Kozakken Boys - AFC voorbeschouwing

AFC WIL IN WERKENDAM VERDER KLIMMEN IN HET LINKER RIJTJE

Zaterdag gaat de 78 kilometer lange reis naar Werkendam waar we op sportpark De Zwaaier Kozakken Boys treffen. De bijzondere naam van de club refereert aan de Kozakken die in 1813 de nabijgelegen Merwede overstaken. Inmiddels maakt Werkendam deel uit van de gemeente Altena na een fusie met Aalburg en Woudrichem. Ten westen van deze gemeente vinden we het Nationaal Park De Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met een zeer rijke flora en fauna. Een rondvaart vooraf aan de wedstrijd is dus aan te raden!

Rondvaart of niet: ’s middags zitten we op de tribune voor een wedstrijd tegen de rode lantaarndrager. Kozakken Boys staat na negentien wedstrijden onderaan met negen punten. Slechts één keer werd dit seizoen gewonnen. Op 7 oktober 2023 waren de rood-witten FC Lisse de baas met 2-0. Zes keer werd gelijkgespeeld. Zoals in het voetbal te doen gebruikelijk bleven deze resultaten niet zonder gevolgen voor de samenstelling van de staf en de spelersgroep. Trainer Scott Calderwood moest het veld ruimen voor Edwin Grünholz, die in de afgelopen jaren actief was bij Quick Boys. In de winterstop kwamen rechtsbuiten Coen Maertzdorf en linksback Rick Wouters. Maertzdorf speelde van 2014 tot 2023 bij de De Treffers, Wouters bij dezelfde club van 2019 tot 2023. Ook middenvelder Raies Roshanali verhuisde naar Werkendam. Hij speelde sinds afgelopen zomer bij TEC en kwam daarvoor vijf seizoenen uit voor Noordwijk.

In de aanloop naar dit seizoen had Kozakken Boys zich al behoorlijk versterkt met de lange centrumspits Mario Bilate van ADO Den Haag, de linkervleugelverdediger Jetro Mashart van NAC Breda, centrale verdediger Lorenzo Piqué van TOP Oss en linksbuiten Sergio Tremour van FC Dordrecht. Samen met captain Gwaeron Stout, al jaren de beste Kozak, beschikken de Boys anno 2024 beslist over een sterk elftal dat qua mogelijkheden eigenlijk veel te laag staat op de ranglijst. Dat werd op 20 januari nog eens onderstreept aan de Spanjaardslaan bij de wedstrijd HFC-Kozakken Boys. De Haarlemmers hadden het best lastig lastig tegen de ploeg van Grünholz, die na een HFC-doelpunt van Jacob Noordmans op gelijke hoogte kwam via een doeltreffende vrije trap van invaller Amine Essabri. 1-1 uiteindelijk in een spannende wedstrijd waarin de nieuwe aanwinsten bij de rood-witten hun opwachting maakten en Frenk Keukens met z’n rushes opviel.

Het wordt zaterdag tegen de hekkensluiter dus zeker geen makkie voor AFC dat 2024 uitstekend begon tegen de beloften van Almere City FC. De 5-1 winst in Almere was niet alleen wat betreft de uitslag overtuigend. Ons aller eerste speelde bijzonder goed tegen een ploeg die al acht wedstrijden ongeslagen was en zaterdag jl. uit met 3-1 won van regerend kampioen Katwijk. In Arnhem bleef hierna een bekerstunt uit tegen Vitesse, maar AFC hield zich in de GelreDome op haar 129e verjaardag goed staande en had in de slotfase nog volop de kans om de 1-0 achterstand teniet te doen. Jammer genoeg ging dat feest niet door. Nu dus uit tegen Kozakken Boys waar vorig seizoen met 1-0 van werd verloren. Op 1 oktober 2022 waren The Reds heer en meester op De Zwaaier, maar lukte het maar niet om te scoren. Dit onderdeel hadden de rood-witten die dag iets beter onder de knie: Lars Hutten maakte met een afstandsschot in de tweede helft de enige en dus winnende goal. 1-0 verlies in Werkendam, in Amsterdam werd het vorig seizoen ook 1-0, maar nu voor AFC. Matthijs Jesse maakte toen al in de eerste helft het verschil. Dit seizoen was Kozakken Boys op 2 september 2023 te gast op sportpark Goed Genoeg. Het was een matig duel, dat geweldig begon met mooie goals van Matthijs Jesse en Gwaeron Stout, maar vooral in de tweede helft nog maar weinig te bieden had. Tot de 85e minuut toen Raily Ignacio, na een haarscherpe pass van Djuric Ascension, uit de draai doeltreffend uithaalde. In de slotminuten gooiden de rood-witten alles op de aanval om de 2-1 achterstand teniet te doen. De uitstekende keeper Bryan Janssen meldde zich ook aan het front. In de laatste minuut waren de Boys nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar captain Milan Hoek wist met een uiterste krachtsinspanning de drie punten in Amsterdam te houden.

Kozakken Boys en AFC ontmoetten elkaar twaalf keer in de Tweede Divisie. In Amsterdam waren The Reds meestal de baas. Vier keer werd gewonnen, twee keer werd het gelijk en in het seizoen 2016-2017 werd dik (1-4) verloren. In Werkendam werd het dat seizoen 4-0 voor de Kozakken, die toen ‘onze’ Raily in de gelederen hadden. In totaal traden The Reds vijf keer op De Zwaaier aan. Twee keer werd gewonnen, twee keer verloren en één keer werd het gelijk. Eindigden de Kozakken Boys de eerste seizoenen veel hoger dan AFC, de laatste jaren zijn de rollen omgekeerd. De rood-witten knokken om in de Tweede Divisie te blijven, The Reds doen mee in de (sub)top.

Wat zegt dit alles over de kansen aanstaande zaterdag? Wie gaat er winnen? Voorspellen is moeilijk, vooral van de toekomst. Zeker is dat Kozakken Boys per se moet winnen om de achterstand op Lisse, Excelsior Maassluis, Scheveningen en ADO’20 te verkleinen om langer in de Tweede Divisie te blijven. De rood-witten zullen door het goede resultaat tegen HFC, de nieuwe spelers en de komst van Grünholz ongetwijfeld optimaal gemotiveerd zijn. We zullen dus ons beste beentje voor moeten zetten op De Zwaaier. AFC is na de winst op Jong Almere City vijf keer ongeslagen en wil zeker nog verder klimmen in het linker rijtje. Een overwinning op Kozakken Boys zou daarbij flink kunnen helpen. Succes!

MvdW