Kozakken Boys - AFC met voorbeschouwing

AFC gaat tegen ‘angstgegner’ Kozakken Boys voor een trendbreuk

Aanstaande zaterdag gaat ons eerste voor de tweede competitiewedstrijd naar Werkendam, een net in Noord-Brabant gelegen gemeente met. alles meegeteld, 26.838 inwoners. Een groot gedeelte van De Biesbosch maakt deel uit van de Gemeente  Werkendam, dus de natuurliefhebbers onder ons kunnen het voetbal combineren met  een bezoek aan dit schitterende Nationaal Park met het grootste zoetwatertijden gebied van Europa. Voor het voetbal  kunnen we terecht op Sportpark de Zwaaier waar Kozakken Boys zijn domicilie heeft. Een opvallende naam die herinnert aan de Kozakken die in 1812 door Werkendam trokken. Een naam ook die de laatste jaren steeds nadrukkelijker ‘opduikt’ in de top van het amateurvoetbal. In 2015 werd Kozakken Boys kampioen van de zaterdagamateurs en afgelopen seizoen eindigde de ploeg van trainer Danny Buijs in de Tweede Divisie op een fraaie tweede plek achter Jong AZ en was daarmee het sterkste amateurteam van ons land. Gelet op de kracht van de selectie is Kozakken Boys dit seizoen de grote titelfavoriet, direct gevolgd door Achilles’29 dat uit de Jupiler League degradeerde en dit seizoen kosten nog moeite zal sparen om de degradatie weer ongedaan te maken.

Als we de selectie van Kozakken Boys iets nader bekijken valt allereerst op dat er heel weinig veranderingen zijn ten opzichte van het vorig seizoen. De belangrijkste nieuwkomers zijn keeper Richard Arends die overkwam van Spakenburg en centrale verdediger Sven van Ingen van FC Lienden. Alle belangrijke spelers bleven, zoals de aanvallende middenvelders Abdulsamed Abdaullahi, Everton Pires Taveres en Gwaeron Stout en de topspitsen Ahmed el Azzouti, Ahmad Mendes Moreira en Railly Ignacio.  Laatstgenoemde goalgetter was er in het eerste competitieduel niet bij en dat is mogelijk een verklaring voor het feit dat Kozakken Boys in Spakenburg met 1-0 verloor van IJsselmeervogels in de eerste competitieronde. Behoorlijk zuur, want de ploeg uit Werkendam was op bijna alle fronten beter. Alleen het scoren was een probleem. Verder dan een buitenspelgoal van Azzouti kwam Kozakken Boys niet ondanks het goede spel  van spelverdeler Abdullahi.

Een soortgelijke wedstrijd speelde AFC op sportpark Goed Genoeg bij de competitie-ouverture tegen Achilles’29. Wie gedacht had dat de vernieuwde ploeg van Ton du Chatinier de onderliggende partij zou zijn kwam bedrogen uit. The Reds dicteerden tot diep in de tweede helft de wedstrijd, kregen veel kansen, maar vergaten die af te maken. Heel erg jammer, want  een vliegende start is heel veel waard in deze loodzware divisie. In de slotminuten liep de stand nog op tot 0-3 en daarmee dekte de uitslag het door beide ploegen vertoonde spel geenszins. Neemt niet weg dat AFC een week eerder voor de beker ook in de laatste minuten klop kreeg en niet in staat was tegen debutant De Dijk te scoren. Daar zit nu wel een probleem.

Het wordt dus tijd voor onze jongens om in Werkendam te scoren én thuis te komen met één of drie punten. Makkelijk zal dat niet zijn, want AFC verloor tot op heden alle wedstrijden van Kozakken Boys. De ploeg uit Werkendam is een echte angstgegner voor AFC. De uitslagen liegen er dan ook niet om. In 2010 werd het voor de beker op Sportpark de Zwaaier 6-1, de bekerstrijd in Amsterdam eindigde vorig seizoen met 1-5, waarna AFC in de competitie thuis met 1-4 en uit met 4-0 ten onder ging. Op deze uitslagen viel weinig af te dingen. Kozakken Boys was in fysiek en tactisch opzicht steeds een maat te groot. En ondanks het feit dat de tegen AFC veel scorende oud-prof Barry Powel inmiddels bij IJsselmeervogels speelt is dat op papier nog zo. Ongetwijfeld zal Ton du Chatinier, die eerder ook Kozakken Boys trainde, broeden op een plan om deze trend te doorbreken.
We zullen zaterdagmiddag zien hoe dat plan eruit ziet en of het heeft gewerkt voor ons aller eerste. Zeker is dat  de spelers van Kozakken Boys onder regie van Danny Buijs er alles aan zullen doen om de verrassende nederlaag tegen IJsselmeervogels naar de vergetelheid te spelen. Aan het eind van de middag weten we of ze daar in geslaagd zijn. Hopelijk kan uw scribent dan noteren dat AFC zeer verrassend voor de dag kwam. Succes!

MvdW