Kozakken Boys - AFC voorbeschouwing

AFC reist vol vertrouwen af naar Werkendam na spectaculaire winst op De Treffers

Aanstaande zaterdag  gaat de 80,7 kilometer lange reis naar Werkendam, een dorp, nog net in de provincie  Noord-Brabant, in 1230 (!) ontstaan door de afdamming van het riviertje de Werken. Een bijzonder dorp, tot voor kort een doolhof van havens, kanalen en waterwegen, die nu vrijwel allemaal gedempt zijn. Een dorp dus met een interessante geschiedenis, dat ook luisterde naar de welluidende naam ‘Vrouwenhemel’, omdat een groot deel van de mannelijke bevolking doordeweeks als griendwerker in de Biesbosch verbleef. En een dorp met maar één voetbalclub, SV Kozakken Boys. Een opvallende naam, die herinnert aan de Kozakken, die in 1812 door Werkendam trokken.

Kozakken Boys speelt sinds 2001 op het grootschalige Sportpark de Zwaaier, gesitueerd  aan de buitenzijde van het dorp. AFC was er in 2010 te gast voor een bekerwedstrijd die maar liefst met 6-1 verloren werd. Inmiddels hebben we nog twee keer met weinig succes gespeeld tegen deze club die in 2015 kampioen werd bij de zaterdagamateurs. Op 24 augustus 2016 ging de ploeg van trainer Ton du Chatinier kansloos met 1-5 op eigen terrein ten onder in de tweede voorronde van de KNVB-beker. De goal van AFC werd gemaakt door onze spits Pepijn Kluin, toen nog een hoopvol signaal voor een succesvolle rentree na een lange revalidatieperiode. Maar het liep helaas totaal anders en Pepijn  moest definitief afhaken na een zware blessure. Heel erg jammer voor AFC, dat het dit seizoen verder moest doen zonder deze getalenteerde spits, maar vooral triest voor Pepijn, die zo graag nog lang had willen schitteren in de Tweede Divisie. Op 12 november 2016 was er voor AFC de kans op sportieve revanche toen Kozakken Boys weer op bezoek kwam. Maar ook nu wad de ploeg van trainer Danny Buys een maatje te groot. Dit maal werd het ‘slechts’ 1-4 en was het in ieder geval in de eerste helft een spannende wedstrijd. Voor AFC scoorde toen Koen Bosma, na een 0-2 achterstand. Oud-prof Barry Powel (o.a. Heracles en Roda JC) scoorde twee keer voor onze gasten.

Hoewel er in de uitslagen – 1-6, 1-5 .en 1-4 – een positieve lijn te ontdekken valt (!) is het wel duidelijk dat we een zware dobber hebben aan Kozakken Boys. Dat is niet zo gek als je naar de selectie kijkt, want die is beresterk. Niet voor niets werd de trots van Werkendam door een keur van deskundigen vooraf aan dit seizoen getipt als titelfavoriet. Dat de kenners  daarbij niet dachten aan Jong AZ is zo gek nog niet, want het is moeilijk vooraf te beseffen dat je moet aantreden tegen eerste elftalspelers als Fred Friday, Levi Garcia, Muamer Tankovic en Mats Seuntjes. In de selectie van Kozakken Boys treffen we topscorer Railly Ignacio aan die vorig seizoen nog bij Rijnsburgse Boys speelde. Een veel scorende spits die dit seizoen tot nog toe dertien keer  scoorde, ondanks een blessureperiode in het begin van de competitie. Trainer Buijs kan ook beschikken over Everton Pires Taveras, die twee jaar geleden van RVVH overkwam en vorig seizoen werd uitgeroepen tot beste speler van Kozakken Boys. Tot nu maakte hij 10 doelpunten. Ook Ahmed el Azzouzi (7) en Ahmed Mendes Moreira (6) weten wat scoren is.  Eén naam ontbreekt in dit rijtje en dat is die van Barry Powel. Hoewel hij in de eerste helft van dit seizoen heel wat doelpunten maakte van de rood-witten werd hij in de winterstop verhuurd door Kozakken Boys om IJsselmeervogels aan een kampioenschap te helpen in de Derde Divisie. Met dertien doelpunten uit negen wedstrijden scoort Powel er voor zijn nieuwe club op los en is promotie in zicht. Dat het hier gaat om een grove vorm van competitievervalsing doet er niet toe. Alle middelen zijn kennelijk geheiligd om, met de zegen van de KNVB, je doel te bereiken. We raken aan dit soort missatanden helaas steeds meer gewend.

Powel doet dus aanstaande zaterdag niet mee, maar Kozakken Boys heeft nog meer dan genoeg kwaliteit om het ons op Sportpak de Zwaaier flink lastig te maken. De resultaten zijn de laatste tijd in ieder geval goed. Zo werd achtereenvolgens thuis gewonnen van TEC (3-1), in Hardenberg gelijk gespeeld tegen HHC (3-3), in Werkendam verrassend verloren van Barendrecht (1-3), thuis gewonnen van Jong Vitesse (4-2) en in Hengelo ook gewonnen van Jong Twente (1-3). Mede hierdoor staat Kozakken Boys na dertig wedstrijden tweede met 48 punten, maar drie punten meer dan de nummer zes VVSB. Jong AZ is met 69 punten ver uit zicht. Er is dus al heel lang alleen nog maar strijd om het ongekroonde amateurkampioenschap, iets dat totaal niet leeft in Werkendam. Trainer Buijs laat in een recent interview weten ‘dat hij niets heeft met titel  beste club van Nederland, terwijl je tweede wordt’.

Staat er voor Kozakken Boys dus vrijwel niets meer op het spel, voor AFC ligt dat geheel anders. Met 39 punten (incl. één punt aftrek) dreigt met nog vier wedstrijden te gaan degradatiegevaar. UNA, Jong Vitesse, Spakenburg en HHC. Hardenberg zijn met resp. vier, zes, zes en acht punten achterstand niet heel ver weg. Maar ook Barendrecht, TEC en Lienden zijn nog niet veilig. Het is dus ongemeend spannend onderaan, ieder punt telt in deze fase. Gelukkig wist de ploeg van Du Chatinier op Tweede Paasdag met 0-2 te winnen in Groesbeek, na een teleurstellende nederlaag op paaszaterdag tegen VVSB. De doelpunten van Pieter Koopman en Koen Bosma mochten er Sportpark Zuid  zijn. Een even verrassende als knappe overwinning op de nummer drie van de ranglijst De Treffers, die veel vertrouwen geeft voor de laatste vier wedstrijden. Hopelijk kan ook in Werkendam een mooi resultaat worden geboekt, waardoor de zorgen verder worden verlicht. Heel veel succes!

MvdW