Kozakken Boys - AFC verslag

0 – 1 door Splinter de Mooij

AFC SCOORT ER OOK IN WERKENDAM OP LOS

 The Reds zijn 2024 goed begonnen. Na de klinkende uitzege (1-5) op Jong Almere werd Kozakken Boys met grote cijfers verslagen. Was de eerste helft in Werkendam nog redelijk in evenwicht, in het tweede bedrijf domineerden de Amsterdammers. De 0-1 ruststand werd uitgebouwd naar 0-5. AFC onderscheidde zich vooraleerst met verzorgd combinatie voetbal met veel beweging en positiewisselingen. Dat leverde veel gevaar op voor het doel van Kozakken Boys. De doelpunten van Splinter de Mooij (2x), Dalian Maatsen, Soufiane Hetli en het door Milan Hoek afgedwongen eigen doelpunt van Rick Wouters bekroonden het goede spel van The Reds.

 Vandaag spelen we tegen Kozakken Boys dat onderaan de ranglijst bungelt met negen punten uit negentien wedstrijden. De doelcijfers zijn veelbetekenend: 18 voor, 32 tegen. Ter vergelijking: AFC staat zevende met de doelcijfers 27-26. De rood-witten scoren te weinig en dat heeft o.a. te maken met de centrumspitsen Mario Bilate en Lowie van Zundert, die jammer genoeg veel geblesseerd zijn. Vandaag kunnen zij ook niet meedoen en dat scheelt een slok op een borrel. Kozakken Boys wil natuurlijk niet degraderen en heeft flink gebruik gemaakt van de door de KNVB geboden gelegenheid om tussentijds de spelersmarkt op te gaan. Dat leverde de volgende winteraanwinsten op: rechtsbuiten Coen Maertzdorf en linksback Rick Wouters, die dit seizoen begonnen bij De Treffers, de middenvelders Raies Roshanali van TEC en Mohamed Mahmoed van Katwijk en de aanvaller Amin Essabri. Zijn vorige werkgever was ADO Den Haag. De spelers Sven van Ingen, Julian Geelhoedt en Kevin Vermeulen vertrokken onlangs bij Kozakken Boys. Trainer Scott Calderwood ruimde het veld voor Edwin Grünholz, die vorig seizoen Quick Boys trainde. Grünholz en zijn (nieuwe) spelers staan voor een zware klus. De achterstand op Scheveningen, dat nu op een veilige vijftiende plaats staat, bedraagt met nog vijftien wedstrijden te gaan tien punten. Maar Kozakken Boys zou zich ook nog kunnen redden via de P/D-competitie. Ook een lastig karwei. Hoe dan ook zullen Grünholz en zijn spelers er vandaag alles aan willen doen om de punten in Werkendam te houden, gesterkt door het knappe gelijkspel (1-1) tegen HFC aan de Spanjaardslaan een week geleden. Maar ook AFC is 2024 goed begonnen met een fraaie overwinning op Jong Almere City. In Almere werd met 1-5 gewonnen tegen een ploeg die al acht wedstrijden ongeslagen was en vorige week uit met 1-3 van regerend kampioen Katwijk won. Er staat ons dus, op grond van dit alles, een spannende wedstrijd te wachten op Sportpark De Zwaaier.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Joshua Kuipers het kunstgrasveld betreden  zien we dat Edwin Grünnholz en AFC-trainer Benno Nihom hun basiselftal niet gewijzigd hebben in vergelijking tot de wedstrijden tegen HFC en Jong Almere City. Met uitzondering van Jethro Mashart die vandaag op de rood-witte bank begint ten faveure van Amin Essabri. De supporters van Kozakken Boys vragen op de tribune naar Raily Ignacio, die in de periode 2016-2018 in Werkendam veel doelpunten maakte. ‘Onze’ Raily, die terugkomt van een blessure, is er vandaag helaas niet bij. Vooraf aan de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht gehouden in verband met het overlijden van enkele familieleden van Mahamad Mahmoed in Irak als gevolg van een door Iran afgeschoten raket. Wat een verschrikking. Op zo’n moment wordt voetbal heel erg veel minder belangrijk.

Na het eerste fluitsignaal trekken de Kozakken direct ten aanval en haalt captain Gwaeron Stout ongenadig uit. Gijs van Zetten hoeft niet in actie te komen want de bal wordt geblokkeerd door teamgenoot Essabri. Pas in de tiende minuut noteren we de eerste aanval van AFC.  Langzamerhand zoeken The Reds steeds meer het doel van keeper Bryan Jansen. Heel gevaarlijk is het nog niet, want een schot van Splinter de Mooij na een counter ketst af, een knal van Noa Benninga vliegt hoog over het doel en een kopbal van Cody Claver na een mooie voorzet van Melvin Platje is te zacht.

In de 23e minuut is het toch raak voor AFC na  een slimme pass van Melvin Platje op Splinter de Mooij dwars door het centrum. Op weg naar het doel schut Splinter Lorenzo Piqué van zich af en scoort of het de gewoonste zaak van de wereld is.
Direct na de aftrap is het alweer bijna gelijk na een pass van Stout op Maertzdorf die rakelings naast schiet. AFC is gewaarschuwd! Kennelijk niet genoeg want in de 34e minuut kan Maertzdorf ongehinderd doorlopen naar het AFC-doel. Vrij voor Gijs schiet hij ver naast. Het is nog steeds 0-1 en onze jongens beginnen steeds meer grip te krijgen op het spel door de bal goed rond te tikken, steeds weer wordt de vrije man gevonden. Het is goed om Noa Benninga hierbij apart te noemen, want hij verzet niet alleen een heleboel werk op het middenveld, maar strooit ook met mooie passes. Uit één daarvan scoort Splinter, maar die goal gaat niet door wegens buitenspel. Ook Melvin wordt door Noa in de diepte bediend, maar Melvin schiet vrij voor Janssen in het zijnet. Het regent kansen, want ook Roshanali kan in vrije positie uithalen, maar zijn schot verdwijnt over de AFC-lat. Tenslotte is Oussama Siali nog dicht bij een doelpunt na een pass van Melvin, maar op de een of andere manier weet de rood-witte defensie nog redding te brengen. Het is eigenlijk een wonder dat de rust bereikt wordt met een 0-1 stand. Zowel Kozakken Boys als AFC hadden nog makkelijk een paar doelpunten (extra) kunnen maken.

De tweede helft begint met een verrassing: scheidsrechter Joshua Kuipers is gestopt wegens een hamstringblessure, zijn taak wordt overgenomen door de vierde official Youri Kuipers. Deze wissel komt de wedstrijd niet ten goede. Een paar beslissingen van de nieuwe scheidsrechter pakken niet goed uit en de vlam slaat hier en daar in de pan. Gevolg is ook dat Oussama en Tim Linthorst onderuit worden geschoffeld door Wouters en Mahmoed die met geel goed wegkomen. Gelukkig gaat de storm weer liggen en staat het voetbal weer centraal. Gingen in de eerste helft de ploegen nog redelijk gelijk op, in het tweede bedrijf deelt AFC de lakens uit met goed voetbal dat voorlopig echter nog niet veel grote kansen oplevert. Het blijft bij een ziedend schot van Oussama over de lat en een kopbal van Melvin naast het doel. Aan de andere kant wordt een mooie voorzet van Wouters door Johnny Lommers over het AFC-doel gekopt. In de 67e minuut wisselt Benno Nihom Oussama en Melvin voor Wessel Been en Soufiane Hetli: dat geeft onze aanval nieuwe energie. In de 71e minuut is het raak na een fraaie aanval, waarbij Soufiane Cody Claver vrijspeelt op de linkervleugel. De magnifieke voorzet van Cody wordt door Splinter fraai in het doel getikt. 0-2, de wedstrijd lijkt gezien het spelbeeld wel beslist. Maar het toch anders kunnen lopen als een schuiver van de ingevallen Dico Jap Tjong niet op de paal maar in het net was beland. In het slot van de wedstrijd eist keeper Bryan Janssen alle aandacht op. Kopballen van Wessel en Splinter weet hij fraai te keren, maar in de 80e minuut verkijkt hij zich volledig op een houdbare vrije trap van Dalian Maatsen en is het 0-3. In de 87e minuut heeft Janssen de pech dat een inzet van Milan Hoek via zijn handen en het lichaam van Wouters in het rood-witte net beland. Een eigen doelpunt dus, wat een pech! Het staat dan inmiddels 0-5 want even daarvoor heeft Soufiane 0-4 laten aantekenen. Een prachtig doelpunt na een dribbel van links en een onhoudbaar schot in de verre hoek. Na 92 minuten fluit scheidsrechter Youri Kuipers voor het laatst en is AFC een mooie, onverwacht groot uitgevallen overwinning rijker.

Ons aller eerste is de competitie in het nieuwe jaar dus heel goed begonnen met twee uitzeges en een doelsaldo van 10-1. Zaterdag aanstaande komt de ijzersterke koploper Spakenburg in Amsterdam op bezoek en kunnen we zien of deze vliegende start een winnend vervolg krijgt voor AFC. In Spakenburg werd met 0-2 gewonnen van de Blauwen, we hopen op sportpark Genoeg op een herhaling van zetten. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Mitch van Kempen, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (84’ Sven Ederveen), Guus van Weerdenburg, Cody Claver, © Milan Hoek, Noa Benninga (83’ Julian van der Greft), Splinter de Mooij, Oussama Siali(67’ Wessel Been) en Melvin Platje (67’ Soufiane Hetli).

Voor de TV samenvatting klik hier
Voor het interview met trainer/coach Benno Nihom klik hier