet het gebeuren! Een lange en vruchtbare voorbereiding volgde, maar in de competitie speelden we de eerste wedstrijden gelijk. Er moest iets veranderen. Qua spel systeem, bezetting en mentaliteit... en dat gebeurde. Vele ‘clean sheet gloves’ en mooie overwinningen volgden. Met spanning keken we uit naar de uitwedstrijd tegen Buitenveldert, vlak voor de winterstop. In een knotsgekke wedstrijd pakten we mede dankzij een hattrick van aanvoerder Joris met een 3-4 overwinning de koppositie van hen over. Daarna wonnen wij 13 keer op rij... maar Buitenveldert ook. Het zou een alles-of-niets ontknoping worden in de een-na-laatste wedstrijd: Buitenveldert-thuis. Tot de rust bleef het 0-0 en in tweede helft werden twee prachtige doelpunten van AFC discutabel afgevlagd. Het kon nog alle kanten op, totdat King in de 85e minuut het verlossende doelpunt scoorde. Het kampioenschap was binnen! Missie volbracht. 3 jarenplan voltooid. Het feest barstte los met als hoogtepunt de kampioensrondvaart door de grachten. AFC 7: Ongeslagen kampioen!

Zondag 8 - bijdrage van Victor Swaab
Het vierde seizoen van dit team bracht veel hoop. Na vorig jaar, waar het geloof in de uitdrukking “3 keer scheepsrecht” aanzienlijk gedaald was aangezien we 3 jaar achter elkaar geen kampioen werden, dachten we dat dit seizoen anders ging worden.  Na wat oefenpotjes (in het bekertoernooi) te hebben verloren begon de competitie eindelijk. Met 6 overwinningen, 3 gelijkspelen en maar 1 verliespartij zag het er goed uit voor het illustere team AFC 8 Bal in de Gracht. Zou het dan toch? Kon het echt zo zijn? We deden trots mee in de bovenste regionen en kwamen (althans dat dachten we) met volle moed de winterstop uit. De effecten van het gemiste winterse trainingskamp werd gevoeld aangezien 6 van de 8 wedstrijden na de winterstop resulteerde in 0 punten. De subtop bleek het hoogst haalbare voor ons en we gaan er in de resterende wedstrijden alles aan doen om onze plek 5 te verdedigen. Twee dingen die wel echt beter gingen dan vorig jaar waren de spelersopkomst en de competitie waar we in zaten, met nette en leuke teams rondom Amsterdam. Maar het hoogtepunt van dit gezellige team blijft natuurlijk de befaamde 3e helft, waar wij vaak genoeg met Peter het licht uit hebben mogen doen. Op naar volgend seizoen, op naar een welverdiend kampioenschap!

Zondag 9 - bijdrage van Jasper Jager
Het eerste seizoen als zondag 10 na de samensmelting was goed bevallen en vol positivisme begonnen wij aan het seizoen 2017-2018. Een eerste blik op onze poule-indeling leek ons veelvuldig wat verder de regio in te gaan sturen dan verwacht met ploegen als Ilpendam, OFC en RCZ. Al snel realiseerden wij ons dat wij zowaar een promotie gemaakt hadden binnen AFC en dit jaar als de zondag 9 aan mochten treden. Met Folkert, Luke, Steven, Anne-Douwe en Thom als nieuwe aanwinsten is de gemiddelde leeftijd van ons team weer aanzienlijk gedaald. Een ideaal recept om bovenin mee te gaan strijden en zeker de eerste seizoenshelft lukte dit behoorlijk. Hoofddorp bleek echter een maatje te groot en ging ongeslagen de winterstop in, terwijl wij streden om de plekken op of net naast het podium. De tweede seizoenshelft verliep wat moeizamer mede door blessures van Anne-Douwe en Steven waardoor wij uiteindelijk genoegen moesten nemen met een 5e plaats. Niet geheel onverdienstelijk gezien de wisselende selectie, maar hopelijk kunnen wij volgend seizoen wat langer echt bovenin meedraaien. Wij nemen dit jaar afscheid van Eddy en Luke die hun voetbalgeluk ergens anders gaan voortzetten en gaan daarnaast vol goede moed en met een ruime selectie het volgende seizoen in. Op naar een kampioenschap in 2019.

Zondag 10
Het afgelopen seizoen hadden we geen AFC 10 op de zondag.

Zondag 11 – bijdrage van Jingyuan Zhang
This season zondag 11 played in 7th class amateur league, we have a coach to help training and match every week, we started with 16 players, in the first 12 matches, we only lost 2 matches, but after winter break, we have 3 players injured, sometimes even hard to have substitution, the result in 2018 that we are very unsatisfied. Because this is the first season we play in AFC, so we learnt a lot with match and organization, we already start to make plan for new season.

Activiteiten
Op 25 april 2018 werd de ‘AFC Be Friends Cup’ georganiseerd. Dit toernooi moest de afgelopen twee seizoenen helaas worden afgelast vanwege te weinig deelnemende seniorenteams. Oorspronkelijk werd dit toernooi altijd eind mei ter afsluiting van de competitie gespeeld. Door een gewijzigde opzet en datum waren bijna alle teams aanwezig. In de finale won de zondag 3 uiteindelijk met penalty’s van de zondag 4. Behalve voetballen moesten de teams een online voetbalquiz invullen en de rust- en eindstand voorspellen van de Champions League wedstrijd Bayern München – Real Madrid (uitslag 1-2). Op basis van alle onderdelen werd de overall winnaar van het toernooi de zaterdag 8. Mede door het optreden van zangeres Laura Fischer werd de ‘AFC Be Friends Cup’ een groot succes.

Op 7 januari 2018 werd in de Emergohal het ‘Gelukkig Nieuwjaar’ toernooi gespeeld. De winnaar van het ochtendprogramma werd de zaterdag 2. In de middag ging de finale tussen twee teams die bestonden uit spelers van de zondag 4.

Vrijwilligers
De B-commissie is zuinig op haar vrijwilligers en koestert deze AFC-leden binnen de club. Wij bedanken iedereen voor hun inzet, want dankzij hun inspanningen is het weer een zeer geslaagd seizoen geworden.
Wij wensen iedereen een fijne vakantie en tot ziens bij de start van het nieuwe voetbalseizoen 2018/2019.

7.  ZATERDAG SENIOREN

Een bijdrage van Sebo Woldringh – Secretaris C-commissie
Hoe is het de elftallen, zaterdag 2 tot en met 12, alsmede de Veteranen 35+1, 35+2, 35+3 en 45+1 vergaan in het seizoen 2017-2018?

De Zaterdag 2 speelde nog steeds in de sterke reserve 1e klasse onder leiding van Jeroen Brussee. De laatste jaren zijn zij steevast in de onderste regionen geëindigd, maar wisten zij degradatie nog te voorkomen. Dit seizoen is helaas toch het doek gevallen en is degradatie naar reserve 2e klasse een feit geworden. Jammer, potentie meer dan genoeg, echter dikwijls hadden zij moeite om compleet te zijn ondanks een indrukwekkende lijst met spelersnamen. Extra vermelding: zat 2 heeft wederom het ochtendprogramma van de 23e editie van het Gelukkig Nieuwjaar zaalvoetbaltoernooi gewonnen!

De elftallen zaterdag 3 tot en met zaterdag 8 zijn allemaal uitgekomen in de reserve 3e klasse,  A-categorie.

De Zaterdag 3  van Jack Huiman c.s. was het oude zat 7 en was samen met oude zat 6 (Alain Leons) aan de beurt om wat verder weg te spelen. En ondanks wellicht wat méér auto km’s hebben zij sportief een goed seizoen gedraaid en zijn zij als 3e in poule A van de reserve 3e klasse geëindigd. In het nieuwe seizoen worden zij zat 5 en gaan weer in een meer Amsterdamse poule spelen.

Zaterdag 4 van Michiel Bijloo c.s. hebben weer keurig bovenin meegespeeld en zijn als 4e geëindigd. Ook hebben zij, net als vorig jaar, nog een extra promotiewedstrijd naar reserve 2e klasse mogen spelen. Maar helaas, het seizoen was net iets te lang. In de competitie van 2018-2019 worden zij zat 6 omdat zij aan de beurt zijn voor een verre poule.

Zaterdag 5, van Lennart Ammerlaan hebben wederom sportief een minder seizoen gedraaid en zijn helaas als #11 van de 12 gedegradeerd naar de reserve 4e klasse. Zij worden het nieuwe zat 8.

Zaterdag 6 was het team van Bas van Wieringen. Met 9 overwinningen maar ook 8 nederlagen zijn zij toch nog als 4e geëindigd in een competitie met 11 teams. Ook zij mochten nog een promotiewedstrijd spelen. Maar ook voor hen duurde het seizoen net iets te lang. Komend seizoen worden zij zat 4.

Zaterdag 7, was het team van Gijs Tijsseling en ‘good old’ Jean-Paul Lo ten Foe. Sportief een top seizoen gedraaid met een verdienstelijke 2e plek. Helaas in de promotiewedstrijd was Almere net  te sterk. Zij blijven komend seizoen als zat 7 spelen.

De Zaterdag 8 van Alain Leon c.s. waren dit seizoen ook aan de beurt om verder te spelen. Dit zorgde ervoor dat zij helaas niet altijd compleet waren. Edoch, met een sportieve eindsprint wisten zij nog een periodetitel te pakken. En in een flow hebben zij uiteindelijk van Almere, die dus eerder zat 7 hadden verslagen, gewonnen. Daarmee was promotie naar de reserve 2e klasse een feit. Hierdoor worden zij automatisch het nieuwe zat 3.

De teams van zat 9 tot en met zat 12 zijn allemaal in de reserve 4e- en 5e klasse uitgekomen.   B-categorie.

Zaterdag 9 was het team van Tom Huisman. Met maar liefst 15 overwinningen zijn zij keurig 2e geworden in een poule van 13 teams. Helaas was sv Ouderkerk verreweg het sterkste team en zat er geen kampioenschap in. Echter toch weer een leuk seizoen gedraaid.

De Zaterdag 10  van Freek Tilman  hebben sportief een wat minder seizoen gehad. Een 10e plek was hun deel. En zij hadden ook af en toe wat moeite met compleet te zijn. Daarom ook volgend seizoen een 4-tal nieuwe spelers erbij. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Zaterdag 11 van Wieger v/d Linden c.s. hebben sportief ook een wat minder seizoen gehad. Zij hebben wel een lange competitie gehad met maar liefst 26 wedstrijden. Een 13e plek betekende geen degradatie omdat je niet kan degraderen in de reserve 4e klasse. Echter op eigen verzoek gaan zij komend seizoen in de 5e klasse spelen en krijgen er tevens vijf nieuwe spelers bij.

Zaterdag 13 van Thomas van der Werff c.s. zijn overtuigend en terecht kampioen geworden in de reserve 5e klasse!!!  Promotie is niet verplicht en daarom blijven zij, op eigen verzoek, komend seizoen in deze klasse.

De Veteranen 1 (AFC 35+1) van Sebo Woldringh c.s. zaten dit jaar weer in een aardige poule met leuke tegenstanders uit Haarlem en omgeving. Lang meegedaan om de titel maar AMVJ is de terechte kampioen geworden. Echter door de 2e plek is promotie naar de reserve 1e klasse een feit geworden. De 3e helft bij Joop hebben zij sowieso weer glansrijk gewonnen. Daar zorgt hun penningmeester Bert de Rooij anders wel voor. En speciale dank aan hun vaste `home` referee, Rein Akkerman. De traditionele seizoen afsluiting met een rondvaart door de grachten, een gouden schoen uitreiking bij Sama Sebo, saté & sushi, pizza’s en wat gerstenat was weer een gezellige happening.

De Veteranen 2 (AFC 35+2), van Victor de Vries c.s. waren als V2 in de 1e klasse ingedeeld. Helaas hadden zich gedurende het seizoen een 4-tal clubs teruggetrokken. En uiteindelijk hebben ze slechts 14 wedstrijden gespeeld…. Komend seizoen zitten V1 en V2 samen in een poule. Of te wel twee extra thuiswedstrijden op Goed Genoeg.

Veteranen 3 (AFC 35+3),waren dit seizoen nieuw op de populaire zaterdag. Zij waren het oude zondag 12 met een flink aantal spelers die al vele jaren bij AFC spelen. Helaas was het reeds vanaf het begin van het seizoen lastig om steeds compleet te zijn. Te weinig man heeft hen opgebroken en geresulteerd in een matig,  sportief seizoen. Zij hebben dan ook, met pijn in het hart, moeten besluiten de stekker eruit te trekken. Een flink aantal spelers hebben hun lidmaatschap opgezegd. En voor de overgebleven spelers is of wordt onderdak gezocht elders op de zaterdag of zondag.

Veteranen AFC 45+1, met nog steeds “”Marko”” (Marcel Koster voor intimi) aan de  fluit en een Dick Rijna aan het roer, hebben op zich een gemiddeld seizoen gehad met 9 overwinningen maar ook 9 nederlagen en 1 gelijkspel. Op papier hebben zij nog steeds een ruime selectie. Echter in de praktijk was het dikwijls sprokkelen. Alhoewel bij de 3e helft, kwam een ieder weer gezellig aanschuiven.

Tot zover de verrichtingen van zat 2 tot en met zat 12, alsmede de Veteranen. Over het algemeen kunnen wij toch weer stellen dat de meeste teams weer een prima en leuk seizoen hebben gehad. De zaterdag blijft hot en populair. Echter, mede door het feit dat de ´Zondag 1´ 17 van haar 19 thuiswedstrijden op de zaterdag moet spelen, alsmede AFC ook over een zeer grote Jeugdafdeling beschikt, maakt het ‘t voor de logistiek van kleedkamers en veldindeling niet altijd gemakkelijker op. Drie of zelfs vier wedstrijden om 17.00 uur zijn eerder regel dan uitzondering geworden.

Wederom grote dank aan al degenen die hebben bijgedragen aan een vlotte organisatie ten behoeve van het zaterdag seniorenvoetbal. Zo waren Marian Janssen en Jan Wortel weer de perfecte gastvrouw en gastheer bij de wedstrijdtafel. De AFC-aanvoerders,  tegenstanders én scheidsrechters werden wederom op meer dan AFC-waardige wijze ontvangen. En onder coördinatie van Frans Jüch zijn bijna alle wedstrijden, ook bij de lagere teams, weer voorzien van een scheidsrechter. Hulde voor ons scheidsrechterskorps op de zaterdag.

Dan was er gedurende het jaar weer veel en prettig contact op het wedstrijdsecretariaat met Daryl Gerritsen, die eind maart is opgevolgd door Rene de Vreeze. En ook met onze verenigingsmanager Henny Kottmann is er weer prettig samengewerkt. Dank ook aan Hassan die altijd weer klaarstond bij de kleedkamers met in de rust een vers potje thee. En natuurlijk Joop en alle medewerkers achter de bar die weer prima hebben zorggedragen voor de inwendige mens. En tot slot dank aan de B-cie voor de altijd weer prettige samenwerking op gebied van de gezamenlijke evenementen voor de senioren van de zaterdag en zondag.

Kortom het is weer een mooi en lang seizoen 2017-2018 geweest waarbij zeker niet onvermeld mag blijven de altijd weer gezellige Sixes op Nieuwjaarsdag, het traditionele Kienen, het “”Gelukkig Nieuwjaar”” zaalvoetbaltoernooi in de Emergo-hal te Amstelveen. En gelukkig, in tegenstelling tot vorig jaar, is de  ‘Be Friends-cup’ nu wel verspeeld.  Was een zeer leuke en geslaagde avond.

Tot slot een woord van dank aan mijn commissieleden Roy van Dijk, Jack Huiman en Emiel Neter, alsmede bestuurslid seniorenvoetbal Lou Hekster voor de prettige samenwerking in het afgelopen seizoen. Wij wensen iedereen een fijne zomer toe en blijf vooral doortrainen !

8.  AFC Jeugdvoetbal

Een bijdrage van Michiel Middendorf – Secretaris Jeugdcommissie

Een bevlogen en bewogen seizoen
Het jaarverslag begint dit jaar met het meest traditionele einde van het seizoen, het Mini WK en eindigt met een saluut aan Peter Dekkers.

Bevlogen Mini WK spelers
Al sinds 1989 sluit de AFC onderbouw het seizoen af met het Mini WK.
Traditiegetrouw gaan die dag de namen van alle spelers in de hoge hoed om ingedeeld te worden bij bekende WK landen zoals Frankrijk, Argentinië en Italië en minder bekende zoals Marokko en Australië en helaas zonder Nederland dit jaar, om te strijden om de eeuwige roem.
Bij aanvang van de openingsceremonie zag “Goed Genoeg” de ruim 300 kersverse, in het nieuw gestoken internationals juichend achter de drumband aan paraderen. Onze voorzitter Ad Westerhof opende het evenement en stond nog even stil bij het verlies van onze jeugdvoorzitter, Peter Dekkers. En daarna: let the games begin! (Hulde en dank aan Claudia, Marja en Robine en Hans)

Bevlogen kampioenen
We gaan dit jaar niet zo ver om alle kampioenen wederom te noemen, dus laten we maar symbolisch stil staan bij het verhaal van één van de vele winnende AFC teams: de JO10-8:

Van een wat onzekere start, door middel van hard trainen en werken een hecht team smeden, naar een lange zege reeks. Het is een verhaal wat in een jongensboek kan; met spanning, een stijgende lijn, wat onverwachte hobbels en uiteindelijk alle dromen die uitkomen.
Het begon allemaal in september, de JO10-8 begon met wat nieuwe aanvullingen aan een nieuw seizoen. Het spel was onzeker en de het zelfvertrouwen afwezig, al snel waren de jongens voor de beker uitgespeeld na een nederlaag en een gelijkspel.
Dit vonden ze niet leuk en ze gingen hard trainen, even kijken of de jongens dan ook konden winnen. In de voorjaarscompetitie was het tijd voor een herkansing. De stijgende lijn werd voortgezet, wedstrijd na wedstrijd werd gewonnen. Nog even een doordeweekse wedstrijd tegen de hekkensluiter van de competitie en dan kon in het weekend de competitie veilig gesteld worden. Dat bleek te makkelijk gedacht. Het werd uiteindelijk heel spannend, maar helaas liepen de jongens tegen de eerste nederlaag van 2018 aan: 3-2. Een wijze les, verkoop nooit de huid voordat de beer geschoten is. Daarna werden de volgende wedstrijden weer zoals het hoort met winst bijgeschreven. Rustig wachtten de jongens af wat op de andere velden gebeurde, maar het gat was te groot voor de achtervolgers. Het kampioenschap was een feit, een trots resultaat! De jeugdcommissie feliciteert de JO10-8 en alle andere kampioenen en bijna kampioenen met een mooi resultaat behaald door deze bevlogen jeugdspelers, teamleiders en trainers in de afgelopen competitie!

Bevlogen Paastoernooi teams
Maar liefst 18 teams deden mee met Paastoernooien welke georganiseerd waren door verschillende verenigingen.  Zowel op de zaterdag, zondag en de maandag streden er AFC-teams niet alleen mee om een bokaal maar ook om gewoon plezier te hebben. Verscheidende ploegen deden zelfs mee aan hetzelfde toernooi en waren ook nog eens zeer succesvol. Zo deed onze JO9-8 mee aan het Vastenburg Toernooi bij Always Forward en behaalde een knappe tweede plaats.
Ook de JO9-6 viel in de prijzen bij het zeer goed georganiseerde Paas toernooi bij vereniging SV Hoofddorp. Zij verzilverden de 1e prijs in hun categorie. Ook hun feliciteren wij van harte met uitstekende resultaat

Drie teams deden mee aan het SV De Meer Paastoernooi. De clubkleuren waren dan ook goed vertegenwoordigd en ook hier waren er winnaars. Alle drie de ploegen wonnen de 1e prijs. De JO10-8, de JO10-3 en de JO14-2 maakten de triple voor de mannen compleet. Bij de O14-2 werd zelfs Amin als beste speler van het toernooi uitgeroepen. “AFC rules” kan je wel zeggen. Ook de O9-10M namen tijdens het Paasweekeinde de 1e prijs in ontvangst op het Paastoernooi bij SV De Meer.

AFC onder JO15-1 2e plaats bij Toernooi Baronie. Deelnemers o.a. De Graafschap, Cambuur, Antwerp, Kortrijk, Eendracht Aalst en Fortuna Sittard. De finale tegen NAC eindigde in 0-0, ook in de verlenging werd niet gescoord. Na de strafschoppen serie van 3  hadden zowel NAC  als AFC er 1 gemist. Daarna gingen aan beide kanten de eerste 2 strafschoppen er vervolgens in waarna AFC helaas de derde strafschop mistte. Al met al een hele mooie prestatie van AFC O15 in dit BVO deelnemersveld. Het was een goed georganiseerd toernooi met uiteindelijke een terechte winnaar. AFC speler Nick Koster werd verkozen tot beste speler van het toernooi. AFC doelman Lukas dos Santos Kombrink werd, mede door een paar miraculeuze reddingen in de finale, verkozen tot beste keeper.

Bevlogen evenementen commissieleden
Naast het zojuist genoemde Mini WK heeft de evenementencommissie er ook dit seizoen voor gezorgd dat er voldoende mooie herinneringen voor onze jeugdspelers zijn: Een geslaagde herfst tweedaagse, een mooie Sinterklaasviering en een gezellig kerstdiner voor de C junioren en elke keer een mooie start van het nieuwe jaar: AFC Superstars in Borchland

En op 3 juni 2018, was het dan weer zover.... de 5e editie van het Dick van der Klaauw toernooi voor O9-1 en O10-1 selectieteams: Ruim 1500 jaar voetbalgeschiedenis gaf op die zondag acte de présence op het sportpark Goed Genoeg: Koninklijke HFC (1879), Hercules (1882, cricket), HVV (1883), Be Quick (1887), LSC 1890 (1890), Victoria (1893), VOC (1895), AFC (1895), HBS (1898), Kampong (1902), VV Baronie (1926), VV de Meern (1947), SC Cambuur (1964) en de jongste deelnemer van het toernooi FC Utrecht (1970).

Bevlogen AFC Zomer Voetbalkamp-begeleiders
Daarnaast blijft het AFC voetbalkamp steeds groeien in populariteit, ook dit jaar weer 2 edities waarvan de eerste editie van 23-27 juli 2018 al is uitverkocht. Bij het schrijven van dit jaarverslag zijn er nog maar een paar plekken over bij de tweede editie van 20-24 augustus dit jaar. Het AFC Zomer Voetbalkamp kent een uniek programma waarin voetbal en fun centraal staan. Twee dagen staan in het teken voetbal. Tijdens deze voetbaldagen worden er verschillende trainingen en toernooien afgewerkt. Het kamp kent ook twee speldagen, waarin verschillende voetbal- en samenwerkingsspellen worden gespeeld. Op de donderdag staat de legendarische ‘waterdag’ op het programma. Speciaal voor deze dag wordt het complete sportpark omgebouwd tot waterpretpark met onder andere glijbanen, buikschuifbanen en tal van andere wateronderdelen. Complimenten aan Lars Folkertsma, voor de creatieve, sportieve en professionele aanpak van dit enorm populaire zomerkamp. In 2017 samen met Nathan Wiener en Jack Bijsterveld en nu in 2018 met Nick van der Bunt en Nabil Mulder wordt er door deze bevlogen AFC mannen een top prestatie geleverd.

En tenslotte, een bewogen afscheid
Er is terecht al veel over Peter gezegd en geschreven. De crematie van Peter was een waardig AFC afscheid. Het team van zoon Tommy begeleidde Peter met een bloemenhaag  langs “het tuinpad van mijn vader” op de begraafplaats Zorgvlied. Familie en AFC familie waren één geheel tijdens deze hommage aan onze voorzitter van de jeugdcommissie. Alle herinneringen en samenvattingen van afgelopen seizoen in dit verslag verbleken bij hoe dit seizoen geëindigd is. Peter, we kijken, met jou in herinnering en dankbaar voor alles wat je voor AFC gedaan hebt, terug op een bewogen seizoen met bevlogen AFC-ers. We missen je. We missen je enorm!

9.  DE KLASSIEKE VETERANEN

Een bijdrage van Maarten Oldenhof
Het seizoen 2017-18 begonnen wij met hoge verwachtingen. De eindeloos verwachte versterking van de zaterdag 2 kwam met maar liefst 6 mannen, Mendel, Robert, Ken, Hans, Harro en tenslotte ook Carlos. Deze versterkingen maakten het voetballeven voor de rest van het team een stuk aangenamer. Altijd kan je de bal kwijt aan de heren en dan doen ze er ook nog iets goeds mee, heerlijk. Dus hebben wij ook voetballend een uitstekend seizoen gehad met soms oogstrelend voetbal. De tweede plaats was ook meer dan verdiend en nu voor het komende seizoen met nog enkele versterkingen gaan wij vol voor het kampioenschap. Ajax had het sterkste team in de competitie en werd terecht kampioen.

Wij begonnen de competitie met 21 man, waaronder de 6 nieuwkomers van de zaterdag 2 en de herintredende Brian Koster. Al snel vielen Jos Blank(heup), Erwin Smit(knie), Nils Adriaans (enkel), Johan(van alles) uit met blessures. Aan het eind van het seizoen ging Lennard naar Indonesië, maar kwam Jasper weer terug uit Colombia. Bijna het hele seizoen lukte het om alles met eigen mensen te spelen, maar enkele wedstrijden hebben wij hulp gehad van de zaterdag 2, van Dennis Iliohan en van Hans Huizing. Simon Brouwer heeft tot zijn enkelblessure de thuiswedstrijden gefloten, na zijn blessure heeft vooral Henk van Rooijen gefloten beiden tot ieders tevredenheid. Harro was topscorer met 25 goals en 4 assists, Sander moest einde seizoen tennissen in de Eredivisie!, maar maakte daarvoor nog wel 11 goals en ook 4 assists, Mendel had 15 assists en 6 goals, Christiaan 9 assists en 9 goals. Iedereen heeft er alles aan gedaan om er zoveel mogelijk bij te zijn, met als hoogtepunt de onderbreking van een familie weekend door MENDEL om even in 40 minuten aan VOC les te geven hoe echt voetballen moet. Het wisselbeleid van iedereen speelt 60 minuten en draait door heeft bij iedereen tot grote tevredenheid geleid.

Wat waren de overige hoogtepunten? Zoals de laatste jaren gebruikelijk lagen die niet uitsluitend op het veld. Het elftal heeft met partners een topavond gehad met door Sander uitgekozen entertainment en met als hoogtepunt een verrassings-act van Elvis Watanabe in Grand-Café 't oude Dorp in Amstelveen. Dit seizoen hebben we wederom afgesloten in Ibiza, alwaar wij op elk gebied de AFC reputatie hebben hoog gehouden, wederom fantastisch door Wilfred en Sylvan geregeld. De opkomst was met 18 man erg hoog, waaronder alle 6 versterkingen, Simon, Frank en good old Henk Bijlsma. Onze trouwe toeschouwers Guido Smits, Andre Wijnand en Ger Smit waren bij veel wedstrijden aanwezig.  Dit seizoen sluiten wij af met de  nieuwe traditie een klassieke veteranen reünie voor alle (oud)spelers van de klassiek veteranen en het afscheid van Jos en Guido, die wij willen bedanken voor jarenlang voetbal plezier. Zij moeten tegen hun zin in wegens fysiek ongemak afscheid nemen.

10.  MEISJESVOETBAL AFC
Een bijdrage van Nick Mills en Kirsten Slisser-Mills

Het fundament van het meisjesvoetbal bij AFC werd dit seizoen verder verstevigd met de komst van de mini’s in de eredivisie en de uitbreiding in de onderbouw naar twee teams bij de MO9, MO11 en MO13 categorie. In de bovenbouw werd AFC vertegenwoordigd door de MO17-1 en MO19-1. De leercurve en ontwikkeling voor de teams was groot met de nieuwe speelvormen, nieuwe aanwinsten en stappen naar betere competities . Hieronder een korte samenvatting van het seizoen:

Mini's
Sinds dit seizoen spelen er tien meisjes bij de mini’s. Zij hebben het afgelopen seizoen PEC Zwolle en FC Groningen mogen vertegenwoordigen in onze eigen Eredivisie. Beide teams hebben dat met succes gedaan en zijn in de top vijf geëindigd. Aankomend seizoen zullen de tien meisjes onze MO9-1 en MO9-2 gaan vertegenwoordigen.

MO9-1
De MO9-1 kende een uitstekend seizoen. Technische hoogstandjes werden gecombineerd met goed samenspel met als resultaat 2x een 2e plaats in de competitie en pas gestrand in de 1/2 finale van de beker. En met recht echte toernooitijgers: 7 toernooien gespeeld en 7x de 1e plaats! En dat alles met heel veel spelvreugde. Dat is en blijft toch het belangrijkste! 
MO9-2
De meiden van de MO9-2 hebben een zeer leuk seizoen gehad. De dames hebben in dit, voor de meeste, eerste seizoen heel veel voetbalplezier opgedaan. Deze toppers blijven volgend seizoen lekker met zijn allen doorgaan om er een nog leuker seizoen van te maken!
MO11-1 
Voor de MO11-1 was 2017-2018 een zwaar maar leerzaam seizoen. De eerste helft eindigde ze hoog in de eerste klasse waarna ze de overstap maakten naar de hoofdklasse. Daar trof dit nog jonge O11 team voornamelijk tweedejaars teams. Ondanks de vele verliespartijen gaven de meiden in de fysiek sterke tegenstanders uitstekend partij. Met de opgedane ervaring, de geweldige teamspirit kijken we dan ook vol vertrouwen uit naar een nieuw seizoen in dezelfde klasse.
MO11-2
AFC MO11-2 startte het seizoen met een bijna nieuw team van 11 enthousiaste meiden. Op 3 na begon iedereen pas in 2017 met voetballen bij AFC. Met veel plezier gingen ze de wedstrijden in, waarbij hun tegenstandsters zeker in het najaar meestal (veel) te sterk bleken. Gedurende het seizoen gingen de meisjes steeds beter voetballen en vanaf januari '18 werden er gelukkig ook verschillende wedstrijden gewonnen met steeds beter spel. Het was een mooi seizoen vol leuke wedstrijden! Emily, Jade, Neda, Yasemin, Defne, Mabel, Isabel, Cato, Carlijn, Lola en Meggie: jullie hebben het top gedaan.
MO13-1 
De MO13-1 startte het seizoen met een flink aantal nieuwe (startende) speelsters en kwam uit in de eerste klasse. Beide seizoenshelften deed de MO13-1 goed mee in een evenwichtige competitie met o.a. Kadoelen, Waterwijk en Desto. Duidelijk merkbaar op dit niveau is dat een vaste keeper noodzakelijk is, ook al heb je een spits die er meer dan 50 goals maakt. Met een flink aantal wedstrijden die eindigden in gelijkspel waren er genoeg punten voor een plek in de middenmoot. Een prima prestatie voor deze spelersgroep.
MO13-2 
Het team dat als het langst speelt bij AFC kwam uit in de O13 7x7 competitie. Ondanks het feit dat veel meisjes eigenlijk nog in de leeftijdsklasse O11 hoorden,  hebben ze over het algemeen een makkelijk seizoen gehad. Veel wedstrijden wisten zij de nul te behouden of met een hoge score het veld te verlaten. De speelsters hebben het seizoen mogen afsluiten met een kampioenschap op hun naam. Op naar het volgende seizoen.
MO17-1
De meiden van de MO17 vormen een hecht team waarbij de kern al jaren met elkaar speelt. Afgelopen seizoen hebben de meiden zich uitstekend ontwikkeld. Met alle aanwezige plezier en inzet moet het lukken om met dit team volgend seizoen naar een hoger plan te tillen.
MO19-1 
AFC MO19-1 heeft een pracht-seizoen gehad.  Niet dat alle wedstrijden even goed waren, maar vaak speelden ze uitstekend en met passie. En er was vrijwel altijd spanning. De meest enerverende wedstijd was uit tegen Zeeburgia. Het was een wedstrijd waarbij beide teams knokten en waarbij AFC telkens terugkwam. Eindresultaat 7-7. Bijna een wedstrijd om te verfilmen. Zo’n wedstrijd kan alleen bij teams die er echt voor gaan.
Op naar het eerste lustrumjaar!

Om te groeien naar een mooie basis voor het meisjesvoetbal bij AFC zijn ook dit seizoen weer open trainingen georganiseerd om nieuwe meisjes te werven voor de verschillende teams. Vooral in de onderbouw zien we dit in het nieuwe seizoen terug met extra teams in de MO9 en de MO11 categorie. En met de doorstroom van de MO13-1 naar de MO15 categorie heeft AFC voor het seizoen 2018-2019 voor het eerst meisjesteams in alle leeftijdscategorieën. Een mooie mijlpaal voor alweer het eerste lustrumjaar van het meisjesvoetbal bij AFC.

11.  DE HEEREN DIVISIE
Een bijdrage van Jochen Blaffert

Reeds jaren wordt op AFC om de vrijdag 14 wedstrijden in de AFC Heeren Divisie gespeeld. In deze interne 35+ competitie staan sportiviteit en gezelligheid na afloop van de wedstrijden hoog in het vaandel.  Ruim honderdtwintig Heeren Divisie spelers genieten elke keer weer van een mooie pot voetbal (met iets aangepaste regels en in de breedte van het veld) en tot vaak laat van een drankje na afloop.
Hoogtepunt van het jaar is de seizoen afsluiting. Een toernooi met de Heeren Divisie van VOC uit Rotterdam, afwisselend in 020 en 010. Dit jaar was een lustrum jaar en mochten we VOC verwelkomen voor een toernooi met in totaal 23 AFC en VOC teams. Veel dank ging uit naar AFC voor het aangeboden buffet en – speciaal voor deze gelegenheid – het enthousiaste optreden van huiszangeres Laura Fischer. Mede daardoor werd het voor de ruim 200 aanwezigen een fantastisch verbroederend feest.. Het was een mooie avond waarop nog tot laat gevierd werd dat de enorme wisseltrofee dit keer in Amsterdam kon blijven.
De AFC Heeren Divisie commissie wordt gevormd door Derek van der Vlugt en Jochen Blaffert.  Op dit moment zijn er 14 deelnemende teams en is er nog ruimte voor een paar extra teams in de loop van het jaar.

Vervolg op andere site

Laatste nieuws

Zondag 1

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site