Nieuwjaarsreceptie bij AFC

Op vrijdagavond 3 januari vond de Nieuwjaarsreceptie bij AFC plaats.
Traditiegetrouw spreekt dan de voorzitter zijn nieuwjaarspeech uit. Ditmaal door Ronald Koster, waarnemend voorzitter. 
Voor foto's zie ons AFC Foto album (midden onder home pagina) of klik hier. Door op een foto te klikken, wordt deze vergroot)
 

Geachte clubgenoten, AFC’ers, geachte aanwezigen,

Graag wil ik beginnen om u allen namens het bestuur van AFC ook vanaf deze plaats een heel gelukkig en gezond 2014 toe te wensen. Het is onze vurige wens dat het u en uw dierbaren goed mag gaan.

Het bestuur hoopt u allen weer vaak aan te mogen treffen op AFC, de club waar wij allen zo trots op zijn. De beste wensen worden hierbij ook uitdrukkelijk namens onze voorzitter Machiel van der Woude uitgesproken.

 

Vanmiddag rond 14 uur was ik bij hem thuis op bezoek. Hij is aan de betere hand en het medische team is zeer positief over het verloop van de operatie. Afgelopen 31 december mocht hij na zijn operatie van de 27et al naar huis, een goed teken, want in eerste instantie zou hij 9 dagen in het ziekenhuis moeten verblijven. Machiel mocht oud en nieuw in huiselijke kring vieren en dat was natuurlijk geweldig nieuws, waar ik dezelfde dag nog een grote groep AFC’ers van op de hoogte heb gebracht. Een aantal medische uitslagen zal nog moeten volgen en tevens wordt er een datum gepland voor de hersteloperatie.

 

Het bestuur met Machiel aan het roer, heeft mij afgelopen zomer, na de enigszins turbulent verlopen Algemene Vergadering en voordat bekend werd dat Machiel een ziekte onder de leden heeft, gevraagd indien noodzakelijk, hem bij bepaalde gelegenheden te vervangen. Het was voor mij een eer om hier volmondig ja op te zeggen.

Een maand later werd ik op vakantie gebeld door Machiel met de mededeling dat ze een tumor hadden gevonden in zijn darmen en ik stond met mijn voeten in de Spaanse zee, die van een zeer aangename temperatuur gevoelsmatig veranderde naar onder 0.

Ook nu werd mij wederom de vraag gesteld om Machiel te vervangen als hij niet aanwezig zou zijn en nu sta ik dus hier voor u te spreken, als waarnemend voorzitter van de mooiste voetbalclub die er is.

Machiel zal zich weer gaan melden, daar zijn wij zeker van, maar het is nog niet goed in te schatten wanneer dat precies zal zijn en tot die tijd zal u het met mij moeten doen…

 

Ik wil u tevens al het goeds wensen onze namens bestuursleden Bob Duis en Nicolaas van Ommeren die vanavond niet aanwezig kunnen zijn.

Laatstgenoemde is zich met zijn gezin aan het vermaken in de Zwitserse Alpen. Bob Duis heeft sinds een aantal weken last van een evenwichtsstoornis, veroorzaakt door een ontsteking die zijn gehoororgaan heeft aangetast. Duizeligheid en misselijkheid zijn aan de orde van de dag, hij is herstellende, maar deze Nieuwjaarsreceptie kwam hem net even te vroeg.

 

2014 werd traditiegetrouw weer gestart met de Sixes. Een mooi gezelschap van rond de 35 spelers en 15 supporters onder de bezielende leiding van Sebo Woldringh, Max Flam en Bestuurslid Lou Hekster voetbalde het nieuwe jaar binnen en het niveau was bedenkelijk….hoog….

Een mooi verslag van Bobby Gehring was reeds dezelfde dag te lezen op ons geweldige website.

Onze website wordt door velen AFC’ers dagelijks gelezen en ook voor niet AFC’ers is het een populaire site waar veel informatie dagelijks wordt geplaatst. Wij hebben daarnaast onlangs de beste wensen ontvangen via een nieuwsbrief. Een origineel en warm initiatief van AFC’ers Laurens Bianchi, Laurens Samsom, Thomas Rijsman en daar is die weer…Bobby Gehring.

 

Sinds een aantal maanden staat er ook gedigitaliseerde informatie op de website. De Archiefcommissie met de heren  Rik de Boer als voorzitter, Hans de Wijs sr. en Wim Ringe als commissieleden zijn hier voortrekkers in geweest.  De resultaten zijn erg positief en het bestuur wil bekijken hoe wij hier geld voor vrij kunnen maken om dit te vervolgen. Wij leggen op deze manier de clubgeschiedenis vast en zo ontmoet historie de hedendaagse techniek. Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken Rik de Boer heel veel sterkte te wensen met zijn herstel de komende tijd, want ook vandaag kon hij vanwege gezondheidsproblemen niet aanwezig zijn.

Ik heb het dus over de AFC-website, een geweldig visitekaartje voor de club onder de bezielende leiding van Hans Elias in samenwerking met het AFC vriendelijk bedrijf Atabix van David Westerhof. Hans, enorm bedankt voor al je inzet en passie die je dag in dag uit legt in je werkzaamheden voor de club, geweldig.

 

2013 ligt dus achter ons en het was een jaar met een groot aantal zaken die vermeldenswaardig zijn, positief of negatief, dit hoort allemaal bij een vereniging met bijna 2000 leden.

Helaas moet ik beginnen met iets dat bij zo’n grote vereniging als de onze niet weg te denken is, de personen die ons zijn ontvallen.

Jeugdlid Junior van Otterlo, mevrouw Frida Balk-Smit Duyzentkunst, Sieg Parsser, Rokus Hoogendoorn sr., Edward Janus, Nico van Til, Laurence Laarhoven, Louis van Rijn, Paula Geusebroek, Agnes Mieghout-Snijders en Dennis van Metelen, speler van zaterdag 7 en op 24 jarige leeftijd vanwege een noodlottig ongeval uit het leven gerukt. Ik verzoek u enkele momenten  stilte in acht te nemen ter nagedachtenis.

 

Ruud Mantel, 2e secretaris, heeft in een uitgebreid verslag op 12 juni 2013 reeds veel zaken aangestipt en ook dat is terug te lezen op onze website.

Toch wil ik hier een aantal zaken benoemen, zoals het geweldige Borchland spektakel en de Mini WK voor de jeugd en natuurlijk het Jaardiner in het American Hotel waar Machiel van der Woude werd voorgedragen tot Erelid, Henny Kottmann werd benoemd tot Lid van Verdienste en Peggy de Hond via Brian Speelman in het Hilton Hotel tijdens het Damesjaardiner werd verrast met de mr. Henne Boskamp Nobelprijs.

De Algemene Vergadering van 27 juni 2013 verliep niet zonder slag of stoot. Dat moet kunnen, maar wij moeten elkaar altijd in ere houden en respectvol met elkaar omgaan, dat is de basis van onze vereniging. Opbouwende kritiek is natuurlijk meer dan wenselijk en wij gaan graag met de leden in gesprek.

 

Een goed voorbeeld hiervan is een groep jonge AFC’ers. Zij hebben een aantal punten benoemd waar zij in eerste instantie met het bestuur willen bekijken op welke wijze dit eventueel binnen AFC is te implementeren.

Zij hebben aangegeven een grote schoonmaakdag te willen organiseren in de zomer net voor het seizoen en zij willen het goede voorbeeld geven door één van komende weekenden hier reeds mee te starten. U moet hier denken aan schilder- en schoonmaakwerkzaamheden, snoeien van struiken en bomen en het creëren van ruimte om doeltjes neer te zetten in plaats van waar ze nu staan. Maar er staat meer op stapel en het bestuur is erg blij met dit soort initiatieven.

Tevens hebben zij het onderwerp vrouwenvoetbal aangesneden. Wij weten dat dit onderwerp actueel is binnen onze vereniging en zullen dit de komende tijd gaan onderzoeken of dit tot de mogelijkheden behoort. Uiteraard zal het bestuur u tijdig informeren over de voortgang.

 

Gelukkig kan het bestuur uit naam van penningmeester Benno Honsdrecht u melden dat AFC financieel een gezonde vereniging is.

AFC mag zich gelukkig prijzen met een breed financieel fundament;  

De AFC Vriendelijke bedrijven, bordsponsors, de stichting Keep Smiling, supportersclub the Reds, het Lieverdjesfonds en donaties van bepaalde leden. Geweldig, want zonder deze bijdragen kan een club als de onze niet functioneren op dit niveau.

Wij willen derhalve het financiële fundament goed onderhouden.

De Commerciële Commissie onder leiding van Nicolaas van Ommeren en zijn commissieleden Erik Braun, René van Schajik en Roy van Dijk zijn in dit verband druk bezig op welke wijze er meer financiële bijdragen zijn te genereren. Een mooi initiatief was de bijeenkomst in het nieuwe AFC Vriendelijke bedrijf Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel en er staat meer op stapel.

 Zo wil ik tevens de financiële bijdrage vermelden die Bas Rachman heeft geleverd aan de nieuwe medische ruimte onder initiatief en toezicht van de Medische commissie waar Wim Crouwel een voortrekker was en is…. Wim heeft het bestuur bestookt met mailtjes tot wij er ‘gek’ van werden, maar het resultaat mag er meer dan zijn….grote klasse en veel dank naast Wim aan mede commissieleden Michael Olivieira, Lex Swaan en Ko Grosze Nipper.

 

Ook in het clubhuis zijn er bepaalde zaken die gedaan moeten worden. Reeds vanaf 1994-1995 zijn wij in gesprek met de Gemeente aangaande onze velden en clubhuis. Er lijkt schot in te komen, maar de nieuwe verkiezingen en een nieuwe wethouder kan betekenen dat dit opnieuw langer kan gaat duren. Hier kunnen wij uiteraard niet op blijven wachten en daarom hebben wij afgelopen seizoen reeds nieuwe kleedkamers geplaatst en het plafond en de vloer van ons clubhuis aangepakt. Komende week zal er door DEKO, tevens AFC vriendelijk bedrijf, een start worden gemaakt met een facelift van de toiletten in het clubhuis en het opbouwen van een nieuw kaartverkoophuisje.

 

De pachter Frans Ris met rechterhand Joop Kenter aan zijn zijde willen wij ook niet onvermeld laten. Zij doen samen met hun hele team hun uiterste best om alles zo vlekkeloos mogelijk. Ook willen wij Frans bedanken voor de evenementen waar hij als sponsor optreedt, Frans bedankt!

 

De normen en waarden werkgroep is veelvuldig bij elkaar gekomen om de situatie rondom de velden op onze eigen wijze in de gaten te houden. Het gastheerschap is hier een onderdeel van. Veel dank aan Jan van Galen, Edwin Geluk, Patrick Reddering, Emiel Neter en Rutger Koopmans is hier op zijn plaats.

 

Laten we het over voetbal hebben….

 

117 AFC teams spelen op zaterdag en zondag, maar trainen gedurende de hele week onder leiding van een groot trainerscorps wat de groot is om op te noemen. Iedere dag is er bedrijvigheid op AFC en daar moeten wij de commissies een groot compliment voor maken.

Patrick Reddering, Max Flam, Seth van Straten, Roy van Dijk, Sebo Woldringh en Jack Huiman namens de senioren met Lou Hekster als bestuurslid die leiding geeft aan beide commissies, alhoewel wij ons wel eens afvragen, hebben deze doorgewinterde commissies wel leiding nodig? Een mooi initiatief is geboren door 2 vaders van jeugdleden die op vrijdagavond de AFC Heeren Divisie hebben geïnitieerd in samenspraak met Lou Hekster. Er zijn een aantal proefavonden geweest en vanaf 10 januari zal deze Divisie officieel van start gaan. 80 nieuwe leden boven de 35 jaar die in een onderling toernooi 7 tegen 7 spelen. Een prima initiatief!

 

De jeugdcommissie is op dit moment bezig onder leiding van voorzitter Brian Speelman een nieuwe jeugdcommissie samen te stellen voor het seizoen 2014-2015. Brian zal eind van dit seizoen gaan stoppen en heeft 6 jaar leiding gegeven aan een hele succesvolle periode. Dit heeft hij samen gedaan met zijn team Peggy de Hond, Floor Wellens, Michiel Middendorf en Peter Dekkers en velen namen die eerder in de jeugdcommissie hebben gezeten.

Om uiteenlopende redenen zijn Peggy en Floor gestopt en is Brian reeds de nieuwe commissie aan het inwerken, want dit is een zware taak. Brian, succes de komende tijd en beoogd jeugdcommissievoorzitter Peter Dekkers heeft aan jou een goede leermeester.

Brian heeft een aantal jaar geleden samen met Wiebe Westerhof het AFC voetbalkamp opgezet waar tijdens de zomervakantie ruim 400 jongens en meisjes sporten op Goed Genoeg.

Hij heeft in dit laatste seizoen gezorgd dat de AFS is gestart, een voetbalschool met meer dan 140 kinderen die iedere zondagochtend extra training krijgen onder leiding van jeugdtrainers van AFC.

Kom een keer kijken, het is een lust voor het oog om te zien wat er zich allemaal afspeelt in het weekend en door de week, bij jeugd en bij de senioren.

 

Wat de Topamateurs betreft, wij hebben voor de zomer een turbulent seizoen gekend, waar de trainerswissel Maarten Stekelenburg voor Cor ten Bosch een goede uitwerking heeft gehad op de resultaten.

Cor heeft bijna 5 jaar uitstekend leiding gegeven aan het eerste elftal en wij zien hem gelukkig geregeld nog op AFC. Maarten heeft een wonder verricht waar wij nog regelmatig aan terugdenken. 16 punten uit de laatste 6 wedstrijden en handhaving was een feit, een groot compliment tevens voor de spelers, begeleiding en Topamateurcommissie bestaande uit Bob Duis, Milko Vinke, Hans Hulst en good old Henk Bijlsma.

Alles was in kannen en kruiken voor het seizoen 2013-2014, maar de KNVB vond het nodig 3 weken voor het sluiten van de markt Maarten bij ons weg te kapen. Het bestuur was hier dan ook zeer zeker niet blij mee, maar vanwege de positieverbetering heeft AFC toestemming gegeven aan Maarten en hem de kans gegeven om de stap naar de KNVB te maken.

De commissie Topamateurs had reeds in samenspraak met Maarten de selectie samengesteld en de keuze voor de nieuwe trainer is gevallen op Willem Leushuis die gelijk met zijn selectie naar Italie is vertrokken.

Het trainingskamp in Italie is een initiatief geweest van Dé Louis Hurwits, zoon van oud AFC bestuurder Jo Hurwits, die het gehele trainingskamp heeft bekostigd, een geweldig initiatief en gebaar.

De eerste oefenwedstrijden waren zeer hoopvol. De 7-2 overwinning op algeheel kampioen Katwijk was lastig in te schatten, want was Katwijk nou zo slecht of waren wij nu zo goed?  Katwijk staat nu in de gevaren zone en wij staan met 4 punten voorsprong bovenaan in de zondag Topklasse, winterkampioen, het is in ieder geval een geweldige prestatie en een groot compliment gaat dan ook uit naar de eerder genoemde commissie Topamateurs met voorzitter Milko Vinke, maar bovenal naar de spelers, trainer Willem Leushuis en het begeleidingsteam bestaande uit, Said Moumane, Bob Duis, Lex Swaan, Bas ter Hoeven, Bela Szenasi, Michael Olivieira, Ron van Es en Hans van Rossum. Heren, grote klasse!

 

Het bestuur wil van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat het contract met Willem Leushuis voor een jaar is verlengd. Dit is gisteren door beide partijen bevestigd en het is voor AFC van groot belang om de selectie en de club dit te laten weten dat Willem Leushuis trainer is voor het seizoen 2014-2015. Willem, wij zijn erg tevreden over jouw werkwijze en je inzet voor AFC en zijn zeer verheugd dat je ook volgend seizoen trainer van ons eerste elftal zal zijn.

Wij wensen jou en het team heel veel succes komende wedstrijden in de Topklasse, om te beginnen 19 januari in een uitwedstrijd tegen FC Lienden, maar eerst op trainingskamp naar Barcelona a.s. zondag, veel succes!

En wie weet hebben we aan het eind van het seizoen een klein feestje….??

 

Het bestuur heeft er veel zin in om het nieuwe jaar 2014 succesvol te laten verlopen, wij zijn in juli 2013 met Nicolaas van Ommeren en Milko Vinke gestart aan het seizoen 2013-2014 toen Ad Westerhof was gestopt en uit het bestuur gestapt. Ad is nog vertegenwoordigd in het bestuur van de Stichting Goed Genoeg en tevens voorzitter van het Lieverdjesfonds. Wij vinden het prettig en belangrijk dat Ad zich in blijft zetten voor de club en dat hij samen met Edwin Geluk het voortouw zal nemen aangaande de organisatie voor het Jaardiner.

 

De ereleden Johan de Bie en Ger van Caspel willen wij bedanken voor hun aanwezigheid bij de wedstrijden van ons eerste en al hun werkzaamheden voor de Schakel en de website. Marcel Koster voor ontvangst van het scheidsrechterlijk viertal en zijn aanwezigheid bij alle wedstrijden. Kees Gehring, Bob Neseker voor hun Stichtingswerkzaamheden en adviezen. Pim Adriaansz voor zijn bijdrage aan de Schakel, Rob Duis voor zijn op afstand medeleven, wat tevens geldt voor Rein Akkerman sr. en Fred van Soomeren, allen Ereleden en AFC’ers van het eerste uur.

 

Henny Kottmann, Theo Janssen, Lars Folkertsma, Thea Verhoeven, Jan Wortel, Marian Janssen, Paul Ravelli, Hassan, Sam, allen enorm bedankt voor jullie inzet.

 

Beste AFC’ers, na het C junioren diner, het Kienen, het klaverjassen voor de jaarwisseling is 2014 alweer gestart met de Sixes en zal a.s. zondag krachtig ingezet worden met het Gelukkig Nieuwjaar toernooi dat plaats zal vinden in de Emergo hal in Amstelveen.

 

Wij hebben een fantastische vereniging waar wij allen weer heel veel kunnen genieten in het nieuwe jaar.

 

Nogmaals, al het goeds voor 2014, AFC is een club om van te houden….PROOST!