Kozakken Boys - AFC 0 - 1

AFC BEGINT GOED MET EERSTE ZEGE OP KOZAKKEN BOYS

AFC  is de competitie gestart met een knappe zege op ‘angstgegner’ Kozakken Boys waar nog nooit van gewonnen was. Het enige doelpunt kwam in Werkendam op naam van Raily Ignacio die een fraaie voorzet van Jonathan Richard even zo mooi achter gelegenheidsdoelman Sven van Ingen kopte. Veldspeler Van Ingen moest al na twintig minuten een keeperstenue aantrekken omdat de eerste en tweede keeper van Kozakken Boys geblesseerd waren geraakt. Van Ingen kweet zich vervolgens buitengewoon goed van zijn taak.

Na een lange voorbereidingstijd is het weer tijd voor de competitie. AFC start met een lastige uitwedstrijd tegen Kozakken Boys, want menigmaal was de ploeg uit de Biesbos te sterk. Het afgelopen seizoen werd twee keer gelijk gespeeld en dat geeft de AFC-burger voor vandaag moed. Het is verder afwachten of de nieuwe trainer van Kozakken Boys er nu al in geslaagd is het vertrek van een aantal prominente spelers, Ahmad Mendes Moreira (naar FC Groningen), Juriën Gaari (RKC Waalwijk), Everton Pires Tavares en Abdulsamed Abdullahi (beiden Sparta Rotterdam) goed op te vangen. In het basiselftal van de rood-witten maken Tim Eekman (afkomstig van Barendrecht), Irvingly Eijma (RKC Waalwijk), Mats van  Huijgervoort (OSS’20) hun debuut. Andere nieuwkomers zoals Sander Heesakkers (Geldrop), Don Bolsius (FC Den Bosch), Jeffrey Rijsdijk (Almere City FC) en Charlton Vicento (Helmond Sport) beginnen op de bank.
Bij The Reds zijn er minder mutaties. Oud-eerste elftalspeler Trainer Ulrich Landvreugd, die bij AFC zijn trainers carrière voortzet, heeft de vier nieuwe spelers, Tim Linthorst (afkomstig van Berliner AK), Fouad Belarbi (Hercules) en de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse een basisplaats gegund. Met spelers als Derre Kwee, Matthijs Jesse, Milan Hoek, Koen Bosma, Tom van den Brink en Dean Huisman is de bank van AFC uitstekend bezet.

Nadat scheidsrechter Bronsvoort voor het eerst gefloten heeft beginnen beide teams voorzichtig aan de wedstrijd. Met uitzondering van een schot van Julian Atkowski, dat over het doel van Patrick Zonneveld waait gebeurt er nog niet veel. Op een diepe bal na, waarbij Yordi en keeper Richard Arends elkaar raken. Even later kan Arends hierdoor niet verder en moet zich laten vervangen door tweede keeper Nils den Hartog. Na een kopbal van Ahmed El Azzouti op de lat is de invalbeurt van Den Hartog al weer voorbij als hij geblesseerd raakt bij een botsing tussen hem en Fouad Belarbi. Binnen twintig hebben de keepers van Kozakken Boys het veld noodgedwongen moeten verlaten, Den Hartog zelfs per brancard. Paniek, want een derde keeper is niet direct voorhanden.  Op de tribune worden allerlei alternatieven bedacht. De reservekeeper van AFC lenen, zonder keepers verder, maar er wordt niet helemaal onbegrijpelijk gekozen voor een andere oplossing. Na een oponthoud van ca. 10 minuten neemt centrale verdediger Sven van Ingen plaats tussen de palen en dat oogt door zijn lange gestalte in ieder geval heel goed.

Inmiddels zijn beide teams helemaal wakker en ontbrandt zich vooral op het middenveld een sportieve strijd die af en toe over het randje dreigt te gaan. Kenny Teijsse ontvangt geel, andere spelers blijven onbestraft. Gelukkig maar, want er wordt met open vizier en sportieve middelen geknokt onder moeilijke weersomstandigheden, want het waait en regent af en toe behoorlijk. Een openingsgoal hangt in de lucht, maar Raily wordt knap afgestopt door Sanny Monteira. Even later kan Kozakken Boys een vrije trap net buiten het strafschopgebied niet verzilveren. In de 42e minuut is het uiteindelijk raak als Jonathan Richard op de linkervleugel een geslepen voorzet geeft die Raily à la Bep Bakhuys (29 april 1934 België-Nederland) vallend volkomen onhoudbaar in de touwen kopt. 0-1 voor AFC, maar met nog veel blessuretijd (11 minuten!) te gaan probeert Kozakken Boys nog van alles om voor rust op gelijke hoogte te komen. Gelukkig is Patrick Zonneveld zeer goed bij de les na een gevaarlijke voorzet van rechts en komt Van Eijma een paar centimeter te kort om een bal bij de tweede paal in te koppen.   

Het is rust en de vraag rijst wat de trainers hun spelers hebben ingefluisterd. Gooit Kozakken Boys direct alles op de aanval met alle risico’s van dien? Verdedigen The Reds de 0-1 voorsprong of wordt het zo als in de eerste helft een open strijd met wisselende kansen? In ieder geval hebben de trainers nog niet gewisseld als de spelers weer het kunstgras opkomen. Dit met de aantekening dat trainer De Muijnck door de keeperwissels nog maar over één wissel beschikt. Al snel wordt duidelijk dat AFC zich wat meer terugtrekt en via Raily hoopt op een tweede treffer via een counter. Kozakken Boys is nu vaker aan de bal, speelt meer op de helft van AFC, maar erg doelmatig is het niet. Te veel lange ballen zijn een prooi voor het centrale duo van AFC. Tim Linthorst en captain Magid Jansen tonen zich onverzettelijk. De rood-witten zijn nog het gevaarlijkst met afstandsschoten. Een knal van Gwaeron Stout wordt echter fraai uit de hoek getikt door Patrick, een schuiver van El Azzouti verdwijnt net naast het doel. Een kwartier voor tijd wisselt Landvreugd eerst Kenny Teijsse voor Milan Hoek en even later Koen Bosma voor broer Yordi en Matthijs Jesse voor Fouad Belarbi. Bij Kozakken Boys maakt Jeffrey Rijsdijk zijn opwachting. Het kan op dat moment nog alle kanten uit.

De wissels leveren The Reds het meeste op. Raily weet zich nu meer gesteund in de aanval en AFC heeft tot drie maal toe een grote kans op 0-2.  Allereerst via een kopbal van Raily, die uitstekend naast wordt getikt door Van Ingen, daarna door een slalom van Matthijs, waarbij een 100% handsbal van een verdediger over het hoofd wordt gezien en tot slot een geweldige kans voor Melvin Grootfaam die Van Ingen in de korte hoek niet weet te vermurwen. Hoewel Kozakken Boys in de slotfase nog steeds een veldoverwicht heeft blijven de grote kansen uit. Te veel wordt gegokt op een hoge bal die toevallig goed valt. De laatste mogelijkheid is voor Quentin Jakoba, die net naast kopt. Patrick Zonneveld heerst bij corners en is deze middag met Tim Linthorst de beste man van het veld. Een compliment ook voor Melvin Grootfaam die als sierlijke balkunstenaar ook verdedigend voor elke meter knokt.

0-1 dus uiteindelijk voor AFC en daarmee was de eerste zege van het seizoen en de eerste winst ooit op Kozakken Boys een feit. Reden tot blijheid en voorzichtig optimisme. Zou je zeggen, maar na afloop was er toch bij een deel van de Amsterdamse supporters reden tot mopperen over het lage niveau van de wedstrijd en het zwakke spel van AFC. Jammer, want hoewel beslist niet alles even oogstrelend was schreven onze jongens toch een beetje geschiedenis in Werkendam en werd de competitie uitstekend begonnen. Proficiat!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Tim Linthorst, © Magid Jansen, Tom van den Houten, Kenny Teijsse (72’ Milan Hoek), Jonathan Richard, Yordi Teijsse (80’ Koen Bosma), Fouad Belarbi (80’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Bekijk hier de foto's.

Bekijk hier de samenvatting.