Kon. HFC - AFC voorbeschouwing

 AFC GAAT TEGEN KON. HFC VOOR EERSTE ZEGE IN 2017

Zondag aanstaande gaat de 22 kilometer ‘lange’ reis naar de Spanjaardslaan in Heemstede. Daar ontmoeten we onze vrienden van Kon. HFC voor een zeer belangrijke wedstrijd. Een blik op de ranglijst leert dat AFC na de winterstop heel wat terrein heeft prijsgegeven en dat de gevarenzone zo langzamerhand in zicht komt. Omgekeerd probeert Kon. HFC zich uit alle macht te ontworstelen aan die gevarenzone. Het verschil tussen de Reds en de Koninklijken bedraagt na 23 wedstrijden nog maar zes punten. Dát geeft de burger in Haarlem e.o. ongetwijfeld moed na een tot nog toe zwaar verlopen seizoen, dat vooral een lastige start kende met drie gelijke spelen en drie nederlagen. Maar na zes wedstrijden werd thuis met maar liefst 5-1 van Spakenburg gewonnen. Hierna volgden nog meer aansprekende thuiszeges, zoals de spetterende 4-0 winst op het toch niet misselijke Kozakken Boys. Buitenshuis kwam de ploeg van o.a. topscorer Carlos Opoku en de ook boomlange keeper Tom Boks, ‘over all’ wat minder uit de verf, waardoor de zwakke competitiestart nog niet helemaal is weggepoetst. Maar de overtuigende winst op Jong Vitesse van afgelopen zondag stemt natuurlijk hoopvol. Ging AFC onlangs nog finaal onderuit tegen de beloften uit Arnhem, een onverzettelijk Kon. HFC was in deze wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij en drukte dat ook uit via doelpunten van Nigel Castien, Koen Beeren en Wouter Haarmans.

Anders dan Kon. HFC kende AFC een geweldig begin van de competitie en maakte het team van trainer Ton du Chatinier daarna lange tijd deel uit van het selecte groepje achter het ongenaakbare belofteteam van AZ. Niet alleen werd thuis veel gewonnen, ook buiten de hoofdstad waren de resultaten vaak uitstekend. Zo ging het in Wijde Wormer tegen Jong AZ met veel eerste elftalspelers helemaal gelijk op en werd van Spakenburg en GVVV gewonnen. Maar in 2017 wil het tot nog toe nog helemaal niet lukken ondanks een zeer geslaagde trainingsstage direct na de jaarwisseling in Barcelona. Na het 2-2 gelijke spel in Zeelst tegen UNA volgden maar liefst vier nederlagen op rij tegen Katwijk, Jong Vitesse, FC Lienden en Jong AZ.  Een slechte, ongewoon lange reeks die mogelijk verklaard kan worden door een gebrek aan ritme als gevolg van het grote aantal afgelastingen én de absentie van enkele belangrijke spelers. Maar ook het geluk of juist het ontbreken daarvan speelt natuurlijk een rol. Ging de bal er in 2016 nog weleens vlak voor tijd in, in het nieuwe jaar heeft Vrouwe Fortuna zich nog bij AFC niet laten zien. Zo was afgelopen woensdag een gelijkspel beslist verdiend geweest tegen koploper Jong AZ, dat door een zeer vroege goal van de Zweedse international Tankovic er met de volle buit vandoor ging. Het slotoffensief van AFC met kansen voor Tim Wulffraat, Matthijs Jesse en Sam Nijpels mocht jammer genoeg niet baten. Maar eens zullen de kansen keren. Hopelijk wordt de negatieve reeks met een klinkende zege op Kon HFC doorbroken.

Hoop doet leven, maar wat gaat het aanstaande zondag worden? Wie het weet mag het zeggen. De onderlinge resultaten zijn in ieder geval redelijk in evenwicht. In de Topklasse ontmoetten de oudste club van Nederland en die van Amsterdam elkaar vier keer. Op 9 november 2014 werden de punten aan de Spanjaardslaan gedeeld. De doelpunten in deze wedstrijd waren van Damien Menzo (0-1) en Bart Nelis (1-1). Op 1 maart 2015 volgde de spannende return in Amsterdam en was Daan Sutorius met het enige doelpunt de matchwinner voor AFC. Afgelopen seizoen won Kon. HFC twee keer. Op 13 september 2015 werd het in Haarlem 2-0 door goals van Rachid El Yaakoubi, die aan het eind van het vorig seizoen zijn trainer Pieter Mulders naar Rijnsburgse Boys volgde. Op sportpark Goed Genoeg werd het op 8 mei 2016 2-3, mede door enkele vlijmscherpe counters van Mike van de Ban, die dit seizoen voor Katwijk in de slotminuut ook de winnende goal maakte tegen AFC. In deze wedstrijd stond promotie naar de Tweede Divisie op het spel en toen na afloop op grond van de andere uitslagen bleek dat ook AFC zich geplaatst had bleef het nog lang feestelijk onrustig op ons sportpark.
Op 4 september 2016 ontmoetten AFC en Kon. HFC elkaar voor het eerst in de Tweede Divisie, mét de nieuwe trainers Ton du Chatinier en Ted Verdonkschot en nogal gewijzigde teams. Bij de Reds maakten Geoffrey Galata en Jasper de Haer na een lange en succesvolle carrière o.a. plaats voor Johan Kulhan (FC Emmen) en Sam Nijpels (JVC Cuijk), keeper Patrick Zonneveld (IJsselmeervogels) kwam in plaats van Youssef El Abdallaoui. die naar Blauw Wit/Beursbengels vertrok. Bij de Koninklijken moesten o.a. Kevin Sterling (Katwijk) , Kevin de Visser (Ajax am.), Jacob Noordmans, Roy Castien (ADO Den Haag), Oscar Wilfert (OFC) en Erolind Derguti (SZW Sneek) het vertrek van Van de Ban, El Yaakoubi, Hidde Prijs en Donny Verdam doen vergeten. Het was op sportpark Goed Genoeg een spannende strijd met wisselende kansen. In de rust stond Kon. HFC nog met 0-1 voor door een doelpunt van spits Gertjan Tamerus, na rust worden de bordjes verhangen door goals van Edip Biberoglu, Tom van den Brink en Pieter Koopman. Een verdiende overwinning, maar in de tweede helft waren er veel spannende momenten voor beide doelen en had een gelijk spel ook zomaar gekund.

Het kan aanstaande zondag dus alle kanten op gaan. Met twee ploegen die tot veel in staat zijn, met twee prachtige verenigingen die zo oud als ze zijn de ambitie hebben om op het hoogste amateurniveau te blijven mee doen, ook al is dat door al dat gepiramidiseer en bvo-achtig gedoe niet altijd een pretje. En hopelijk kunnen we aan het eind van dit seizoen vaststellen dat AFC en Kon. HFC  niet alleen bij de veteranen, senioren en jeugdteams vaak tegen elkaar voetballen maar ook met de eerste elftallen in het komende seizoen. Wat zou dat een genoegen zijn.   

MvdW