Kon. HFC - AFC verslag

UTOPISCHE WINST AFC AAN DE SPANJAARDSLAAN

 Eindelijk is AFC er in een zonnig Haarlem geslaagd te winnen van HFC. De zege op de The Good Old was verdiend. The Reds waren vaster aan de bal, feller in de duels en hadden lange tijd een veldoverwicht. Heel veel kansen leverde een en ander echter niet op. Het fraaie doelpunt van Marciano Mengerink in de eerste helft en de beslissende goal van Wessel Been in het tweede bedrijf waren uiteindelijk ruim voldoende om de drie punten mee te nemen naar Amsterdam. Door dit resultaat stijgt AFC twee plaatsen op de ranglijst en staat weer in het linker rijtje, vrijwel op gelijke hoogte met HFC.

 Vandaag gaat de reis naar de Spanjaardslaan, vroeger in Heemstede gelegen, vanaf 1927 behorend tot Haarlem. Er zijn, anders dan in Den Haag, geen blokkades op ons traject en hebben dus alle tijd om het sportpark van HFC in ons op te nemen waar onze Haarlemse vrienden al vanaf 1899 spelen. Volgend seizoen zal hier veel omgeploegd zijn op weg naar een prachtig nieuw complex met een mooie tribune en een schitterend clubhuis. Het oude clubhuis maakt tijdelijk plaats voor een gigantische tent die ‘nog even’ uit de containers moet worden gehaald. Mogelijk spelen we volgend seizoen onze uitwedstrijd tegen HFC op het veld van RCH, de Racing Club Heemstede van 1911, die in 1923, 1953 en 1989 (bij de amateurs) landskampioen werd. Ook leuk! Hoe dan ook: vandaag de laatste kans om onze  Koninklijke vrienden op hun oude sportpark te verslaan. Dat is niet eerder gebeurd, in ieder geval niet in de Tweede Divisie, waar HFC en AFC elkaar sinds 2016 regelmatig ontmoeten. Het wordt langzamerhand een ‘dingetje’. Winnen in Haarlem is voor AFC een utopie, het behoort anders gezegd niet tot de mogelijkheden. Of toch wel? In ieder geval treffen we een ploeg die de laatste negen wedstrijden niet heeft verloren. Vijf keer werd het gelijk, vier maal wonnen de wit-blauwen. Ook Katwijk moest er in Haarlem met 2-0 aan geloven. Eerder dit seizoen waren we redelijk kansloos tegen HFC en verloren we op sportpark Goed Genoeg met 1-3. We kunnen dus op deze zonnige zaterdag onze borst natmaken. Toch is er ruimte voor enig optimisme. AFC speelt de laatste tijd zeker niet slecht, bij tijd en wijle zelfs heel goed. Wel is het benutten van kansen een springend punt. Afgelopen zaterdag ging Rijnsburgse Boys met een 1-1 gelijkspel naar huis, maar de Uien hadden in de eerste helft al met 4-0 achter moeten staan. Een doelpunt van Marciano Mengerink bleek uiteindelijk niet voldoende voor de winst.

Als de ploegen onder de klanken van de voetbalmars het natuurgras betreden zien we dat sterkeeper Mitchel Michaelis, net als in Amsterdam, door een blessure bij de Haarlemmers ontbreekt. Joe van der Sar, op Goed Genoeg, ook al onder de lat, vervangt Michaelis. Bij AFC is captain Milan Hoek door een blessure afwezig. De aanvoerdersband zit nu om de arm van Gevero Markiet.
Als scheidsrechter Wouter Wiersma voor het eerst fluit schieten de ploegen niet bepaald uit de startblokken. De bal gaat in een rustig tempo breed en vaak terug. Echt gevaarlijk is het nog zeker niet, maar langzamerhand laten onze jongens zich aanvallend een beetje zien. Een hard schot van Noa Benninga wordt geblokkeerd, een pass van Noa op Soufiane Hetli is net niet op maat. Aan de andere kant vliegt een vrije trap van HFC, na een overtreding van Cody, hoog over. Plotsklaps wordt er gescoord na een ‘give and go’ van Marciano Mengerink en Cody Claver. Alleen voor Van der Sar schiet Marciano de bal fraai in de kruising en staat AFC na 21 minuten met 0-1 voor. Eindelijk is het spel op de wagen. De Haarlemmers moeten wat, dringen wat meer aan, maar Gevero, Dalian Maatsen en Mitch van Kempen geven geen krimp. Een schot van Flip Klomp vliegt over de AFC-lat. Een matige uittrap van Gijs van Zetten leidt vervolgens tot een gevaarlijke situatie. Gelukkig kan Gijs zijn eigen fout herstellen door de inzet van Levi de Wilde te keren. Dat is het dan wel van Haarlemse kant. HFC zit nog niet goed in de wedstrijd, AFC oogt wat beter. Maar grote kansen levert dit niet op. Wel mag Tim Linthorst in de 37e minuut op een mooie plek aanleggen na een overtreding op Noa. De vrije trap is helaas te zacht om Van der Sar te verrassen. Het blijft dus 0-1 en met die stand zoeken de spelers de kleedkamer op.

We gaan ervanuit dat HFC in de tweede helft uit een ander vaatje gaat tappen, maar daar blijkt vooralsnog weinig van. AFC is na de thee een paar keer dicht bij de 0-2. Maar Van der Sar laat zien dat hij nogal wat keeperstalent van zijn vader heeft geërfd. Eerst redt hij op een schot van Noa en in de 57e minuut bokst hij een striemend schot van Soufiane uit zijn doel. Mitch schiet de rebound helaas hoog over. Gert Jan Tamerus grijpt in en brengt in de 61e minuut drie nieuwe spelers: Yassine Bouchnafa voor Robin Eindhoven, Danny Ramdjanamsingh voor Taha el Idrissi en Xander van den Berg voor Levi de Wilde. Benno Nihom blijft niet achter bij zijn collega en brengt Guus van Weerdenburg voor Noa Benninga en Wessel Been voor Marciano Mengerink in het veld. De wissels aan HFC-kant sorteren direct effect. Een schot van Bouchnafa gaat maar net naast, twee voorzetten van rechts vliegen laag langs het doel van Gijs van Zetten. We komen goed weg. Maar na deze opleving is het initiatief weer bij AFC. Er is veel ruimte op de helft van de wit-blauwen en in de 78e minuut wordt hier optimaal van geprofiteerd door Wessel Been na een lange bal van Dalian Maatsen die over invaller Desevio Payne (speelt met rugnummer 95!) heen stuitert. Het is een knappe actie van Wessel want hij passeert eerst Van der Sar om vervolgens uit een lastige hoek de bal, gehinderd door Payne, in de touwen te schieten. Het is 0-2 en de wedstrijd lijkt beslist. Natuurlijk probeert HFC het nog wel maar vandaag lukt het niet een bres te schieten in de hechte AFC-defensie. De hoge ballen zijn voor Gevero en Tim, de diepe ballen voor Dalian, die nog maar eens laat zien hoe goed hij kan voetballen. Melvin Platje, laat ingevallen, loert nog op een doelpunt, maar dat feest gaat niet door. Na 94 minuten vindt scheidsrechter Wiersma het genoeg en heeft AFC, een niet mogelijk geachte overwinning, toch behaald. Utopisch!

Na afloop zijn ‘vriend en vijand’ het erover eens dat de klassieker vandaag een terechte winnaar kent. AFC zat meer in de wedstrijd, HFC was minder op dreef dan gehoopt. De overwinning wordt ons gegund door onze Haarlemse vrienden. Op het zonovergoten terras voor het oude clubhuis wordt de fameuze derde helft alle eer aangedaan. Prima de luxe!

MvdW

 Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, © Gevero Markiet, Tim Linthorst, Mitch van Kempen,  Julian van der Greft, Noa Benninga (61’ Guus van Weerdenburg), Splinter de Mooij (87’ Melvin Platje), Cody Claver, Soufiane Hetli (81’ Sven Ederveen) en Marciano Mengerink (61’ Wessel Been). 

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met trainer/coach Benno Nihom klik hier