Mag schaal eindelijk uit koffertje?'

Onderstaand verslag is overgenomen uit Het Parool van 17 april.

Door ANNEMARIE POSTMA

Zaterdag zal het de derde keer op rij zijn dat AFC kampioen kan worden. Nu is die kans in vergelijking met een paar weken geleden wel aanzienlijk toegenomen, want in principe hoeft AFC alleen maar te winnen. En dus staat ook dit weekeinde een bekende artist op scherp – de geruchten over Dries Roelvink worden steeds hardnekkiger – zullen voor de derde keer op rij bloemen worden besteld en flessen champagne koud worden gezet en zal wederom een auto van de KNVB voorrijden met in de achterbak de kampioensschaal. Maar dir nutteloze werkzaamheden – vorige week was de schaal 'afgereisd'naar het Limburgse Echt – zien ze bij de voetbalbond niet als een probleem. Integendeel.

"Voor de KNVB is het altijd een leuke dag als we met de schaal naar een wedstrijd kunnen gaan", zegt persvoorlichter Koen Adriaanse. "Dat geldt voor het amateur- én het profvoetbal. En voor de clubs zelf is het natuurlijk ook een speciaal moment".

Afgezien van een subtiel metalen koffertje om de schaal heel te houden ziet de bond geen noodzaak speciale veiligheidsmaatregelen te treffen. Adriaanse: "Wij willen dat iedereen op deze speciale wedstrijddag bij de schaal in de buurt kan komen".

En mocht AFC de titel in de wacht slepen, dan zal aanvoerder Sjoerd Jens de eerste zijn die de zuivere tinnen trofee van 1,9 kilo in handen krijgt. "Natuurlijk verheug ik mij daarop", zegt hij blij. Hij heeft zelfs al nagedacht over hoe hij het op het moment suprême zal aanpakken. "Ik wacht eerst tot de groep compleet is. Dan houd ik de schaal even laag bij de grond, om de spanning op te bouwen. Daarna hijs ik  'm zo in de lucht en gaan we springen. Wacht, hoeveel kilo zei je? 1,9? Dat is best veel. Nee, komt goed. Ik kan niet wachten".