Kozakken Boys is AFC weer ruimschoots de baas (4-0)

AFC heeft de slechte reeks tegen Kozakken Boys niet kunnen doorbreken.  Ook in Werkendam werd weer met forse cijfers verloren in een duel dat al in de eerste dertig minuten beslist werd. Door deze nederlaag en de resultaten op de andere velden zijn de Reds beslist nog niet veilig. In dit verband is de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg aanstaande zaterdag van cruciaal belang. 

Vandaag gaat de reis naar Werkendam waar ons eerste speelt tegen Kozakken Boys, de nummer twee van de ranglijst. Vooral voor AFC gaat het om een belangrijke wedstrijd, want we zijn zeker nog niet veilig. Met nog vier wedstrijden te gaan staan UNA, Spakenburg, Jong Vitesse en HHC resp. 4, 6, 6, 8 punten achter.  Een gelijkspel of nog liever een overwinning zou dus heel welkom zijn. De 0-2 zege in Groesbeek tegen De Treffers van afgelopen maandag  (Tweede Paasdag) geeft aan dat het kan. Anderzijds ligt De Treffers ons veel beter dan Kozakken Boys. De laatste zeven (!) wedstrijden werden gewonnen van De Treffers, van Kozakken Boys werd tot nog toe altijd dik verloren. Dit seizoen thuis voor de beker en in competitieverband met resp. 1-5 en 1-6. Bovendien is de ziekenboeg bij AFC vandaag wel heel goed  gevuld. Achter zijn Marien Willemsen, Sam Nijpels (geschorst) en captain Magid Jansen niet beschikbaar, op het middenveld missen we Jonathan Richard door een blessure en in de voorhoede zijn Pieter Koopman en Tom van den Brink niet inzetbaar. Het is nogal wat, zeker als je je bedenkt dat gedurende het seizoen Pepijn Kluin en Jordi van Gelderen om uiteenlopende reden afscheid hebben genomen van de selectie. Het wordt dus met een flink gewijzigd basisteam, met Danny Goedkoop en Mark van den Boogaart centraal achterin, Koen Bosma in de spits en Matthijs op links, op voorhand een moeilijke middag tegen een sterke ploeg die vooraf aan het seizoen tot één van de titelfavorieten behoorde. Met Jong AZ al lang en breed kampioen speelt Kozakken Boys echter nog alleen voor de tweede plaats én het perspectief dat ze dit seizoen het beste amateurteam van Nederland kunnen worden.

Tegen deze achtergrond start scheidsrechter De Winter om 15.00 uur de wedstrijd en is het twee minuten later helaas al raak voor de thuisploeg via een corner van Everton Pires Tavares die makkelijk wordt weggeven door Teun van Zweeden. De van het doel wegdraaiende bal wordt doeltreffend ingekopt door Abdulsamed Abdulahi. Danny Goedkoop is een fractie te laat om de openingstreffer te voorkomen. Een vliegende start dus voor de ploeg van trainer Danny Buijs, die met een flinke wind in de rug door gaat met aanvallen. Toch doet AFC in deze fase nog wel wat terug. Melvin Grootfaam gaat een keer goed door maar is er helaas niemand voor het doel om iets te doen met zijn voorzet, een combinatie van Johan Kulhan en Daan Sutorius bereikt Matthijs net niet. Jammer, want een gelijkmaker had een andere wending kunnen geven aan dit eenzijdige duel waarin de kansen zich voor Kozakken Boys opstapelen. Achtereenvolgens zijn Sanny Monteiro, Ahmed al Azzouti en Pires Taveres dicht bij een tweede goal. Dat doelpunt komt er toch in de 21e minuut. En dit na een uittrap van Patrick Zonneveld, die door interim captain Daan Sutorius wordt doorgekopt. De bal wordt onderschept en direct diep gespeeld op Azzouti die in de 29e minuut dwars door het midden achtereenvolgens Mark, Danny en Patrick de baas is. Een mooie treffer, maar onze defensie maakt het Azzouti ook weer niet al te moeilijk. 2-0  dus en de druk op het doel van Patrick wordt er niet minder om. Een knal op de lat van Bryan Jongeneel is de voorbode van een derde goal voor Kozakken Boys. En die komt er als Danny op de doellijn een bal op zijn arm krijgt. Scheidsrechter De winter kent geen genade, want hij legt niet alleen de bal op de stip maar stuurt Danny ook met rood van het veld. ‘Vriend en vijand’ zijn het er over eens dat geel beter op zijn plaats was geweest, maar er is verder niets aan te doen. Pires Taveres schiet de penalty onberispelijk in en het is 3-0 . Danny kan een flinke schorsing tegemoet zien, juist op het moment dat hij meer in de basis staat, heel erg jammer. Tot aan de rust blijft het kansen regenen voor de roodwitten, maar Mendes Moreira en Azzouti schieten dit keer niet met scherp. AFC is nog één keer gevaarlijk via Matthijs, maar hij wordt in kansrijke positie professioneel gevloerd. Vreemd genoeg blijft een kaart nu op zak. Het is en blijft 3-0, een stand die in de tweede helft nog maar weinig perspectief biedt voor het team van Ton du Chatinier.

Na de thee staan dezelfde ploegen in het veld en heeft AFC de wind in de rug. Voor het spelbeeld maakt het niet veel uit. Kozakken Boys valt aan, AFC verdedigt met tien man. Johan Kulhan staat  nu in plaats van Mark van den Boogaart laatste man en krijgt het sportief een aantal keren flink aan de stok met steraanvaller Riley Ignacio, die inmiddels is ingevallen voor Azzouti. Een andere invaller bij de thuisploeg is Madjer Lukoki, die nog in de jeugd van AFC speelde. Ton du Chatiner past in dit deel van de wedstrijd ook een aantal wissels toe. Mark, Melvin en Matthijs maken plaats voor resp. Mallqui  Cabezas, Edip Biberoglu en Tim Wulffraat. Voordat hij gewisseld wordt geeft Matthijs nog even zijn visitekaartje af door van ver op de lat te schieten. Ook Tim is in de tweede helft nog dicht bij een eretreffer, maar uit een mooie pass van Koen schiet hij voor open doel helaas voor langs. Uiteraard krijgt Kozakken Boys in de tweede helft ook een aantal kansen en bezorgt vooral Ignacio onze defensie handen vol werk.  In de 90e minuut vangt hij een pass van Mendes Moreira met de borst op en schiet de bal vervolgens onhoudbaar langs onze keeper. Een schitterende goal. Het is 4-0 en direct hierna fluit scheidsrechter De Winter voor de laatste maal.

Door deze nederlaag is AFC met 39 punten met nog drie wedstrijden te gaan nog lang niet veilig. UNA staat door de onverwachte uit winst op Katwijk nog maar één punt achter, Spakenburg vijf punten na de puntendeling tegen TEC in Tiel. Jong Vitesse verloor van Barendrecht, maar kan zich met 33 punten ook nog ontworstelen aan de degradatiezone. Er is kortom nog veel mogelijk de komende weken.
Zaterdag aanstaande komt HHC Hardenberg bij ons op bezoek. De enige amateurploeg op dit niveau uit Overijssel staat met 32 punten voorlaatste, maar is de laatste tijd wél bezig met een geweldige eindsprint om directe degradatie re voorkomen. Het wordt dus voor AFC én HHC zaterdag een wedstrijd die beslist gewonnen moet worden. De urgentie is groot, het aantal AFC-supporters hopelijk ook, want nu komt het er op aan. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Mark van den Boogaart (62 Mallqui Cebezas Narvaez), Dannt Goedkoop, Guido Moelee, Glenn van Zoolingen, Johan Kulhan, © Daan Sutorius, Melvin Grootfaam (’62 Edip Biberoglu), Koen Bosma en Matthijs Jesse (’70 Tim Wulffraat).

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier