Kozakken Boys - AFC 1 - 1 met verslag

Defensief AFC pakt in Werkendam punt tegen Kozakken Boys

Op sportpark De Zwaaier  speelden Kozakken Boys en AFC met 1-1 gelijk. Een historisch punt voor AFC, want eerder werd altijd met grote cijfers verloren van de trots van Werkendam. Kozakken Boys koos in deze wedstrijd uitdrukkelijk voor de aanval, maar was onvoldoende in staat  de hechte verdediging van The Reds, waarin keeper Joey Potveer een hoofdrol opeiste, te ontwrichten. Hoewel de wedstrijd in sportief opzicht niet over de schreef ging vielen er in dit spannende duel maar liefst 11 gele kaarten, zes voor de thuisploeg en vijf voor de bezoekers.

Vandaag gaat de 83 km verre reis naar Werkendam. Op sportpark De Zwaaier ontmoeten we Kozakken Boys, dat het de laatste jaren zo goed doet in de top van het amateurvoetbal. Vorig seizoen was AFC volkomen kansloos tegen Kozakken Boys, uit werd met 4-0 verloren en thuis met 1-5 (beker) en 1-4. De ploeg van trainer Danny Buys eindigde in dat seizoen op de tweede plaats in de Tweede Divisie achter kampioen Jong AZ en was daarmee de beste amateurploeg van Nederland. Kozakken Boys wist de selectie goed bij elkaar te houden en is dit seizoen daarmee een belangrijke kandidaat voor de titel. De openingswedstrijd vorige week werd verrassenderwijs verloren van IJsselmeervogels, dat niet over geluk had te lagen. Kozakken Boys was in Spakenburg veel sterker, maar wist de kansen niet te verzilveren. Mogelijk ook door het ontbreken van goalgetter Railey Ignatio, die er vandaag wél bij is. AFC startte de competitie ook met een zure nederlaag. Achilles’29 mocht van geluk spreken dat het met drie punten naar Groesbeek kon vertrekken. Per saldo staan er dus vanmiddag twee ploegen aan de start die in de tweede competitieronde snakken naar een goed resultaat. Mede gezien de resultaten in het verleden een lastige opgave voor The Reds. Welk plan zal AFC-trainer Ton du Chatinier hebben uitgebroed om deze ‘angstgegner’ succesvol te bestrijden?

Als de ploegen het net gesproeide kunstgras betreden blijkt dat Koen Bosma dit keer in de basis begint in plaats van Johan Kulhan.  AFC, zo wordt al snel duidelijk, houdt op eigen helft veel mensen achter de bal en probeert de ruimtes zo klein mogelijk te houden. Dat neemt niet weg dat er in de beginfase het nodige gebeurt. In de vierde minuut is Sanny Monteiro heel dicht bij de openingstreffer voor de thuisploeg, maar de bal verdwijnt via Joey Potveer net naast het doel.  Onze rechtsback Derre Kwee zet direct hierna Ilias Zaimi aan het werk en uit diens pass scoort Tom van den Brink als een duveltje uit een doosje. Een prachtgoal, 0-1 voor AFC, en daar had eigenlijk niemand rekening mee gehouden. Niet veel later is het bijna 0-2 als keeper Richard Arends een vrije trap van Koen niet klemvast heeft en de terugspringende bal er via Sam Nijpels bijna ingaat. Enigszins bekomen van de schrik valt Kozakken Boys fel aan en is via Moneiro, Ignatio en Abdulsamed Abdullahi in resp. de 15e,, 17e en 21e minuut heel dicht bij de gelijkmaker, maar steeds weet onze keeper met een flitsende reactie zijn doel schoon te houden. Heel knap werk.  In de 26e minuut is het wel raak voor de rood-witten na een splijtende combinatie van Ignatio, Abdullahi en Ahmed Azzouti. De schuiver van Azzouti verdwijnt onhoudbaar in de verste hoek.  1-1 en het thuispubliek gaat er eens goed voor zitten. Bij één doelpunt van Kozakken Boys zal het, zo is de verwachting, deze middag niet blijven. Grote kansen doen zich tot de rust echter niet meer voor. Opvallend zijn wel de zeven (!) gele kaarten die in de laatste 20 minuten van de eerste helft door scheidsrechter Bos worden getrokken, ingeleid door een flinke overtreding op Ilias die opvallend genoeg  niet bestraft wordt. De vlam is een beetje in de pan en mogelijk had een iets strakkere leiding de overvloed aan kaarten wat kunnen indammen. Anderzijds hebben de spelers hier ook een eigen verantwoordelijk en daar wordt in de tweede helft gelukkig beter mee omgegaan.

De ploegen beginnen in de tweede helft in ongewijzigde samenstelling en ook de verhoudingen in het veld zijn ongewijzigd. Kozakken Boys valt aan en een verdedigend AFC probeert via een schaarse counter aan een doelpunt te komen. Belangrijk is de wissel in de 55e minuut als Ahmed Mendes Moreira het kunstgras betreedt voor Gwaeron Stout. Moreira zorgt voor het nodige gevaar op de linker vleugel en is in de 82e minuut twee keer heel dicht bij een tweede doelpunt voor de thuisploeg. Dat geldt ook voor Ignatio, maar zijn schuiver mist het doel op een haar. Daar blijft het bij, want de AFC-defensie ziet er verder goed uit, maakt een zeer solide indruk. In het centrum weten Magid Jansen en Sam Nijpels wel raad met de hoge ballen die steeds meer in het strafschopgebied worden gepompt, op de rechter- en linker vleugel  zijn Derre Kwee en Thomas van den Houten hun tegenstander vaak de baas. En verder blijft ook in de tweede helft onze keeper Joey Potveer overtuigend overeind. Dat geldt niet voor onze voorhoede. Hoewel er hard wordt gewerkt is onze aanval niet in staat echt potten te breken. Eelke de Graaf en Tom van den Brink doen wat ze kunnen, maar staan vaak tegen een overmacht van spelers met een rood-wit tenue. Toch had het maar zo 1-2 kunnen worden als een schitterende boogbal van Koen Bosma over 40 meter doel had getroffen. Maar keeper Arends tikt de bal met een  prachtige save in de 62e minuut over de lat.

Het is en blijft dus 1-1 en daar kunnen we blij mee zijn. De tactiek van Ton du Chatinier heeft zich uitbetaald en de gedachte dat AFC altijd dik verliest van ‘angstgegner’ Kozakken Boys doet geen opgeld meer.  Kortom een belangrijk gelijk spel dat perspectief biedt voor een goed vervolg van de competitie. Te beginnen uit aanstaande zaterdag tegen Rijnsburgse Boys, beslist weer een wedstrijd om naar uit te kijken.  

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Jonathan Richard, Mark van den Boogaart (‘62 Johan Kulhan), Koen Bosma (’79 Melvin Grootfaan ), Ilias Zaimi, Tom van den Brink, Eelke de Graaf.

Bekijk hier de samenvatting:

 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier