Kozakken Boys - AFC voorbeschouwing

AFC SPEELT TEGEN KOZAKKEN BOYS WEER VOOR DE WINST

Dinsdagavond aanstaande is Kozakken Boys onze tegenstander. In Werkendam, ruim een uur rijden, als het tenminste mee zit met de files. Anders dan voorgaande jaren gaat het Kozakken Boys dit seizoen nog niet voor de wind in de Tweede Divisie. Vijf keer werd er gewonnen, acht keer werd verloren en zes maal werd het gelijk. De doelcijfers 24-32  vertellen hun verhaal. Er wordt nog te weinig gescoord door de ploeg van trainer Michel Langerak, die januari jl. de taken heeft overgenomen van Rick Adjel. Die matige productie heeft ongetwijfeld ook te maken met de niet succesvol verlopen komst van Yordi Teijsse dit seizoen naar Werkendam. Mede door blessures speelde Yordi niet veel, februari jl. werd zijn contract ontbonden. Ontzettend jammer, want Yordi is een geweldige spits, zoals we ook bij AFC weten. De Boys krijgen dit seizoen ook flink wat goals tegen. Tot overmaat van ramp moest keeper Ricardo Kieboom nog voor de winterstop definitief stoppen in verband met een ernstige enkelblessure. Mike van de Meulenhof is zijn opvolger tussen de palen. Per saldo staan de rood-witten met 21 punten op een 15e plaats. In de gevarenzone dus, die in feite al begint bij Quick Boys dat achtste staat met maar zes punten meer.

Dit seizoen is het dus reuze spannend in de Tweede Divisie, vooral in de onderste regionen. De ploegen doen niet veel voor elkaar onder. Alleen Katwijk steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar ook de koploper lijkt na de winterstop toch iets van die onaantastbaarheid verloren te hebben. Werd onlangs verloren van Kon. HFC en dinsdag jl. gelijkgespeeld tegen dorpsgenoot Quick Boys, afgelopen zaterdag was HHC in Hardenberg te sterk, en schoof het andere Oranje daarmee AFC voorbij op de ranglijst. Opvallend is het dat Kozakken Boys dit seizoen twee keer wist te winnen van HHC en dat is niet veel ploegen gegeven. Op thuisbasis De Zwaaier werd het eerder dit seizoen 2-0 (KB-goals Thomas Marijnissen en Johnny Lommers) waarna op 12 maart jl. in Hardenberg met 3-2 (KB-goals Leon Bot, Johnny Lommers en Nizar Mekkaoui) gewonnen werd. Een prachtige zege die afgelopen zaterdag verrassenderwijs gevolgd werd door een thuisnederlaag tegen Noordwijk: ongetwijfeld een grote teleurstelling voor het thuispubliek in Werkendam. Maar ook in Amsterdam toonden de supporters van Kozakken Boys zich verre van tevreden na de forse nederlaag tegen AFC. Op sportpark Goed Genoeg waren de Reds de bovenliggende partij. Twee goals van Raily Ignacio, een tegendoelpunt van Kaj Ramsteijn, en goals van Splinter de Mooij en Cody Claver bepaalden op 2 oktober 2021 de eindstand op 4-1.

AFC komt dit seizoen af en toe sterk voor de dag, maar wisselt die prima prestaties af met verrassend zwakke optredens. Dieptepunt was de 1-0 nederlaag tegen hekkensluiter GVVV in Veenendaal. In de laatste vijf wedstrijden werd uit gelijkgespeeld tegen Excelsior Maassluis (1-1), thuis gewonnen van Noordwijk (4-1), in Haarlem verloren van Kon. HFC (1-0), thuis gewonnen van ASWH (2-0) en thuis gelijkgespeeld tegen Quick Boys (2-2).

Vooraf aan het duel tegen de blauw-witten werd Raily Ignacio gehuldigd voor de (ruim) honderd wedstrijden die hij voor AFC speelde en werd het grote aandeel van deze topspits in de successen van de Reds geroemd. In Werkendam kwam Raily niet veel meer aan spelen toe en omdat die reden maakte Raily januari 2018 de overstap naar AFC, dat op dat moment helemaal onderaan de ranglijst bungelde. Met 15 goals leverde Raily een belangrijke bijdrage aan het behoud van de Reds voor de Tweede Divisie. Een seizoen later maakte hij er 27 en werd AFC mede hierdoor kampioen. Hoewel de volgende seizoenen door Corona vroegtijdig werden beëindigd, maakte Raily in totaal 88 veldgoals voor de Reds en is daarmee dé topscorer in de Tweede Divisie: daar zal men in Werkendam achteraf toch wel een beetje van op hebben gekeken. Om nog eens te onderstrepen hoe gevaarlijk hij kan zijn scoorde Raily al na 45 seconden tegen Quick Boys en ontving terecht een ovationeel applaus van het Amsterdamse publiek.

Wat gaat het worden aanstaande dinsdag op sportpark De Zwaaier? Wie het weet mag het zeggen. Kozakken Boys heeft de punten hard nodig en beschikt over een sterke ploeg die tot veel in staat is. HHC Hardenberg weet er alles van. De meeste punten worden tot nog toe thuis behaald. Van de in totaal 24 doelpunten namen Johnny Lommers en Thomas Rijnders er ieder vijf voor hun rekening. AFC bivakkeert al een tijdje met HHC en Kon. HFC in de subtop en kan door een zege op Kozakken Boys weer oprukken naar de tweede plaats. Naast Raily, dit seizoen al goed voor 11 goals, is ook Splinter de Mooij met acht veldgoals terug te vinden op de topscorerslijst.

Als we tot slot nog even kijken naar de onderlinge resultaten zien we dat Kozakken Boys in het eerste seizoen 2016-2017 van de Tweede Divisie geen kind had aan AFC getuige de 4-0 en 4-1 winst van de rood-witten. In seizoen 2017-2018 werd het twee keer 1-1. Vanaf seizoen 2018-2019 is AFC aan de winnende hand. Drie wedstrijden werden gewonnen, één keer werd het gelijk. De laatste wedstrijd in Werkendam werd gespeeld op 25 augustus 2018. Raily maakte de enige goal, maar dát was niet zo opvallend. Het werd vooral de wedstrijd van de keepers bij Kozakken Boys, want na blessures van beide sluitposten moest al in de eerste helft een veldspeler tussen de palen. Hij deed dat overigens zeer verdienstelijk. Een herhaling hiervan, hoe spectaculair ook, hopen we dinsdag niet te zien op De Zwaaier. Wel een spannend, sportief duel waarin onze jongens weer eens laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Succes!

MvdW