Kozakken Boys - AFC voorbeschouwing

AFC WIL OPGAANDE LIJN VORIG SEIZOEN VASTHOUDEN TEGEN KOZAKKEN BOYS

Zaterdag aanstaande start het derde seizoen van de Tweede Divisie nieuwe stijl. Met vier nieuwe ploegen  die direct, SV Spakenburg en Jong Vitesse, of via de nacompetitie, Jong Almere City FC en SVV Scheveningen, promoveerden uit de Derde Divisie ten koste van Achilles’29, ASV De Dijk, FC Lisse en TEC. Geografisch verandert hiermee niets. Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland zijn nog steeds niet vertegenwoordigd in de Tweede Divisie, Overijssel (HHC Hardenberg), Noord-Brabant (Kozakken Boys) en Flevoland (Jong Almere City FC) met één vereniging. Noord-Holland komt er ook maar karig af met twee clubs (AFC en Kon. HFC).  De meeste verenigingen op het hoogste amateurniveau vinden we ook dit seizoen dus in het midden van ons land, in het bijzonder Zuid-Holland, dat met zes clubs (BVV Barendrecht, Excelsior Maassluis, Jong Sparta, VV Katwijk,  SVV Scheveningen en VVSB) vertegenwoordigd is.  Ook in Utrecht (GVVV, SV Spakenburg, en IJsselmeervogels) en Gelderland (De Treffers, FC Lienden en Jong Vitesse) zijn er meerdere Tweede Divisie-clubs. Het is, zo mogen we toch wel vaststellen, onwenselijk en een beetje treurig dat verschillende regio’s volledig verstoken blijven van voetbal op dit niveau. Leve de voetbalpiramide!

Jammer genoeg blijft het hier niet bij. Dit seizoen spelen in de tweede divisie maar liefst drie beloften teams , dit ondanks alle kritiek en weerstand. Om de competitievervalsing iets tegen te gaan zijn de regels dit seizoen wel een beetje aangepast: alleen spelers die jonger dan 24 zijn mogen in de beloften teams uitkomen, spelers van 18, 19 en 20 jaar mogen na achttien basisplaatsen in het eerste elftal niet meer in het belofte elftal uitkomen, voor spelers van 21 en 22 jaar ligt die limiet op zeven basisplaatsen. Over de toekomst van de piramide wordt verder nagedacht in Zeist met als logisch gevolg (???) dat ook dit seizoen promotie naar resp. degradatie uit de Keuken Kampioen Divisie niet mogelijk is. En laat de doorstroming van het amateurvoetbal naar het betaald voetbal nu net dé reden zijn waarom de betreurenswaardige voetbalpiramide in het leven is geroepen. Hoe veel gekker en desastreuzer moet het nog worden?

Tegen deze achtergrond trappen we zaterdag aanstaande af in het besef dat het, mede door de (te) zware degradatieregeling, weer een bijzonder spannend seizoen gaat worden. De krachtsverschillen lijken niet erg groot te zijn, mogelijk met uitzondering van Katwijk en IJsselmeervogels. Ons aller eerste gaat in Werkendam op bezoek bij Kozakken Boys en dat is direct een behoorlijke uitdaging. Vorig seizoen betrof het de tweede wedstrijd van het seizoen en op 4 september 2017 werd het, mede door een sprankelende invalbeurt van keeper Joey Potveer een 1-1 gelijkspel op Sportpark de Zwaaier. AFC nam toen al na 5 minuten de leiding door een score van Ton van den Brink na een fraaie steekbal van Ilias Zaimi, waarna de thuisploeg in de eerste heft domineerde en  in de 26e minuut  door Ahmed El Azzouti op gelijke hoogte kwam. Hoewel in de tweede helft de wedstrijd wat meer in evenwicht was waren de beste kansen weer voor Kozakken Boys. Tot ons geluk stond het vizier Ahmed Mendes Moreira én Raily Ignacio net niet goed afgesteld.  

In de voorlaatste wedstrijd was Kozakken Boys op Sportpark Goed Genoeg te gast. De ploeg van André Wetzel had de punten hard nodig om P/D-wedstrijden te voorkomen, het team van Danny Buijs ook om op gelijke hoogte te komen met de andere titelkandidaat Katwijk. Belangrijk verschil met de wedstrijd eerder dit seizoen was Raily Ignacio die tijdens de winterstop de overstap maakte van Kozakken Boys naar AFC. En hoe! In Amsterdam scoorde Raily maar liefst 13 keer en nam zwalkende Reds-aanval stevig bij de hand. In een sprankelende wedstrijd met heel veel kansen over en weer – zo miste AFC in de beginfase een penalty – werd het ten slotte weer 1-1, een stand die al na 16 minuten op het scorebord prijkte, na doelpunten van El Azzouti en Matthijs Jesse. Achteraf een duur gelijkspel voor de ploeg uit Werkendam, die een week later in eigen huis in de allerlaatste wedstrijd niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Katwijk, dat hierdoor met twee punten voorsprong op Kozakken Boys en een minder doelsaldo kampioen werd. AFC redde op de laatste dag in Maassluis het vege lijf tegen Excelsior met 0-1. Doelpuntenmaker Raily Ignacio …

Hoe staan beide ploegen er aan het begin van dit seizoen voor? Te beginnen bij Kozakken Boys, dat nogal wat mutaties kent in vergelijking met vorig seizoen. Zo maakte  trainer Danny Buijs de eervolle overstap naar FC Groningen en nam Mendes Moreira met zich mee. Verder vertrokken Abdusalmed Abdullahi en Everton Pires Tavares naar Sparta Rotterdam, Mahmut Sönmez naar de Turkse club KIrsehir Belediyespor, Juriën Gaari naar RKC Waalwijk en Shuremi Felomina naar FC Lienden. Topspits El Azzouti, vorig seizoen goed voor 27 doelpunten, dreigde ook naar het betaalde voetbal te vertrekken, maar blijft volgens de laatste berichten ‘gewoon’ bij Kozakken Boys. Ongetwijfeld tot grote oplichting van de nieuwe trainer Jasper de Muijnck, die eerder als trainer actief was bij o.a. DOTO, Papendrecht, XerxesDZB, Quick Boys en recentelijk FC Boshuizen. Nieuwe spelers kwamen er natuurlijk ook. Don Bolsius (FC Den Bosch), Jeffrey Rijsdijk (Almere City FC, Irvingly van Eijma (RKC Waalwijk), Charlton Vicento  (Helmond Sport), Tim Eekman (Barendrecht), Sander Heesakkers (Geldrop) en Mats van Huijgevoort (OSS’20) dragen dit seizoen het rood-witte tenue van Kozakken Boys. Om met zoveel nieuwe spelers een sterk team te smeden heb je tijd nodig en dat beeld rijst ook op uit de resultaten van de oefencampagne. Er werd alleen gewonnen van SC Feyenoord (2-0). Verloren werd van FC Groningen O23 (2-0), Sportlust ’46 (2-3) en RKC Waalwijk (1-2). Vorige week zaterdag werd het gelijk tegen Achilles Veen (2-2). Maar dit alles zegt natuurlijk nog niet zo veel over de kracht van het huidige elftal van De Muijnck, óók omdat El Azzouti nog op vakantie was. 

AFC nam afscheid van trainer André Wetzel die vorig seizoen al na acht wedstrijden het stokje overnam van Ton du Chatinier en na de winterstop met zijn spelers en staf een niet voor mogelijk gehouden prestatie leverde. Omdat André Wetzel reeds eerder zijn jawoord aan HVV had gegeven moest de commissie Topamateurs op zoek naar een nieuwe trainer voor dit seizoen. Men kwam uit bij Ulrich Landvreugd die als speler in de periode 1996-2005 132 keer voor AFC uitkwam, 25 maal scoorde en 45 assists afleverde. Hij speelde nog een tijd samen met zijn assistent Said Moumane, die van 2001 tot 2010 in het eerste elftal van AFC acteerde en nu voor achtste seizoen deel uitmaakt van de AFC-staf. Landvreugd speelde profvoetbal bij Cambuur en Ipswich Town maar moest in het betaald voetbal veel te vroeg afhaken met een chronische knieblessure.  Na zijn carrière als speler ging Landvreugd als trainer aan de slag, eerst als assistent-trainer bij het Engelse Barnet FC en later als trainer van o.a. Eemdijk en Hooglanderveen. Nu dus trainer bij zijn vertrouwde AFC, waar een aantal spelers vertrok, waaronder Ilias Zaimi (Achilles Veen), Eelke de Graaf (Odin’59) en Malcolm Esajas,(JOS/Watergraafsmeer) en Marien Willemsen een punt zette achter zijn mooie voetbalcarrière. Vijf nieuwe spelers kunnen bij The Reds worden begroet. Vleugelspits Fouad Belarbi, die overkwam van Hercules, middenvelder Kenny Teijsse en zijn tweelingbroer spits Yordi van resp. Cambuur en Quick Boys, centrale verdediger Tim Linthorst van Berliner AK en middenvelder Tiemen van Hezel van HHC Hardenberg die later dit seizoen  zijn opwachting maakt. De vernieuwde selectie AFC startte met een oefenstage in het altijd mooie Belluno-Italië. Eenmaal weer in Nederland werd geoefend tegen FC Almere City (2-2), DVS’33 (3-2 verlies), ODIN’59 (4-4) en Noordwijk (1-1). Gewonnen werd  van ADO’20 (3-0) , Kon. HFC (2-1) en FC Aalsmeer (2-1). Al met al een lange oefencampagne waarin hopelijk een goede basis is gelegd voor een succesvol seizoen.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op Sportpark de Zaaier? Er is eigenlijk niet veel meer verstandigs over te zeggen dan dat het voor beide teams nog wel even wennen zal zijn onder regie van een nieuwe trainer en met verschillende nieuwe spelers, dat Kozakken Boys door de jaren heen voor AFC een erg lastige tegenstander is geweest en dat de uitslagen van het vorige seizoen ook wel weer perspectief bieden voor The Reds. Afgelopen seizoen speelde AFC een uitstekende tweede competitiehelft. Hopelijk kan die lijn in dit seizoen worden doorgetrokken, te beginnen in Werkendam. Succes!

MvdW

Het beeldverslag van de wedstrijd AFC – Kozakken Boys op 19 mei 2018: klik hier